Lăsați băncile să se prăbușească

De această dată, criza bancară este diferită. De fapt, este mai rea decât a fost în 2007-2008. Atunci, puteam pune prăbușirea băncilor pe seama unei fraude totale, cu o politică prădătoare a creditării, cu complicitate între agențiile de rating și cu bancherii promovând din umbră niște produse financiare derivate – toate acestea au fost posibile datorită renunțării la sistemul reglementat de până atunci, la presiunea unor politicieni educați pe Wall Street, precum fostul secretar al Trezoreriei SUA, Robert Rubin. Astăzi, falimentele bancare nu se mai datorează acestor lucruri.

Da, Silicon Valley Bank a făcut nebunia de a-și asuma riscuri mari legate de rata dobânzii, în timp ce avea depozite neasigurate. Da, Credit Suisse avea un istoric bogat legat de infractori, fraude și politicieni corupți. Însă, spre deosebire de 2008, avertizorilor nu li s-a pus pumnul în gură, băncile s-au conformat regulilor mai dure impuse după 2008, iar activele lor erau mai solide. Mai mult, niciunul dintre regulatorii din SUA si Europa nu poate spune că a fost indus în eroare de bănci, așa cum s-a întâmplat in 2008”, scrie Yanis Varoufakis, pentru Project Syndicate.

De fapt, aceste agenții și băncile centrale știau tot. Au avut acces total la modelul de afaceri al băncilor. Au putut vedea că aceste modele nu aveau cum să supraviețuiască combinației dintre creșterea ratei dobânzii și retragerea bruscă a depozitelor. Cu toate acestea, nu au făcut nimic.

Oare oficialii nu au prevăzut cum se vor panica clienții neasigurați ai băncilor? Poate că nu au prevăzut. Însă adevăratul motiv pentru care băncile centrale nu au făcut nimic în legătură cu modelele fragile de afaceri ale băncilor este altul: aceste modele de afaceri au fost rodul reacției băncilor centrale la criza din 2008, iar toți responsabilii știau asta.

Politica post-2008, o politică care impunea austeritate pentru cei mulți și socialism pentru bancheri, a fost aplicată simultan în SUA și Europa și a avut două efecte care au influențat capitalismul financiar în ultimii 14 ani. În primul rând, a otrăvit banii din Occident Mai exact, a făcut să nu mai existe o singură dobândă nominală, capabilă să refacă echilibrul dintre cererea de bani și ofertă și să preîntâmpine un val de falimente bancare. În al doilea rând, bancherii din Vest au presupus că, dacă va veni inflația, băncile centrale vor majora dobânzile fără să împrumute băncile. Aveau dreptate: exact asta se întâmplă acum.

Având de  ales între reducerea inflației și salvarea băncilor, comentatorii financiari le cer băncilor centrale să facă ambele lucruri: să continue majorarea dobânzilor, dar și politica socialismului pentru bancheri aplicată după 2008, singura care poate împiedica băncile să cadă precum piesele de domino. Doar această strategie – a strângerii lațului monetar în jurul gâtului societății, în timp ce băncile sunt scăldate în împrumuturi generoase – poate sluji intereselor creditorilor și băncilor. Dar aceasta este și o modalitate de a condamna majoritatea oamenilor la o suferință deloc necesară (creșterea prețurilor poate fi combătută, la fel și somajul) și de a semăna semințele viitoarei conflagrații bancare.

Știm dintotdeauna că băncile au fost concepute pentru a nu fi sigure și că au la bază un sistem care nu se poate supune regulilor unei piețe care funcționează bine. Problema este că, până acum, nu am avut o alternativă. Băncile au fost singura modalitate de a canaliza banii către oameni (inclusiv prin ATM-uri). Asta a transformat societatea într-o rețea de bănci private care au monopolizat plățile, tot ceea ce economisesc oamenii, precum și creditarea. Însă tehnologia de azi oferă niște alternative minunate.

