IX. România „stat național legionar”

Publicăm în serial „Cronica anonimă a mișcărilor naționaliste din România” pe care o considerăm o necesitate impusă de actualul contex global cel puțin aparent favorabil reafirmării mișcărilor radicale […] […]

1. Ion Antonescu – conducător al statului susținut fără rezerve doar de legionari

Investit cu puteri depline de conducător al statului, Antonescu a căutat să formeze un guvern de unitate națională cu participarea legionarilor dar și a liberalilor și țărăniștilor, căci Dinu Brătianu și Maniu au primit acest eveniment (numirea lui Antonescu) cu multă simpatie. Dacă doi liberali au fost autorizați să lucreze cu el, George Crețianu la Finanțe, G. Leon, apoi Cancicov la Economia Națională, Maniu nu a permis nici unui dintre ai săi să intre în acest cabinet. La capătul a opt zile de negocieri, Antonescu nu a găsit decât concursul, fără rezerve, din partea legionarilor pentru constituirea guvernului, la 14 septembrie 1940. Alături de doi liberali (cei doi miniștri, George Crețianu, G. Leon și apoi Cancicov, evidențiați mai sus) și câțiva amici ai generalului, Mihai Antonescu, avocat, Roșianu Mareș acest cabinet nu cuprindea decât legionari. Horia Sima este vice-președinte al Consiliului, dar efectiv va fi șeful guvernului legionar.

2. România – „stat național legionar

Din 16 septembrie 1940 România devine „stat național legionar1.

Mișcarea legionară, care se va numi, pe viitor, vechea Gardă de Fier, este singurul partid politic autorizat să funcționeze. Mișcarea legionară se identifică cu statul

Această mișcare, care la originea sa se mărginea la o violentă activitate de protest antisemit și anticomunist, a apărut foarte rapid și s-a dezvoltat în școli, în rândul tineretului, ca singura formație care prin puritatea sa se deosebea de tarele celorlalte partide politice, singura animată de vreun ideal.

Încet, încet, a adunat în jurul său toți tinerii care găseau aici protecție la vexațiunile autorităților. Legea interzicea propaganda doctrinei comuniste și în țară nu se afla nici o organizație sindicală. Au aderat și mulți țărani dezamăgiți de o nouă lege agrară. În sfârșit, presați de șefi, unii au recrutat și elemente aventuriere, politicieni ratați, aristocrați ratați, toți acei care într-o epocă permanent tulbure pândesc ocazia unei harababuri din care să obțină onoruri și profituri materiale.

3. Vîrvoreanu- tipologia unui legionar

Pentru cei care sunt interesați mișcării legionare și doresc să explice cum tinerii legionari s-au dedat la adevărate băi de sânge, la crime odioase, nu este lipsit de interes să urmărească cariera unui dintre ei, Vîrvoreanu, despre care s-a scris într-o lucrare publicată de guvern în anul 1941 („Asasinatele de la Snagov, Jilava și Strejnic”).

Vîrvoreanu a intrat în legiune în 1932, în timp ce era încă elev de liceu la Târgoviște. El a reușit să facă o asemenea propagandă printre colegi, încât 27 de elevi din 32 care au terminat odată cu el liceul, erau legionari.

În 1939 sosește la București, se înscrie la Facultatea de Medicină, dar nu se ocupă decât de politică. În 1935 se întâlnește cu alți legionari, aleși de căpitan, într-o tabără de ofițeri de rezervă polonezi la Marea Baltică. Ulterior, după numeroase urmăriri de către poliție, în 1938 este arestat, deferit justiției și grație intervenției unei rude influente este achitat. Repus în libertate, reîncepe să comploteze, fiind în legătură cu Comitetul legionarilor de la Berlin, condus de Horia Sima și Vojen, care va ajunge ministru la Roma.

A făcut parte dintr-o bandă care a primit ordin de la Horia Sima să-l împuște pe rege, pe Armand Călinescu și pe generalul Gavril Marinescu. Vîrvoreanu a fost cel care trebuia să organizeze aceste atentate. Sima i-a precizat să-i lichideze simultan pentru a contracara măsurile ulterioare din partea autorităților. Vîrvoreanu a primit 100.000 lei. A pregătit un atentat împotriva regelui și a membrilor din guvern, ce trebuia să aibă loc cu prilejul unei deplasări pe calea ferată București-Sinaia, dar atacul a eșuat. La fel va eșua și un alt atentat la Ateneu, când Vîrvoreanu a intenționat să-l împuște pe rege. El urma ca după un atentat să fugă la Berlin. A fost ucis de camarazi legionari, în noiembrie 1940, aceștia fiind convinși că e în solda poliției.

Istoria lui Vîrvoreanu este cea a multor tineri, îndeosebi studenți, care au constituit coloana vertebrală a mișcării legionare.

4. Antisemitismul violent

Legionarii ajunși la putere, urmând practica stabilită la fiecare schimbare de guvern, au preluat imediat, peste tot, prefecturile, primăriile și serviciile de poliție. Pentru a avea mână liberă, fără nici o problemă, au instituit pe lângă poliția statului, o poliție legionară independentă. Verdele devine culoarea oficială iar legionarii sunt singurii care pot uza de această culoare, atelierele de boiangerie fiind controlate de ei. A fost editat un calendar legionar care evoca toate etapele vieții Căpitanului și a martirilor legiunii, Moța și Marin, morți în Spania, „nicadorii” care l-au ucis pe Duca, „decembriștii” care l-au asasinat pe Călinescu etc. Evenimente istorice evocate sunt doar două, nașterea lui Constantin și 11 noiembrie 1918. Toate acțiunile noului conducător caută să reconsidere și să readucă în centrul atenției valorile religioase.

