Liberalii: premierul a blocat absorbția de fonduri europene

Acuzații grele în coaliție. Cu două luni înainte de alegerile parlamentare, liberalii și social-democrații au început deja să se faulteze.

Supărați probabil că pesediștii nu sunt de acord cu legea care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la parlamentare, liberalii au ieșit la atac.
Astfel, prin gura lui Siegfried Muresan, ei susțin că premierul Marcel Ciolacu a blocat absorbția de fonduri europene.
„ Guvernul condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu nu a reușit să atragă niciun euro din fondurile structurale și de coeziune care sunt alocate României din exercițiul financiar european 2021 – 2027.
Deși ne aflăm la jumătatea exercițiului, singurii bani pe care i-a încasat țara noastră sunt reprezentați de prefinanțare: adică acele sume modice pe care România le primește automat în cont la începutul fiecărui an fără ca guvernul să trebuiască să facă ceva.
Blocajul absorbției este strict o problemă de voință politică, nu de capacitate instituțională. România a demonstrat în ultimii ani că are capacitatea de a absorbi fonduri europene în ritm rapid. În 2022 și 2023, în timpul guvernului condus de prim-ministrul Nicolae Ciucă, România a absorbit sume record din fondurile europene alocate țării noastre în exercițiul financiar anterior. În 2022, am avut o absorbție de 5,9 miliarde de euro, iar în 2023 a fost de 6 miliarde de euro.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu trebuie să ne spună de ce a blocat absorbția fondurilor europene acum, când România ajunsese la o capacitate record de absorbție“, scrie Mureșan.
Ce spune reprezentantul PSD
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, afirmă că Guvernul Ciolacu a deblocat absorbtia de fonduri europene 2021-2027 şi a demarat, cu o viteza de peste 10 ori mai mare decât în trecut contractarea şi implementarea proiectelor din fonduri structurale şi de coeziune din exerciţiul financiar 2021-2027.
Câciu a postat un mesaj pe Facebook
”Pentru că există o serie de interpretări sau distorsionări ale realității făcute în cheie electorală, cred că este binevenită o prezentare corectă a trecutului și prezentului în legătură cu absorbția de fonduri europene.
Guvenul Ciolacu a deblocat absorbtia de fonduri europene 2021-2027 și a demarat, cu o viteza de peste 10 ori mai mare decât în trecut contractarea și implementarea proiectelor din fonduri structurale și de coeziune din exercițiul financiar 2021-2027.
De asemenea, Guvernul Ciolacu a reușit închiderea exercițiului financiar 2014-2020 cu o absorbție de peste 99%, salvând aproximativ 6 miliarde euro care erau în risc de dezangajare la preluarea mandatului.
În iunie 2023, când Guvernul Ciolacu s-a instalat și am preluat mandatul de ministru, România avea un grad de absorbtie de 74% din exercițiul 2014-2020, aflându-se la doar șase luni distanță de a pierde ireversibil în jur de 6 miliarde euro.
Pe exercițiul 2021-2027, nu avea nimic demarat, nici un apel de proiecte, nici un contract semnat, nici o plată făcută.
Zero pe toata linia 2021-2027 și un risc de pierdere a 6 miliarde euro din exercițiul 2014-2020.
Accentul pe care l-am pus a fost, pe de o parte, de a aduce cei 6 miliarde euro în vistieria economiei românesti(care erau în risc de a fi pierduti pentru totdeauna) iar, pe de alta parte, de a demara, accelerat, implementarea noului cadru financiar(în scopul de a recupera ceea ce nu s-a făcut la timp).
Cum stăm azi?
Am recuperat cei 6 miliarde euro (pe care erau să-i piarda cei de dinainte) și avem un grad de absorbtie de peste 99% pe exercițiul 2014-2020, respectiv 23,9 miliarde euro intrate în România.
Pentru exercitiul 2021-2027:
de la zero apeluri am ajuns la 368 de apeluri cu 58% din alocare deja pusa la dispozitia beneficiarilor.
de la zero valoare contracte la 20 de miliarde euro contractate.
 de la zero plăți făcute la peste 1,4 miliarde euro deja plătite doar pe programele din Coeziune iar până la final de an, valoarea platilor va depăsi 2 miliarde euro.
 1,2 miliarde euro în conturile României iar până la final de an vom primi încă 1,8 miliarde. Asta inseamna o absorbtie de 10% la final de an, de la 4% in prezent si 0% in iunie 2023.
Tot ce facem este pentru România și pentru români.
Prezentul este întotdeauna consecința trecutului.
Am fi fost mai bine, dacă, în trecut, exista aceeasi abordare aplicată!
Am recuperat mult, dar cel mai important este ca am creat perspectiva ca fondurile 2021-2027 sa fie absorbite integral pana in 2027 si nu pana in 2029.
Dincolo de cifre și de bătălii sterile: mii de șantiere sunt deschise cu banii din exercițiul financiar 2021-2027.
Investiții în școli, spitale, drumuri, mobilitate urbană, gaze, apă, canalizare, infrastructura de transport, energie etc.
Românii nu pot fi mințiti!
De această dată, totul este la vedere!
Iar investițiile sunt la un nivel record pentru România”, a scris ministrul PSD.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Vasile … , cea mai nocivă creație a politicii romănești !

  2. o intrebare! poate raspunde CIUCA al vostru si werner! datoria externa este cea mai MARE SI A FOST FACUTA DE CATU CARE A PLATIT IN AVANS ATAT RABLELE F-16 CAT SI ACEL ,,patriot,, dat GRATIS UNUI JDRELENSKY CAT SI ALORA CARE II BAJOCORESC PE ROMANI ? CE ZICI MA,CIUCA ? ESTI,,,roman,, , GAINARE DE ,,CAPRAR,, CIUCA ?

  3. @ ”Montajul” fiind deja făcut probabil că nu a mai fost necesar ca liberalii să facă reclamații la Parlamentul European, despre corupția PSD, pe care au ”moștenit-o” și ei, istoric, de la liberali, cu reîmpărțirea ”foloaselor” , ?

  4. Pe șoricelul chițăind îl aleargă pnLeul. În loc să absoarbă fondurile destinate, se face dator hăt peste mari și tari.
    Mă simt ca un comentator de sport. Floricele de porumb aveți?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.