Jongleria eliberărilor de la Cotroceni

Opt consilieri ai preşedintelui Băsescu au fost eliberaţi din funcţie. Au mai rămas ofiţeri, plutonul special al SPP, femei de serviciu, documentarişti şi echipa de îmbrăcat şi coafat. De ce? Maziliţii de la Cotroceni erau prea slabi? O asemenea debarcare în grup ne trimite cu gândul la o devalizare a personaluluiAdministraţiei Prezidenţiale. Dacă opt consilieri erau slabi sau mediocri, procentul celor eliberaţi poate fi socotit enorm. Aceştia alcătuiesc mai toată ”floarea” instituţiei. Dacă erau excepţionali, scoaterea lor din Cotroceni arată o bagatelizare a Administraţiei Prezidenţiale sau o nouă învârteală a preşedintelui. Cu riscul golirii instituţiei, Traian Băsescu a decis că zidurile şi statutul de preşedinte îi ajung. Cu greu ne-am putea imagina că debarcaţii, doamne fereşte, ar fi membrii unei grupări care s-a opus unor păreri sau unor proiecte ale preşedintelui. Doar nu suntem o Coreea de Nord europeană! Este destul să evaluăm lista eliberaţilor şi să observăm că ne aflăm în faţa unui clasament al culegătorilor de scame, un soi de yesman selectat la Cotroceni mai mult pentru nevoile personale ale preşedintelui decât pentru cele ale instituţiei.

Să fi devenit preşedintele un ros de îndoieli câtă vreme în aceşti 10 ani a operat numai cu certitudini? Greu de crezut! Să-l fi eliberat Traian Băsescu pe Adrian Rădulescu pentru că ar fi aflat de legăturile economice ale acestuia cu Ioana Băsescu? Nu prea cred! Să fi devenit Traian Băsescu un încercat de bănuieli când a aflat şi el că Daniel Moldoveanu deţine oareşce proprietăţi de lux în America? Să-l fi debarcat pe coordonatorul biroului de informaţii pentru prietenia inexplicabilă cu Sorin Blejnar? Să-l bănuiască preşedintele pe Daniel Moldoveanu că are legături cu afaceri necurate şi cu evaziunea fiscală, cu controlul fostului ANAF pe la firme? Să fi aflat Traian Băsescu de neştiinţa lui Daniel Funeriu? Să i se fi părut şi lui că doctorul în ştiinţe gândeşte împiedicat? Să fi descoperit că toate sfaturile Marianei Bitang nu i-au folosit pentru că nu le-a auzit? De unde şi până unde o asemenea debarcare masivă de la o instituţie şi aşa săracă în expertize şi personalităţi?

Unii zic că eliberarea din funcţie a plutonului de consilieri ar fi fost decisă pentru a ranforsa debila Mişcare Populară în chiar pragul naşterii ei forţate. Tot ce se poate! În ţări cu aer totalitar, lucrurile s-au petrecut cam în acelaşi fel. Boris Elţîn (umflat, nu slăbit de băutură) a avut nevoie disperată de o forţă politică de salvare, care să-i garanteze supravieţuirea politică şi, mai apoi, liniştea de după mandate. Chiar Traian Băsescu a mai ”forcepsat” de la Cotroceni un partid politic de doi bani. Avea nevoie de o cârjă. L-a folosit pe consilierul Theodor Stolojan pentru a rupe o halcă din PNL: la Cotroceni a inventat Partidul Liberal Democrat, înghiţit şi el între timp de smochinitul Partid Democrat Liberal. Nimeni n-a încercat atunci să-i prindă mâna lui Traian Băsescu la ţâţâna uşii şi să-i creeze o dificultate pentru jenantele sale îndeletniciri de moaşă politică. Dacă i-a ieşit atunci, Traian Băsescu se gândeşte că ar putea să-i iasă şi de data aceasta. Adică să încalce statutul preşedintelui României, să forţeze un partid scos din pălăria sa de preşedinte şi să strângă de partea sa toţi nemulţumiţii de USL. Şi cu aceştia să intre într-un soi de bătălie finală, să susţină un preşedinte sau un grup parlamentar care să-l ajute mai apoi la negocierea tuturor dosarelor sale penale, înghesuite în rafturile şi sertarele procurorilor şi în planul de viitor al câtorva oameni din USL.

Care va să zică, la o primă vedere nu avem de-a face decât cu dislocarea unui pluton de executanţi de la Cotroceni şi cu trimiterea lor nu la Parchet, ci la o nouă forţă politică. Din păcate, noul partid al lui Traian Băsescu e numai trecut, e încropit numai din yesmeni, din culpabili sau investigabili, din oameni tineri îmbătrâniţi în practici desuete, un soi de copii ai trecutului crescuţi în metehnele lumii politice de azi.

Cu viguroşii şi înrăiţii consilieri de la Cotroceni ajunşi la Mişcarea Populară, România îşi mai face un partid care consacră slăbiciunile de până acum ale partidelor şi politicienilor din România. Şi, mai ales, ale preşedintelui Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.