Imaginați-vă că banca centrală oferă tuturor cetățenilor un portofel virtual – un cont bancar gratuit, cu dobânzi similare cu ale băncii centrale. Având în vedere că actualul sistem bancar funcționează ca un cartel antisocial, banca centrală ar putea să folosească tehnologia cloud pentru a oferi tranzacții digitale și modalități de depozit pentru toata lumea. Eliberați de obligația de a-și păstra banii la o bancă privată și de a plăti foarte mult pentru tranzacțiile care folosesc acest sistem, oamenii vor putea să decidă dacă și când vor folosi instituțiile financiare private. Chiar daca ar face asta, banii lor ar fi în siguranță, în cuferele băncii centrale.

”Frăția criptomonedelor” mă va acuza că susțin o bancă centrală de tip Big Brother, care vede și controlează toate tranzacțiile pe care le facem. Lăsând la o parte ipocrizia celor care susțin criptomonedele – sunt exact aceiași oameni care au cerut imediat un împrumut din partea statului pentru banca lor, Silicon Valley Bank – trebuie să menționăm că băncile centrale au deja acces la toate tranzacțiile pe care le facem. Intimitatea, atâta câta mai e, poate fi păstrată mai bine dacă tranzacțiile sunt concentrate de banca centrala, sub supravegherea unei agenții care să cuprindă cetățeni selectați aleator și experți din mai multe domenii.

Sistemul bancar actual, pe care îl considerăm sigura variantă, este un sistem ce nu mai poate fi reparat. Asta este vestea proastă. Însă nu trebuie să ne mai bazăm doar pe o rețea privată de rentieri care destabilizează societatea, cel puțin nu în modul în care ne-am bazat până acum. A venit vremea să renunțăm la un sistem bancar care nu-și mai poate reveni și care lucrează în folosul acționarilor și rentierilor, nu în folosul majorității.

Minerii au învățat lecția dură că societatea nu este datoare să-i subvenționeze în timp ce ei distrug planeta. Este vremea ca și băncile să învețe o lecție similară”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25

46 de Comentarii

 1. Cum să trecem la moneda digitală și la portofelul digital dacă nu se prăbușesc băncile? Băncile trebuie să se prăbușească cu economiile depunătorilor cu tot și să rămână doar banca centrală. Numai așa se poate începe de la zero cu banii din salariu și pensie valabili 30 de zile. Nu se cheltuiesc într-o lună, dispar. Dacă statistica pe un an spune că nu cheltuiești decât 70% din venituri într-o lună, anul următor primești 70%. Buid back better! Așa-i că este un fenomen perfect natural?

 2. Asta cu „Minerii au învățat lecția dură că societatea nu este datoare să-i subvenționeze în timp ce ei distrug planeta” denotă prostie crasă.

 3. Deci,.. o fi capitalism sau nu ?? O fi stat democratic pe legi stricte sau nu ?? Dacă o firmă fură, e faliment major de patru ori,. iar tu cauți in loc de spânzurătoare metode de preluare a pagubei..de stat,.. de societate,.. cum crezi ?/ Faci legi de hoție de subzistență.sau hoție tolerată sub o sumă ?? Ce fel de oameni sunt mebrii acestei nații, care de fapt nu vor să trăiască conform unor reguli civilizate ci legiferează hoția ??

 4. Repet pana veti intelege: nu e CRIZA FINANCIARA, totul este un plan in care, trebuiesc adunate obligatoriu „sume uriase la nivel globalo-european pentru a fi la dispozitia marilor capi care hotarasc viitorul global(mai 2020 interviu merkel-ita impreuna cu covidul si hrana artificiala obligatoriu in cateva tari a caror politicieni si-au asumat)”! Nu e bascalie, am mai scris despre asta in cursul anului 2020, 2021, 2022 cat si in 2023 si despre multe altele, interviu pe care nu l-am gasit pe youtube pentru ca madama a grohait nai mult decat trebuia jurnalistilor de la ORF.

