(VIDEO) Cum vrea Klaus Iohannis să educe România. Proiect lansat la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a lansat, miercuri, la Palatul Cotroceni, în dezbatere publică, rezultatele proiectului „Romania Educată”, initiat de Președintie.  Raportul oficial publicat de Administrația Prezidențială este format din 3 documente.

Raport România Educată: Viziune și strategie 2018-2030

Rapoarte tehnice – România Educată

Scurtă prezentare a Raportului România Educată

Iohannis a declarat că proiectul este unul strategic, el subliniind că nu este o poveste politică sau programul său electoral.

„‘România educată’ este un proiect strategic, ‘România educată’ vrea să ajute la creionarea, la conceperea unui sistem educaţional pentru România secolului XXI, vrea să ajute politicienii să vină cu politici educaţionale bune, vrea să ajute pe dascăli să reuşească să predea în aşa fel încât să fie şi ei, şi elevii mulţumiţi, dar şi părinţii, dar şi angajatorii. Este un proiect care vrea să-l ajute pe directorul de şcoală să ştie cum să gestioneze unitatea de care răspunde, pentru a avea rezultate bune. Dar care sunt rezultatele care se măsoară? Nu este chiar aşa de simplu de găsit nici măcar acest răspuns. (…) ‘România Educată’ nu este un proiect de lege, nu este un reţetar simplu, nu este o poveste doar politică, nu este programul meu electoral, ‘România Educată’ este România noastră, a tuturor, pentru generaţiile care vor veni”, a spus Iohannis.

El a subliniat că educaţia este baza generaţiilor viitoare.

„O Românie educată este o Românie de succes, o Românie puternică, o Românie prosperă, o Românie care se profilează bine în rândul naţiunilor. Asta ne dorim cu toţii! Pentru asta am lucrat până acum, aproximativ doi ani. Între timp, avem un proiect bun, s-ar putea numi ‘un draft’, pe care îl punem astăzi în dezbatere”, a mai spus şeful statului.

Potrivit lui, în prezent, există elite în educaţie, însă 40% dintre absolvenţii ciclului gimnazial sunt analfabeţi funcţional, subliniind că aceasta este o mare problemă.

„20% dintre copiii României pleacă înainte să termine şcoala. Unde pleacă? Nu prea ştim. Sunt copiii cărora le fură cineva şansa de viitor. Sunt copii, majoritatea, care se pierd undeva. Foarte puţini pot fi recuperaţi. Deci, avem rezultate, ca să zicem aşa, amestecate. Nu e bine! Dacă vrem însă să construim un sistem foarte solid, trebuie să ne punem întrebarea: ce fel de pregătire vrem să dăm tinerelor generaţii? Pentru ce anume să îi pregătim? Pentru viaţă, da; pentru o carieră, da; pentru o meserie, sigur că da. Dar ce meserie? Pentru meseriile secolului XX? Este un pic greşit. Noi trebuie să îi pregătim pentru meseriile secolului al XXI-lea, evident, dar care sunt acestea?”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a apreciat că în viitor foarte multe meserii vor dispărea şi că în acest context trebuie atenţie la pregătirea elevilor.

„E nevoie de analize, de studii aprofundate, de foarte multă grijă cum concepem acest sistem pentru viitor şi de asta se ocupă ‘România educată’. Nu este vorba de o poveste care sună frumos la televizor, pe urmă plecăm acasă şi ne vedem de treabă. Este vorba despre ce facem noi cu România. Acest rezultat al educaţiei va defini societatea de mâine. Aşa cum îi educăm pe tineri, aşa va arăta societatea de mâine. Dacă le dăm o educaţie serioasă, orientată spre viitor, vom avea o Românie performantă, dacă nu, vom avea o Românie fără performanţe notabile. (…) Acest proiect a fost iniţiat de mine împreună cu echipa mea, dar acest proiect este al dumneavoastră, este al elevilor, al studenţilor, al profesorilor, este un proiect al societăţii româneşti, fiindcă dacă răspunsurile au fost foarte diferite la întrebări, legitim, corect, un lucru au ştiut toţi: trebuie făcut ceva pentru a îmbunătăţi sistemul şi acest fapt – că toţi au înţeles de la început, au subliniat nevoia de îmbunătăţire – ne încurajează să mergem mai departe”, a arătat Iohannis.

El a arătat că se doreşte un sistem educaţional de calitate şi flexibil.

