Lege pentru interzicerea exportului de lemn din pădurile româneşti

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a depus la Camera Deputaților un proiect de lege pentru interzicerea exportului de buștean, cherestea și lemn de foc, începând din 2020, pentru 10 ani. Proiectul prevede instituirea unui Registru național de evidență a pădurilor.
Proiectul depus, joi, la Camera Deputaților de președintele PSD, Liviu Dragnea, este numit „Lege privind gestionarea durabilă a pădurilor”.
„În vederea aplicării regimului silvic și gestionării durabile a fondului forestier se instituie Registrul național de evidență informatizată a proprietăților forestiere, la nivelul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură. Realizarea cadastrului aferent fondului forestier proprietate publică a statului este finanțată de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului”, arată proiectul de act normativ.
Acest proiect mai prevede instituirea unui Catalog național al masei lemnoase la nivelul autorității publice centrale care să răspundă de silvicultură prin utilizarea bazelor de date informative extinse la nivelul acesteia.
„Autoritatea publică centrală care răspunde de silviculturiă va publica Catalogul național al masei lemnoase pe site-ul propriu, al cărui model se aprobă prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care răspunde de silvicultură.
Structurile teritoriale de specialitate ale autorității publice centrale care răspunde de silvicultură vor verifica prin sondaj actele de punere în valoare în baza unor criterii de risc”, mai prevede documentul.
Conform acestuia, exportul de bușteni, cherestea și lemn de foc va fi interzis din 2020 până în 2030. În cazul încălcării acestei prevederi, contravaloarea masei lemnoase pentru export ar urma să fie confiscată.
„(1) Se interzice pe o perioadă de 10 ani exportul de buștean cu sau fără coajă sau lemn rotund (lemn rotund – lemn doborât, tăiat la vârf, secționat sau nu), cherestea și lemn de foc începând cum anul 2020. (2) Încălcarea interdicției prevăzute la alin. (1) determină confiscarea contravalorii materialului lemnos care a făcut obiectul exportului”, arată sursa citată.
Expunere de motive prevede că „prezenta lege stabilește principiile care stau la baza gestionării durabile a pădurilor”:
„- extinderea suprafeței fondului forestier;
– armonizarea sistemului național de indicatori pentru gestionarea durabilă a pădurilor cu cel european;
– conservarea și ameliorarea biodiversității ecosistemelor forestiere;
– adaptarea continuă a pădurilor la schimbările climatice;
– evaluarea și monitorizarea funcțiilor, serviciilor ecosistemice oferite de pădure și a resurselor forestiere;
– extinderea amenajării în sistem integrat a bazinelor hidrografice torențiale; realizarea sistemului informațional integrat pentru silvicultură;
– extinderea tehnologiilor de recoltare a lemnului, perfonrmante sub raport tehnic, ecologic și economic;
– creșterea contribuției sectorului forestier la dezvoltarea rurală; – creșterea competitivității și a sustenabilității industriilor forestiere, a bioenergiei și a bioeconomiei în ansamblul ei;
– informații permanente despre piața lemnului; – dezvoltarea unui sistem eficient de conștientizare și comunicare publică;
– creșterea capacității și calității cercetării-dezvoltării și învățământului în silvicultură pentru asigurarea unei gestionări durabile a pădurilor;
– Prevenirea și combaterea activităților ilegale, prin controlul provenienței lemnului și a al asigurării trasabilității acestuia utilizând mecanismele EUTR și FLEGT, cu rol esențial în prevenirea tăierilor ilegale;
– Gestionarea pădurilor existente pentru stocarea carbonului în contextul unei administrări forestiere durabile;
– Promovarea producției și utilizări produselor din lemn cu utilizare de lungă durată și produselor din lemn cu capacitate de substituire a unor materiale tradițional folosite;
– Întărirea capacității autorității forestiere, centrală și la nivelul unităților administrative teritoriale, pentru implementarea regimului silvic, în vederea supravegherii fenomenului degradării pădurilor din cauze antropogene și naturale, și de urmărire a refacerilor/reconstrucției ecologice în urma perturbărilor;
– Îmbunătățirea accesibilității pădurilor prin reabilitarea și construcția de drumuri forestiere noi în vederea aplicării adecvate a măsurilor de conducere, recoltare masa lemnoasă și regenare arborete prevăzute în planurile de management, ca și valorificării produselor neforestiere ale pădurilor;
– Promovarea sechestrării și a conservării carbonului în păduri”.
Actul normativ mai este semnat și de alți 12 deputați PSD, printre care: ministrul Muncii Marius Budăi, Aida Căruceru, Tudor Ciuhodaru, trezorierul PSD Mircea Drăghici, Oana Florea, liderul deputaților PSD Alfred Simonis, Valeriu Steriu, Adriana Tuşa.
Inițiatorii solicită adoptarea proiectului de lege în procedură de urgență.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

