Jurisprudența fostului președinte

Cazul fostului președinte Băsescu, dovedit ca fost colaborator al Securității, ar trebui să devină jurisprudență obligatorie, cu atât mai mult că privește prima persoană din stat.

Retragerea tuturor avantajelor care includ bani publici în recompensarea unor calități publice sau private ar trebui să înceteze pentru toți cei care s-au aflat în în cârdășia turnătorilor.

Presiunea fostei Securități a fost resimțită mai mult sau mai puțin de majoritatea românilor, încât era cert că obiectul acesteia în mare parte era unul incriminant.

Colaborarea cu fosta Securitate este una dintre cauzele care au perturbat de peste 30 de ani România conducând la creerea unor grupuri de interese care au subminat, și continuă să facă, democrația.

Președintelui Băsescu i s-au retras toate drepturile de fost demnitar nu dintr-o dorință expresă, cum ar fi fost necesar, de a decupla foștii colaboratori ai Securității ci, probabil, din spaima unor suspiciuni asupra sistemului actual.

Invocarea colaborării legalității fostei Securități cu legalitatea de funcționare a acesteia în epocă a fost o strategie prin care s-au acoperit derapajele inevitabile ale unei instituții care nu avea limite în încălcarea drepturilor și libertăților civile.

Fosta Securitate este încă o instituție puternică, probabil cea mai puternică, acum prin interpuși, având în vedere din cine este format la vârf sistemul.

Toți cei dovediți a fi colaborat cu Securitatea ar trebui decuplați de la funcțiile de decizie și să li se retragă tinichelele generatoare de avantaje de la Buget.

Nici amestecul serviciilor din prezent cu politica și administrația nu poate beneficia de un alt tratament, mai ales că, prin lege, există obligația declarării acestei apartenențe de către funcționarii cu funcții.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15
Ioan Vieru 1325 Articole
Author

32 de Comentarii

 1. Subiect periculos in Coti, sar margatii sa te interneze (reflex al educatiei ceausiste).

 2. Ii pupam in dos pe americani pe toate caile, dar nu spunem ca, acolo, la americani, colaborarea cu oragnele securitatii este motiv de mandrie si nu este condamnabila. Stiindu-i pe romani lingai, americanii i-au pus sa-si omoare securitatea si colaboratorii. Iar romanii s-au executat. Bine, ca si aia din securitatea romaneasca erau tot romani si tradau si ei pe unde apucau.

 3. Cred ca, in plus fata de jurisprudența acestui scirbos diavol tasmanian, ar trebui sa ne gindim si la prudența sa : din prima zi a primului mandat blestemat pentru tara, a stiut sa-si constituie propria „colectie” de dosare destinate santajului si protectiei personale ! Asa ca ceea ce vedem in poza din articol, in spatele sau, probabil ca este doar o mica parte din „biblioteca” …

 4. Autorul face o diversiune ieftina. Zice el cu convingere ca Petrov a fost colaboratorul VECHII securitati adica ii baga in aceeasi oala pe securistii care au tradat Romania in ’89 cu cei care nu au tradat-o pentru ca vrajeala cu revolutia de rahat nu tine. Cei care nu au tradat in ’89 au sfarsit prin puscarii (cei mari) iar ceilalti au fost epurati total in cativa din noua securitate primenita de Aszhthalosh. Numai cei care au beneficiat de legatura stransa cu fosta securitate (aripa tradatoare) au fost in gratiile noii puteri inscaunate in urma cu 34 de ani. Celorlalti li s-au dat in cap cu dosarele ori de cate ori au vrut sa faca ceva pentru tara.

 5. Pe Petrov îl doare la basca la cat a furat înainte de a deveni prezident! Numai Africa Neagra știe câte afaceri murdare a făcut cat a fost vaporean.

