Legea privind creşterile salariale în sănătate şi educaţie, la votul final

Ordonanţa 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevăd majorări salariale în Educaţie şi Sănătate, a fost adoptată. Au votat „pentru” 184 de deputați, iar unul nu și-a exprimat votul.

Modificarea Ordonanței a făcut luni obiectul unor discuţii aprinse în Camera Deputaţilor. PNL nu a participat la şedinţa de plen.

În timp ce Dragoș Pîslaru, ministrul muncii, a susţinut că aceste măriri nu se pot susţine financiar, liderul PSD Liviu Dragnea l-a contrazis acuzându-l că ține banii necheltuiți la buget în loc să mărească salariile şi că răspândește știri false, lucru pedepsit de Codul Penal.

”Problema de echitate este importată pentru că spatele unui raport care arată că vor fi creşteri salariale cu 5 până la 15% avem lucruri care sunt ascunse în grile. De exemplu, la farmaciştii primari salarile cresc cu 53%, nu farmaciştii debutanţi tineri care trebuie să fie încurajaţi să intre în sistemul de farmacie, ci la cei cu experienţă ale căror salarii cresc cu 53%”, a afirmat Pîslaru, adăugând că, de asemenea, contabili au creşteri de 60%, iar salariile directorilor de şcoli sunt majorate cu peste 50%.

Modificările propuse de comisie vor duce la o polarizare între cei care abia intră în sistem şi cei care au acum cele mai mari creşteri procentuale, a mai arătat ministrul.

”Nu este firesc să am creşteri de peste 50% la cadre de conducere, în condiţiile în care problema noastră este învăţătorul de la sat”, a susţinut Pîslaru.

Acesta a mai subliniat că dacă se va insista pe ”doar două sectoare (…) cei din administraţia publică locală vor fi condamnati să stea pe loc o perioadă de timp”.

Pîslaru a spus că proiectul guvernului, spre deosebire de raportul comisiilor, este sustenabil şi vine cu o creştere de 30% în cinci ani şi a cerut parlamentarilor să lase OUG aşa cum era.

”Sunt banii oamenilor din această ţară, lor le vindem această iluzie pe care în prag de alegeri este ilegal să o promovăm. Apelez la înţelegerea şi reponsabilitatea dvs dea nu păcăli oamenii din ţartă de a păstra deminiatea funcţie şi de a înţelege că singurul mod în care putem implementa o politică de salarizare este într-un mod în care stăm, facem calcule, nu ne grăbim, vedem cât ne permitem, nu ne grăbim şi implementăm ceva carea are sens pentru 5 ani ca toată lumea să aibă de câştigat”, a conchis Pîslaru.

Deputații din Comisiile de buget și de muncă au aprobat, săptămâna trecută, un amendament referitor la sistemul sanitar, care prevede că, „începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază”, și nu la cel din 2009.

Un alt amendament adoptat prevede că, „începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței”.

Majorarea salarială de 15% se va aplica și personalului din inspectoratele școlare, în această categorie fiind inclus personalul administrativ.

De asemenea, angajaților din sistemul de asistență socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Ministrul Muncii contestă legea la CCR.

Potrivit ministrului de fnanțe, Anca Dragu, ar fi vorba de un impact de 4,85 miliarde lei, ce nu poate fi inclus în bugetul pe 2017.

Nici Banca Națională a României nu a privit cu ochi buni amendamentele aduse ordonanţei, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu avertizând că România riscă să se întoarcă la momentul 2008, când Parlamentul a dat „cu o mână”, pentru ca după aceea „să li se ia oamenilor cu două mâini”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.