Pentru a se pune la unison cu biserica, noul rege a stabilit ca insignă o cruce grecească formată din patru M.

Regele Mihai, cu toate concesiile făcute miniștrilor săi, rămâne singur în fața unei campanii de o violență excesivă împotriva tatălui său. Carol al II lea este calificat frecvent, în publicațiile cotidiene, ca trădător, dezertor, hoț și asasin. Aceasta nu l-a împiedicat pe Antonescu să se glorifice că devenind „cineva în stat, a redat monarhiei prestigiul și sensul său istoric adevărat”.

Din primele zile ale guvernării legionare, răzbunările s-au produs împotriva tuturor care au încercat să se împotrivească mișcării legionare, vechi miniștri, polițiști, ofițeri și bineînțeles împotriva evreilor. Perchezițiile, arestările și rechiziționările se înmulțesc.

Antisemitismul va cunoaște o creștere violentă și ca urmare a influenței evenimentelor petrecute când trupele române au evacuat, în 1940, evreii din Basarabia și Bucovina. Legionarii nu au pierdut prilejul de a exploata gravele greșeli săvârșite, pentru a întreține dușmănia împotriva evreilor.

Boicotarea evreilor ia amploare în toate domeniile. Guvernul decide îndepărtarea evreilor din toate posturile publice și, de asemenea, din locurile pe care le dețineau în întreprinderile particulare. Pentru a se asigura ocuparea posturilor devenite vacante pe neașteptate și recrutarea comisarilor de românizare (măsură decisă de guvern la fiecare întreprindere) s-a apelat la vechii legionari, sau la alte persoane care nu aveau exactă dimensiunea pericolului și astfel se explica numărul mare al celor care au aderat la legiune.

În acest context, multe întreprinderi, între care și „Malaxa” neliniștite și de perspectiva unui curs spre socialism, au preferat să cedeze o serie din interesele lor în favoarea legionarilor, știindu-se, astfel, apărate. În acest timp, evreii sunt cei mai greu loviți de concedieri iar cei care rezistau aveau salarii de mizerie.

În situația creată, Antonescu simte că va fi înlăturat imediat de la putere, ca de altfel și miniștrii săi care nu aveau nimic cu legionarii, El nu mai putea stăpâni situația, fără a modera și potoli măsurile impuse de Horia Sima și fanaticii săi.

5. Antonescu „pe marginea prăpastiei” își pune cămașa verde

Neîndemânarea în dirijarea forțelor de care dispunea, l-a determinat pe Antonescu să facă jocul legionarilor. Astfel, la 6 octombrie Antonescu a îmbrăcat cămașa verde, pe care o va purta de acum la toate ceremoniile legionare la care va participa. Această concesie nu a făcut decât să încurajeze acțiunile cămășilor verzi, a căror impertinență nu va mai cunoaște limite. Acestea sunt și afirmațiile făcute de Antonescu unui redactor care 1941 a publicat articolul „Pe marginea prăpastiei”.

La 16 octombrie Antonescu a primit o scrisoare insolentă din partea lui Horia Sima prin care acesta îi impunea imediat instaurarea unui regim legionar integral, atenționându-l că trebuie îndepărtați din guvern și din serviciile publice toate elementele non legionare. Nefericitul dictator s-a apucat să-i spună lui Sima pe un ton supărat că îi este imposibil să realizeze imediat acest lucru. El nu a dorit să favorizeze dezordinea din țară prin îndepărtarea brutală a evreilor din viața economică și toate celelalte măsuri lipsite de judecată luate deja în domeniul economic; prin expulzarea de către Ministerul Afacerilor Externe a inginerilor englezi din întreprinderile petroliere și nici propaganda legionară care se intensifica mereu, împreună cu perchezițiile, confiscările și alte abuzuri comise de legionari. Dacă vom continua astfel, d-le Sima, a spus Antonescu- nu vom avea ordine economică și, în plus, regimul legionar ca și statul în sine se vor prăbuși.

Horia Sima a revenit cu o scrisoare la 28 octombrie, pe un ton mai puțin insolent, consimțind să se amâne măsurile pe care le-a propus anterior.

La capătul a câteva săptămâni de astfel de experiențe, Antonescu și-a dat seama că este imposibil să continue în a face echipă cu legionarii. Din nefericire pentru el, nu a fost sprijinit suficient la 4 septembrie, iar pe de altă parte se lovea de recunoștința ce o purtau legionarilor cei care au profitat de confuzia creată de mișcare și au mers alături de Horia Sima.

6. Singurătatea și slăbiciunea lui Antonescu

Când un conducător militar preia dictatura, el se sprijină, normal, pe armată, dar Antonescu nu avea prieteni în acest domeniu sau avea foarte puțini. În plus, și dintre subalternii săi, mulți simpatizau cu legionarii.

O singură unitate i-a rămas fidelă, Divizia a 3-a, pe care mai demult o comandase. Nici pe sprijinul fără ascunzișuri al Germaniei nu se putea bizui, deși, înaintea de venirea sa la putere, a avut unele legături cu Berlinul.

Aderând la 28 noiembrie 1940 la Pactul Tripartit, Antonescu nu a făcut decât să ratifice apropierea României de Axă, lucru realizat de Gigurtu și Manoilescu.

Când Antonescu a venit la putere, a fost sprijinit de Dinu Brătianu și Iuliu Maniu, dar aceștia tăceau. Naziștii nu puteau decât să-l sprijine pe Horia Sima, omul lor de încredere, fiind interesați de dezordinea creată de legionari, care putea fi oricând un pretext de natură să justifice o eventuală intervenție.