 6. Nostim, dacă nu ar fi tragic și dezastruos în urmări. Nulități, dar securiști actuali vor să facă carieră atacând securiști vechi sau inventând dosare la oameni care nu au avut nici în clin, nici în mînecă de a face ceva cu secu. Regimul lui Petrov a excelat în asemenea invenții. Tulburi vremuri ale unor escroci, de care profită neisprăviți și rîd în pumni cunoscătorii. Dar, vorba vine, adevărul nu poate fi oprit.

 7. Pentru cei care scuză amestecul securității în toate cele, că de!, e bine pentru colaborarea noastre cu poporul frate yankeu: in Spania au fost arestați doi membri ai serviciului seceret national pentru ca au transmis documente americanilor! Colaborare, prietenie, râdem, glumim dar nu părăsim perimetrul (pentru cine își mai amintește bancul) Am zis!

 8. Acest impostor ar trebui condamnat ptr decalaratii false. El nu stia ca a fost informator? Si nu numai el.
  Autoritatile nu stiau ca a fost informator, din moment ce numele lui aparea in registrul persoanelor care colaborau cu Securitatea gasit la sediul PCR Constanta si publicat inainte de alegerile fatidice? In acest registru era scris clar: ,,Basescu Traian-SURSA”. Adica Informator/Ciripitor……[Rumburak[

 9. Toti cei care au aparut peste noapte in FSN-ul infiintat de securitatea tradatoare in toate orasele si catunele au fost oamenii acesteia iar pe langa ei au fost si unii naivi care apoi au fost inlaturati fara menajamente.

 10. Și, de ce nu e obligativitate în România? Doar ce se vrea e obligativitate, pe alese?

 11. CORECT ARTICOL . Cei care au fost informatori ai Securitatii , dovediti cu documente oficiale , nu mai pot acupa functii publice ! Argumentele din articol sunt elocvente . FELICITARI , Ioan Vieru !

 12. Brambureală! La Petrov s-a mințit mai mult de două decenii. La Nicolae Breban și alții s-a mințit într-o direcție sau alta. La fost rector de București, Dumitru, se minte. Nenumărate cazuri de minciună. De fapt bine a recunoscut generalul Rog – se falsifică la nevoie orice, acolo unde trebuie.

 13. Gunoiului betivan Petrov trebuie sa i se impute toate cheltuielile facute de statul roman pe perioada celor asa zise doua mandate de presedinte !Plus sa i se confiste toata averea dobandita in aceasta perioada,iar SEREIUL,care i-a fost aservit in tot acest timp,sa caute conturile externe unde a dosit sute de milioane de dolari impreuna cu koorva lui !!!

 14. Din nou cu anticomunismul pe scari ! Domnul Vieru pluseaza inutil si mai ales PAGUBOS. Dupa 33 ani anticomunismul nu aduce decat pagube de imagine Romaniei. Marea majoritate a anticomunistilor s-a dovedit a fi escroci. Nu mai vorbesc de faptul ca iata locuim 80% in blocuri facute de Ciau (pe care „nici sa le zugraviti nu ati fost in stare”- vorba altui personaj celebru), circulam pe sosele pe cai ferate si Canal Dunare-Marea Neagra facute de acelasi, electricitate avem de la hidrocentralele facute de el, zburam de pe aeroporturile si facem comert prin porturile lui, in vacante stam in hotelurile construite de ei, de inundatii catastrofale nu ne mai este frica datorita digurilor faraonice pe marile rauri si Dunare, mergem la Teatrul National facut de el si parlamentarii anticomunisti se lafaie in Palatul antiatomic facut de el….as umple inca cateva pagini. Daca te duci in strainatate si intrebi ce romani cunosc iti spun de Ceau si Nadia C. Atat !Vorba lui Petre Tutea care numai de comunism nu poate fi acuzat : poate fi comparat doar cu Ramses. Cititi-l pe Tutea domnule Vieru….

