Judecătoarea Gîrbovan dă de pământ cu GRECO. Ce-a descoperit

Judecătoarea Dana Gîrbovan, președinte al UNJR, îi pune la zid pe experții GRECO, reproșându-le maniera în care au tratat chestiunea protocoalelor secrete din justiție.  Potrivit judecătoarei, modul in care GRECO face referire la protocoalele secrete dintre Parchetul General si SRI reflectă dezinteresul expertilor anti-coruptie pentru ceea ce reprezintă, în realitate, cea mai mare amenințare la adresa independenței justitiei din România în perioada post-comunista: implicarea secretă a serviciilor de informații în actul de justiție”. Gîrbovan reiterează totodată solicitarea adresata ministrului Justitiei Ana Birchall de a prezenta „o poziție publică cu privire atât la erorile flagrante din aceste rapoarte GRECO, cât si cu privire la problemele ce ar fi trebui să se regăseasca în raport, dar au fost în mod deliberat ignorate”.

Mesajul judecătoarei, integral

Desconsiderarea GRECO pentru statul de drept si drepturile omului in Romania: problema acestui organism nu este existenta protocoalelor secrete cu SRI, ci publicarea lor

In urma scandalului iscat de erorile si lipsurile din rapoartele pe Romania, GRECO – organismul anticoruptie al Consiliului Europei – a transmis Agerpres printr-un purtator de cuvant ca raportul de evaluare privind Romania „face referire la protocoalele clasificate incheiate intre Parchetul General si Serviciul Roman de Informatii”.

Paragraful la care se refera purtatorul de cuvant al GRECO este cuprins in nota de subsol cu nr. 18 si are urmatorul cuprins:

„De asemenea, GRECO constata cu regret ca recenta publicare a protocoalelor clasificate incheiate intre Parchetul General si Serviciul Roman de Informatii a ridicat intrebari cu privire la independenta parchetului si la admisibilitatea probelor obtinute in numeroase cazuri anticoruptie, subminand astfel credibilitatea eforturile anticoruptie anterioare extrem de apreciate. GRECO se refera la Decizia Curtii Constitutionale nr. 26/2019 din 16 ianuarie 2019, in care se constata ca astfel de practici incalca securitatea juridica a cetatenilor si a dispus ca toate parchetele si instantele din tara sa verifice in toate procesele in curs daca au fost respectate normele de procedura si sa fie luate masuri legale adecvate'”.

Modul in care GRECO face referire la protocoalele secrete dintre Parchetul General si SRI reflecta dezinteresul expertilor anti-coruptie pentru ceea ce reprezinta, in realitate, cea mai mare amenintare la adresa independentei justitiei din Romania in perioada post-comunista: implicarea secreta a serviciilor de informatii in actul de justitie.

In primul rand, referirea la protocoalele secrete este ascunsa discret intr-o nota de subsol la urmatoarul paragraf: „GRECO este preocupat de tensiunile politice continue in Romania in ceea ce priveste reformele sistemului judiciar, cu consecintele sale potential daunatoare pentru combaterea coruptiei”.

Cu alte cuvinte, expertii GRECO sunt in principal preocupati de „tensiuni” politice si consecinte „potential daunatoare” si doar ca nota de subsol la aceste „preocupari” amintesc de un FAPT ce a AVUT in concret consecinte extrem de grave, inclusiv asupra combaterii coruptiei.

In al doilea rand, mult mai grav, GRECO considera „regretabila” PUBLICAREA protocoalelor secrete PG-SRI, nu INCHEIEREA acestora.

Adica regretul expertilor anticoruptie nu a fost generat de faptul ca in baza unui protocol secret vreme de aproape 10 ani „efectuarea urmaririi penale se realizeaza in comun de procurori si reprezentantii serviciului secret, cu nerespectarea separatiei de competente intre cele doua structuri si a rolului constitutional, respectiv legal al fiecaruia in parte” (extras din dec. CCR 26/2019), ci regretul lor vine de la faptul ca acest protocol a devenit public!

Se vede ca pentru expertii care au scris acest raport si organismul care si l-a asumat, principiile transparentei si statului de drept au valorile inversate.

In al treilea rand, GRECO regreta ca prin publicarea acestor protocoale a fost subminata „credibilitatea eforturilor anticoruptie anterioare extrem de apreciate”.

Expertii GRECO par a fi mai preocupati ca si-au compromis credibilitatea, aplaudand ani de zile, alaturi de alte organisme, rezultatele anti-coruptiei din Romania, chiar facute cu incalcarea legii, decat de faptul ca cetatenilor romani le-au fost incalcate garantiile unui proces echitabil.

In al patrulea rand, expertii GRECO regreta decizia CCR si consecintele ei, uitand insa sa CONDAMNE actiunile Parchetului si ale SRI care au condus la aceasta decizie.

Nu in ultimul rand, rapoartele nu amintesc nici macar intr-o nota de subsol despre protocoalele incheiate de SRI cu CSM si Inspectia Judiciara, desi acestea au privit direct statutul si independenta judecatorilor si, desigur, a procurorilor, a caror independenta este in mod deosebit in atentia expertilor europeni.