7. Asasinatele din 26-27 noiembrie 1940

Simțindu-se în siguranță sub protecția Reich-ului, care în luna septembrie au introdus numeroase trupe, sub pretextul instruirii armatei române, legionarii au început să-și facă de cap, simțindu-se în largul lor.

Astfel, în noaptea de 26 spre 27 noiembrie, legionarii au împușcat în celule închisorii militare de la Jilava 64 de deținuți politici printre care generalul Argeșeanu, general Gavril Marinescu, Victor Iamandi, fostul ministru de justiție, Mihai Moruzov, fostul șef al serviciului secret, ofițeri, polițiști, jandarmi etc.

În aceeași noapte au asasinat în beciurile Prefecturii Poliției Capitalei trei foști comisari și au luat pe alții doi care au fost împușcați în pădurea Balota, unul supraviețuind.

În după amiaza zilei de 27 noiembrie, legionarii au pătruns în domiciliul din București al fostului ministru țărănist, Virgil Madgearu, pe care l-au răpit și împușcat.

În aceeași după-amiază, l-au răpit pe prof. NICOLAE IORGA de la Sinaia și l-au asasinat, drept răzbunare pentru că s-a aflat la originea procesului și condamnării la închisoare a lui Codreanu.

În dimineața zilei de 27 noiembrie, legionarii au reținut la domiciliu cu intenția de a-i suprima pe Argetoianu, Tătărescu și Gigurtu, pe Ghelmegeanu – fost ministru, general-doctor Marinescu, fratele fostului prefect de poliție, general Ilasievici, fost mareșal la palat și alții.

Pentru a se scuza, asasinii au pretextat că în noaptea de 26 spre 27 noiembrie se aflau, în cimitirul Jilava pentru deshumarea lui Codreanu și altor camarazi uciși la 30 noiembrie 1938 și pentru comemorarea a doi ani de la moarte, fiind vorba de o ceremonie solemnă, dar că la vederea osemintelor i-ar fi cuprins o furie sacră, care le-a întunecat pe moment mințile și au simțit că cei dezgropați trebuie răzbunați și mai ales să moară cei care l-au torturat pe căpitan.

În fapt, toate crimele au fost premeditate și executate cu mult sânge rece.

Cruzimea acelor tineri în faptele lor ucigașe a consternat, mai ales că unii dintre ei erau aproape copii. Asasinul care la Jilava a ucis 17 deținuți, pe nume Crețu, nu avea nici 22 ani.

Care a fost reacția conducătorului Ion Antonescu în fața acestor crime?

Relatările oficiale, publicate în 1941 se referă la un discurs fulminant” ținut la Consiliul de Miniștri. Apoi a ordonat o anchetă, dar nu a obținut decât achitarea unor legionari prezumtivi criminali. Singura măsură în stare să preîntâmpine repetarea actelor criminale a fost desființarea poliției legionare.

8. Funeraliile lui Corneliu Zelea Codreanu

La 30 noiembrie au avut loc funeraliile somptuoase ale martirilor legionari, coloanele cu sicriele lui Codreanu, „Nicadorilor” și „Decembriștilor” care au traversat Bucureștiul, fiind urmate de trimiși speciali ai lui Hitler și o memorabilă suită de legionari. Era prezenți și Ion Antonescu și Horia Sima, ambii în doliu și în cămăși verzi, unul după altul. În fața opiniei publice conducătorul apărea asociat cu asasinii din 27 noiembrie și cu autorii celorlalte crime săvârșite anterior.

În orice caz, despre crimele legionarilor s-a vorbit foarte puțin, doar scurte discursuri ținute la înmormântare. La înmormântarea lui Madgearu a vorbit scurt Maniu. Sicriul lui Iorga nu era împodobit decât cu o jerbă de flori.

Starea de spirit era destul de tulbure, asasinatele consternând și pe simplul om de pe stradă, în special uciderea lui Iorga. Toți au rămas consternați la constatarea că el, conducătorul Ion Antonescu, înghite insultă după insultă, de la orice năpârcă, fără a reacționa într-un fel.

Este adevărat că germanii continuau să-i susțină pe legionari, urmărind cu atenție anarhia din România. Credeau oare că mișcarea legionară va degenera în comunism?

Mulți muncitori din rândul comuniștilor purtau cămașa verde, ei erau încorporați într-un „corp muncitoresc legionar”, comandat de un comunist notoriu, DEMETRU GROZEA.

9. Antonescu se rupe de legionari

Este mai mult ca sigur că Antonescu era tot mai preocupat să pună capăt dezordinii. Această ipoteză pare să se justifice prin faptul că Antonescu, după vizita în Germania, când a avut o întrevedere cu Hitler în ziua de 14 ianuarie, s-a hotărât să acționeze în 19 ianuarie 1941.2

Deci, după 19 ianuarie 1941, zi cu zi a început ofensiva, prin suprimarea funcțiilor de comisari ai românizării, apoi prin destituirea ministrului de interne, șefului și prefectului poliției, toți legionari, folosindu-se pretextul asasinării unui ofițer german de către un grec.

10. „Rebeliunea legionară”

Legionarii, nemulțumiți de intențiile lui Antonescu, se dedau la provocări, gândindu-se permanent că nemții sunt alături de ei. Cămășile verzi se baricadează în Prefectura Poliției, la Prefectura de Ilfov, în diverse clădiri care aparțineau organizației, în parcul Filipescu, constituind adevărate fortărețe pentru lupte de stradă

În același timp începe răfuiala cu evreii, numeroși fiind uciși, unii dintre ei duși la abator și asasinați ca animalele, sinagogile sunt incendiate, prăvăliile prădate și distruse. În noaptea de 21 spre 22 ianuarie 1941, și după aceea, cartierul evreiesc Dudești este complet devastat, singurele case care au fost cruțate de măcel fiind cele care aveau înscris pe poartă „Casă românească” sau „Casă de creștini”.

