Lege pentru ruperea acordurilor petroliere cu țări/companii „indezirabile“

Guvernul poate aproba denunțarea unilaterală a unui acord petrolier din motive de securitate națională. O lege aprobată astăzi prevede, nici mai mult nici mai puțin că ,Autoritatea competentă poate refuza, din motive de securitate națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene“.

Le mulțumesc colegilor deputați pentru că au adoptat cu unanimitate de voturi, 311 pentru, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2020 pentru modificarea şi completarea Legii petrolului nr.238/2004.

De ce este important? Prin aceste modificări am întărit siguranța națională. Astfel că am transpus în legislația noastră prevederile Directivei nr. 94/22/CE, de la art. 2, alin. (2) ”statele membre pot refuza, din motive de siguranță națională, să permită accesul la exercitarea acestor activități oricărei entități care este efectiv controlată de țări terțe sau de resortisanți ai țărilor terțe”.
De asemenea, «în cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorității competente, din motive de siguranță națională, prin hotărâre a Guvernului se poate aproba denunțarea unilaterală a acordului petrolier»”, scrie și ministrul Energiei pe pagina sa de FB.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.27/2020 pentru modificarea şi completarea Legii petrolului nr.238/2004 prevede:

„Art. I – Legea petrolului nr.238/2004, publicată in Monitorul Oficial al României, Partea la, nr. 535 din 15 iunie 2004, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

  1. După art.3 se introduce un nou articol, art. 3 , având următorul cuprins:

„Art. 3 1

  • Autoritatea competentă poate refuza, din motive de securitate națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene.
  • În cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorității competente, din motive de securitate națională, prin hotărâre a Guvernului se poate aproba denunțarea unilaterala a acordului petrolier.’ ‘
  1. La art. 34 alineatele (1) și (2) se modifica si se introduc două noi alineate, alin. (5) și (6) cu următorul cuprins:

„(1) Titularul unui acord petrolier poate transfera altei persoane juridice drepturile dobândite și obligațiile asumate, numai după aprobarea, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității competente.

(2) Orice transfer făcut fără aprobarea, prin hotărâre a Guvernului, este lovit de nulitate.

  • În situația în care are loc o operațiune de preluare a controlului titularului unui acord petrolier sau are loc o schimbare în structura acționariatului cu drept de control asupra titularului, noile condiții se notifică autorității competente în vederea aprobării prin hotărâre de Guvern, cu respectarea alin. (2) al art. 3 , a mențineri valabilității, a modificării sau a denunțării unilaterale a acordului petrolier, la propunerea autorității competente.
  • Nerespectarea prevederilor de la alin.(l) și (5) are ca efect pierderea calității de titular de acord petrolier a persoanei juridice române sau străine în cauză, în situația în care acordul petrolier are mai mulți titulari, iar în situația în care acordul petrolier are un singur titular, acesta încetează de drept”.

Art. II. – Prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare cel mai târziu la data de 28 februarie 2020.

Prezenta ordonanță de urgență transpune ultimul paragraf al art. 2 alin. (2) din Directiva nr. 94/22/CE privind condițiile de acordare și folosire a autorizațiilor de prospectare, explorare și extracție a hidrocarburilor, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene nr. L 164 din 30 iunie 1994″.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Corect. Asteptam solutii similare cu privire la intentiile de vanzare a unor pachete de actiuni din portofoliul societatilor din sistemul energetic national. Si astea tin, la fel de mult, de securitatea nationala.

  2. Mey,mey te doare capu’ daca nu altceva…
    I-auziti…acu’ parlamentul a votat IN UNANIMITATE o modificare a Legii petrolului tarii(neextras inca), o Lege care a fost manarita in anu’ de gratie 2004 de Guv Nastase si semnata imediat de presh-ul de la palatul din Deal(in 2005) !
    Culmea e ca si atunci in 2004 ,ei, parlamentarii natiei, au votat tot IN UNAANIMITATE acea Lege a petrolului neextras inca…
    Petrol ca petrol dar in acest interval de timp rRomanica-bramburica a platit la sute de milioane de iEuroi, cica, pentru afanarea pamantului din jurul sondelor parasite !!!
    Ce tzara…

  3. Normal. Guvernul unei colonii nu trebuie sa fie preocupat de interesele coloniei, ci ale celor care comanda.

  4. O alta OUG data de Guvernul Meu dupa ce noi am votat la Referendum contra OUGuri. Ce presedinte serios avem!Ein Man ein..nicht Wort. Se refera la tarile din afara UE. Si cate OUGuri despre care nu stim nu vor mai fi. Aceste OUGuri au pregatit in spatele usilor inchise vanzarea Romaniei. Pe pe noi ne vor tine in case pana termina ce au hotarat sa faca.
    Ceausescu a fost omorat pentru mai putin.
    Daca din aceia care au votat Iohannis al doilea mandat si PNL si USRPlusRezist sufera acum putini sau multi o merita! Nu-i credeti daca ies in strada! Maine daca primesc un oscior tradeaza din nou!Bugetari,particulari,pensionari.

  5. Adica rezervele Romaniei luate de la exploatarea tertzilor si date cu dedicatie unor prieteni din UE care astfel fac numai ei monopol pe Romania inseamna pentru iohanisti si opozitie la un loc in „unanimitate”,sigurantza natzionala? Si pentru asazisa siguranta nationala ii dau afara si pe americani si pe englezi ca sunt „terzi” si raman pe exploatare numai stapanii nostri din imperiu? Si atunci de ce sa nu ramana toate Statului Roman,luate si de la tertzi si de la prieteni,asa ca in Norvegia,pentru ca asta inseamna adevarata siguranta nationala,ca sa le exploateze direct statul romanilor si nu date toate unor prieteni fomisti in pofta la ce au altii,chiar fie ei numai din UE? Le-am dat si le dam ca sa secatuiasca altii rezervele tarii in curand si noi sa scapam de grija pe cativa euro,cheltuiti apoi aiurea de guvernarile de incompetenti,sau ce? Si pentru binele iperiului si „siguranta” noastra ce mai dau prietenilor si ce surprize ne mai pregatesc politrucii?

  6. Companii indezirabile??! Ce consilieri ati avut la facerea acestei legi, pute ca legea e directionata impotriva rusiei si chinei, facuta de partenerii si pretenii occidentali ai plavanului de lux.ro!

  7. Asa ies lucrurile cînd în afaceri intră politica pe rol. Astia încă n-au învățat că „bussines is bussines” și se joacă pe bani nu pe pupe :)?

  8. De ce PETROLUL? despre ce-i vorba, de fapt? si cât petrol i-a mai ramas României, dupa iama interbelica si aia de dupa ’89 care s-a dat, iar, în el? @parere : nu poate fi vorba nici de Rusia, nici de China, Rusia având rezerve considerabile de petrol si gaze, si China, metale rare, cu mare cautare, actualmente, si alti parteneri import-export, incomparabil mai seriosi decât România post lovitura de stat din decembrie 1989, care-a si secatuit-o (din toate punctele de vedere).

  9. companii indezirabile, adica rusesti….pentru a ajunge pe mana partenerilor „strategici” care ne jefuiesc de 31 de ani de „civilizatie” occidentala !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.