 15. Chestia e haioasa rau povestita ‘fara talc’ mai recent la Tv de Cziuvica ce-l dat in judecata de fostul presh pentru ca l-a facut informator SECU!
  Fiind in proces, pentru aparare, Cziuvica a solicitat date de la arhiva militara de unde a primit in scris negru/alb ceea ce afirmase in studio Tv la o barfa de seara. Adresa a fost depusa la dosar unde instanta a hotarat ca a fost…
  Ps. Cziuvica a concluzionat ca daca nu era dat in judecata fostul presh ar fi fost bine mersi!

 16. obligativitatea ca toti turnatorii securitatii sa fie ejectati din societate,ar umple manastirile de taici democrati nevoie mmare,proveniti din toate sectoarele de activitate

 17. nicu olahus , nu fa pe prostul si nici nu crede pe altii prosti . Realizarile despre care vorbesti tu sunt reale , sunt de toata lauda . Doar ca ele sunt facute de poporul roman , cu munca , cu sudoare , cu singe . Securisti , informatori , propagandisti pcr , aveau alte sarcini . Dar tu stii asta bine dupa cum postezi ! Art. d.lui Vieru , este de mare actualitate .

 18. @axion. Hai sa fim drepti. Da, da , daca nu ar fi existat disciplina sociala, promovarea puternica a invatamantului tehnic si implicit promovarea inginerilor(cele mai mari salarii erau la ingineri nu la…), competitia fortata, austeritatea ….astazi am fi fost la nivelul Albaniei. Uita te la China care cu acelasi sistem de valori a ajuns in 30 ani a doua putere mondiala…..(P.S. Vietnamul este peste Romania in prezent desi au avut un razboi groaznic !).

 19. „Toți cei dovediți a fi colaborat cu Securitatea ar trebui decuplați de la funcțiile de decizie…”

  domnu Vieru, sinteti pe langa subiect:
  -TOT CE A SEMNAT BASEDIA ESTE NUL SI NEAVENIT!

 20. „-TOT CE A SEMNAT BASEDIA ESTE NUL SI NEAVENIT!”

  -ăla s-ar hăhăi,
  „-nu va place Tratatul de la Lisabona?
  bine, este nul!”

  (adica pocinogu e pe capul vostru,
  că vrei că nu vrei:
  asta inseamna „democratie” ! )

 21. „bine a recunoscut generalul Rog – se falsifică la nevoie orice, acolo unde trebuie”

  Rolul lui ROG este sa dezinformeze si se pare ca a gasit musterii. Scrisul, vocea, amprentele nu se pot falsifica. Scuze infantile ale turnatorilor.

 22. Hai ca nu-mi vine sa cred, Vieru a revenit, extrem de prudent si uneori confuz, la pozitia cu care l-am apreciat cu ani in urma, dar la care a renuntat rapid simtind o adversitate din toate directiile…Adversitate comparabila pana la un punct cu aceea fatza
  de mine a SCLAVETZILOR CEAUSISTI RESOVIETIZATI care populeaza majotitar, cu CLONE cu tot forumul!!!
  Oricum, faptul ca dupa perioada de revenire la matca site cand vorbea doar de „TURNATORI, inlocuirea curajoasa cu termenul de
  „COLABORATORI”, stiind ca in exclusivitate e vorba de AGENTI/ILEGALI, dar repet, prudenta e sanatoasa, vorba lu „Vlad Voiculescu
  la DNA…”, e meritorie!!!

  Nu am inteles fraza: „Invocarea colaborarii legalitatii fostei Securitati cu legalitatea de functionare a acesteia in epoca…”,
  corect fiind „Invocarea legalitatii colaborarii cu SECURITATEA…”, pentru ca numirea SECURITATII ca „fosta” e vitriolanta si MISTIFICATOARE!!!