Antonescu se afla, la 21 ianuarie, baricadat în mărețul palat al Ministerului Afacerilor Externe din Piața Victoriei.

Dacă rebelii legionari ar fi citit cartea lui Malaparte „Tehnica unei lovituri de stat”, cu siguranță ar fi izolat această redută. Ar fi fost suficient să controleze iluminatul, asigurarea cu apă și comunicațiile prin telefon și-ar fi avut în mână tot ce le trebuia. În plus, dispuneau de câteva tanchete ale poliției, în timp ce Antonescu nu avea decât puține trupe în București, chiar foarte puține pentru întărirea dispozitivului său de apărare.

La 22 ianuarie, Horia Sima considera că și-a asigurat succesul. A declarat înlăturarea vechiului guvern și instaurarea unui guvern nou, format exclusiv din legionari.

Ambele partide politice au stat în expectativă, dar în același timp au urmărit reacția Germaniei referitor la această situație. Or, Germania s-a abținut de la orice intervenție până la 23 ianuarie, moment în care au luat poziție în favoarea lui Ion Antonescu.

11. Capitularea legionarilor

În dimineața zilei de 23 ianuarie, Horia Sima a lansat următoarea proclamație:

Ordin către toți legionarii

Pentru a pune capăt vărsării de sânge pe care noi nu am dorit-o și care ar servi doar inamicilor României și Axei;

având în vedere politica Germaniei și Italiei impusă de condițiile speciale pe care mișcarea legionară le cunoaște;

având în vedere discuțiile începute între conducătorul statului și mișcare, pentru clarificarea situației create, în scopul ușurării acestor tratative, ordon să se înceteze imediat lupta.

Legionarii vor evacua toate instituțiile publice pe care le-au ocupat și își vor relua activitatea normală.

Cer ca acest ordin să fie executat fără nici o ezitare și întocmai.

Doresc ca în cel mai scurt timp țara să-și recapete aspectul normal.

Horia Sima

București, 23 ianuarie 1941, orele 5 dimineața”

Se prea poate ca această proclamație să fie redactată de Sima la îndemnul și sub controlul nemților, ba chiar poate i-au și dictat-o. Cert este că Horia Sima s-a refugiat la Legația Germaniei și apoi a plecat în Germania.

Pentru a întări dorința exprimată de a restabili ordinea în cel mai scut timp, nemții au plimbat către orele 10 dimineața, pe Calea Victoriei o unitate motorizată de artilerie grea. Această demonstrație era suficientă și fiecare a înțeles că rebeliunea a fost învinsă definitiv.

În câteva locuri izolate se mai aflau trăgători, dar au fost reduși la tăcere de către trupele românești, în afara celor de la Prefectura Poliției care nu s-au predat decât la intervenția a doi ofițeri germani. Multe din aceste „fortărețe” nu erau ocupate decât de studenți, printre care se aflau chiar și școlari. Șefii au avut timp să fugă, cei mai mulți luând drumul Germaniei, iar alții, ca Demetre Grozea, în Rusia sovietică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Aurel I. Rogojan 248 Articole
Author

38 de Comentarii

 1. Asta se incearca si acum, sa fie „ales” legionarismul din afara tarii, prin popii SIE. Pentru a ii prostii pe prosti au bagat in fata un gitan, la deruta ! Nu inteleg de ce Nistorescul tolereaza asa ceva pe aici. Banii nu put ?

 2. Ai taci, hai ca vine legionarismul de sec XXI adus de MELTENII CU CEAFA GROASA DIN SIE..

 3. Fiind o ,,Cronica anonima”, textul ei ei susceptibil de multe interpretari, pro sau contra. Nu diminueaza cu nimic din obiectivitatea autorului publicarii. Ramane la aprecierea fiecarui cititor. O concluzie care nu poate fi ignorata, este lasitatea(cel putin) liderilor liberali si taranisti. In acele momente extrem de dramatice, complicate pentru tara, Ion Antonescu a fost lasat aproape singur. Compromisul cu legionarii a fost inevitabil, iar anumite greseli, inerente. Si opiniile istoricilor romani de prestigiu, obiectivi, conchid ca in acele conditii, Antonescu a facut tot ce s-a putut pentru tara. Nici macar mormant nu are ! Una peste alta, place sau nu, maresalul Ion Antonescu a fost un erou. ,,Vitejii” liberali de astazi ar trebui sa taca. Cat priveste tinerii ,,frumosi si liberi”, ar face bine sa nu incerce si ei sa rescrie istoria. Risca sa o falsifice mai mult decat au facut-o altii.

 4. Aurel I. Rogojan a fugit cu cursurile de la „stefan gheorghiu”….

 5. Istoria mincinoasa e scrisa de invingatori. Miscarea Legionara a fost incuviintata de Sfantul Dumnezeu si distrusa de poporul ce-L uraste pe Sfantul Dumnezeu. Restu-s povesti alogene pentru adormit romanii. Calugarul Agatanghel din Rodhos la 1294 a facut aceasta Profetie: “În vremea aceasta în ţara aşezată pe Carpaţi până la Dunăre, ţara de la Gurile Dunării, numită şi ţara Lupului, va apărea fiului omului încins cu sabie de Arhanghel, care va face o organizaţie numită Legheon (Legiunea Arhanghelului Mihail, Miscarea Legionara, Nota F.N.). Membrii acestei organizaţii vor fi prigoniti de capul statului, vor fi închişi şi ucişi la răspântii de drumuri, şi mulţi vor fugi peste hotare, prigoniţi de poporul duşman lui Dumnezeu (Cum de altfel s-a si intamplat cu membrii Miscarii Legionare, Nota.F.N.).”

