Jumătate dintre români nu știu să-și negocieze salariul

Mai puțin de jumătate dintre candidații care se prezintă la un interviu negociază salariul, deși suma oferită de companie poate fi mărită de regulă cu până la 25%, afirmă peste șase din zece angajatori. Și mai puțini sunt cei care își negociază beneficiile extra-salariale, arată datele celui mai recent sondaj BestJobs. Astfel, aproape un sfert dintre angajatori spun că sub 10% dintre candidații care se prezintă la interviu negociază salariul oferit, în timp ce aproape 40% afirmă că între 10 și 50% dintre cei intervievați fac acest lucru. Doar unul din zece recrutori susține că procentul candidaților care își negociază salariul este între 75 și 100%.
Cu toate astea, peste șase din zece angajatori spun că salariul oferit unui candidat este negociabil. În cea mai mare parte (56,6%), recrutorii declară că suma oferită poate fi negociată cu până la 25%. Pentru aproape unul din zece angajatori, candidatul poate negocia cu peste 25% suma oferită. În schimb, circa trei din zece recrutori susțin că nu există nicio marjă de negociere.

În general, cei mai mulți candidați care își doresc negocierea salariului sunt bărbații (46%), în timp ce sub o treime dintre femei abordează acest subiect, conform răspunsurilor oferite de angajatori.
Când vine vorba despre beneficiile extra-salariale, peste jumătate dintre recrutori (53%) spun că sub 10% dintre candidații care se prezintă la interviu negociază și aceste drepturi.

De cealaltă parte, peste patru din zece angajați (42%) susțin că acceptă de regulă salariul oferit de angajator din prima, fără nicio negociere, în timp ce doar doi din zece candidați negociază oferta salarială. Există totuși și angajați (34% dintre respondenți) care spun că obișnuiesc să negocieze atât salariul, cât și pachetul de beneficii extra salariale. Printre beneficiile extra-salariale negociate de candidați, la un interviu, cele mai cerute sunt programul flexibil de lucru, pentru circa 47% dintre respondenți, bonusurile de performanță (44%) și trainingurile / cursurile de școlarizare plătite de firmă pentru dezvoltare profesională (30%). Alte beneficii care sunt de obicei negociate sunt acoperirea totală/parțială a cheltuielilor de transport (25,3%), mașină de serviciu (24%), posibilitatea de a lucra de acasă (19%) și asigurare privată de sănătate pentru toată familia (18,5%).
În același timp, atunci când candidații sunt întrebați, în cadrul interviului, de așteptările salariale, cei mai mulți dintre ei – trei din zece – menționează nivelul salarial actual. Alți 28% adaugă între 10 și 25% la salariul actual, unul din zece adaugă până la 50% în plus și 8% adaugă cel mult 10%.

Dintre angajații care spun că nu negociază oferta salarială sau beneficiile, aproape doi din zece afirmă că nu se simt confortabil să ceară mai mulți bani, alți 14% se tem că nu vor fi acceptați la interviu sau că vor părea lacomi (12%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 3 iunie -21 iunie 2019, pe un eșantion de 210 companii și 1.100 utilizatori de internet.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4581 Articole
Author

7 Comentarii

  1. La piata te duci si gasesti cirese cu 20 lei. Degeaba negociezi…ai bani cumperi…daca nu pleci acasa cu mana goala. Asa si cu salariile te duci si ti se ofera o suma ….daca nu-ti convine pleci….sau de nevoie accepti. Negocierile se fac doar la turci la taraba…in lumea europeana PRET FIX.

  2. In Romania lefa e impusa nu se negociaza,daca mai pui chestia asta si-n titlu ,inseamna Cosmine,ca nu ai participat niciodata la negocieri de salarii ….

  3. SA INTELEG CA E LIBER LA 25%?SI NU VOR?CAND S-A MARIT SALARIUL MINIM PE EC.CE DERANJATI ERAU PATRONII!AUOLEU NE SCADE PROFITUL!ATUNCI NU MA MAI MIRA CA LE-AU MARIT SALARIILE,CELORLALTI,BUGETARILOR,SI PIC DE RECUNOSTINTA!ASTIA,PRIVATII,SUNT”JENANTII”,AIA DE STAT”TUPEISTII”,CONCLUZIE…PICA PARA MALAIATA IN GURA LU’NATAFLEATA,CA TOT CU GURA CASCATA SUNT!AIA FARA ANGAJATI,ASTIA CU PREA MULTI!

  4. NEGOCIERE TRADITIONALA SECURISTA. O javra din comisie:-Ia uite-l si pe petre,Mai petre noi iti dam 1350 de roni pe luna.Ce parere ai? (eu)-Pai sunt cam putini.Transportul, mincarea,ala mic merge la scoala, sunt putini ce mai….Comisia: Noi atit putem sa-ti dam.Daca nu-ti convine cautati in alta parte, dar sa stii ca nimeni nu-ti va oferi mai mult.Noi suntem generosi si pe asta ai s-o vezi atunci.Semneaza aici si vezi de treaba.Noi o sa avem grija de tine.Mai iti dam cite-o prima, vedem noi cum facem ca sa fie bine,nu te lasam.Hai, semneaza contractul si zi merçi ca ai de lucru.Ce vrei s-ajungi borfas?! Stai cu noi aici ca de foame nu mori.Pe parcurs mai vedem, daca avem bani ti-l marim.Acum si noi o ducem greu.

  5. In realitate, nu poti negocia decat daca firma are nevoie de tine. Daca, insa, tu cauti de lucru si te duci cu miloaga, zici merci de cat ti se ofera, in speranta ca pe viitor poti avansa. Daca nu credeti, intrebati fetele care practica cea mai veche meserie din lume.

  6. 99 % din romani nu stiu sa-si negocieze Contractul Social individual , nici macar nu au auzit de existenta acestui contract , habar nu au ca votul este delegarea Drepturilor lor catre un grup de escroci sociopati care vor sa-i exploateze nu sa le reprezinte drepturile lor , habar nu au ca ei in statu de indivizi , pot face Legi /Contracte cu alti indivizi sau Corporatia Statala , habar nu au ca pot iesi legal din orice Contract Social in care au fost introdusi prin Deceptiune , prin Denuntarea Publica a Contractului Fraudulos si emite un nou Status Quo care sa le reprezinte Drepturile lor Naturale de care indivizii beneficiaza in afara sistemului social , drepturi individuale , inerente si inalenabile . Pentru cei inteligenti in cautare de informatii recomand lucraile referitoae la Contractul Social de Jean Jaques Rousseau si John Locke …..

  7. O fi mă, dacă tu zici,. Inssă clar că jumătatea cealaltă, care cică știe,. sigur, categoric primește mai mulți bani decât merită,.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.