„Ambiţia mea este ca niciun copil din România, niciun tânăr din România să nu rămână în afară. Trebuie să găsim soluţii care-i integrează pe toţi. Vă amintiţi? Am avut, cred că acum doi ani, un Bac la care au picat jumătate. Este o catastrofă naţională aşa ceva şi este cea mai proastă notă pentru sistemul actual. Nu ne permitem să pierdem niciun copil în România. Asta îmi doresc eu cu proiectul ‘România educat㔑, a menţionat Iohannis.

Şeful statului a prezentat câteva propuneri din proiect.

„Dezvoltarea unui sistem de educaţie profesională performant. De ani de zile vorbim de educaţia duală, de educaţia profesională, de o pregătire în funcţie de interes, în funcţie de capacitate, asta aşteaptă şi mediul privat de la noi, aşteaptă o diversificare şi pregătire serioasă, de calitate, de la meseriaşi până la inginer sau specialist IT.

Propunem creşterea conectivităţii internaţionale, învăţământului superior, schimbul de idei. Nu vrem să ne izolăm, vrem să fim conectaţi la sistemul european, la sistemul internaţional, extinderea accesului la educaţie timpurie, adică creşe, grădiniţe, pentru cât mai mulţi copii încă de la o vârstă fragedă. Asta atinge două chestiuni esenţiale: una – aceşti copii sunt pregătiţi mai bine pentru şcoală; doi – îi lasă pe părinţi să meargă la serviciu. Regândirea evaluării elevilor şi studenţilor: evaluarea pe care o folosim noi este cam la nivelul anilor, nu ştiu, ’60, ’70, le dăm note, trecem în catalog, facem mediile, la sfârşitul anului facem statistici, hârtii peste hârtii, le trimitem la inspectorat, la minister. Şi?

Cred că nu este suficient, această evaluare trebuie să genereze un feedback pentru fiecare elev în parte, pentru fiecare părinte în parte, în aşa fel încât lucrurile să se constituie instrumente eficiente nu numai de evaluare, ci şi de corectare, de îmbunătăţire a performanţelor şi – de ce nu? – de corectare a sistemului. Mult de lucru. Dezvoltarea unui sistem mai bun de formare a cadrelor didactice. Ca să funcţioneze, avem nevoie de dascăli dedicaţi, bine formaţi, cu performanţe notabile, respectaţi în societate, remuneraţi corespunzător, cu o bază materială serioasă, adaptată nevoilor unei şcoli moderne”, a mai arătat Iohannis.

La eveniment participă trei secretari de stat de la Ministerul Educaţiei, ministrul de resort, Ecaterina Andronescu, fiind la Bruxelles.

În cadrul evenimentului, a fost prezentat videoclipul de susţinere a proiectului „România Educată”, în care apar actorul Victor Rebengiuc, fosta gimnastă Andreea Răducanu, actriţa Oana Pellea, filosoful Mihai Şora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

26 de Comentarii

  1. ..chiar nu i in stare insu asta sa leje daoua propozitii..pur si simplu a batut apa in piua minute in sir incercad sa iasa din …Romania educata ..si n a reusit..era prins in Romania educata asemenea unuia prins intr un strat de nisip miscator..pana la urma l am lasat in ..Romania lui..vai da capu lui…chiar e da plans baiatu asta ..cum neatu zashe …fie Hans cat da prost ..numa nalt sa hie..asta i nalt…dar serios vorbind nu stiu ce stie omu ..ceva care sa l recomande ca head of a State…n am nimic cu sacii daaa ..trebuie umblat la subteran cine si dece l a propulsat p asta sus in Deal..zvonuri cu sabotaje cu subminari ..chiar ar trebui luate n serios..

    • O soţietate fără prinţipuri, care va să zică nu le are! Tânăr, tânăr, da’ copt băietu’ ista! Combate adânc !

  2. Suntem salvat. Eram needucati, dar de acuma vom fi educati.Ce needucati sunt aia in Franta sa iesi tu sa vrei dreptate si sa faci atata scandat. Bad, bad GAGA… Asta se scarpina in cor de problemele reale ale tarii. A lucrat 2 ani cu o multime de specialisti. Pfiu ce tare!

  3. Proiectul România Educată a fost lansat de o persoană NEEDUCATĂ .

  4. Păi deja a educat enorm România. A furat case, a avut 47 de dosare penale, a traficat zeci de copii. Educație, nene, nu jucărie.

