Klaus Iohannis atacă la CCR declasificarea protocoalelor

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat vineri Curtea Constituţională în legătură cu legea privind desecretizarea protocoalelor cu SRI, apfreciind că aceasta contravine normelor şi principiilor constituţionale atât prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ.

Şeful statului consideră că  dispoziţiile art. 6 din lege „introduc exonerări ale diferitelor forme de răspundere juridică”, reprezentând o modificare a răspunderii cadrelor militare şi implicit a statutului acestora, cu consecinţe specifice pe planul raporturilor de serviciu.

„Răspunderea cadrelor militare este un aspect ce ţine de statutul acestora, în conformitate cu art. 118 alin. (2) din Constituţie. Astfel, potrivit competenţei constituţionale stabilite de art. 75 alin. (1), prin raportare la dispoziţiile art. 75 alin. (4) şi (5), art. 6 din legea criticată introdus la Camera decizională, Camera Deputaţilor, reprezintă o prevedere pentru care competenţa decizională aparţine primei Camere, respectiv Senatului”, subliniază Iohannis.

Articolul 6, introdus la Camera decizională, prevede că „Lucrătorii din Serviciul Român de Informaţii, precum şi cei din toate instituţiile emitente, care pun la dispoziţia conducerii instituţiilor din care fac parte, la solicitarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii documente şi declaraţii care au ca temei Hotărârea nr. 17/2005 a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acţiunile întreprinse în acest sens”.

Un alt articol vizat de şeful statului este articolul 4, conform căruia „Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele prevăzute la art. 1 au posibilitatea, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit”.

„Legea privind declasificarea unor documente a fost adoptată cu nesocotirea prevederilor art. 61 şi ale art. 75 din Constituţie, fiind încălcată competenţa primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbătut textul şi soluţiile adoptate de Camera Deputaţilor, cu referire la modificările adoptate după votul din plenul acesteia, amendamente nediscutate în prima Cameră sesizată. În forma adoptată, legea dedusă controlului de constituţionalitate nesocoteşte şi principiile constituţionale în virtutea cărora o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament”, consideră şeful statului.

În opinia preşedintelui Iohannis, prin amendamentele admise, Senatul a extins termenul în care persoanele se pot adresa unei instanţe pentru „constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit” de la 6 luni la 3 ani, aspect neavut în vedere de iniţiatori. De asemenea, prin alte două amendamente adoptate de Senat se introduce calea extraordinară de atac a revizuirii pentru hotărârile definitive în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale în perioada de existenţă a documentelor prevăzute de art. 1 şi până la intrarea în vigoare a legii.

„Astfel, amendamentele introduse în Senat se îndepărtează în mod substanţial de voinţa iniţiatorului şi reprezintă modificări majore ale conţinutului formei iniţiale a propunerii legislative. Mai mult, forma adoptată de Senat conţine un număr de 5 articole, în timp ce forma iniţiatorului conţine un număr de doar 4 articole supuse dezbaterii Parlamentului”, menţionează preşedintele.

De asemenea, la Camera decizională – Camera Deputaţilor – este introdus art. 6 din lege, cu următorul cuprins: „Art. 6 – Lucrătorii din Serviciul Român de Informaţii precum şi cei din toate instituţiile emitente, care pun la dispoziţia Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii documente şi declaraţii care au ca temei Hotărârea nr. 17/2005 a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acţiunile întreprinse în acest sens.”

„Exonerarea de răspundere penală, disciplinară, administrativă sau financiară pentru acţiunile categoriilor de personal enunţate de lege reprezintă o deosebire majoră adoptată de Camera decizională, atât faţă de forma adoptată de Senat, cât şi faţă de forma iniţiatorilor. O astfel de modificare reprezintă o schimbare a filosofiei legii şi a propunerii iniţiale, fiind o măsură cu un impact major la nivelul tuturor categoriilor socio-profesionale enunţate în text”, spune Iohannis.

Şeful statului critică articolul 1 l legii: „Prin derogare de la prevederile art. 24 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare, se declasifică Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi toate documentele care conţin informaţii clasificate având ca temei sau sunt încheiate în conformitate ori în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor”.