Lipsa de rigoare si obiectivitate a modului in care expertii GRECO au facut aceasta analiza nu este, din pacate, o exceptie, fiind deja evident ca primordiale in astfel de evaluari sunt perceptiile, temerile, credibilitatea (adica aparenta) ori sloganele imbracate in principii pompos declarate si intr-o masura mult mai mica realitatea faptica, datele, problemele grave de sistem sau modul in care sunt respectate drepturile omului, desi aceastea din urma dau masura unei democratii.

Expertii GRECO se situeaza astfel in epoca post-adevar, in care faptele si datele nu mai conteaza in mod real. Depinde insa de fiecare persoana daca se informeaza si isi foloseste gandirea critica sau daca, dimpotriva, considera ca fiind de necombatut orice concluzii, din simplul motiv ca vin de la organisme europene.

Reiterez solicitarea adresata Ministrului Justitiei Ana Birchall de a prezenta o pozitie publica cu privire atat la erorile flagrante din aceste rapoarte GRECO, cat si cu privire la problemele ce ar fi trebui sa se regaseasca in raport, dar au fost in mod deliberat ignorate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 21
Ioana Radu 8520 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Pai cred ca mana de la justitie ar trebui sa dea copy-paste. Asta sa fie pozitia Romaniei.

  2. Analiza competentă la subiect a judecatoarei o scoate la tablă pe dșoara birceal care deocamdată este cu tema nefăcuta.Poate îi vine totuși mintea la cap ca de hahalere suntem sătui.

  3. Cred ca acest GRECO este o adunatura de boschetari din justitie, conectati la securitate. Nimeni nu poate obliga un stat sa faca ce ordona ei. De cand indivizii greco sunt suprastatali?

  4. Io’te, a aparut si vuvuzeaua varanului sa-si „de cu presupusu”, sa ne spuna ca toata UE e „de mare porck” si ca toata hoarda de multimilionari a ciumeirosii, in frunte cu priponitul mustachios sunt mai „curati ca lacrima” si vinovati sunt statul parallel, multinationalele, UE si anglo-americani!

  5. dacă era El Greco, mai zic, dar aşa e numai un kkt puturos…

  6. Om fi noi tampiti, dar astia de la GRECO cum sunt, tataie? Ce treaba are anticoruptia cu SIIJ, de cand este egalitate intre atributiile DNA si SIIJ? Abrogati Legea 78/2000 ori faptele prevazute in aceasta sa fie cercetate de parchetele obisnuite si sa vedeti ce mai ramane din DNA! Astia n-au facut niciun rechizitoriu pentru fapte de coruptie adevarata, pentru care, chipurile, au fost infiintati! Si fiindca erau atat de incompetenti, a fost nevoie sa le faca dosarele SRI-ul, pe baza protocoalelor!

  7. ciudat, numai aici si la a3 isi gasesc locul toate bombanenile garbovanei.

  8. Stau si ma mir de ce toata lumea o tot da pe dupa copac? Ce este atat de surprinzator in „rapoartele” GRECO? Eu, personal, sunt din ce in ce mai convins ca fie lumea nu a inteles, fie ca toti se fac a nu vedea si pricepe o realitate simpla: colaborarea protocolara intre structurile de informatii si sistemul judiciar este o realitate acceptata in intreaga Uniunea Europeana „democratica”. Doar ca „dincolo” (cum inca mai zic unii de pe-aici) situatia este, probabil, discreta si sub control, in vreme ce la noi nu. Ma gandesc la faptul ca, POATE, intr-o tara care a depasit nivelul reactivitatii sociale „stihice”, ca sa zic asa, in care populatia s-a mai luminat la cap, oamenii nu sunt stresati de tot felul de presiuni venite de la tot felul de „vecini iubitori”, de „aliati grijulii”, de „investitori binevoitori”, de „oameni de bine” care tin mortis sa te treaca strada, chiar daca tu nu vrei asta, de „cunoscatori” si de „experti” care vor musai sa te invete cum trebuie sa faci, nu sa copiezi ce si cum fac ei, iar cetatenii actioneaza constient si hotarat in limitele si cu respectul rigorilor legii in tot ceea ce fac la locurile unde isi desfasoara activitatile profesionale, probabil ca serviciile secrete au un autocontrol si o autocenzura pe care si le autoimpun in activitatea specifica, iar politicienii stiu si respecta cu incapatanare principiile statului de drept, astfel incat nu se poate ajunge la situatia din Romania. POATE. Din cauza asta le este jena sa spuna deschis ca nu inteleg cu ce deranjeaza colaborarea protocolare intre doua segmente total diferite ale sistemului statal si incearca si ei sa ne dumireasca pe ocolite, incercand sa nu ne zica de la obraz: ba, voi sunteti tampiti sau numai va faceti?, sperand ca vom pricepe singuri aluzia. Si din nou zic: POATE. Dar nu pot sa stiu. Sau poate stiu, dar nu pot sa cred. Sau poate stiu si cred, dar nu-mi vine de loc sa accept asa ceva. POATE!

