În Turcia se aplică „metode din vremea conducerii hitleriste”

Este afirmaţia lui Jean Asselborn, ministru de Externe al Luxemburgului, cu referire la regimul de la Ankara. Oficialul nu exclude sancţiuni economice ale UE împotriva Turciei.

Acestea ar urma datorită evoluţiei situaţiei politice de sub regimul Erdogan. El a comparat mişcările politice ale liderului turc cu cele ale naţional-socialiştilor. Vorbind împotriva măsurilor dure pe care Recep Tayyip Erdogan le-a luat împotriva oponenţilor săi, Asselborn a afirmat la radioul public german: ”Acestea sunt metode, fără să înflorim în vreun fel situaţia, care se foloseau în timpul guvernării naziste”.

Acum cel puţin ”teoretic” sunt oprite orice negocieri în legătură cu intrarea în UE a Turciei.

Asselborn a propus luni mai multe sancţiuni, ce ar urma a fi luate împotriva conducerii de la Ankara. ”50% din exporturile Turciei sunt făcute către UE”, a declarat ministrul de Externe, ”60% din investiţiile externe în Turcia provin din spaţiul Uniunii Europene”.

”Dorim prin acest volum considerabil de schimburi şi investiţii să punem presiune pe Turcia, care încalcă în mod flagrant drepturile omului”, a declarat de asemenea ministrul Asselborn şi a adăugat, într-o discuţie despre scoaterea Turciei de la negocierile de aderare la UE, că ”singura speranţă a milioane de oameni din Turcia este intrarea ţării în UE”. Germania nu vrea să vorbească despre sancţiuni aplicabile Turciei, în urma încălcării drepturilor omului, despre care se discută în ultimul timp.

Conducerea federală nu se va angrena în ”dezbateri pro-sancţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului federal, Steffen Seibert, lunea aceasta, la Berlin.

”Ce avem noi nevoie este o poziţionare clară şi comună în Europa”.

Turciei trebuie să i se pună în vedere prin meeting-uri că reprimarea libertăţii presei şi a opoziţiei va atârna hotărâtor în relaţiile acesteia cu UE.

Martin Schäfer, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a indicat spre relaţiile economice ale Europei cu Turcia, care sunt foarte strânse. Ambele părţi au profitat de pe urma cotiturii pe care a efectuat-o Turcia în ultimii ani, lucru ce a adus ”o dinamică incredibilă”. ”Noi avem speranţa şi dorinţa, ca acest moment de cotitură în plan economic, al Turciei, să rămână în aceeaşi direcţie şi să nu se facă niciun compromis”. Erdogan accentuase cu claritate, duminica aceasta, după arestarea jurnaliştilor şi a deputaţilor opoziţiei, că ”nu îl interesează opinia străinătăţii”. ”Nu mă priveşte deloc dacă ei mă numesc dictator, sau ceva asemănător”, a afirmat Erdogan. ”Îmi intră pe o ureche şi-mi iese pe cealaltă, important este ce zice poporul meu”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Mostoghiu 26 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.