Lacrimi, aur şi surprize

FILE - In this July 28, 2015 file photo, children play in a water fountain next to Olympic rings at Madureira Park in Rio de Janeiro, Brazil. Some foreign ticket buyers for next year's Rio Olympics are paying higher prices than they should, failing to benefit from the steep decline in the value of the Brazilian currency against the dollar. (AP Photo/Silvia Izquierdo, File)

Nu se ştie dacă şi la alte ediţii s-a plâns atât de mult ca la Rio. S-a plâns din greu, cu lacrimi amare, de necaz, dar şi cu lacrimi dulci, de bucurie. Debutul, ca să zicem aşa, l-a făcut judoka noastră, Monica Ungureanu, care a pierdut în primul tur şi a ieşit de pe tatami zguduindu-se de plâns.

Nici Andreea Chiţu nu s-a lăsat mai prejos şi a dat apă la şoareci, după ce a pierdut în faţa unei necunoscute. Au mai plâns între timp şi alţii, bărbaţi în toată firea şi campioni de campioni, cum ar fi, de exeamplu, Novak Djokovici, învins în primul tur de argentinianul del Potro, care a venit la meci după ce-a fost blocat timp de 40 de minute într-un lift. Să se fi răzbunat argentinianul pe ditamai campionul sârb, pentru că s-a blocat liftul?!

N-am văzut încă şi lacrimile de bucurie, deşi, mai mult ca sigur, au fost şi dintre acestea. Le-au vărsat, în extaz, campionii olimpici, fericiţi printre care nu s-au numărat, din păcate, şi ai noştri. Seria rezultatelor slabe a continuat, ca să nu spunem că s-a îmbogăţit. Irina Begu, care ar fi putut profita de ieşirea prematură din cursă a unor adversare de primă clasă, cum ar fi Radwanska sau Roberta Vinci, inclusiv Venus Williams, a fost eliminată de o japoneză pe care o bătuse în finala de la Florianopolis. Păcat, mare păcat!

Dar au venit ieri-noapte, târziu, şi vestea că Robert Glinţă s-a calificat în finală, după ce-a doborât de două ori, în serii şi în semifinală, recordul naţional la 100 metri spate. Rezultat excepţional, chiar dacă în finala de azi-noapte a ieşit pe locul opt.

Un alt rezultat cu totul şi cu totul excepţional este şi calificarea lui Adrian Crişan, la tenis de masă, în faţa sud-coreeanului Lee Sangsu, al 14-lea jucător al lumii. Scor 4-3, după ce adversarul a condus cu 3-1. Că în sferturi îl va întâlni pe favoritul numărul 2 al probei, Jikie Zhang, asta este, deja, o altă poveste. Un alt rezultat care ne îndreptăţea să credem că vom dobândi şi noi o medalie, indiferent de culoare, deşi noi trăgeam nădejde că va fi de aur, l-am tot aşteptat de la judoka Corina Căprioriu. Sportiva noastră trecuse de kosovara Nora Gjakova şi de Chen-Ling Thien din Taipei în numai 37 de secunde prin ippon. Dar, în semifinală, a fost învinsă de brazilianca Rafaela Silva. Învinsele din semifinală, Corina Căprioriu şi portugheza Telma Monteiro, au luptat pentru medalia de bronz şi românca noastră a pierdut şi ultima şansă. Au urmat, bineînţeles, lacrimile. Grele, adevărate, dureroase.

Cu toate astea, faptul că mai toate echipajele de la canotaj au rămas în competiţie, urmând să-şi joace şansele în recalificări, putem spune că am avut, totuşi, o zi mulţumitoare. Mai sperăm că tenisul ne va aduce o medalie, chiar dacă Monica Niculescu a anunţat că se retrage. Ne gândim în primul rând la Horia Tecău şi Florin Mergea. Şi ne mai gândim la echipa feminină de spadă, ba chiar şi la echipa de handbal, care şi-a mai trecut în cont o înfrângere, cu Brazilia, inclusiv la doi din cei trei gimnaşti, Cătălina Ponor şi Marian Drăgulescu. Să sperăm că vom plânge şi de bucurie la cea mai plângăcioasă Olimpiadă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.