 6. A fost intr-atat de erou incat Romania a avut parte de 850 000 de morti din cauza stupiditatii lui politice cand s-a aliat cu fostii cotropitori germani condusi de un psihopat, impotriva carora el insusi a luptat in Primul WW.
  S-a dovedit iarasi un mare erou cand armata romana avea ordin din partea lui sa execute cetateni romani din vina de a fi de etnie israeliana.
  Cel mai mare eroism l-a dovedit dl marelsal la Odessa in zilele de 22-24 Oct 1941 cand au fost asasinati prin impuscare, spanzurare si arsi de vii ,,numai” 30 000 de civili evrei complet nevinovati.
  Tot erou a fost si cand se pupa in bot cu legionarii, care precum Ivan au ajuns sa se urce pe divan, vrand sa puna mana pe putere prin celebra lor rebeliune legionara.
  Foarte probabil ca toate acestea i s-au tras ca urmare a sifilisului in stadiul 3 de care suferea si de care nici doctorii trimisi de Hitler nu l-au putut vindeca……[Rumburak]

 7. „gelu” esti plin de ura.

  Crucea este formata din doua linii, verticala si orizontala.

  Dumnezeu ni S-a descoperit ca fiind Iubire, deoarece prin jertfa si iubirea Sa nemarginita le-a unit pe cele de sus cu cele de jos, cerul cu pamantul, vecinicia cu vremelnicia.

  Intelesul deplin al Crucii il aflam in randuirea celor doua elemente, verticala si orizontala, care se intalnesc si se sprijina in inima omului.

  Orizontala semnifica iubirea omului pentru semenii sai.

  Dumnezeu ii iubeste pe toti oamenii in aceeasi masura.

 8. „Miscarea Legionara a fost incuviintata de Sfantul Dumnezeu”

  Inexistentul este parintele care-si omoara copiii ? Prostiile astea sa le spui la seminar. Si nu mai trageti in mesager, el va povesteste tot ce ati pierdut la scoala, cand udati buretele la baie. Pozele spun totul, haina militara este haina mortii, poate n-ati aflat inca. Militarul se pregateste toata viata sa omoare. Multi prefera armata, ca omori fara a fi pedepsit, primesti bani, haine, mancare si locuinta. Pomana curata. In plus, in armata nu se fura, se completeaza … la inventar.

 9. la Ucraineni esti condamnat la moarte oficial daca zici ceva impotriva fascismului… deci de ce la noi e interzis Legionarismul iar la Ucraineni este poltica de stat sprijinita de Nato si guvernul SUA pe fata?!!! Inseamna ca Romania este dusmanul de moarte al Ucrainei?!

 10. „Inseamna ca Romania este dusmanul de moarte al Ucrainei?!”

  Este exact invers, dar asta-i alta discutie, inutila intr-o tara nesuverana.

 11. Daca castiga fascistu Zelea Zelensky sa stiim cu ce se mananca. Oricum articol de rahat. Toti comunistii de atunci ereau evvrei. Daca ereai impotriva satanistilor care daramau biserici ereai impitruva lui Brucan Barladeanu Ana Pauker Walter Roman toti atei satanisti.

 12. Bieti IDIOTI !!! nu ati inteles si nu intelegeti storia !!!
  Va imaginati ca d-l HITLER putea sa duca razboiul din EST fara aportul ROMANIEI ???fara petrolul romaniei ???
  Fara granele Romaniei ??? fara sa ocupe ROMANIA, in caz de refuz ??? Antonescu a ales cea mai buna solutie !!!
  I-a ganditi un pic la situatia de azi ! Daca SUA ordona atacarea F.RUSE ,colonia romanica se va opune ? NU !!!!
  JOIANUL se va supune ordinului licuriciului ,iar vitejii rumburaci vor sari ca leii impotriva muscalilor rai !
  MISCAREA LEGIONARA a fost pasnica pana ce tradatorii tarii in frunte cu curvarul carol l-au asasinat pe CAPITAN ! dupa aceasta crima fara justificare ,nu vad de ce mai sunt culpabilizati !
  Toti tradatorii trebuiau pedepsiti !
  Iar MARESALUL ANTONESCU reprezinta onoarea militara a Romaniei ,asa cum nu a mai fost demonstrata vreodata!!!

 13. @tomlin spune:
  13 APRILIE 2023 LA 16:58/Daca calugarul Agatanghel de la 1294 a vazut cu sute de ani inainte ca va apare o Miscare Legioanara in Romania nu a vorbit deloc prostii. Voi #rezistetii pupatori de Soros le considerati asa pentru ca voi nu-l puteti primi pe Sfantul Dumnezeu in inimile voastre. Voi il primiti pe Satana, omoratorul de oameni.

 14. Dumnezeu este iubire si viata.
  Cum poate sustine un om care se declara credincios ca ucide in numele lui Dumnezeu?

  In noaptea de 26 spre 27 noiembrie, legionarii au împușcat în celule închisorii militare de la Jilava 64 de deținuți politici printre care generalul Argeșeanu, general Gavril Marinescu, Victor Iamandi, fostul ministru de justiție, Mihai Moruzov, fostul șef al serviciului secret, ofițeri, polițiști, jandarmi etc.
  În aceeași noapte au asasinat în beciurile Prefecturii Poliției Capitalei trei foști comisari și au luat pe alții doi care au fost împușcați în pădurea Balota, unul supraviețuind.

