Jurnalul stelar al unui scriitor apolitic (2)

235 noiembrie, anul stelar 9033: Majoritatea poeţilor au serioase defecte de imagine. Ţinuta, mersul, gestica lasă de dorit. Arta Purtării Trupului de Poet e Magică, Stranie, Frumoasă şi Pasionantă. Mulţi poeţi sunt stingheri, se simt stingheri în lume. Unii sunt sfioşi. Alţii, dimpotrivă, nărăvaşi mai mult decât ar trebui şi atunci când nu e cazul. Ţinuta unui Poet? E o Artă întreagă a Ţinutei Poetice! Magia Ţinutei Poetice vine din Metaforă, din Libertatea Metaforică, din Muzicalitate şI Ritm. Dar câţi poeţi ţin seamă de asta?! Stinghereala vine din alteritate, din diferenţă, din candoare, din melancolie şi deschidere. Înţelese greşit, aceste lumi ficţionale dau bătaie de cap poetului, îl arestează, îl înlănţuiesc dovedindu-l. Poetul devine astfel vulnerabil într-o lume care nu are nevoie de el, îl refuză şi-l repudiază cu zâmbet batjocoritor. Poetul este imaginea în oglindă a politicianului. Politicianul de pe vremuri era ca argintul viu sau complet placid. Dar acum, în spațiul interstelar poetul și politicianul se confundă. Poate datorită câmpurilor magnetice care turtesc planete, comete și partide politice laolaltă.

459 iulie, anul stelar 532: Găştile literare din România s-au înghesuit la revoluţii, la cântări, la aplauze, la asociere civică augustă dar au eşuat în proiectele lor fără pic de grandoare fiind rase de politicienii plin de perversitate, niște ființe rătăcite. Să te iei la bătaie cu găşcarii literari e nasol dacă nu ai curaj, sictir şi viziune. Eu am de toate, nu mă plâng. Acum, să vedem, ce fac găştile literare din România? Mai pe şleau se regulează cu utopiile literare. Pentru asta, găşcarii literari primesc măriri de la tot felul de preşedinţi de stat, de la tot felul de organizaţii oculte şi simandicoase, sunt editaţi în piele de ţap şi sunt chemaţi la televizie să ne zică cam cum stau treburile cu economia, cu PIB-ul, cu guvernarea, cu parlamentarismul, cu gastronomia şi timpul liber, cu sexul, cu învăţământul, cu geostrategiile, bla, bla, bla. Dar spațiul interstelar, cu văluririle lui de neconceput, ridiculează și gașca politică și gașca literară. În spațiul interstelar nici nu are sens să-ți faci gașcă. Nonsensul vine din golul cosmic, acest gol care te lasă fără suflare, pipernicit fiind cum ești din punct de vedere electromagnetic.

3756 august, anul stelar 7432: Nu găştile literare te fac Mare Scriitor! Așa cum Om Politic Vizionar nu vei fi dacă nu înțelegi pe îndelete frecușul politic uman, contradictoriu, nelămurit și galopant. Nicidecum. Mare Scriitor eşti dacă te naşti aşa. Să nu ne îmbătăm cu apă rece, Mare Scriitor eşti dacă te naşti aşa şi, mai ales, dacă dându-ţi seama de Acest Miracol, te apuci serios de treabă. Dacă toată ziua-ţi curg mucii pe la găştile literare, te fac ăştia scriitor mare atât cât le trebuie: să mai prindă vreo diplomă de la Preşedintele Ţărei, oricare ar fi acele, o pensioară mai acătării de la Uniune, nişte schimburi culturale simandicoase cu alte popoare, niţică tămâiere prin jurnale, prezentaţiune nărăvaşă şi fornăitoare la teleşourile televiziilor luând în tărbacă pe acela politician pe care patronatul televiziei are câră sau sarcină imperială să-l bulească şi alta nu. Vă mai zic din astea câte vreţi. Sunt un om liber. Dar cât de liber pot fi acum în spațiul stelar unde a încropi un partid politic devine un nonsens evident. La fel, să fii gășcar literar. Publicul cititor? Oho, s-a digitalizat de tot în spațiul interstelar. Și mă întreb, ce-a rămas din noi? Suntem niște semnale de radio. Nimic din fala și din mizeria politică de odinioară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. marin – Aevărată remarca dumevoastra. Adevărată și de actualitate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.