Jumătate din energia nucleară a SUA, generată de uraniul fostelor ogive ruseşti

Aproape jumătate din energia nucleară a Statelor Unite este generată în prezent de uraniul provenind de la 20.000 de focoase nucleare ruseşti dezactivate. Precizarea a fost făcută de un oficial ONU care a lăudat acest succes în domeniul dezarmării nucleare, transmite AFP, citată de Antena3.ro.

Potrivit AFP, acordul care permite utilizarea uraniului rusesc la iluminatul şi încălzirea a milioane de locuinţe americane se apropie de final, întrucât Moscova consideră că Washingtonul a beneficiat prea uşor de el.

Rose Gottemoeller, subsecretarul de Stat american însărcinat cu controlul armamentului, a declarat în Comisia ONU pentru Dezarmare că acest aranjament decurge din acordul din 1993 încheiat între foştii rivali din timpul Războiului Rece, o „reuşită majoră în domeniul neproliferării” în opinia sa.

Subsecretarul de Stat a mai precizat că ultima livrare de uraniu cumpărată de Statele Unite de la Rusia urmează să pornească de la Sankt Petersburg în noiembrie.

Uraniul slab îmbogăţit rezultat în urma procesului de degradare a uraniului de calitate militară „este trimis în Statele Unite, transformat în combustibil nuclear şi utilizat de aproape toate centralele nucleare americane în vederea generării a jumătate din energia nucleară” a ţării, a subliniat Gottemoeller.

În ultimii 15 ani, stocul de uraniu rusesc a furnizat 10% din electricitatea produsă în Statele Unite, a adăugat subsecretarul de Stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.