Jumătate din PIB-ul României, generat de exporturi

Exporturile au generat, în primul trimestru din 2011, jumătate din produsul intern brut al României, după ce pe ansamblul anului trecut, sectorul a avut o pondere de 36% în economie. În aprilie, ritmul anual de creştere a exporturilor s-a temperat puternic, la 16%.

Exporturile de bunuri ale României au urcat, în primul trimestru, la maximul istoric de 11 miliarde de euro. Sumei i se adaugă şi vânzările de servicii pe alte pieţe, de peste un miliard de euro. În total: exporturi de 12,5 miliarde de euro, cu peste o treime mai mult decât în primele trei luni ale anului trecut.

Cererea externă a generat, astfel, 49,5% din produsul intern brut al României, cel mai ridicat nivel din ultimele 2 decenii. Importanţa exporturilor în economia locală a depăşit-o pe cea din ţări care excelau la acest capitol, precum Germania sau Polonia. În mod tradiţional, România se bazează mai mult pe consumul intern decât pe cererea externă. Pe ansamblul lui 2010, exporturile au generat 35,8% din PIB, iar în anii precedenţi, şi mai puţin.

În condiţiile în care consumul intern rămâne slab, revenirea economiei depinde, în mare parte, de exporturi, iar veştile nu sunt prea îmbucurătoare. Cererea externă scade: în aprilie, ritmul de creştere s-a temperat la 16%, după un plus de aproape 40% în primul trimestru, potrivit INS. Exportatorii dau vina pe întărirea leului.

Mihai Ionescu atrage atenţia că pe termen mediu şi lung, exporturile ar putea scădea dacă euro nu va rămâne în palierul 4,1-4,3 lei. Reprezentanţii BNR, spun, pe de altă parte, că evoluţia exporturilor depinde, în mare parte, de situaţia Germaniei, principalul partener comercial al României.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.