Legea care instituie învățământul agricol preuniversitar, trimisă la reexaminare

Președintele Klaus Iohannis a trimis joi Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, care instituie un nou tip de unităţi de învăţământ preuniversitar: învățământul agricol preuniversitar.

Aceste noi reglementări impun, însă, o reanalizare de către Parlament atât sub aspectul corelării acestora cu actualele prevederi şi principii cuprinse în Legea educației naționale, cât și al efectelor în aplicarea legii, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Șeful statului argumentează că introducerea în lege a unei noi secțiuni referitoare la învățământul preuniversitar creează o posibilă situație de discriminare în raport cu alte domenii de activitate care poate genera dezechilibre între acestea.

De asemenea, Iohannis precizează că prin prevederile prezentei legi, prin care doar liceele agricole ar urma să fie finanțate direct prin bugetul Ministerului Educației Naționale, s-ar constitui o derogare nejustificată de la mai multe reglementări normative și de la Legea cadru a descentralizării nr. 195/2006.

„Astfel, prin art. 433 alin. (2) se prevede că finanțarea liceelor agricole se realizează din venituri de la bugetul de stat (prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale şi prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale) şi din venituri proprii prin parteneriate publice private. Față de această nouă prevedere, devine cel puțin neclară corelarea acestei dispoziții atât cu prevederile generale ale legii educaţiei naţionale referitoare la finanţarea de bază a învățământului liceal, cât și cu cele ale legii-cadru a descentralizării, Legea nr. 195/2006. În acest sens, semnalăm că potrivit art. 101 alin. (2) şi art. 104 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale, statul asigură finanţarea de bază pentru învăţământul liceal din bugetele locale, prin sume defalcate din taxa pe valoare adăugată. Totodată, potrivit dispozițiilor art. 3 alin. (1) lit. e) coroborate cu cele ale art. 24 din Legea nr. 195/2006, deși competența decizională privind învăţământul preuniversitar de stat este una partajată între autorităţile administraţiei publice locale şi cele ale administraţiei publice centrale, deciziile principale trebuie luate de către actorii direct implicați în proces. Prin urmare, față de prevederile menționate, doar liceele agricole ar urma să fie finanţate direct prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, ceea ce constituie o derogare nejustificată inclusiv de la Legea cadru a descentralizării nr. 195/2006. ”, se arată în cererea de reexaminare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Pana sa existe posibilitati pentru a se face licee pentru toate domeniile, posibile si imposibile, si care vor mai fi inventate secolul acesta,e mai bine sa nu se faca nimic,dupa mintea „agera” a Marelui Ganditor ce isi asezase basaul pana si la Masa Tacerii.PENIBIL.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.