La Cluj, se termina facultatea fără lucrări de licență

Studenții care finalizează studiile de licență la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anul viitor nu vor mai realiza lucrări de licență, precizează Edupedu.ro.

Viitorii absolvenți ai Facultății de Drept a UBB nu mai trebuie să pregătească lucrări de licențe pentru a absolvi începând cu sesiunea din iulie a anului academic 2024-2025. Decizia a fost luată de Consiliul profesoral după ce „peste 90% din studenții unui an, respectiv peste 84% din studenții celuilalt an au solicitat acest lucru”, a explicat Șerban Diaconescu, decan al facultății.

Astfel, examenul de tip grilă rămâne singura probă pe care studenții trebuie să o promoveze.

Decanul a vorbit și despre eșecul programelor de anti-plagiat de a detecta cu adevărat existența furtului de idei ca factor care a condus la luarea acestei decizii: „Am cântărit faptul că există o nefericită exagerare la verificarea lucrărilor prin programe de anti-plagiat, care, din păcate, nu întrunesc standardele de calitate, care să permită o verificare reală a existenței sau inexistenței plagiatului”.

„Concret, în lucrările studenților noștri, orice referire la un text de lege, orice referire la hotărâri judecătorești este marcată ca fiind plagiat, pentru că mai există undeva un document electronic în acest sens”, a mai subliniat acesta.

Problema depistării plagiatului ridica probleme atât pentru studenți, cât și pentru profesori, a spus Șerban Diaconescu: „Punea și studentul, și cadrul didactic în posturi extrem de delicate de a face, dincolo de munca firească, pe care o ai pentru elaborarea unei lucrări de licență, o imensă muncă de documentare și de justificare și să arăți de ce nu e vorba de plagiat și că peste 90% din ceea ce programele prezintă acolo nu au nicio legătură cu noțiunea de plagiat”:

Cititi declarațiile integrale date de Șerban Diaconescu, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în Edupedu.ro:

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. O decizie stupida care va avea urmari foarte grave. Orice saltimbanc cu nota 5 va putea obtine o diploma UBB, iar acest exemplu va fi urmat si de alte instituții de învațamant superior. Invatamantul universitar din RO oricum este sub firul ierbii, nivelul Spiru Haret va fi etalon incepand cu 2025. E de plecat de aici, fratilor, pana nu e prea tarziu.

  2. Pentru plozii militienilor si securistilor examenul de licenta era prea dificil de sustinut.Se pare ca facultatea de drept are alta subordonare.

  3. Ar trebui interzise si examenele. Te duci la UBB, bei apa de la chiuveta si pleci cu diploma. Arta si meserie. Tot Clujuuu-i fruntea!

  4. …la Cluj.Eu mi-am mancat nervii in anii nouazeci cu lucrarea de diploma.Bravo „Romania educata”!

  5. Daca spaga nu e nici licenta nu e. Sa vezi ce procurori vor iesii din astia.

  6. Facultatea de Drept de la Babes Bolyai in rand cu „celebrele” fabrici de diplome Spiru Haret, Dimitrie Cantemir, Nicolae Titulescu, Valahia, Universitatea Ecologica, BIOTERRA, Iosif Constantin Dragan…
    Drept la mare distanta, fara licenta, pentru zeci de masterate si doctorate in CVurile politrucilor!

  7. Unde poate sa ajunga tampenia de la Cluj? Ba, atunci faceti totul prin grila, ca la examenul de soferi. Jumate din raspunsurile bune sunt o ghicitoare, asa ca de ce drak il mai dati. Acesti absolventi ne vor ancheta sau judeca maine poimaine! Huo!!

  8. Nu stiu daca ma insel, dar cred ca la fac drept Bucuresti lucrarea de licenta a fost eliminata de acum cativa ani. Clujul este posibil sa urmeze trendul. Asa se intampla unde sunt pilele, mai usor cu munca.

  9. Am inteles ca studentii au cerut sa nu mai faca nici cursuri ,nici examene-tot din cauza riscului de plagiat.La drept vorbind la cit dret iti trebuie ca procuror ,judecator sau avocat in Romania,e destul sa inveti grosimea plicului, vocea sefului la telefon cind iti da indicatiile de facut dosare sau verdicte.Oricum zeita justitiei e oarba ,asa ca nu poate citi cursuri ,scrie lucrari .

  10. De ce sa ii mai chinuie cu lucrari de licenta? Urmeaza doctorate la cerere.

  11. Justitia e oarba, ca nici nu citeste dosarele. Si nici nu e nevoie sa le citeasca atata timp cat nu raspunde daca decizia este nedreapta.

  12. Nu ar fi fost mai bine sa termini o facultate fara sa faci nici macar o zi de cursuri ? Te prezinti la Facultate ,spui ce diploma vrei sa ai ,dai darul acolo unde trebuie si iti iei diploma ,cel mai simple .Daca doamne fereste ti-ai pierdut diploma, nici nu stii in ce profil de facultate ai primit o diploma .Cam asa arata Romania lucrului bine facut .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.