  Nea Vieru, poti sa-mi comunici chiar indirect: Ce s-a intamplat cu SUTELE DE MII de OFITERI OFICIALI-OFITERI ACOPERITI-ILEGALI ai Securitatii dupa Lovitura de STAT KGB/GRU/Comintern din tzara si strainatate? Ai o explicatie ca sefii SECURISTI ai institutiei
  pusa PAZNIC INTRANSIGENT NU A PUBLICAT LISTA CU SUTELE DE MII DE OFITERI? SE devoala ceva care atenta la SIGURANTA NATIONALA? NU,
  pentru ca toti securistii erau cei mai fanatizati ideologic si aparau o romanie a lor, a BOLSEVICILOR SOVIETICI, asa cum vedem si azi!”!!!

 23. Si inca ceva, Nea Vieru, cum e cu „fosta” Securitate devenita NOUA-FOSTA SECURITATE din martie 1990 cand S-A REBOTEZAT intr-adevar in FOSTELE DIRECTII? JURISPRUDENTZA, nea Vieru s-a ETERNIZAT ODATA CU SECURITATEA din 22 dec 1989, asa ca Ilici GENOCID era obligatoriu sa-l bagi in poza!!! Sa-ti mai explic o data? Basoidul care intre timp a fost avansat MARESAL Secu a vrut OFICIALIZAREA Securitatii pe linia de izbire JUDICIARA care sub Ilici GENOCID si SOSIA sa Emilutz Tzapu operase prin telefoane ROSII si contacte intime de taina in VILELE CONSPIRATIVE…

  Vezi, Vieru si cand o dai din nou cotita NU O FACI DEPLIN din moment ce te lasi dus de VALUL reducerii GENOCIDULUI la epocile de dupa Ilici GENOCID, ceea ce poate acum vei intelege ca ai fost driblat, pt ca mi-ar pare rau sa stiu ca o faci din convingere, fapt extrem de grav…

 24. „nu mai pot acupa functii publice”

  Asa este demult, prin lege, nu sunt lasati in posturi publice „colaboratorii” si/sau angajatii”, cei care pot fi santajati la ordin. Premierul Ponta l-a scos pe cel de la ICR din 2012, cum a aflat la un pranz in gradina cancelariei: „cand ma intorc din Germania, sa nu va mai gasesc acolo” ! Si aluia nu i s-a scos, inca, angajamentul de recrutare olograf, care statueaza colaborarea, cum cere legea. Fara statutul de „colaborator” si sau de „angajat”, iesirea in decor este la mana premierului, a presedintelui sau a lui Dan Ilie Ciobotea (vezi cazul dovedit „Mache” platit din bani publici).

 25. Aceste lucruri n-ar trebui să fie la îndemîna unor psihopați, care mint cum respiră. Nu a fost nici un caz la icr. Acolo a fost o demisie anunțată cu patru luni înainte.Mai ales că și numirea s-a făcut fără ca omul să fie în țară. Tocmai de aceea în România nu reușește lămurirea lucrurilor. Intervin mereu neosecuriști interesați să dea șahuri, chiar dacă totul este o minciună. Cum este și aici. Ar trebui ca oameni normali la cap, nu neosecuriști dovediți să-și spună cuvântul. Nici nu nulități care nu sunt în stare în stare de ceva prin capacitate proprie, dar vor să facă carieră, fie și pe falsuri.

 26. Inspectore, sunt de acord ca AGENTUL SOVIETIC tomlin MISTIFICA, dar tu ca alatrinez pretorian MISTIFICI si mai mult, pentru ca tomlin care ma ataca cu TITICACALOSIE, o face ca SECURIST ETERN, NU ca „neosecurist”!!! Tu si MARESALUL din Faget pe care-l IDOL LATRA izezi cu nerusinare NEGATI CONTINUITATEA PCR si SECURITATII prin REBOTEZARE!!! Ar trebui sa-l apreciati pe camaradul tomlin
  care se bate ca un Zmeul sa NEGE ca si voi CONTINUITATEA si sa bage sub presh SOARTA SUTELOR DE MII DE OFITERI SI ILEGALI din tzara si strainatate, COLONEI, GENERALI, MARESALI!!! Exact FLACAII care au CONTINUAT DISTRUGEREA ROMANIEI GENERICE in 1989 pt a CONSERVA PUTEREA, PRIVILEGIILE si a IMPIEDICA PROCESUL COMUNISMULUI!!!

