Jefuitori de ATM-uri, trimişi în judecată

Paisprezece persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Oradea, fiind acuzate că au copiat date de pe carduri bancare cu ajutorul unor dispozitive instalate pe ATM-uri şi au retras bani sau au cumpărat bunuri de la diferite societăţi comerciale folosind carduri contrafăcute. Aceștia ar fi acționat în România şi state ale UE.

Comunicatul DIICOT:

La data de 01.02.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor BEJUŞCĂ IOAN-GHEORGHE, SÎRBU CONSTANTIN-EDUARD, OJOG ALIN-DUMITRU, FOTĂ SEBASTIAN-EUGEN, BELEAN ADRIAN, GABOR ANDREI, BRISC VIOREL-CIPRIAN, KOTELES ROBERT-JANOS, GAFENCU LUCIAN-CONSTANTIN, KOSORINSKY ROMAN, SASU SORIN, LASCA MIHAI-IOAN, LEHO VALENTIN-COSMIN şi ZLIBUŢ GHEORGHE-COSMIN, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, deținere de instrumente în vederea falsificării de valori, punerea în circulație de valori falsificate, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos prin transmiterea neautorizată de date de identificare.

Prin actul de sesizare s-a reţinut că începând cu anul 2012, membrii grupului infracţional au desfăşurat atât în România cât şi în state ale Uniunii Europene, respectiv Cehia, Olanda şi Germania, activităţi de skimming ( montarea aparaturii artizanale de copiere a datelor de identitate a card-urilor folosite la ATM-uri de clienţii diferitelor bănci din ţările mai sus menţionate) precum şi activităţi de retrageri de numerar sau achiziţionări de bunuri de la societăţi comerciale prin folosirea de card-uri contrafăcute.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-au stabilit trei paliere de organizare, respectiv:

– primul palier a avut ca sarcină deţinerea şi montarea aparaturii de tip skimming pe ATM-uri din străinătate în vederea capturării informaţiilor de identificare a card-urilor aparţinând clienţilor care efectuează operaţiuni de retragere de numerar şi pe care le-au transmis, de regulă prin e-mail, altor persoane în vederea falsificării card-urilor;

– al doilea palier a avut ca sarcină falsificarea card-urilor bancare în România şi transmiterea lor altor persoane pentru efectuarea de operaţiuni bancare frauduloase;

– al treilea palier a avut ca sarcină efectuarea fie în mod nemijlocit, fie prin persoane interpuse – săgeţi, de operaţiuni ilicite de retrageri de numerar sau achiziţionări de bunuri din străinătate cu card-uri falsificate.

Activitatea infracţională s-a desfăşurat numai în scopuri oneroase, fie prin împărţirea sumelor retrase în mod fraudulos sau a bunurilor dobândite de la comercianţi, fie prin plata fiecărei activităţi infracţionale desfăşurate pe palierele amintite.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bihor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.