La ușa lui Tudose bat transportatorii

Transportatorii rutieri vor protesta pe 13 decembrie în mai multe orașe din țară și pe 20 decembrie în fața Guvernului, solicitând eliminarea activității firmelor care nu au licență pentru transport de persoane, a anunțat Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) într-un comunicat transmis miercuri.

„Ordonanța 34 din 2010 ar fi trebuit să elimine pirateria din transporturi, însă după numai câteva luni de la adoptarea acesteia, parlamentarii au modificat-o, astfel încât să nu se mai poată aplica. Mai mult, în anul 2015, Lucian Șova a introdus în lege sintagma „în mod repetat”, astfel încât organismele de control nu pot aplica legea decât dacă demonstrează că cei prinși în trafic au mai făcut transport ilegal de persoane și nu sunt la prima abatere – lucru care elimină, practic, posibilitatea de a interveni pentru eliminarea pirateriei din transportul rutier”, se arată în comunicat.

COTAR îi solicită premierului Mihai Tudose să rezolve situația ordonanței 34 din 2010. „În caz contrar, taximetriștii și trasportatorii rutieri de persoane vor ieși în stradă, în București și în marile orașe, pe 13 decembrie, iar dacă nici atunci nu se va respecta legislația în vigoare, pe data de 20 decembrie vor veni toți transportatorii în Capitală, pentru un miting în Piața Victoriei”, se mai precizează în comunicat.

„În București sunt 10.260 de licențe de taxi, la care se adaugă încă 60.000 din celelalte orașe ale țării, 40.000 de operatori de curse regulate și circa 20.000 de transportatori de colete, piratați și ei de aceleași platforme. Dacă luăm în calcul faptul că UBER și alte firme nelicențiate și neautorizate au trecut deja la transport de marfă și colete, toate aceste domenii de activitate vor fi grav afectate”, potrivit comunicatului.

„În urma întâlnirii pe care am avut-o luni, 4 decembrie, cu Primarul General, Gabriela Firea, Primăria Capitalei a răspuns în modul cel mai firesc solicitărilor noastre care exprimă cerințele transportatorilor autorizati: eliminarea concurenței neloiale, practicate prin sistemele de aplicații online ce oferă servicii ilegale de taximetrie. Primarul General ne-a garantat că vor fi luate toate măsurile legale, astfel încât legislația de specialitate în vigoare să fie respectată de toți cei care practică activitatea de taximetrie, transport persoane în Capitală”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Luni, la sediul Primăriei Capitalei a avut loc o întâlnire între reprezentanţii transportatorilor şi edilul Bucureştiului. În urma acesteia, Municipalitatea a anunţat că va impune un nou regulament de funcţionare a taximetriştilor. „Prin noul regulament, vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează în prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, precum şi în cele ale HCGMB 78/2008 şi ale Codului Fiscal”, a declarat Gabriela Firea, după întâlnire.

Afirmaţia primarului Capitalei a născut controverse în spaţiul public, iar unele voci au afirmat că, prin acest regulament, se doreşte interzicerea Uber-ului.

Preşedintele COTAR, a explicat, însă, că se doreşte intrarea în legalitate a acestui serviciu. „Prin această întâlnire pe care am avut-o cu primarul general ne dorim că toată lumea să fie autorizată conform Legii 38/2003. Ca să intre în legalitate, aceste platforme, precum Uber, trebuie să-şi ia autorizaţie de dispecerat şi pot să rămână alături lângă noi. Dispeceratul presupune să ai dispecere non-stop, să poţi să vorbeşti cu ele, să poţi să reclami ceva şi să ai legătură cu dispecerul în cazul în care se întâmplă o nenorocire. Aşa ar fi normal şi ar fi o concurenţă normală”, a explicat, luni, Vasile Ştefănescu, pentru Mediafax.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.