Japonia are mai multe locuri de muncă decât muncitori

Dacă în România găsirea unui loc de muncă reprezintă o problemă pentru majoritatea cetățenilor, în Japonia lucrurile stau diferit. Japonia oferă în prezent 1,48 de locuri de muncă pentru fiecare solicitant.

Este cel mai mare număr înregistrat din 1974, când creșterea locurilor de muncă a împins raportul la 1,53. Acesta depășește, de asemenea, deficitul de forță de muncă pe care Japonia l-a avut la începutul anilor 1990. Situația actuală este, în general, o veste bună pentru economia Japoniei.

„Există o mulțime de oameni care intră pe piața forței de muncă, ceea ce reprezintă un avantaj”, a declarat Marcel Thieliant, senior economist japonez la firma de cercetare Capital Economics.

Numărul persoanelor în vârstă și al femeilor care au aderat la forța de muncă a crescut, deoarece „lipsa forței de muncă forțează companiile să angajeze persoane care nu căutau să muncească anterior”, a spus el.
Acest lucru sugerează că planul prim-ministrului Shinzo Abe de a atrage mai multe femei în slujba ridicării economiei are efect.

Noile cifre ale forței de muncă indică o scădere ușoară a ratei șomajului din Japonia în lunile următoare, a spus Theliant. Ele sporesc, de asemenea, speranțele unei reveniri în ceea ce privește cheltuielile lente pentru consum, care se așteaptă să crească pe măsură ce mai mulți oameni intră în forța de muncă, dar în același timp, lipsa forței de muncă evidențiază unele dintre dificultățile cu care se confruntă Japonia.
În timp ce economia japoneză este în creștere, cifrele de pe piața forței de muncă sunt mai reprezentative pentru un număr redus de lucrători decât pentru o creștere a numărului de locuri de muncă, a spus Thieliant.

Creșterea speranței de viață și o rată a natalității mai scăzută au creat o populație în curs de îmbătrânire și o forță de muncă în scădere în Japonia, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa creșterii economice viitoare a țării. Japonia este notoriu adversă față de ideea utilizării imigrației pentru a compensa declinul.
Încurajarea pieței forței de muncă nu a făcut până acum majorări semnificative ale salariilor pentru majoritatea lucrătorilor. Există, de asemenea, semne că unele companii japoneze își schimbă locurile de muncă în străinătate, deoarece nu pot găsi suficienţi lucrători la domiciliu, a spus Thieliant.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marina Dumitru 22 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.