14 Comentarii

  1. Proiect a depus,proiect moare!Cine credeti ca a dat banii sa arendeze Dragnea Junior 1200 ha in Teleorman?Ia sa va aud:ala eu,ala eu…

  2. Din ciclul ” sa prostim poporul cu … initiativa ” nu se stie daca si cum va fi votata, cine plateste cu adevarat pentru faimoasa „lege a lacomiei … ” raspundeti mai tare ca aici jos nu aude, dar, se simte la buzunare .

  3. Legea ar fi buna daca la capatul celalalt s-ar spune ce se intampla cu bustenii neexportati, cine si cum investeste in prelucrarea lor superioara, si care este proiectul de marketing pentru exportul unor finite superiore…doar interdictie nu aduce economic nimic…

  4. Pe tine nu are nevoie sa te prosteasca nimeni, ca esti de felul tau mai saracut la mansarda. Acest proiectul de lege urmeaza acelasi curs ca si celelalte proiecte de lege, sansele fiind destul de mari pentru a fi transformat in lege din motive evidente pentru cei mai ageri la minte. Se simte la buzunare pentru ca Romania este membra UE iar staul nu mai are parghii de a limita cresterile de preturi.

  5. @Adidas, Mai bine ai spune ceva despre cum si-a facut banii socrul lui Rares Bogdan si despre contractele cu statul ale numarului 1 pe listele PNL la europarlamentare! Ia zii, Orban din ce bani traieste, ca nu munceste nicaieri? Dar Iohannis pe banii cui isi promoveaza cartea?

  6. Probabil ,ca cei care trebuiau sa se imbogateasca , legal , dar mai ales ilegal prin jaful din padurile romanesti , prin chelirea muntilor , si- au facut plinul si de acum nu mai conteaza ce se intampla cu padurile care au mai ramas in picioare ! ( Intr-un fel , sau altul jaful va continua pana la final! ) De ce spun „jaf” ? Pentru ca daca Romania voia sa vanda ceva lemn trebuia sa vanda mobila , sau orisice altceva care sa insemne valorificarea superioara a lemnului ! Altfel , consider eu , ca totul a fost un jaf nemaipomenit , bine organizat , mascat , sau nu , de o lege ticaloasa , jaf indreptat impotriva poporului roman . Romania – o tara profund corupta !

  7. @Prostia PSD ingroapa..:chiar ai pus intrebari de om prost,dar pesedist!Ce are Rares Bogdan care pana ieri lua banii dupa cum canta la Realitatea,ce are Orban care e parlamentar si sef de partid(mai nou functie platita ) ce are Iohannis cand a edita o carte te costa praful de pe toba 2-3 mii euro,prostalaule?!Pe cand transnationala aia chiar a dat bani familiei Drgnea sanchi,sa arendeze terenuri…https://www.aktual24.ro/noi-documente-dragnea-cel-mai-mare-mosier-din-teleorman-controleaza-circa-1-200-de-hectare-de-terenuri-agricole/
    Discutam pe documente,prostie omeneasca!

  8. Ipocrit ordinar Tipic banditesc .Dar pana acum ce a facut ?Ah acum vin alegeriile.Dupa ce au guvernat ani de zile paduriile s-or ras acum vine cu proiectul dosului.10 ani ii zero.100 de ani.Plus trasul la raspundere a tuturos mafiotiilor din RomSilva si a Austriacului.Confiscari de averi si puscarie.