 27. @Charlie
  actuala Sri,
  Sie,Sts,Spp,Smurd
  nu sint decat FOSTII, fosta Securitate,
  bineinteles ca intelegi
  doar stii toate bancurile cu foshtii,
  cum intra ei pe fereastra,cum poti sa le spui pe nume doar dupa ce au inchis usa dupa ei,etc,etc,etc.

  cica Romania „are”
  securoi cat pentru Spania,Franta,Germania si Polonia,
  cat pentru 230 de milioane de inshi:
  -poate pe asta se bazeaza Ursula?

  dar ce sa vezi:
  -nu-i ajuta Dumnezeu!

 28. Totul este un circ ieftin doar pt. fraieri.Basescu a fost ofiter si lucrind inafara tarii ,obligatoriu era sa se ocupe si de informatiile cerute de institutiile statului roman.Asa ca ce incearca Base sa ne tot abureasca ,sint doar minciuni.Fraieri sint doar cei care il cred ,sau se fac ca nu stiu ,cum erau atunci metodele si practicile celor care lucrau inafara Romaniei.

 29. Circul este ieftin cînd intervin, cum zice Charlie, inși care sunt precum delatorul de la Constanța, care pretinde pe o discuție banală că un arhiepiscop a făcut corupție. Jalnice minți, jalnice figurine. Clarificarea trecutului nu este pentru ca zerourile societății să-i atace pe cei valoroși. Nicăieri, în nici o țară, această clarificare nu-i pentru inși neisprăviți și pentru ca valorile să le facă loc.Pe de altă parte, oricui i se poate fura corespondența și se poate zice apoi orice. Generalul Rog, patronul neosecuriștilor, a și recunoscut că s-a falsificat orice. Și se falsifică. Delatorii neosecurismului nu sunt mai breji decît securiștii. Mai ales că fac delațiuni în condiții de libertate.

 30. TOMLIN , daca scrie in lege sa nu ocupe functii publice , atunci cum ramine cu banca nationala, curtea constitutionala , mache , manole , horea , toti cu decizii oficiale PUBLICE cnsas de informatori ? Si citi stapini au ei ?

 31. Treaba cu informatori este o înfundătură fără sfîrșit, de care vor să profite nimenii în drum. În nici o altă țară oamenii capabili, cu realizări în interes public, nu se iau la rost de neica nimeni care, bineînțeles, se răzbună pentru slaba lor reușită în viață. De aceea, Germania, Polonia, Ungaria, Cehoslovacia și alte țări au pus capăt măsluirilor, falsificărilor, bîrfelor ce pot însoți orice cnsas. Cum au și însoțit. Cineva mai sus semnala că nu sunt decizii fără falsificări. Cazul Petrov este cel mai clar. În acest caz cnsas a ascuns situația lui Băsescu. Dar Băsescu însuși a patronat falsificări la oponenții săi politici.S-au smuls, și atunci și înainte, fragmente din corespondență și s-au dat ca olografe sau s-a recurs la delațiunea unor nemulțumiți de soartă pentru a-i stigmatiza pe cei care nu le-au satisfăcut pretențiile sau și-au slujit, ca oriunde în lume și în orice epocă, propria țară. Minciuna costă din greu o țară. Se plătește, cum se vede în jur, cu sărăcie în toate privințele.Generalului Rog i-a scăpat recunoașterea că se falsifică din greu, orice. Delatorul care vrea azi să-l înfunde la corupție pe arhiepiscopul din Constanța este caz tipic.Și țara noastră ar fi cazul să revină la normal. România nu are atât de multe valori încît să le risipească de dragul delatorilor. Noua securitate, cum bine spunea cineva, nu este altceva decît cea dintotdeauna.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.