Legendarul pianist Radu Lupu concertează, cu casa închisă, la Royal Festival Hall din Londra  

La finalul acestei săptămâni, duminică 3 februarie, pianistul Radu Lupu, „sub ale cărui degete clapele pianului capătă substanţa transcendenţei” (Convorbiri Literare), revine la Londra după o îndelungă absență. Elogiat pentru „magia lui pianistică” (The Guardian) și recunoscut în întreaga lume drept unul dintre cei mai mari pianiști ai momentului, Radu Lupu va concerta la prestigiosul Royal Festival Hall alături de orchestra londoneză Philharmonia și sub bagheta binecunoscutului dirijor Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy.  

În cadrul acestui concert, ce se va desfășura cu casa închisă, publicul meloman va putea asculta două lucrări celebre ale lui Ludwig van Beethoven – Uvertura „Coriolan” și Concertul pentru pian nr. 4 -, alături de Simfonia nr. 2 a lui Rachmaninov. Evenimentul este organizat de Philharmonia Orchestra în parteneriat cu ICR Londra și este inclus în programul cultural ce marchează Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene.

Cunoscutul dirijor și pianist Daniel Barenboim afirma despre întâlnirea sa cu pianistul român la Londra: „L-am întâlnit pe Radu în 1970 şi n-am mai pierdut niciodată legătura. Deja la acea epocă el cânta ca un compozitor şi dădea impresia că inventează notele. Această calitate rară, necesară pentru a elibera esenţialul muzicii, s-a dezvoltat cu timpul, el a conştientizat-o şi a atins un nivel extraordinar. Nu face niciun gest comun, citeşte fiecare partitură în maniera sa foarte originală, întotdeauna diferită şi întotdeauna justă. În aceasta constă întreaga sa personalitate”.

Radu Lupu s-a născut pe 30 noiembrie 1945, la Galaţi. Primele îndrumări le-a primit în copilărie de la Lia Busuioceanu. De la vârsta de 14 ani a lucrat cu Florica Musicescu şi Cella Delavrancea. În anul 1961 a fost trimis cu o bursă de studii la Moscova, unde a urmat mai întâi cursurile preconservatorului cu Galina Egliazarova, pe care le-a absolvit cu diplomă de onoare. În continuare, s-a format la Conservatorul Piotr Ilici Ceaikovski, cu vestitul Heinrich Neuhaus şi cu fiul acestuia, Stanislav Neuhaus, până în anul 1969. În acest interval, tânărul interpret s-a impus în mod spectaculos în rândul pianiştilor de elită. Astfel, a triumfat cu Premiul I la Concursul Internaţional „Van Cliburn“ din S.U.A., în anul 1966. În noiembrie 1969 debutează pe scena londoneză, înregistrând un mare succes. Cariera lui Radu Lupu continuă alături de cele mai prestigioase orchestre şi cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 el cântă în S.U.A., la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim şi cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini. Urmează apoi un turneu de doi ani în America, cu Orchestra Filarmonica din New York. Ulterior intreprinde cu regularitate turnee în Europa şi Statele Unite, dar şi în Asia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Un evreu cu origine romana, extrem de talentat,care a fost sustinut material de guvernul comunist sa se poata perfectiona in patria artei adevarate care era URSS la vremea aceea!

    • Beethoven e unul din compozitorii (alaturi de Bach, Mozart, Grieg, Schumann, Ceaikovski … ) favoriti ai lui Radu Lupu. L-am vazut si auzit la Baden-Baden, Germania, în Imperialul aceluiasi Beethoven, si tot cu casa-nchisa. @Istudor : Rusia-i si-acuma aceeasi „patrie a artei adevarate”, Mariinski din Sankt Petersburg (sub bagheta lui Valeri Ghiorghiev) fiind în stagiune cvasi permanenta-n Germania, de pilda. Muzica simfonica si balete, perfectiunea-n sensul deplin al cuvântului. Si, vorba articolului, cu „casa-nchisa” la sali de câte-o mie de locuri, una.

  2. Constientizarea valorii sale l-a facut si modest, astfel incat aceasta uriasa personalitate, ajunsa deja la 73 ani, inca nu e suficient de mediatizata. Nici la noi, nici prin alte parti. (Intr-un oras de trei milioane de suflete, nu i s-a cerut un bis macar, desi tot concertul de Mozart l-a interpretat cu ochii inchisi…)

  3. Putini stiu ca, dincolo de faptul, recunoscut pe plan international (dar mai putin cunoscut acasa), ca este unul dintre marii pianisti ai lumii, marele pianist Radu Lupu este un roman adevarat si modest! In 2007 a concertat la Amsterdam, cu ocazia aderarii Romaniei la UE, iar succesul sau (sala fiind ca si la Londra, plina) a dat olandezilor si multor spectatori veniti din tari invecinate, o idee despre calitatile unor romani. Multumim domnule Radu Lupu, Maeste! Multa sanatate!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.