El spune că „Parlamentul legiferează o operaţiune administrativă, care, conform Legii fundamentale, nu este în competenţa sa” şi consideră necesar şi un punct de vedere al CSAT.

Iohannis mai reclamă că alineatul 1 al aceluiaşi articol încalcă standardele privind calitatea legilor referitoare la claritate, precizie şi predictibilitate, deoarece nu identifică în concret documentele pe care le declasifică, menţionând generic faptul că declasifică toate documentele care conţin informaţii clasificate având ca temei sau sunt încheiate în conformitate ori în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr.17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, contravenind prevederilor art. 1 alin. (3) şi alin. (5) din Constituţie.

Articolul 2 din Legea privind declasificarea unor documente, conform căruia  „începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, încetează efectele juridice ale documentelor prevăzute la art. 1”, în opinia preşedintelui Iohannis pare că înlătură prezumţia de legalitate specifică actelor administrative (ce încorporează prezumţia de autenticitate şi prezumţia de veridicitate) şi, totodată goleşte de conţinut controlul judecătoresc pe calea contenciosului administrativ, ceea ce contravine dispoziţiilor art. 52 şi art. 126 alin. (6), dar şi art. 1 alin. (4) din Constituţie.

Un alt articol vizat de sesizarea preşedintelui este articolul 3: „Documentele prevăzute la art. 1 sunt centralizate de Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

27 de Comentarii

  1. Un securist cipat excroc, Gauner pe nemteste, sutinut de Marilen si ceilalti securisti tradatori de neam, pusi pe dezmembararea Romaniei. Simplu…..

    • Johammuiel a fostt racolat de Securitate in ultimii ani de liceu si uite asa a ajuns acest boulean nemtesc profesor de fizica, inspector scolar, primar al Sibiului si acum presedinte de tara. Acesta nefiind decat o marioneta prosta in mainile securistilor de ieri si de astazi. Si tot pentru ca este sluga supusa a securistilor acestui hipochimen i s-au claat cele peste 40 de dosare in care a fost urmarit penal.

  2. Manca-i-ar tata pe ei de securisti! Cum sa fie pedepsiti pentru ticalosiile comise?! Cum sa fie trasi la raspundere generalii care-l tineau de coa(t)e la Alba Iulia?! Pai astia l-au adus la Trei Coceni, astia-l pazesc. Cum sa le traga el presul de sub picioare?! Sunt curios ce-o sa zica atunci cand CCR va respinge moftul lui. Pentru ca e un moft de copil prost si rasfatat. In clipa asta turbeaza ca trebuie sa se multumeasca cu sarbatorile petrecute in tara. S-ar duce la Miami, sau in Tenerife, da` nu mai tine!

  3. Nici 10% din acest text nu înțelege acest profesor de fizică, un adevărat Einstein în ce priveşte furtul de imobile şi adopţii ilegale. De ce nu se adună poporul în fața Cotroceniului ? Nu are nimeni o geacă roşie ….?

  4. Nazistul kgb-ist supranumit Natzimann in loc sa reactioneze imediat dupa demascarea existentei protocoalelor cerand imperativ desecretizarea lor si inculparea sefilor institutiilor de forta, iata ca dupa aproape doi ani de cand sinistrul General Secu Dumbrava a recunoscut existenta „campului tactic”, formulare in sine monstruoasa, de TIP MILITAR, Infractorul Suprem ataca legea desecretizarii PROTOCOALELOR STALINIZARII ROMANIEI!!!Adica vrea sa impiedice demascarea Securitatii staliniste csi a sefului ei dintre 2004 si 2014, Basescu!!! Iata un alt motiv pentru care Basescu impreuna cu agentii sai Ponta si Kövesi l-au instalat pe Natzimann in Deal, in afara de a-i inchide dosarele!!! Iata o alta dovada ca Natzimann e creatia lui Basescu si a Securitatii, asa cum spun eu din 2014, iar despre Ponta din 2012!!! Iata o noua dovada a sustinerilor mele ca Securitatea a realizat RESTAURATIA in 2004 prin instalarea securistului ceausist borfas Basescu in Dealul „celor Trei Coceni”, cum atat de sugestiv si inspirat a formulat „Vous n’etes pas mon president!”