 5. distrugerea civilizatiei. scaparea? tineti de moneda nationala, de agricultura, de resurse, deschideti minele si reincepeti industrializarea. avem nevoie de oameni inteligenti si scoliti. ingineri. proiecte de ridicare a Romaniei. singura solutie. lasati oamenii sa munceasca LIBER. prin libertate si constientizarea iubirii de Natie si de Tara inca ne putem reveni. fara dictatura. toate satanele lucreaza la planul depopularii si transhumantei celor ramasi (copiii – cam 500 milioane – viitorii sclavi si masa de jocuri sinistre moloch). se pregateste controlul digital pe omul de rand. ei vor ramane la fel de privilegiati si de corupti. TREZITI-VA!

 6. Scuzați că mă înterbag. Rog dați adresa sistemului bancar celui mai apropiat care a lucrat vreodată în interesul majorității, că vreau să mă abonez și eu.
  Știți, eu, după ce am distrus planeta scoțând cărbune, aur și alte marafeturi d-astea cu sapa, tot pentru hoții ăstia, acum am oareșce mustrări de conștiință când văd ce rău îi roade pe ei pe la zbranțuri de grija mea.

 7. :))) exact ce spuneam, javrele se pregatesc sa distruga dolarul si euro, nimeni nu o sa mai detina absolut nimic si se trece la digitalizarea banilor. Vine dictatura digitala, bolsevicii au fost mici copii fata de ce iad o sa vedem acum

 8. …mda, e usor sa lasi bancile sa se prabuseasca, statele doar se imprumuta, cetatenii de rand isi pierd economiile de o viata…nu ar fi mai simplu, pana apare alt sistem, ca activitatea bancara sa fie strict reglementata si supravegheata?…sa iesi in public, precum manole si sa spui doar ca au sarit calul, fara sa le sanctionezi este cel mai bun exemplu…

 9. Băncile de azi, la fel ca politicienii care le servesc, au ceea ce se cheamă”capital de încredere” provizionul(adevăratul capital,banii obligatorii ai băncii) având o valoare de 20% din banii dați împrumut, adică un fel de Caritas.Cum banii nu sunt ancorați în mod voit în ceva, cum ar fi aur, argint etc, valoarea lor e relativă, adică depinde de garant, banca centrală, care bagă diferența în inflație, adică împarte paguba și reține profitul.Când furtul e gros, el se face cu acordul politicii spre fericirea eliților psihopați(o trăsătură obligatorie în politica și finanța oligarhiei)iar când se sparge bu(b)la, apare bail outul adică se acoperă din buget, spre a menține și chiar a premia structura pentru acuratețea execuției furtului(vezi Lehman bros ai cărui directori și-au tras 6 000 000/căciulă primă din bznul pu lic după crashul din’08 în timp ce Banană ridica din umeri).Și dacă a mers odată, de ce nu și înca o dată?

 10. Un ipocrit ,un profitor de situatie. Daca mineritul distruge planeta,de ce statul elen a cumparat
  ENEL-ul de la noi, cand energia electrica e produsa si de termocentrale? E bine sa obtii profituri mari de pe munca minerilor,da vrei sa le inchida minele.

 11. Si COMUNISMUL suna extrem de frumos, MORAL … ca si CRESTINISMUL de altfel … PE HARTIE !
  Chestia e ca … e o UTOPIE sa crezi ca „BANCA CENTRALA” nu e … „oameni-si-interese-particulare” … ca e SFANT-INFAILIBILA si non-bazata pe averile si interesele … SUPER-BOGATILOR 🙂 😀 ! Averile BANCII CENTRALE nu-s de la Dumnezeu ! 😀
  … inca din vechime se fasificau de cate „STAT” el-insusi monede subtiind cu interes 😉 argintul si aurul din ele, in momente de criza sau interes NOBILIARE . Cum vor face BANCILE CENTRALE cu banii digitali asta 😀 ! 😛 IQ=? 😉
  SOLUTIA ramene … reintaorcerea la un ETALON garantand valoarea … valoros prin el insusi ! :*
  FIAT-MONEY fara nimic altceva decat garantia verbala a statului (cine-i ala?) … sunt ce vedem in TRILIOANE azi !
  Inca ceva … fara FIAT-MINEY …digitali sau doar „bond”-uri … n-aveam scandalul de acum si din VIITORUL care se cilcic REPETA !
  GRECUL le-ncurca premeditat 🙁 distrage volitiv atentia uita argumentele MARXISTE desi-s vechi de ani grei acum, verificate !
  SOLUTIA e … bani digitali garantati intr-un anume ETALON REAL, cu VALOARE-IN-SINE …nu un alt fel de bani la fel de FIAT ca cei care ne-au deja repetat, adus aici !
  „Banii la banca centrala ?” … ce se-ntmpla cu averea colectiva a poporului in banca „asta”, in caz de „cataclisme” naturale, razboaie, pandemii, distrugand BANCA CENTRALA ? … comunism redistributiv ? 😀
  Solutia lui VARUFAKYS e o solutie de veme buna …exact cum de vreme buna e COMUNISML si CRESTINISMUL(care n-a putut opri razboaie ! prin maoralitatea lui zis empathica) 😛 😛 😛
  PS: Cei cu IQ>145 gandesc … altfel ! 🙁
  IQ=?
  😉