  5. rar mi a fost dat sa vaz un prostovan mai mare ,obligat sa tina un discurs..no cum o fi cusherito pa janeta ..?? cred ca i vorbea n nemteste ori sasaiteste..bata l sa l bata…ei daaa tat io stiu si raspuntzu; pa vremea aia janeta nu stia de planurile absconse si se si vedea in Alemania…si cu engleza ei elaborata se vedea purtatoare da cuvand la NECKERMANN..dar altii aveau deja un program pantru joianis…asa ca janeta a ramas la coarnele ..catedrei..samd…

  6. Romania trebuie „educata” sa fure cae la Sibiu,sa dea unui forum etnic „succesiunea”unei org.naziste desfiintata si interiza la reinfiintare prin Tratate internationale si DECRET LEGE al Romaniie, si mana in mana cu serviciile secrete sa vina ca „presedinte”la Bucuresti si sa FURE CASA ROMANIA !
    Il vad cum se lafaie in fata ziaristilor de la Cotroceni, ce aere are pus pe fapte mari si ce raspunsuri in bascalie da, cum vrea el oameni pregatiti in guvern,cum vrea el „Ro educata” sa fie gata incorporata sa toata „educatia” acestui bilderberg in spe.Intrebarea este ce educa el ?Cumplita fratie dintre el si securistii de la Cotroceni, din spatele CSAT,fratia cu Helwig si Soros, si toate celelalte fratii ce le are ? Magarul acesta agresiv,isi arata copitele si rage fara scop si cauza „Ro educata”,pe mai departe in saracie, tradarea lui si bascalia acestui neamt analfabet si ridicol politic ::de cand dau magarii jos guverne, de cand haitueste magarul o tara ce si-a exprimat votul? Este greseala PSDE-ALDE ca nu l-a dat jos pe magar sa se duca cu magariile lui incapatanate sa faca educatie la neonazistii lui ,la miliardarii si slugile lui ,el fiind cea mai mare sluga a papusarului ce batjocoreste tara.Electoratul, oamenii trebuie lasati sa se convinga singuri, sa decida singuri ,nu sa fie obligati de mizerabilii ideologiilor impuse din afara sa faca ce vor ei !Casa noastra Romania nu este casa furata din Sibiu de Iohannis !Factor de dezichilibru ,acest provocator capabil de falsuri, uz de fals ,retocedari ilegale si-a luat nasul la purtare si hotul,vrea sa faca educatie !impreuna cu hotii lui ,cu statul subteran din catacombele galonate care sapa transee impotriva votului democratic!Hotul Iohannis si hotii lui sa-si ia labele de pe Romania !

  7. Sa-i educam cum sa obtina case prin smecherii de prost gust? Ii facem primari pe toti?

  8. Un proiect despre toate si nimic. „Vreau sa fac ceva dar nu stiu ce”. Ilustrativ pentru toata activitatea ratatului asta.

  9. Ce presedinte ridicol! Pai asta e proiect de tara? Sa se intoarca in timp si sa il prezinte, da cu vreo 30 de ani cand dadea el meditatii si strangea bani pentru case!

  10. „La Republik en Marsh” sau cum se scrie ca nu am invatat franceza!”Romania educata” alta gogorita fabricata pentru debili mintali si gura casca! Nea Plavanul cu gindire slow-motion incearca sa mai traga si el o pacaleala a la Besinescu cu „sa traiti bine”!
    Legea de care asculta toti politicienii de pretutindeni este „legea ciomagului pe spinare”
    Asta merita toti afonii astia aroganti! Cine se uita in gura lor?

  11. Asta s-a trezit dupa 4 ani ca I se termina mandatul si nu are nici un proiect pentru tara din cele promise.
    Iar acum vrea sa ingrase porcul in ajun, cum zic cei din educatie.

  12. In niciun caz nu este el chemat sa faca educatie, poate doar sa invete copii cum se face evaziune fiscala si cum sa acaparezi bunuri(case) ilegal.

  13. Putem face proiecte peste proiecte în învățământ că vine Abramburica, desființează grădinițele, școlile elementare, liceele, școlile profesionale și lasă numai facultățile și școlile doctorale că acolo câștigă cu adevărat profesorii bani. În acest fel țara are numai absolvenți cu studii superioare și doctorate iar profesorii nu mai cer mărirea salariilor. Dacă mai legăm și absolvenții de glie cu forța comunismului pesedist cum propune subnormala de la sănătate, devenim fruntea Europei.

    • @adrianpapara: pei cei care vor sa plece, duca-se. sa-si faca facultatile pe bani, acolo unde vor. Nu sa le plateasca statul roman studiile si apoi pa. sau platitile voi, impreuna cu pestenormalul iohannus. asta are de unde. chiriile….