  În după amiaza zilei de 27 noiembrie, legionarii au pătruns în domiciliul din București al fostului ministru țărănist, Virgil Madgearu, pe care l-au răpit și împușcat.

  În aceeași după-amiază, l-au răpit pe prof. NICOLAE IORGA de la Sinaia și l-au asasinat, drept răzbunare pentru că s-a aflat la originea procesului și condamnării la închisoare a lui Codreanu.

  În dimineața zilei de 27 noiembrie, legionarii au reținut la domiciliu cu intenția de a-i suprima pe Argetoianu, Tătărescu și Gigurtu, pe Ghelmegeanu – fost ministru, general-doctor Marinescu, fratele fostului prefect de poliție, general Ilasievici, fost mareșal la palat și alții.

  Cruzimea acelor tineri în faptele lor ucigașe a consternat, mai ales că unii dintre ei erau aproape copii. Asasinul care la Jilava a ucis 17 deținuți, pe nume Crețu, nu avea nici 22 ani….

 15. Antonescu era rau, si legionarii la fel. Desi nu are nicio logica, pentru ca cele doua factiuni s-au confruntat. dar n-are importanta. Buni erau doar comunistii.
  Ati inteles, copii? Bravo, aceasta a fost ora de istorie.
  Hai, la joaca cu voi.

 16. „Cum e turcul, și pistolul”, cum este articolul, așa sunt o parte din comentatori.
  Se lucrează în doze homeopatice, la izolarea lui George Simion pe scena politică. Se încearcă, prin scoatere de context lipirea unor subiecte diferite de AUR, .
  Cornel Nistorescu a luat la țintă antena 3,pe Ion Antonescu, a trecut la Dan Diaconescu și bate șaua să se prindă serviciile, că sondajul privind alegerile prezidențiale de la anul, este în curs. șiccotidianul a început prin tocarea oponenților lui Ciucă și iohannis. Duveranistii sunt defaimati cu metodă, „pas cu pas . Tonul comentariilor îl dă însuși cornel Nistorescu, clar ca ziua. Un articol despre legea securității, întoarcerea la Binom, se poate, maestre?
  Ascultați podcasturile lui Ion cristoiu, Marius Tucă. Nu scrieți cum vă trage în larg, „curentul” antinational de pe forum. O minimă solidaritate jurnalistică nu v-ar strica. Când veți fi atacat, se vor întoarce toți cu spatele.

 17. Duapa care: „În martie 1939, Armand Călinescu a format un guvern nou, dar la 21 septembrie 1939 un comando legionar, condus de avocatul Miti Dumitrescu, l-au asasinat, la București, potrivit declarațiilor legionare: ca pedeapsă pentru moartea lui Codreanu. În perioada 21-22 septembrie 1939, în urma uciderii prim-ministrului Armand Călinescu, la ordinul regelui Carol al II-lea, au fost asasinați fără judecată, în lagăre și pe întregul cuprins al țării, de către jandarmi, 252 de persoane, dintre care 105 membri ai Mișcării Legionare. Cadavrele a câte 3, 4 legionari au fost scoase în stradă și lăsate acolo timp de trei zile.”

 18. Cum, e usor sa faci propaganda mincinoasa propagand adevarul trunchiat.

 19. „gelu”, Dumnezeu care a facut vazutele si nevazutele iubeste viata.

  Niciun om credincios nu poate justifica crima.

  Este o invatatura printre multe altele: daca nu poti face bine, macar sa nu faci rau…

 20. @Core/Si ca sa nu faci rau ii lasi pe asasinii de meserie sa-ti puna capul pe butuc. Dumnezeu iubeste viata dar nu-i prea impiedica pe asasini sa-i omoare pe cei credinciosi si pe cei pe care vor sa-i jegmaneasca. Te-ai gandit vreodata cati crestini ortodocsi au fost omorati in cei 2.000 de ani de cand fariseii L-au ucis pe Cristos? Dar cate alte sute de milioane de oameni care iubeau viata chiar daca nu erau crestini au fost omorati de imperiile coloniale mici si mari in aceasta lumea dealungul istoriei tot in ultimii 2.000? E usor sa vorbesti in parabole ca „Dumnezeu care iubeste viata” in timp ce criminalii isi fac de cap in aceasta lume.

 21. Articolul enumera niste crime.

  „gelu” enumera alte crime.

  Crime facute pentru a justifica alte crime.

  Mircea Vulcanescu a spus, sa nu ne razbunati!

  Cum se poate opri ura?

 22. Zise satanistul de serviciu, tomlin. Pe el il doare rau de tot existenta bisericilor ortodocse si a credinciosilor. Au mai fost niste bolsevici care au darmat biseri cu miile si ucis preotii si calugari dar si mireni cu zecile de mii in perioada cand la conducerea URSS se aflau in proportie de 85% bolsevicii khazari.

 23. Religia crestina ortodoxa nu e ca cea catolica. Nu obliga pe nimeni . Daca vrei crezi daca nu …nu. Popii diar citesc din Biblie . Dar tie nu-ti place cuvantul lui Dumnezeu…du te la tactu Satana Sorosh.

 24. Există o diferență între Petre Groza lider comunist și Dumitru Groza liderul Corpului muncitoresc legionar. Antonescu face o confuzie între cei doi. Poate intenționat îl informa pe Hitler despre asa zisa rebeliune cu Groza comunistul. De unde putem deduce că Antonescu era un dobitoc la fel ca anturajul din jurul lui Adolf nu puteau face o deosebire între două persoane cu idei politice total diferite.