  • Creștinismul nu este moral doar pe hârtie. Creștinismul este moral și.. punct. Valorile morale ale creștinismul sunt perene, perfecte și fără egal. Că oamenii nu le înșusec și nu-și rânduiesc viața în conformitate cu ele, este cu totul altceva. Dumnezeu nu obligă pe nimeni ci ne dă libertatea de a alege. Altcineva face tot ce îi stă în putință ca să ne oblige.

 12. ce spune grecul in articol e ceva frumos = UTOPIC
  insa pentru ca e o solutie pe timp de PACE si nu una si pe timp de criza …
  (lumea e prin definitie crizata = NEBUNA … asa o arata istoria ei)
  UTOPIILE functionaza doar in conditii de laborator !
  asta uita expertii-n teorie insa fara experienta practica si „maini murdare” !
  Vorba aia @mishteauxe : „TEORIA CA faina-TEORIA, DOAR PRACTICA NE si dureros-ACCIDENTEAZA !”

 13. Sunt de cele mai multe ori inutile inutil de accesat.
  Si cu si fara banci in Romania diferenta nu se va vedea. Bancile nu sunt romanrsti si la bunul lor olac schimba guverne legitim formate prin majoritatea votaturilor. Modelul actual de afaceri de la banci numai cinstit nu se mai poate numi.

  Singuri au intrat in spirala falimentara a mortii.

 14. Cel mai mare mijloc de aservire al Cartelului bancar este controlul ei monolitic si monopolist asupra resurselor monetare ale fiecărei națiuni de pe pământ iar nivelul de control diferă în funcție de națiune, banii de azi fiind un singur sistem interconectat si acest control asupra masei monetare este abuzat în multe feluri, echivalând cu un transfer unidirectional al averii, care inlantuie întreaga omenire în robie economică. Cele mai flagrante trei instrumente de jefuire pe care Cartelul le are prin controlul masei monetare sunt dobânda, manipularea volumului de bani, care are ca rezultat ciclul de castig/depreciere și capacitatea de a-i finanța pe cei pe care îi dețin sau doresc să îi dețină și să-i înfometeze pe restul. In plan material, Puterea Banilor este principalul inamic iar in spatele Cartelului financiar se află un Adversar și mai nefast și mai universal. Anthony Migchels

 15. @mishteaux intrebare : cum determina guvernele cate produse si servicii sint intr-o economie ?
  De unde stiu cate produse sau servicii sint intr-o economie pentru a stii cati bani sa plaseze in circulatie ?
  Pentru ca guvernele controleaza ( banca centrala ) cati bani sa lase sa circule intr-o economie.
  Inflatia e un impozit ascuns , si transferul de averi de la populatie la aia 1% ultrabogati .

 16. Spre deosebire de nenorocitii aia de americani care permit oamenilor sa-si retraga masiv banii in „democratia ruseasca” au fost interzise retragerile si tranzactiile. Practic au fost confiscati banii oamenilor. Bancile rusesti pana in 2012 nu au fost decat niste agentii care spalau bani prin banci occidentale.
  Sume imense de bani venite de niciunde incepusera sa distorsioneze pietele occidentale.
  In 2012 „satanele” americane au dat „Legea Magnițki” – avocat rus ucis in inchisoare de rusi. Se putea verifica si controla spalarea de bani in orice banca.
  A fost deranj mare prin Elvetia,Austria,Danemarca,Suedia,chiar si in Moldova. Deranj chiar si printre politicieni europeni. Ce este la vedere cu averile oligarhilor e maruntis.Rusia a fost jefuita la sange tocmai de astia care plang astazi de grija Maicii Rusii.

