La internatul groazei s-a lucrat cu excavatorul: ”Au fost trei, maxim cinci secunde…”

Marţi, la locul unde s-a prăbuşit o parte a clădirii unde funcţiona internatul Liceului Teoretic ”Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc a fost prezent şi patronul firmei care executa lucrările de racordare la reţeaua de canalizare.

Patronul firmei a relatat că a dat ordin pentru realizarea săpăturilor luni, iar acestea au fost făcute cu un excavator şi că nu ştia că în interiorul clădirii erau elevi.

”Dimineaţă (luni – n.r.) am dat ordin oamenilor să facem… La 10 (a fost dat ordinul – n.r.) şi la 12-13, să fie gata, să punem înapoi membrana şi să punem pământul”, le-a spus jurnaliştilor, marţi, patronul firmei.

El a precizat că săpăturile s-au făcut cu excavatorul şi că în doar câteva secunde zidul s-a prăbuşit, fără a se simţi vibraţii ale clădirii după ce excavatorul a început să sape.

”Colegul numai a văzut că de sus cade nişte tencuială. Apoi s-a văzut că vine tot afară. Au fost trei, maxim cinci secunde (până când zidul s-a prăbuşit – n.r.)”, a explicat el.

El a spus că nu ştia că în interiorul clădirii erau elevi.

Lucrările de racordare la reţeaua de canalizare erau executate în baza unei autorizaţii emise în luna octombrie de către Primăria Odorheiu Secuiesc.

Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Paul Racoviţă, a declarat, marţi, la Odorheiu Secuiesc, că orice incident de acest fel poate fi evitat dacă se respectă normativele.

”Cred că există, din ce am văzut până în acest moment, o necorelare între ceea ce este fizic în teren cu partea de proiect”, a declarat Paul Racoviţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Clădirea în cauza, construită în 1910, ESTE PE FUNDATIE DE PIATRA !!!!!
    Lucrările sub fundație la acest tip de construcții SUNT INTERZISE fără avizul inginerului proiectant, aviz ce trebuie depus cu proiectul pentru emiterea Autorizației de construire.
    ESTE OBLIGATORIUL verificarea si validarea rezistentei mecanice a structurii, dacă nu au aceste documente, dirigintele de șantier a dat-o în bară.

  2. Totuși..Era de renovat, de reconstruit..De ce e primul vizat statul maghiar ? De ce Viktor Orban are treabă iar nu de ex un ministru al educației sau ceva similar.. Câte scoli sau internate au construit faimoșii investitori imobiliari ? De ce nimeni nu vede de probleme și necesități, iar apelat e statul maghiar ? Nu le e rusini că patriotică unora guralivi ???

  3. @Marele Urs:
    NU ARE TREABA STATUL UNGAR cu ce fac incompetentii cărora le dau bani în folosul comunității maghiare.
    Legile în construcții sunt clare, Parchetul va verifica dosarul Autorizației de construire. Acolo-i problema…

  4. Scuzi Q, tu inca mai vorbești cu porcul din coteț?
    Dacă da, atunci te rog să i te adresezi in latină, porcul știe de ce… 😂😂

  5. Clădirea era oricum șubredă, a avut o fundație puțin adâncă, au săpat până sub nivelul ei iar zidul fațadei a alunecat în groapa făcută de excavator, s-au desprins bârnele plafoanelor și s-a prăbușit tot. Rezultatul arată destul de sinistru și doar printr-un noroc chior nu au fost mai multe victime. Măcar de ar fi învățătură de minte pe viitor, când vor să sape lângă case vechi să studieze bine fundațiile…

  6. Eu nu pricep ceva: rezultă că se făceau lucrări de RACORDARE la rețeaua de canalizare. Deci clădirea respectivă (pe care plăteau chirie 60.000 euro/an) nu era legată la canalizare? Aveau fosă, hazna, sau ce aveau? E legal să CAZEZI colectivități de copii așa? Intreb și eu…

  7. Un patron nesimțit ,normal ca nu simte vibrațiile produse de excavator. poate la pușcărie îi mai revin simțurile!

  8. …pentru glorificarea regelui Ladislau s-au alocat 12 000 000 de euro(zic ziarele),obținuți prin osârdia d-nei Hegedus Csilla,mâna dreaptă a d-lui Kelemen Hunor,pe vremea(nu prea îndepărtată)când ambii diriguiau prin guvern…e drept,nu pe la ministerul învățământului

  9. In inchisorile Romaniei este lux prin comparatie cu ceea ce se poate gasi in caminele pentru elevi si studenti. Insa daca detinutii nu reclamau organismelor internationale situatia din penitenciare, si acum ar fi fost aceeasi situatie. Nici in tarile din Africa nu mai exista asemenea bataie de joc din oeni, fie ei elevi, studenti, varstnici sau persoane cu dizabilitati. Mi se pare o nenorocire tot ceea ce se intampla, insa nenorocirea cea mai mare si care va amplifica raul din societatea romaneasca este TACEREA. Nicaieri in lume societatea nu ar sta pasiva in astfel de imprejurari. In Romania este tacere.

  10. Toate blocurile din Romania sunt supuse unor interventii artizanale din partea locatarilor. Singurii care pot face controale sunt absolventii de Bac de la locala. Dar controalelele le coreleaza de faptul ca reclamatia trebuie sa contina toate datele reclamantului..ca urmare ei vin si informeaza doar reclamatul de identitatea reclamantului si aici se opreste treaba….ii lasa pe oameni sa se omoare direct, daca tot i au deranjat din somn

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.