  14. Sunt sigur ca dom.profesor de fizica sau educatie fizica,specialitatea tenis de camp pe aratura,s-a gandit sa ne educe acum la final de mandat,sa-l mai alegem odata,acum cand a renuntat la meditatiile lui socotind ca a venit vremea guvernului meu,compus din Sica Mandolina,killbilla turcana si alte desteptaciuni,care au fost educate suficient cat sa rateze precum Ciocolos,cumintenia terrei.Desigur ca nici Livache cu Vasilica lui nu da pe dinafara,dar asta-i marfa,ce sa-i faci…cel putin au fost alesi de „prostimea majoritara”…Noroc ca din teren are mari sperante de sustinere din partea tinerilor scapatati,frumosi si liberi precum Bot,Dide,nepotul lui Ceausescu si alte figuri educate din panoplia lui dom.profesor…

  15. Stimati sustinatori ai PSD nu am citit nici un comentariu care sa aduca contraargumente la programul din ROMANIA EDUCATA, doar jigniri, insulte , neadevaruri.

    • Daca spui ca este un infractor cu peste 40 de dosare, jignesti? Daca spui ca minte, jignesti? Daca spui ca este anti-roman, urmas al org. naziste GEG, jignesti? Si mai am multe de spus!!! Nu sunt fan PSD, dar adevarul trebuie spus! Asa ca scuteste-ne!!!!!!!!!!!!

    • @radudanmihailescu: ti se pare ca programul Romania Educata are argumente??? Initiatorul programului ne-a educat pe perioada celor patru ani, blestemati ani, sa nu aducem nici un argument, ci sa o tinem langa cu penali, infractori, nu stiu si nici nu ma intereseaza

    • Stimate Radu Dan Mihailescu, ma bucur sa ne regasim la comentarii. In ultima vreme se pare ca ati comentat mai rar. Intr-o perioada ati intrat in „clinciuri”, cu anumiti postaci, care jignesc, insulta pe toti care au opinii diferite de ale lor. Si eu cometez rar, deoarece nu discut cu cei care nu stiu, sau nu vor sa poarte un dialog civilizat. Referitor la proiectul „Romania educata” a presedintelui K.W. Iohannis, deoarece am activat in invatamantul liceal ca ing.prof. 25 ani as putea comenta mult despre „hibele” sistemului de invatamant. E curios totusi cine au fost participantii la lansarea proiectului, care sunt acele ONG-uri?. Cate cadre didactice universitare, cati academicieni au participat? In anii dupa 1990 a fost organizat ceva similar sub coordonarea acad. Anghel(?) Rugina, parca la Snagov si adoptata o „Stategie de dezvoltare”. Nu stiu ce s-a ales din acel proiect. D-le Mihailescu, cum santeti cu sanatatea? Daca sunteti dispus, doresc sa va adresez cateva intrebari.

  16. Mai intai ar trebui sa se educe pe el; dar nu este capabil. Cine nu are 7 ani de acasa, nu poate face nimic. Asa ca tot ce gangaveste, este ridicol ca si personajul de altfel.

  17. @ Stimate RDM..deci ne trebuie si in educatie un system paralel. stiu ca exista un minister al invatamantului si educatiei, stiu ca sunt inspectotate(ori cel putin ereau) care coordoneaza,ssupravegheaza si actualizeaza pe plan local , regional invatamantul si educatia si mai este si biserica omniprezenta cel putin din pdv urbanistic consider ca acestea s menite sa faca educatia Romaniei…domnul Presedinte daca totusi ilpreocupa educatia ”turmei” pe care o pastoreste ar trebui nsa inceapa cu cetirea bujetului. apoi ar trebui sa se documenteze ref baza materiala care asigura conditii de toate felurile celor in ”cauza” si sa intervina faara partinire ,tragand la raspundere acolo unde constata ”deraaieri” nu de systeme paralele avem nevoie ci de sustinerea sistemului existent.ei ..daca i sa ”latram” las pa noi .. no da s o trezit hans acu in al doishpelea ceas ca a dormit patru ani intre doua excursii la Miami si septe la Hermanstadt si a impletit un canafior..daaa un program de dezvoltare pe termen mediu oder lange esista ?? nu cred sa fi auzit asemenea enormitate …asta nu l ..ute paa prezidente..?? e bon dia Romania ne educata..asta ca sa arat ca s politicos deci un inceput in educatiune.aa uitai ca ma adresez unei persoane salve magister te rog in viitor fii mai selectiv când va alegeti clientii la procest.

  18. …si apoi nu i puteti salva gangaveala ..ca i sas nu i o scuza ..nu i prezidentu Saxoniei …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.