 17. „maxtor spune: 30 MARTIE 2023 LA 15:31
  Varoufakis e bolshevik.” ->PSEUDO-bolshevik ! Banii digitali concentreaza ABSOLUT toata puterea subterna in mainile banksterilor!
  @Luk …pur STATISTIC urmarind-influentand prin FEED-BACK (adica 😀 cum ai conduce tu din oglinzi un camion cu spatele 😉 !) trenduri, asemantor cum ai urmarii espectativ tu, ca meteorolog: ciclicitatea lui EL NINIO 🙂
  Sa-ti desenz sau sa-ti dau amanunte PROFESIONALE 🙁 ! Iti ajunge ideia ? [in fond e cibernetica de gradul 2 cu feedback intarziat , national-bancara !] PS: Exista o mare deosebire intre banci private si banci de stat … CARE ? 😛

 18. @Wolf Edmond
  in teorie COMUNSIMUL e la fel !
  Practic CRESTINISMUL fiind si omenesc nu doar ingereres a ars oameni pe rug crezand cu tarie ca le fac un bine celor parliti in chinuri !
  PS: Sti ca COMUNISMUL teoretic ar fi dac-ar putea fi si practic. PARADISUL pe pamant ?
  Din aceleasi cauze din care CRESTINISMUL e o utopie/religie e si COMUNISMUL (care-i doar unul …cel de sorginte cultural-istorica evreiasca !) o utopie ! Nu dogmatiza cand dezbati aici … dogmele-s pentru cladirile cu cruce …
  IQ=?
  🙁

 19. Dobanda a crescut mai mult decit valoarea de crestere a obligatiunilor…
  oamenii au vindut bondurile-obligatiunile ca sa nu piarda bani si au investit in alteceva..respectiv actini eventual
  simplu…cresterea dobinzilor de catre FED a determinat vinzarea obligatiunilor

 20. 😀 … e correct[?] si moral[?] ca bancile OCCIDENTALE sa confiste banii, chiar si doar colateral ai, poporului rus, influentand prin confiscare traiul rusilor, chiar si de nu-s direct ai sarcanului rus de rand banii confiscati,
  Confiscare bancar-vestica adica dupa ce le-a luat marfa pe care-au platit acesti bani sa le mai si confisti banii dati pe ea 😀 !
  Pentru ce? …pentru un razboi sangeros insa care-i nu-i priveste ! Nu e razboiul bancilor acre confisca plati dupa ce-au luat marfa pe acele plati ?
  Morala din saptele argumentarii CONFISCARII 😀 nu schimba efectul de HOTIE: de-a lua, dupa ce i-ai luat deja marfa cuiva si banii in bancile tale, dati de tine pe marfa acelui cuiva !
  Deseori ma intreb ce proshti va invata pe voi PROPAGANDA ! … calitatea ei lasa MEREU de dorit ! 🙁
  mishteaux … e SPECIAL !
  SHALOM !

 21. Sa lasi Bancile sa se probuseasca? Pai asta-i curat antisemitism !

 22. @mishteaux e clar ca guvernele manipuleaza masa monetara dupa interesele proprii, din moment ce SUA de exemplu a renuntat la Bretton Woods in 1971 .
  Adica tiparesc atatia bani cat vor muschii lor .
  Poti sa ne dai amanunte PROFESIONALE .