  5. Ar fi fost incalcat bicameralimsul ,pretinde ca senatul era camera decizionala la care trebuia sa se intoarca dupa amendamentele si modificarile din cam.deputatilor.Iohannis mai pretinde ca protocoalele erau acte adtive sub controlul conteciosului ,si Parlamentul nu poate da respectiva lege -cu referire la calea de atac exceptionala a revizuirii-deoarece protocoalele beneficiaza de prezumţia de legalitate specifică actelor administrative (ce încorporează prezumţia de autenticitate şi prezumţia de veridicitate) .A aparut-cf.securistilor de la Cotro ca sunt „acte adtive” dupa ce la CCR, anterior, cineva sustinea nici mai mult nici mai putin ca prtocoalele sunt „acte civile contractuale”!!!Iohannis uita ca erau SECRETE si nici dracu nu stia de ele in afara de nucleul abuziv ce le impunea si aplica- la varf-MP,CSM, sefii gen Kovesi si Lazar ,sefii gen Coldea, Helwig si alti sefi cum ar fi caschetele de la Cotro si alte institutii comandate de gheneralii imbuibati si care au distrus STATUL si DEMOCRATIA !Este benefic controlul constitutionalitatii legii, date fiind urmarile extraordinar de importante in cazul promulgarii ei ,interesul fiind de a fi cat mai clara si DREAPTA.

  6. Ha ha ha e cumparat in viu! Nici macar nu-si mai apartine fiind o scula ieftina. Cit de ieftin pare sa fie fotoliul de presedinte in Romania! Si fricos si las! Trist e faptul ca un asemenea neom emite pareri si pretinde ca trebuie ascultat si luat in considerare. Si ca sa vedeti cum gindeste un neom, iata mostra:
    citez:
    „În opinia preşedintelui Iohannis, prin amendamentele admise, Senatul a extins termenul în care persoanele se pot adresa unei instanţe pentru „constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit” de la 6 luni la 3 ani”….

    Adica pe el nu-l intereseaza adevarul si dreptatea ci ca se extinde termenul… Minte inutila… Pleaca iohannis, acoperi ilegalitatile si esti partasul lor! Sa se extinda la 20 de ani, nu la 3 pentru ca adevarul sa iasa la lumina si dreptatea sa fie infaptuita! Asta e presedinte?????? Sa ne fie rusine ca am facut presedinte un asemenea neom!

  7. Intrebare pentru Presedinte :
    Daca pe Nicolae Ceausescu l-ati asasinat in ziua de Craciun, pentru tradare, crime impotriva umanitatii, distrugerea economiei, etc…, Dumneavoastra ce soarta vi s-ar cuveni ?

  8. Il mai suportam mult pe individul asta? L-am votat in speranta ca neamt fiind va aduce un suflu nou in politica romaneasca, va fi echilibru si stabilitate, cand el ce face? Ne-am inselat amarnic! Mai pupa el votul nostru? Numai Crin e de vina ca ni l-a prezentat frumos ca o alternativa la odiosul Basescu, si el ce a facut? S-a retras ca un las!!!

  9. Pana la urma adevarul iese la suprafata. E un presedinte teleghidat. Dupa ultimele ispravi ,ori operatorul telecomenzii e beat, ori vrea sa il duca incet incet spre pensie.

  10. Macar asa aveti dovada cum a fost adus acest politruc. As fi vrut sa ne zica cine stie, ce facea paltonarul inainte de ’89. Cat de prost sa fii si de netrebnic, sa te dai in vileag in halul asta. Isi da singur capete-n gura.

  11. eu nu cred ca toate protocoalele trebuie desecretizate ci doar acelea care vizau institutii ale justitiei, pentru ca aici intervine principiul drepturilor omului/ drepturilor cetateanului!

    trebuie sa fim lucizi! protectia statului pe care o asigura sri nu trebuie abandonata nici un moment!