  9. @Marco. O fi sperat omu’ ca o sa se sature si banditii austrieci de taiat paduri, pretenii penalului klaus.

  10. @ha,ha,ga,ga:Document. Masacrarea padurilor de catre Holzindustrie Schweighofer a fost pusa la cale de PSD. Iliescu l-a decorat pe Gerald Schweighofer(AK-24 | 17 OCTOMBRIE 2016)
    Pe pagina de Facebook a organizatiei ecologiste Agent Green a fost publicat un document ce demonstreaza puternicele legaturi dintre Holzindustrie Schweighofer si PSD. Proprietarul companiei, Gerald Schweighofer, a fost decorat de Ion Iliescu, in ultimul sau an de mandat ca presedinte, cu Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler.
    Gerald Schweighofer a primit decoratia dupa numai un an de cand a intrat in afacerile cu lemn in Romania”
    https://www.aktual24.ro/document-masacrarea-padurilor-de-catre-holzindustrie-schweighofer-a-fost-pusa-la-cale-de-psd-iliescu-l-a-decorat-pe-gerald-schweighofer/
    Cand te mai hizilesti pune-ti o oglinda la koor!

  11. Lemnul prelucrat trebuie vandut undeva, deci trebuie sa existe cerere pt produsele respective. Pentru a-l transforma in ceva este nevoie ca lemnul sa fie uscat si prelucrat , deci utilaje si angajati care sa lucreze cu ele, treaba se face cu niste costuri , iar pretul produselor nu poate sa il depaseasca pe al concurentei. Oricum, fara piete de desfacere nu se poate . Apoi, ca si in regimul comunist, lucrurile pot merge bine o perioada, dupa care sa nu mai exista cerere, iar investitiile nu se mai recupereze. Probabil ca in lume concurenta este mare si castiga cei care fabrica produse de calitate(materiale superioare, aspect deosebit, functionalitate).

  12. Securila, ia vezi cine intorcea legea Codului silvic in parlament, in urma scrisorilor trimise mutului de Gerald Schweighoffer, CEO al Holzindustrie Schweighofer, prin intermediul lui Andreas Huber, consulul Onorific al Austriei la Sibiu, finul lui klaus. Cand ma mai hlizesc, linge-ma in koor.

  13. sa-si taie altii padurile daca vor si mai ales daca pot. Eu sunt perfect de acord cu 10 ani fara export, ca sa regeneram padurile.
    Ciudat cum PNL a depus motiune simpla impotriva lui Denes in 2018. Oare o simpla coincidenta cu incercarile de a stopa furtisagurile.

    Imi place cum un subiect atat de crancen este tratat atat de lejer de unii, doar pentru ca propunerea pentru stoparea sau indreptarea acestor crancene defrisari, este venita din directia unei culoari politice sau a alteia. Ba chiar unii o transforma intr-un lucru rau. Ce-am ajuns.

    Sa inteleg ca nu vrem stoparea taierii padurilor? Daca venedea Iohannis cu chestia asta pe 10 ani, 20 de ani, il aplaudam, pentru ca ROMANIA, pentru ca paduri.
    Ne-au spalat pe creier de tot, incat ajungem sa huiduim si la lucrurile bune care se intampla, din reflexul de a ura. Am inteles politica gresit, neamule. Si ne costa, ne vom trezi fara nimic si ne vom intreba unde s-au dus si cum au facut.

    Mobila din ap meu este in totalitate romaneasca (mai putin un obiect din Polonia) si nu regret nimic. Ca cei de la care am cumparat eu, sunt multe firme mai mici sau mai mari care fac mobila. Concurenta interna va fi intre firmele romanesti si industria mobilei nu se va duce nicaieri. Ba chiar din contra, putem foarte usor sa intram pe piata europeana cu mobila foarte ieftina. Strainii, dintr-o data, nu vor mai avea materia prima la pret de nimic.

    Iar pentru snobii care isi doreau doar mobila „straineza”, nu-mi fac griji. Vor putea in continuare sa-si cumpere, iar preturile si mai mari, le vor oferi o extra exclusivitate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.