 23. …dap…putina cunoastere…crizele cumplite au aparut de cand bancile au inceput sa tipareasca bani, vezi rezerfa fractionara…s-au acutizat de cand statele au neglijat supravegherea acestora in privinta dobanzilor…pe scurt, bancile au inventat bani, i-au imprumutat la dobanzi mult peste productivitatea muncii, peste plusvaloarea nou creata-pe langa masa monetara aflata in circulatie ar trebui adaugata, creata moneda doar in echivalenta noii plusvalori…procedand in stilul lor, bancile iau practic degeaba bunurile debitorilor, pe bani inexistenti…inflatia generata prin inventarea banilor accelereaza acest proces, astfel incat bancile devin proprietare pe atat pe bunurile existente cat si pe cele viitoare fara a avea bani…ca o ultima curiozitate, functionarea acestora nu este reglementata sau sanctionata nici de dreptul civil, nici de cel penal…sunt stat in stat…

 24. @tetea 16:23, daca atat ai inteles inseamna ca mi-am pierdut vremea.
  Hai sa-i dam inainte cu fascistii aia care vor sa jefuiasca Rusia, sa inrobeasca bietul popor rus. Mujicul de rand nu are nici o legatura cu banii aceia care au fost blocati si nu confiscati.

 25. DECI TOT PUTIN CU BĂNCILE LUI ”GROSOLANE” =-VINOVAȚI DE PRĂBUȘIREA MILOASELOR,DREPTELOR ,CREȘTINEȘTILOR BĂNCI DIN DEMOCRAȚIILE EVOLUATE!!!

 26. Esti a-moral ?
  Re-intreb care-i parera ta personala la confiscarea unor bani/plata pe-o marfa deja livrata ?
  E FURT … sau nu ? Cred ca esti cinstient ca nu poti lasa ne-raspunsa o intrebare ca asta ! Gandeste-te ca-i o suma enorma care apartine colateral poporului care-a creat marfa al caru pret e acum cinfiscat odata cu ea !
  Sau daca le confisca banii rusilor le vor da marfa pe care-au primit rusii acei bani acum confiscati … INAPOIE ??? 😀
  Daca nu intelegi despre ce vorbim iti pot desena …vrei ? 🙁
  AUD ?

 27. …sau adeverit pre-predictiile despre DOLLAR, ale sconcs-ului mishteaux, ca ne-mai-trezorier …acum ?
  Zise demult ! 🙁 Insa de-abia intelese azi …
  (parfum-pe-clantza-lirei-sterline 😉 )

 28. Gandeste-te ca BANCILE VESTULUI acum in veceu/buda/closet/faliment ar trebui sa dea banii rusilor, rusilor inapoie acum ?
  N-ar colapsa intreg sistemul bancar vestic 😀 ?
  Gandeste-te la sistemul FRACTIONAR BANCAR modern si ce-ar insemna extragerea din el a 600 de miliarde (x10 pentru ca paguba e fractionara)
  😀
  daca bancile anti-ruse ar fi bancar correcte …si-.a da banii rusilor correct inapoie ar avea un GOL relativ (nu reasl ci relativ, impus de sistemul FRACTIONAR BANCAR) de 6 000 de miliarde !
  … hahaha … de-asta-mi pierd timpul cu @tetea … 🙂
  mishteaux … nu e cum pare … e SPECIAL !

 29. HAHAHA …deci de asta nu pot da rusilor banii inapoie ?
  „SISTEM FRACTIONAR BANCAR” modern … egal si inmultirea procentual a pagubei nu doar a profiturilor bancare ! 😛
  (esti mai mult decat un expert …esti un GURU in prea multeee ! pacat ca trebuie sa-ti ascunzi identitatea sub personajul unui mascarici 🙁 )
  PUP !

 30. Pai nu ne-au spus psihopatii de la Davos ca nu vom avea nimic dar vom fi fericiti?acum suntem la partea cu nu vom mai avea nimic!de portofel digital eu nu am nevoie.nici de banci centrale sau private.pot crapa toate linistite din punctul meu de vedere.vreau doar sa pot folosi bani cash.atat!