 25. Bisericile de orice fel au omorat cei mai multi oameni pe glob pentru inventii bisericesti. Biserica, de orice fel, este o organizatie paramilitara de ucis. V-a spus-o si Eminescu, dar statul plateste criminali sa-i apere pe bogati. AURelu (gelu) nici nu stie din ce mecanism criminal face parte. Noroc ca romanii s-au desteptat, doar 20% mai beau apa clocita de la ei, in general, babe nevorbite. Vaticanul are termen sa spuna adevarul impus de cei care au creat cele 5 feluri de oameni pe Pamant. Sa vezi atunci ce patesc mincinosii basisti ca tine !

 26. „Popii diar citesc din Biblie”

  Biblia este o facatura bisericeasca, inventie. Biserica ortodoxa si legionarismul au mers mana in mana, la crima. Faptul ca 20% mai cred, e nimic, timpul este impotriva biserii, incepand cu popii si terminand cu bosorogii terminati. N-am vazut un credincios sub 40 de ani, nici cu handicapul la vedere. Biserica mincinoasa moare ! Vaticanul este obligat de creatorii celor 5 feluri de oameni pe Pamant sa spuna adevarul. Atunci veti vedea prapadul facut de biserica, nu ramane piatra pe piatra. La Paris se fac repetitii.

 27. Legionarii au fost facatura URSS de razboi hibrid contra Romaniei shi Balcanilor, mai ales ca PCR a fost desfintzat legal de Regele nostru, ci nascut mistic la manastire. Nimeni nu s-a prins, ca shi astazi. Autorul pentru citeva luni la putere a Legionarilor da apa la moara a altor mistici de fapt de aceiashi esentza Legionara, dar Roshie, precum Florian cel cu Weselu, ca acesta in spirit shi cu minie proletara sa creasca numarul victimilor evreieshti, chipurile ei sunt mai breji. La Rebeliune au pus mana pe arme citzva bolshevici, shi ca musca la rahat au devenit victime colaterale a razbelului Antonescu mult hulit vs.Legiune. Acum tov.Ninel (citeshte invers Lenin) Morghestern careia pute la nas romanashul nostru, celebreaza cu torturi shi cenusha in cap asha zisul Pogrom, alta facatura bolshevica. Sa ne amintim cum Sergiu Nicolaescu a facut shi el filme de mistificare a adevarului istoric, samd. Dar mai ales sa ne amintim ca Legiunea precum la Canal a ucis cu uniformele lor furnizate de URSS, elitele cele mai importante ale tzari. Shi mai mult prefatzind packtul Hitler Stalin de reimpartzire a Europei, scenariul cu Legiunile Verzi shi Roshii a dat apa la moara acestor criminali. Daca Antonescu militar shi nu politician ar fi intzeles din start ca Marele Macel Pobeda de ucidere a goymilor=WW2 este o facatura cu invingatori stabilitzi din start de derbedeii politici ai lumii, prin tratate secrete, poate el nu se baga la asha afacere la dorintza Regelui Carol 2. In contrast kamunizshti au domnit o suta de ani shi nu-i judeca nimeni, mai ales azi cind Zelea legionarul Verde UKra se bate cu Legionarul Roshu galbejit Putin. Istoria se repeta, pentru ca nu se vrea spalarea pacatelor,poate din cauza ca s-a constatat ce se micshoreaza creierel in lumea moderna, fara Austerlitzuri, samd.
  Sa vedem cum ne spala creierele sinecurile, ONG-urile, shi alte bazaconii, inventzii de la Rabyiile de azi, este destul!
  O zi buna.
  Con

 28. @tontlin zis si tomlin
  bey curcubete ,dak n-ai fi cretin as zice ca esti prost !
  Nu-l spurca pe EMINESCU cu balele talesifilitice ,ca oricum n-ai inteles nimic din ,,Imparat si proletar,,unde poetul da discursul proletarului plin de idei ale socialismului utopic francez ,care s-a materializat dupa revolutie in adoptarea in Constitutia robespiereana a articolului : ,,nu exista Dumnezeu,.
  Eminescu isi defineste crezul religios in multe poezii printre care si ,,RUGACIUNE,, !
  Dar ce sa ceri la un curcubete !

 29. @Rumburak:

  Esti un mincinos ordinar, spunind ca Antonescu ar fi avut sifilis. Este pur si simplu o calmnie pusa in circulatie de legionarii de cea mai abjecta speta, calomnie de care nici macar bolsevicii nu au uzat, desi il urau mai mult decit legionarii. Nu te duce capul sa vezi ca, avind sifilis de gradul 3, Antonescu abia s-ar fi tinut pe picioare, nicidecum sa aiba energia pe care o avea, ba inca si-ar fi imbolnavit si sotia, poate chiar si unii apropiati.

  Nu Antonescu a adus tara alaturi de Germania ci guvernarile precedente de sub Carol al II-lea. Semnalul clar ca Romania balanseaza catre Germania, perceput ca atare, a fost demiterea fara motiv a lui Titulescu de la Externe. Nici Carol nu a facut-o cu inima usoara, ci tot constrins de imprejurari, acesta refuzind anterior oferte foarte mieroase din partea Germaniei. Atunci cind a fost chemat la guvernare, Antonescu nu mai avea nici o optiune, tara fiind amenitata cu desfiintarea de cirdasia sovieto-germana, la care se alaturasera Ungaria si Bulgaria, cu care URSS complota pentru impartirea completa a Romaniei, asa cum facuse cu Polonia.

