LEMET sau „vrejul de fasole“ care creștea până la cer

În urmă cu 27 de ani, în comuna prahoveană Brebu, un inginer electronist, uitându-se  în jurul lui, a văzut pădurea și potențialul ei și și-a imaginat cele mai frumoase piese de mobilier care să decoreze casele oamenilor. Astăzi, este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri romani. LEMET ( Lem’s)  i-a adus o avere (estimată de Forbes România) de aproape 50 de milioane de euro.

 Am început afacerea cu gândul că există lemn în România

Alexandru Rizea a urmat cursurile universitare la Facultatea de Eletrotehnică  Iași. În 1975, tânărul absolvent s-a angajat la „Întreprinderea de Piese Turnate” de la Câmpina. Munca la Turnătorie nu era simplă, dar, ambițios, ajunge după câțiva ani buni să ocupe un post de director.  Imediat după Revoluţie, au avut loc foarte multe schimbări la întreprindere.  Deși au fost înlocuiți toţi directorii, Alexandru Rizea își păstrează  funcţia. Inginerul știa că de acum totul va fi supus schimbărilor, așa încât s-a gândit la viitor. „Este timpul să fac ceva pentru viitorul fetei si baiatului meu“, și-a spus, atunci.

La sfârșitul lui decembrie 1991, înființa firma Lemet și închiria atelierul-școală din Brebu. În februarie 1992, începea producția de mobilă, iar un an mai târziu și-a dat demisia de la turnătorie.

Primele piese de mobilier au fost 15 măsuţe de cafea pe care le-a vândut prietenilor, chiar în ziua în care le terminase. „Culoarea primei serii de mese a fost făcută cu Galus. Rezistă și acum“, spune cu nostalgie omul de afaceri.  Au urmat scaunele și apoi mobilierul de bucătărie. Lucra cu unelte confecționate de el, în atelierul din beciul blocului în care locuia.

Patru ani mai târziu, în 1995, Rizea deschidea prima linie de producție. Au urmat, în timp, a două și a treia. Apoi, pe măsură ce economia și afacerea proprie au evoluat, au început investițiile din ce în ce mai mari.

Cheia succesului: abilitatea de a reinvesti tot

Omul de afaceri este de părere că oricine dorește să își crească afacerea trebuie ca timp de zece ani să nu ia nimic din firmă, poate doar în mod excepțional, dacă afacerea merge foarte bine. De asemenea, consecvența și ambiția reprezintă ingrediente de baza ale unei rețete de succes.

LEMET înregistrează o creștere de 8 procente la 4 luni. Creșterea a fost determinată atât de investițiile masive din ultimii ani în extinderea rețelei naționale de magazine, cât și de soluțiile complete de finanțare în rate fără dobândă și de reducerile de până la 50%.

În luna mai a acestui an, a  fost deschis la Ploieşti,  Mall-ul LEMS, cel mai mare magazin din rețeaua națională. Acesta se întinde pe 3 niveluri, pe o suprafață totală de 5.000 mp și a necesitat o investiție de 25 milioane lei. Anul trecut, Lemet a investit, la Piatra Neamț, 1,1 milioane de lei într-un showroom de 600 mp.

„Oamenii și nu banii reprezintă cea mai importantă realizare pentru mine“

Alexandru Rizea dezvăluie încă un secret: importanța factorului uman. Spune că dacă nu ar fi avut oamenii care să îl ajute să dezvolte mecanismul acestei afaceri și dacă nu ar fi fost un gardian al principiului interconectivitățîi umane, nimic din ceea ce este Lemet, astăzi, nu ar fi existat. Societatea numără, în prezent, 1600 de angajați. În momentele dificile pe care Lemet le-a traversat, Rizea nu a recurs la concedieri, ci a preferat să trimită oamenii acasă, să le plătească integral salariile și să îi recheme când lucrurile și-au mai revenit.

10 linii de producție, 100 de magazine, 68 de orașe, 1600 de angajați

Primul magazin a fost deschis în Giurgiu. Apoi au urmat celelalte orașe. În acest moment, în România funcționează 100 de magazine proprii sau francize. Pentru fabricarea produselor Lemet,  se folosesc tehnologii de ultimă oră, înglobate în 10 linii de producție complet automatizate pentru prelucrarea panourilor compozite din lemn, a lemnului masiv și finisarea acestora. De pe porțile fabricii LEMET ies, anual, aproximativ 150.000 kituri de mobilier.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.