 31. De foarte multă vreme se spune că vinovați de tot răul din Lume sunt bancherii, fapt ce reiese clar și din comentariile zilelor noastre, destul de amărâte și sărăcite din cauza lor.
  Ale cui sunt în proporție de 90 % băncile astea, până și cele ce se numesc de Stat ?!
  Și după aia mai vorbim…. 😉
  P.S. Miștocarule văd că replici prompt la ce-ți convine și taci ca c…hiticul când ar fi nevoie de vreo intervenție de-a ta pentru a…. încâlci și mai mult dezbaterile . 😉

 32. sti ce-i NASOL ? … faptul ca in timp ce noi nu v.om avea nimic BRICS-ul va avea si cash si dreptul de-a vinde si cumpara iun monezi de aur !
  la fel cu autoturismele …in timp ce npio vom respiar atmosferic gazele de esapament ale motoarelor pe carburanti ai BRICS-ului vom fi obligati sa ne limitam kilometri electrici mai scumpi si mai scurti 🙂 !
  Vin vremi NASOALE …DOLLARUL cade mai iute decat se preconiza !
  Rusii la invazie i-au prin scu banii investiti si acum vesticii sparg proiecte pentru a supravietui !
  Clanul NULAN e kapo-ul rautatilor !
  Atentie la S.J. april „consiliul” deja la … 🙁 !
  PS: De cate ori v-a mintit pagubos(!) mishteaux ? de cate …? = faceti ce va indeamna mintea „de pe urma” vazand ce-si-cum-ul actual 🙁
  😀 😀 😀

 33. De foarte multă vreme se spune că vinovați de tot răul din Lume sunt bancherii, fapt ce reiese clar și din comentariile zilelor noastre, destul de amărâte și sărăcite din cauza lor. Ale cui sunt în proporție de 90 % băncile astea, până și cele ce se numesc de Stat ?! Și după aia mai vorbim…. ?
  P.S. Miștocarule, văd că replici prompt la ce-ți convine și taci ca c…hiticul când ar fi nevoie de vreo intervenție de-a ta pentru a…. încâlci și mai mult dezbaterile . ?
  Lasă un răspuns

 34. Nu muncesc ca altii …am alt stil (nu crede ca nu din plictiseala pana la urmatoarul JOB scriu oe fitzuika !)
  Ce vrein sa sti punctual ?
  Nu ma ascund si nu m-am ascuns niciodata cand a trebuit sa iau rapundere !
  CE vrei sa sti … dar atentie:n-am chef de generalitati dacat daca mi le vreu eu ! deci PUNCTUL (un fel de da/nu intrebare ! epxlicatiile de ce da sau nu …pe urma ! nu ma pune sa scriu romane ca n-am chef ! ca stiu scrie intreba-l pe Nistorescu sau pe aluia de i-am zis la mishteaux „maestru” ca le-am scri gratis destule = nu e ca n-am talent … dimpotriva … nu mai am rabdare ! de esti curios intreaba-l pe Cornel ! Sunt un poli-talent pe bune ! De-si-s modest si-am refuzat destule „servicii” !
  🙁 AUD ? (pot comunica pe 5 e nivele-discursive-n acelasi text … daca asta nu-i ceva … nu mai e nimic de mirare !

 35. @mishteaux , ” parfum-pe-clantza-lirei-sterline ” te referi la cazul Skripal si al fiicei lui ?

 36. un raspuns din 2021:
  „your true master spune:
  12 OCTOMBRIE 2021 LA 21:42
  @mishteaux
  ce-ar face FRANTA , care-i singura putere NUCLEARA in UE …daca USA i-ar fura …si RECOLTA provinciei DACICA ???
  ( zi-ne sa nu ramanem PROSTI ! )
  PS: De ce naiba creste pretul GAZ-ulimacum cand oferta prin NORDSTREAM2 … e dubla si cererea la fel ca anii trecuti ?
  Ce schimbari politice … facand abstractei la nemti care oricum nu conteaza in UE …cumpara oameni rusilor
  cu banii din surplusul financiar … al gazului pein NORDDTREAM2
  si americanii nu mai au fonduri ( vezi falimentul statului american ce mai are bani doar pana-n Noiembrie … chiar si pentru fondurile CIA care oricum nu-i o prioritate acum ? )
  Mishteaux e nu mai putin decat … genial pe fata ! ?
  ?”