    • Care”protectie a Statului, fa proasto, daca aceste servicii isi incalca propriile legi de functionare , se ocupa numai de afacerile proprii (uriase !) precum si de coterii politice care sa le acopere marsaviile ?!

  12. Acest personaj sumbru din istoria ROMANIEI,incearca sa saboteze tot ce se misca in aceasta tara.El ataca la CCR toate legile,toate H.G.,numai sa intarzie aplicarea lor,pentru ca nu are „guvernul meu”.Adica ROMANIA mai are foarte putin si preia PRESEDENTIA U.E. si tu nu vrei sa semnezi decretul de numire a doi ministrii importanti din guvern.Oare puciul din PARLAMENT- CAMERA DEPUTATILOR-nu a fostpus la cale de el si cei de la PNL,USR,PMP si JIGODIA DE VICTOR PONTA.De ce la ALBA IULIA avea in spate numai generali de la SRI in frunte cu conducerea?Cine a mai vazut asa ceva?Acolo a discutat si cu cei vopsiti in liberali veniti de la PDL.Intentionat s-a dus catre grupul de manifestanti anti-PSD,sa fie aclamat si sa huiduie PSD-ul.Bine ca l-am votat si acum ne dam seama ce greseli am facut.Nu vrea sa desecretizeze acele protocoale,pentru ca cine stie ce se gasesc acolo,de care el stie.

  13. Se vad sforile trase de cei din spatele marionetei gangave de la Cotroceni.
    Voi , chiar il suspectati de inteligenta cand el nu intelege toate cuvintele pe care este pus sa le citeasca.

  14. Ora neagrà a Istoriei ! Sà te opui DEMOCRATIEI invocînd baliverne!
    Ce monstruozitàti contin Protocoalele? De ce se opune Presedintele desecretizàrii?

    • „De ce se opune Presedintele desecretizàrii?” De ticalos!!!!!!!!!!!!!1

  15. Acest individ trebuie demis si trimis la inchisoare!
    A subminat prea mult Romania!
    Nu trebuie omis nici Basescu!

    • PENTU CĂ ROMÂNIA ESTE ”STAT DE DREPT”. Suntem cârpe de şters pe jos, astea suntem!

  16. FARA SERVICII, fara protocoale, fara suspendarea procesului in toamna anului 2013 de catre adepta protocoalelor, livia stanciu, nu ajungea nici primar de sibiu, nici pres.imobiliar de FDGR, nici nu trecea prin cotroceni.incapabil , incompetent, ipocrit stie doar sa citeasca cei scriu protocolarii. esti o pacoste prelungita a barcagiului c-un alt temperament, tot fara caracter??jalnic, penibil, bun doar pt scoala din satele agnitei.demisia.

  17. Dragilor , eu ma intreb daca acest om respecta cu adevarat constitutia ?! El trebuie sa fie echidistant de TOATE partidele , nu trebuie sa se bage tot timpul in treaba guvernului , guvern ajuns acolo datorita unui vot absolut democratic ! Pai , omul acesta jigneste pe toti alegatorii care au votat , majoritar , PSD . Este un guvern ajuns acolo prin vointa votantilor majoritari ! Bun , sau rau ! Viitoarele alegeri vor decide ; nu ca domnia sa trecand peste orisice legi ale bunului simt , vrea guvernul lui ! Inca (pacat !) nu a inteles ca Romania este un stat democratic , nu AUTOCRATIC , cum il viseaza el . N.B. Pentru mine , am mai spus , politica se imparte in doua : amea si restul !

  18. Bine ca a facut-o! Acum stim precis cum stam si cu cine „defilam”! Cine este personajul si, mai ales, pe cine reprezinta!

  19. Sa vezi ce suparare cind PSD-ALDE v-a face bugetul presedentiei si serviciilor, pina atunci e incalzirea.
    La rectificarea bugetara in minus,mitingurile n-au mai putut platite, si cu ocazia asta n-am mai avut miscari antiguvernamentale .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.