Klaus Iohannis a primit premiul de excelenţă „I. C. Brătianu”

Mireca Ionescu-Quintus cel mai aplaudat liberal. Se va retrage Crisn Antonescu? Ce sfaturi le-a dat Klaus Iohannis liberalilor.

Mircea Ionescu-Quintus omul serii

Miercuri seara, la Opera Naţională, PNL a sărbătorit 140 de ani de la înfiinţarea partidului. Au fost prezenţi liderii de la centru, dar şi majoritatea liderilor locali, precum şi membri din toate cele 47 de organizaţii ale partidului. Partea „festivistă” a fost una decent de redusă, discursurile nu au depăşit 3 minute şi nu au avut o tentă electorală. În ordine, au luat cuvântul Crin Antonescu, Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Mircea Ionescu-Quintus şi în calitate de invitat, Klaus Iohannis. De departe de cea mai călduroasă primire s-a bucurat veteranul liderilor PNL, Mircea Ionescu-Quintus (98 de ani), dar multe aplauze a cules şi preşedintele Klaus Iohannis. Acestuia din urmă i s-a decernat premiul de excelenţă „I.C.Brătianu”, premiu pe care PNL îl acordă anual unor personalităţi din afara PNL. Manifestarea de la Opera Naţională s-a încheiat cu un spectacol de gală.

Se retrage Antonescu?

În discursul său, Crin Antonescu a lăsat să se înţeleagă că acesta ar putea să fie ultimul rostin în faţa unei adunări liberale. Cităm din discurs: „140 de ani înseamnă mult. Este o vârsta extraordinară, un moment extraordinar. Ca întotdeauna când am celebrat astfel de momente, sunt stăpânit de o emoţie, de la an la an, mai puternică. Foarte probabil este ultima oară când mă adresez unei astfel de adunări liberale si, de aceea, o fac cu tot sufletul, de aceea nu am, cu aceste cuvinte sau în spatele lor, nici interese, nici aşteptări, nici reţineri (…) Întemeietorii PNL, cei care apoi şi prin intermediul acestui partid au întemeiat România ca stat modern, care au construit democraţia interbelică, au fost cu certitudine o elită. Pretenţia noastră, a tuturor liberalilor de după 1990, este aceea de a fi la rândul nostru o elita responsabilă, generoasă, dedicată, chiar slujitoare…”

Iohannis: Oamenii vă privesc şi aşteaptă să fiţi schimbarea pe care şi-o doresc

În discursul său, preşedintele Klaus Iohannis s-a referit mult la istoricul PNL, dar şi la prezent şi a atras atenţia că PNL trebuie să răspundă aşteptărilor pe care românii le au de la acest partid. „Vă mulţumesc pentru invitaţie şi pentru extraordinara primire pe care mi-aţi făcut-o în această seară. Mi-a fost dor de voi. (…) Sărbătoarea de astăzi, 140 de ani de la fondarea PNL, este de fapt izbânda liberalismului într-o parte de lume în care provizoratul, nesfârşita lipsă de armonie, strategiile perdante şi ideile admirabile rămase în fază de proiect au constituit, într-un fel, regula în politică. Poate nu întâmplător, PNL a luat fiinţă în casa unui englez. Brătienii au contribuit din plin la aducerea dinastiei străine, iar în plin secol XXI liberalii şi-au ales ca preşedinte un etnic german. (…) Odată cu venirea comunismului, PNL a fost supus persecuţiilor. Pentru vrednicia lor militantă şi pentru credinţa lor, membrii săi au fost închişi sau chiar ucişi în închisorile comuniste. Istoria însă nu poate uita că jertfa lor nu a fost în zadar. (…) În noiembrie 2014, a câştigat alegerile prezidenţiale, iar astăzi partidul are cea mai mare cotă de încredere din toată istoria sa (…) Nu există mod mai bun de a onora trecutul decât prin a construi un viitor pe măsură. Iar pentru acest partid nu există mod mai bun de a-şi duce mai departe tradiţia decât prin a răspunde aşteptărilor pe care cetăţenii le au de la el. Oamenii vă privesc şi aşteaptă să fiţi schimbarea pe care şi-o doresc! Vă îndemn să fiţi mereu conştienţi de acest lucru, să nu lăsaţi nimic să fie mai important decât a vă ţine promisiunile, să nu lăsaţi emoţii de moment să vă abată de la drumul comun”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.