  … ajunge ? E sau nu REAL prophet c…l in iarba tacand ? 🙂
  IQ=?
  😉

 37. „Luk spune:
  30 MARTIE 2023 LA 20:41
  @mishteaux , ” parfum-pe-clantza-lirei-sterline ” te referi la cazul Skripal si al fiicei lui ?”
  Ma refer ca intrega povste am gandito la betie …(unii mai stiu timpul de-atunci) … fara sa stiu ca unii tembeli o vor pune PROPAGADISTIC in realitatea ! Nu pot sa-ti spun unde si pentru cine-am nascocito … si mai ales ce scumpeturi (pentru uni) beam la timpul ala ! (Vzi calendaristic punctual EvZ daca ai acces la arhiva lor ! 🙂
  Incodata …in privinta amea … aparentele inseala amarnic ! MDA !
  AUD ? 🙁

 38. N-am sa am mare lucru si-o sa fiu fericit. Bani pt ‘rachete’ de-acuma. Muncesti degeaba.

 39. Nu era vorba de mine așa că fiind vorba de un alt comentariu foarte interesant și ăla, dar cu vădit caracter provocator /întrebător și mai ales vădit insinuant în ce te privește , eram curios să văd o obișnuită punere la punct din partea ta, pentru că ideile erau „diametral complet opuse” cum ar spune cineva , de țeapa ta ! 😉
  Era ceva gen altă poantă, mai bine zis alt pont , de genul :
  Nu mai umblați cu chestii fumate pe aici că din surse sigure vă spun că în mai începe WW3 și dacă stați cuminți vă spun și cine-l câștigă : Nici într-un caz Putin sau Creștin – Ortodoxia !
  Ghici ciupercă ( atomică 😉 ) într-un picior, ce-i ? ( mână pe ei în luptă ) ?
  P.S.
  La auzul „bubuielilor” lui Zelenski din Parlamentul austriac, mare parte din aleșii austrieci au părăsit în grabă locația !

 40. Iată că se poate și fără război :

  Un studiu cu privire la rezultatele vaccinării anti covid în SUA a constatat că aceasta a generat pagube economice de 147 de miliarde de dolari și a lăsat în urmă zeci de milioane de persoane cu răni sau dizabilități. Iar sute de mii de decese în exces pot fi atribuite daunelor provocate de vaccinul anti COVID-19

  Sursa: https://www.zerohedge.com/markets/bombshell-vax-analysis-finds-147-billion-economic-damage-tens-millions-injured-or-disabled

  Exploziv, un studiu cu privire la rezultatele vaccinării anti covid în SUA a constatat că aceasta a generat pagube economice de 147 de miliarde de dolari și a lăsat în urmă zeci de milioane de persoane cu răni sau dizabilități

  De Tyler Durden, 29 Martie 2023, ZeroHedge

  Un nou raport estimează că numai în anul 2022 din cauza vaccinării anti covid în SUA un total de 26,6 milioane de persoane au fost vătămate, dintre care 1,36 milioane au rămas cu dizabilități, iar 300.000 de decese în exces pot fi atribuite daunelor provocate de vaccinul anti COVID-19, ceea ce a costat economia aproape 150 de miliarde de dolari.

 41. @mishteaux , prietenul tau Herr Friedrich August von Hayek ce (mai) zice ?
  Cati bani se pot tipari ?
  Masa monetara e controlata de guvern si banca centrala.
  Inflatia e un transfer de avere de la fraieri la smecheri.
  Guvernul NU suporta concurenta !
  Daca cineva produce bani la imprimanta , sint bani falsi.
  Daca in schimb guvernele tiparesc bani fara nici o acoperire totul e LEGAL !

 42. Civilizația Occidentală e pe făraș, ca Imperiul Roman la anul 100 e.n.
  ȘI DIN ACELEAȘI CAUZE !
  Mai supraviețuiește un pic datorita razboiului din Urcaca și tiparniței americane de hârtie frumos colorată.
  E PRĂPĂD dacă nu se reușește dezmembrarea și trecerea la un jaf metodic al Rusiei, ca-n vremea Bețivanului Elțîn. Urmată, normal, de dezmembrarea și jefuirea metodică a Chinei. ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.