  9. pentru statul parallel: Nu numai comentariile politice (nu legale) ale dnei Girbovan, dar si expresiile de mahala ale dnei Radu ca: da de pamant, il face praf, sterge pe jos cu el (sau ea), sare la gat etc.

  10. Toti judecatorii cinstiti ar trebui sa se ralize acestui mesaj care este limpede ca lumina zilei! Sa arate ca Johannis apara numai pe magistratii incorecti si care executa ordinele lui Johannis! Felicitari pentru doamna judecator Garbovan ca este de partea dreptatii si adevarului! Felicitari pentru atitudine domnei judecator BALTAG! huuo piturca! Huuo tarcea! Huuo stanciu! Huuo portocala! Huuo manelistu! Huu LAZAR! Huuo Johannis! Huuo Basecu cu cheile justitiei! HUUUO!

  11. Ministra justiției este în materie de justiție și statul de drept la nuvel de “Ana are mere”. Și asta se vede la limba de lemn, mai rar întâlnită la juriștii de profesie, cu care se exprimă: “ va promova ca ministru al justiției parteneriat euroatlanic și NATO(?)” “dacă ai intrat într-un club trebuie să respecți regulile”… Pentru dânsa UE este ca un club de golf și în care a intrat România și românii trebuie, unii să caște gura de pe margine cum alții joacă mingea, iar alții să care sacul cu crose. Sigur bani primesc numai cei ce joacă! Între Ana Birchall și Cristina Guseth diferentă este că a doua tăcând pare mai bună

  12. Regulile unui club de care ne-am rugat să ne accepte trebuie respectate ad-literam. Parlamentul penalilor din PSD-ALDE-UDMR-MINOTITATI a călcat pe bec rău de tot și riscă să ne scoată din club pt a salva de pușcărie niște hoți ordinari. Iar cel care va suferi la blocarea fondurilor europene va fi poporul, nu hoții îmbogățiți prin furt.

  13. Bravo doamna Garbovan! Nemernicii de la GRECO vor, cu sprijinul infractorului de la Cotroceni, a javrelor pedeliste si a securistilor de la USR, ca Romania sa nu mai fie stat independent, ci o colonie a unor state straine! Vor ca niste recomandari idioate sa devina obligatorii! Ce rol ar mai avea atunci parlamentul, CSM sau CCR? Decat functia de a executa ordinele lor?

  14. Anca Jurma si Anca Stroe au scris raportul GRECO la ordinele lui Johannis! Huuo hahalerelor!

  15. Pe prostacii securisti de „dreapta” nu-i deranjeaza ingenunchierea numita „colaborare” a Justitiei de catre „servicii”, ei cunoscand cui se subordoneaza, Securitatii care ii plateste! Chestiunea e de principiu, deosebit de identificarea corecta a datelor problemei. Comentatorii de „stanga” sunt mult mai caposi decat cei de „dreapta”, ei doresc o demascare limitata, care sa nu afecteze bazele ideologice ale dogmei care-i tine in captivitate, de aceea, indiferent de dovezi, ei nu vor recunoaste niciodata ca in 1989 a avut loc o LOVITURA DE STAT kgb-ista menita sa salvgardeze doctrina si mercenarii aflati in slujba ei!Ei nu vor recunoaste ca Partidul si Securitatea continua sa traseze destinele Romaniei la ordinele Comintern.
    „Dreptacii” in schimb au capacitatea intelegerii necesitatii disimularii angoaselor ideologice in jocul impus de la Centru al „democratiei” si „capitalismului”!!! „Dreptacii” nu blasfemiaza „capitalismul” intrucat stiu ca e un capitalism aflat sub controlul Securitatii si Partidului, de aceea ei sunt uniti in ideile comentariilor, spre deosebire de „stangisti” care nu pot fi pe-o vorba, neintelegand dimensiunile manipularilor, preferand sa se agate ca inecatii de…dogma!!!
    Ieri, comentariile mele la articolul despre judecatoarea Gabriela Baltag si declaratia sa fulminanta au fost blocate de cenzorul securist…

  16. Aceasta Girbovan,o adevarata „Christy Hemme”a wrestlingului cu Justitia,”da de pamant”(oy,oy,oy-ce titlu sforaitor) prin procedeul „Suplex” cu toate dusmancele si dusmanii,calareste o Harley-Davidson Dyna,la figurat pentru ca la propriu posibil sa fie invers, si ramane permanent o Jobber-ita al wrestlingului,uitata de vreme si de Justiatie,o fata batrana oarecare din Oradea

  17. Poate ca da de pamant cu Greco, dar Garbovan nu e judecatoare ci o simpla mahalagioaica cu simbrie de la PSD. O judecatoare veritabila nu iese in public la comanda politica sa-si puna poalele in cap. De altfel prin lege nici nua re dreptul, dar parca asta mai conteaza in Romania, patria marilor corupti la putere, slujiti de o presa ticaloasa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.