  Oare cum ar fi decurs lucrurile daca ceea ce mai raminea din Romania, daca mai raminea ceva, era un Guvernamint, asa cum devenise Polonia, sau un stat fantoma cu un quisling legionar in frunte asa cum a fost Sima? Citi evrei vor mai fi fost ramasi in viata la sfirsitul razboiului si citi romani vor fi fost murind pe front?

 30. @Rumburak:

  La Odesa, sovieticii au actionat curat, curatel, in conformitate cu legile razboiului? Nu ma refer la minarea Comandamentului, care a fost opera genistilor sovietici, deci un act de razboi legitim, ci la ceea ce a urmat dupa ocuparea Odesei. Daca ai fi ofiter si ti-ai vedea soldatii ucisi miseleste de civili, care apoi dispar printre civili sau ii inghit pamintul, cum ai judeca si ce ai face?

  Cifra zecilor de mii de morti provine dintr-o lucrare de propaganda publicata la Stockholm in 1943. Ea dadea 27 de mii, fiind umflata dupa aceea de care mai de care. Absurdul ei rezulta din faptul ca, dupa organica militara a timpul, aceasta cifra inseamna efectivul a 2-3 divizii, deci un corp de armata. Oare ce efectiv era necesar si cum trebuia organizat acesta pentru a stapini un asemenea numar de prizonieri?

  Daca romanii au fost asa de criminali, de ce guvernatorul Transnistriei, profesorul Alexianu, a fost achitat de tribunalul sovietic care l-a judecat? A fost singurul dintre guvernatorii zonelor de ocupatie, instituite dupa invadarea URSS de catre trupele Axei, care nu a fost executat practic pe loc de sovietici, dupa eliberarea respectivelor teritorii. Au fost cazuri cind administratia romana a ramas pe loc, pentru a preda sovieticilor cu acte in regula bunurile administrate.

  Lucrurile acestea sint trecute complet sub tacere dar mereu si mereu se spune cit de capcauni au fost romanii, rezultind ca acestia i-ar fi intrecut pina si pe germani. Nimic insa despre altii, carora actuala corectitudine politica le permite sa isi celebreze cu fast pe cine vor.

 31. Măi Rumburak, prostul taichii, încetează cu postatul că spui numai gogomănii!!! Etnie „israeliană”! Să-ți explic, poat bagi ceva la cap: 1. Aia-i cetățenie, nu etnie (să știi și tu că sunt o mulține de arabi cetățeni israelieni, așa cum avem și noi etnici maghiari cu cetățenie română); etnia este evreiască; 2. Când aveau loc evenimentele respective (1940-1944), statul Israel nu exista (a fost proclamat în 1948), așadar nici despre cetățenie nu putea fi vorba; 3. Fiind tu un analfabet, funcțional, ce-i drept (fapt demonstrat mai sus), părerile tale despre Mareșal nu contează.

 32. I
  Iata un punct de vedere diferit:
  https://www.art-emis.ro/istorie/21-23-ianuarie-1941-statul-roman-pe-marginea-prapastiei-5
  21-23 ianuarie 1941 – Statul Român „pe marginea prăpastiei” (5)
  Prof. dr. Gică Manole
  Alex Mihai Stoenescu susține că, cadavrele agățate la Abator au fost o înscenare, …. Cadavrele celor agățați în cârlige fuseseră uciși în altă parte fiind aduse deliberat la Abator
  …ofițeri germani din diferite servicii (S.S., S.D., Gestapo) s-au aflat în spatele pogromului din București din acele zile, înțelegem de ce corespondenții de presă germani, coordonați de Edith von Koller , au sosit primii la locul faptei
  Că la Abator, în zilele de 23-24 ianuarie 1941, a avut loc o înscenare, mai mult, o mistificare, de o importanță deosebită mi se pare a fi mărturia relativ recentă a lui Constantin Dărășteanu , efectuată în fața unui notar public la data de 19 ianuarie 2004 la București ….. El mi-a povestit că la Abator erau trupurile neînsuflețite ale unor legionari agățate de cinghele, despre care se afirmă că ar fi cadavrele unor evrei uciși de legionari
  în jurul Abatorului au fost împușcați mai mulți legionari și că acești legionari au fost adunați din stradă de oamenii de încredere ai conducerii Abatorului, la ordinul acesteia, și băgați în Abator, unde au fost atârnați în cârlige și declarați că sânt evrei uciși de legionari (subl. a.)”.

 33. II
  …. Fac mențiunea că la data aceea Abatorul era o societate administrată și controlată de evrei. Nea Vasile a făcut mențiunea „jidanii noștri, care conduc Abatorul…”.
  la acel timp Abatorul era condus și stăpânit de evrei … Agățarea acelor români, fie ei și legionari, împușcați în rebeliunea din ianuarie 1941, chemarea fotoreporterilor, a ziariștilor spre a le imortaliza, ca și răspândirea acelor imagini îngrozitoare în Lume, tot de administrația evreiască au fost făcute. Avem de a face cu o mistificare premeditată cu scopul de a întuneca imaginea României în ochii opiniei publice mondiale

 34. @ Defrișări cu idioți, ? Au folosit „tesla” să-și dea în „serviciul secret”, ? Arianism, ăsta și-a luat austrica care i-a făcut 5 femele, ?

 35. & „Bătălii” cu, „cap de lemn” și „cap de fier” , a;a era economia ;i industria acelor vremuri, Europa, de când a „bulănit-o” Zeus a fost „feminină”, ?

 36. & Nemții vroiau „să și-o pună la secret”, cu rușii, pe la români, și le-a dat cu mai mult „feminism” , la ,”supraviețuitori”, ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.