Lansare de carte: „Sergiu Ştefanschi – Un artist, un destin, o stea”

Iubitorii dansului clasic sunt invitaţi joi, 16 iunie, la ora 17.00, în Foaierul Operei Naţionale Bucureşti la întâlnirea cu balerinul şi maestrul de balet Sergiu Ştefanschi, cu ocazia lansării volumului Sergiu Ştefanschi – Un artist, un destin, o stea de Mihai-Alexandru Canciovici.

Maestrul Sergiu Ştefanschi face parte din generaţia de aur a baletului românesc, alături de nume precum Irinel Liciu, Magdalena Popa, Pavel Rotaru sau Gelu Barbu şi a dansat pe scena Operei Naţionale Bucureşti în perioada 1960-1971. După anul 1971 a fost prim-balerin al National Ballet of Canada şi a desfăşurat o importantă activitate artistică pe scene din întreaga lume.

Magdalena Popa şi Sergiu Ştefanschi în Giselle de A.Ch. Adam (1962)

Volumul Sergiu Ştefanschi – Un artist, un destin, o stea, publicat la Editura SemnE, cuprinde amănunte inedite din viaţa şi cariera balerinului Sergiu Ştefanschi, povestite chiar de domnia sa.

„Dansul fără trăire emoţională nu există. Eu oficiez dansul, îi confer sacralitate. (…) Am crezut în forţa de expresivitate a mişcării şi mi-am închinat întreaga existenţă bucuriei de a o simţi în dans, dar şi aceleia de a o transmite şi elevilor mei care se străduiesc să devină dansatori”, mărturiseşte marele artist.

Sergiu Ştefanschi în Albrecht din Giselle de A.Ch. Adam

Absolvent al prestigioasei Academii Vaganova din Sankt Petersburg, Sergiu Ştefanschi a interpretat pe scena Operei Naţionale Bucureşti aproape toate rolurile principale masculine din repertoriul clasic şi a întreprins alături de compania de balet numeroase turnee în străinătate. Laureat al Concursului Internaţional de Balet de la Varna (Bulgaria, 1964), Sergiu Ştefanschi a primit în anul 1967 Ordinul Cultural, iar în 2002 Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

Volumul Sergiu Ştefanschi – Un artist, un destin, o stea este o autobiogafie în dialog cu muzicologul Mihai-Alexandru Canciovici, expert în domeniul cercetării etnologice. Mihai-Alexandru Canciovici, critic de operă şi balet şi doctor în filologie, este preocupat intens de viaţa teatrului liric bucureştean, atât ca spectator fidel al manifestărilor găzduite de acest teatru, cât şi ca specialist în artele spectacolului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.