Țara arde și baba se piaptănă, cam asta țin să demonstreze 32 de senatori și deputați de la mai multe partide printr-un proiect de lege.
Pentru că aleșii au reușit să facă economia României să duduie, iar nivelul de trai a atins maximul istoric, de asemenea, au realizat cea mai bună strategie de politică externă din lume, s-a depășit orice prognoză privind absorbţia de fonduri europene, iar performanțele din sănătate şi educaţie au ajuns în Cartea Recordurilor, singura grijă care le-a mai rămas acestora este eradicarea unei buruieni. Și nu este vorba de marijuana crescută prin ghivecele ascunse prin balcoane sau de cânepă, ci de iarba pârloagelor, denumită științific Ambrosia artemisiifolia. La semnalul legislativ „de luptă“ cu buruiana buclucașă dat de deputatul PNL Ionuț Stroe, inițiatorul legii, s-au încolonat, instantaneu, parlamentari de la PNL, UDMR, PMP și unul de la ALDE. Aceștia au lăsat baltă problemele grele şi stringente ale naţiunii pentru eradicarea bălăriei. Însă n-au pus mâna pe sapă, ci doar au identificat cât mai multe soluții de stârpire a ierbii respective, uitându-se peste gard, la mai mulți vecini.
România are o istorie importantă în materie de legi trăsnite. În anul 1935, guvernul din acele timpuri a introdus o lege prin care personajul de desene animate Mickey Mouse a fost interzis, pe motiv că era atât de urât realizat, încât îi speria pe copiii mici. În prezent, în materie de inițiative ale aleşilor, de taxe și impozite, imaginaţia anumitor autorităţi locale este de-a dreptul derutantă. Deşi pare greu de crezut, românii plătesc tot felul de taxe, de la taxa pe apa de ploaie la taxa pe şanţ, pe cărucior sau pe căsătorie, taxa pe umbra făcută de animale sau taxa pe a doua uşă de acces la casă. Așadar, legea Ambrosiei, inițiată de un deputat de Dolj, vine în completarea unui „tablou“ legislativ care pare că vrea să ilustreze răsturnarea celebrei căruțe cu proști la doar o aruncătură de băț, în județul vecin, la Caracal. Potrivit proiectului de lege al deputatului doljean Ionuţ Stroe, proprietarii terenurilor pe care creşte această plantă vor fi obligați să o cosească, să o smulgă din rădăcină sau să o erbicideze. Este adevărat că experţii Comisiei Europene au inclus Ambrosia pe lista neagră a plantelor periculoase pentru sănătate pentru că provoacă alergii, dar de aici și până la a amenda proprietarii terenurilor care nu stârpesc din rădăcină buruiana e cale lungă.
Potrivit proiectului de lege semnat şi de alți 32 de deputaţi și senatori de la PNL, ALDE, UDMR și PMP, cei care deţin terenuri trebuie să distrugă cel puţin o dată pe an Ambrosia de pe el. În caz contrar, aceștia riscă amenzi între 1.500 şi 10.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi între 10.000 şi 50.000 de lei, în cazul celor juridice.
O armată de funcționărime scoate la vânat bălăria
Planta care creşte în voie, mai ales la sfârşitul verii, ar urma să fie identificată pe toate suprafețele cultivabile ale țării de către o adevărată armată de funcționari, conform dorinței deputatului, exprimată expres în proiectul de lege și împărtășită pe nerăsuflate de încă 31 de colegi de-ai săi parlamentari. Verificările ar urma să fie făcute de inspectori ai primăriilor, direcţiilor pentru Agricultură, Gărzii de Mediu sau APIA. Mai mult, se doreşte realizarea unei strategii naționale anti-Ambrosie. „Scăderea numărului de îmbolnăviri poate fi obținută prin scăderea cantității de polen. Este cunoscut faptul că polenul poate parcurge 300 km-500 km, de aceea intervențiile de limitare ale răspândirii plantei trebuie să fie aplicate unitar la nivel național“, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege al parlamentarului liberal.
Timp pierdut ca să știi cum se smulge Ambrosia în alte țări
Expunerea de motive a posibilei legi încearcă să convingă pe oricine cât de relevant și de util este un astfel de proiect de act normativ. Două pagini sunt ocupate numai de rezultatele unei munci aproape titanice privind modul în care alte state de la nivelul întregului mapamond au încercat să dea de cap problemei eradicării buruienii, dar nu prea au reușit. În argumentația lor, parlamentarii români dau și exemple de țări care au aplicat tot felul de metode pentru distrugerea Ambrosiei, de la smulgerea manuală la arderea ei. „Vă dau câteva exemple din alte state privind metode convenționale de combatere a plantei, dar și metode preventive elaborate, precum creșterea nivelului de conștientizare a populației, prevenirea răspândirii și introducerii în zonele neinfestate: Austria, Germania, Italia și Slovenia utilizează metode convenționale de combatere precum cele mecanice, chimice și biologice, însă acestea sunt însoțite de prevederi legislative foarte clare. Canada a testat metode mecanice prin smulgerea manuală sau cosire. Niciuna dintre metode nu a eradicat planta, însă au micșorat cantitatea de semințe produse. Combaterea chimică s-a dovedit mai eficientă comparativ cu cea mecanică. China a dezvoltat combaterea biologică prin utilizarea unei specii nocturne de molie, respectiv Tarachidia candefacta, și a unei molii galicole care infestează tulpinile, însă eficiența acestei metode are proporții diferite. În SUA sunt folosite metode mecanice, chimice și s-a încercat și arderea, dar era necesară o cantitate prea mare de combustibil“, își motivează Stroe ineditul demers.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.