Liberalizarea pieței gazelor,

O nebuloasă pentru români

Jumătate dintre românii care sunt consumatori de gaze naturale nu știu că, de la 1 iulie, pot să își schimbe oricând furnizorul de gaze naturale, reiese dintr-un sondaj realizat de Inscop Research la comanda Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică din cadrul Institutului de Științe Politice și Relații internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. 

Doar 21.5% dintre români consideră că au informații suficiente cu privire la ce înseamnă și care sunt efectele liberalizării pieței de gaze, în timp ce 77.6% apreciază că nu au informații suficiente. 0.9% nu știu sau nu răspund. 38% dintre români iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de gaze naturale dacă vor primi o ofertă mai bună din partea altui furnizor, în timp ce 27.9% resping această posibilitate. 30.8% declară că nu sunt conectați la rețea. Nu știu sau nu răspund 3.3%.

Reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) susțin că de la 1 iulie piața gazelor naturale din țara noastră se va liberaliza complet și prezintă avantajele acestui moment. „Un rol important, determinant chiar, cu impact semnificativ asupra gradului de dezvoltare a unei pieţe concurenţiale funcţionale, îl reprezintă participarea activă a clienţilor finali.

Dreptul de a-şi alege furnizorul este unul dintre principalele avantaje pe care îl are clientul final, acesta având posibilitatea să negocieze direct cu furnizorii termenii şi condiţiile privind furnizare gazelor naturale”, spun specialiştii ANRE. Oficialii Autorității se așteaptă ca de la 1 iulie furnizorii să îşi diversifice ofertele de preţ, care vor fi personalizate şi adaptate nevoilor clienţilor, crescând astfel calitatea şi reducând preţul. Și ministrul Economie, Virgil Popescu, susține că liberalizarea va aduce o ieftinire cu 10-15% a prețului gazelor naturale pentru populație.

Numai că principalii furnizori de pe piață, ENGIE și E.ON, care au în jur de 90% din clienții casnici, nu dau semne că vor să reducă prețurile. Cei de la E.ON spun că nu există în acest moment pe piață cantităţi de gaze disponibile la preţuri rezonabile şi pe termen lung, astfel încât facturile populaţiei să scadă de la 1 iulie.

Întrebaţi care au fost motivele pentru care E.ON a decis să trimită oferte populaţiei la acelaşi preţ ca până acum, reprezentanţii companiei au arătat: „Preţul final al gazelor naturale pentru perioada de livrare 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021 a fost determinat pe baza costurilor cantităţilor deja achiziţionate sau aflate în depozitele de înmagazinare subterană, precum şi a costurilor de achiziţie estimate începând cu 1 iulie a.c., pentru cantităţile rămase de achiziţionat. Ceea ce este foarte important este că oferta noastră este una fermă, preţul fiind stabil pentru 12 luni (cu excepţia cazului în care tarifele reglementate de către ANRE vor suferi modificări), asigurând acoperirea consumului din sezonul rece, când costurile sunt mult mai mari având în vedere vârfurile de consum şi obligaţia de a înmagazina gaze în depozite”, au spus oficialii de la E.ON, citați de Agerpres.

Furnizorii de gaze naturale transmit în această perioadă diverse oferte de preț pentru clienții casnici și de multe ori acestea sunt greu de înțeles de către consumatori pentru că este aproape imposibil de calculat prețul corect în funcție de consum, dimensiunea spațiului de locuit, a prețurilor existente pe bursa de mărfuri etc. În plus, ofertele cuprind informații care îi pot băga în ceață și mai mult pe clienți, precum prețul fix, abonamentul zilnic etc.

Contractarea gazelor naturale pe o piață liberă se poate realiza în șase pași, conform Asociației Energie Inteligentă. Primul dintre ei este verificare pe factură care este prețul final al gazelor pe care clientul în plătește în prezent. ”Pe a doua pagină a facturii se găsește prețul final (fără TVA) pe care îl achită consumatorul casnic de unde poate să se determine prețul pe care îl achită pe gaze”, spun cei de la Asociație. În pasul doi se verifică ofertele furnizorului actual și ofertele altor furnizori de gaze pentru localitatea unde domiciliază clientul. Pe pagina Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (www.anre.ro ) se găsește comparatorul de preț de unde se pot selecta ofertele pentru orașul unde este locul de consum. Al treilea pas în reprezintă alegerea celei mai bune oferte de gaze. ”În situația în care prețul final, pe care-l plătiți în prezent este mai mic decât prețul final cel mai bun de pe Comparatorul de Pret Gaze ANRE, solicitați prin email furnizorului existent trimiterea unui proiect de contract de furnizare gaze pentru a continua relația comercială.

În situația în care prețul pe care-l plătiți în prezent este mai mare decât prețul cel mai bun de pe Comparatorul de Preț Gaze ANRE, solicitați o ofertă furniorului actual. Dacă oferta furnizorului dvs. nu este una apropiată sub aspectul prețului la gaze, termenului de plată, garanțiilor percepute etc. , adresați-vă furnizorului care are cea mai bună ofertă din piață prezentată pe Comparatorul de Preț Gaze ANRE, în vederea încheierii contractului cu acesta. Pentru încheierea contractului este necesară trimiterea prin email către furnizorul ales a unei copii după Buletin, o copie a facturii de gaze primită de la actualul furnizor, actul de proprietate/contractul de închiriere și solicitarea trimiterii unui proiect de contract de furnizare gaze”, spun cei de la Asociația Energia Inteligentă. Pasul patru constă în contractarea gazelor naturale.

Citiți cu mare atenție contractul pe care-l primiți pe email și verificați ca acesta să conțină exact ceea ce vi s-a ofertat”, avertizează  oficialii asociației. Clienții trebuie să  aibă atenție sporită la următoarele aspecte: Să nu cuprindă alte costuri decât cele evidențiate în ofertă; Să nu accepte prețuri în contracte pe termen scurt în alte monede decât moneda națională; Să nu accepte clauze (contracte) care permit furnizorului să stabilească modificări ale prețului în perioada de valabilitate a contractului, exceptând cele prevăzute de legislația în vigoare (modificare tarife reglementate, modificare TVA etc.); Să  nu accepte nici o condiționalitate de schimbare a furnizorului; Să nu accepte în contracte pe termen scurt (până la un an) ca prețul să poată fi modificat în funcție de cursul valutar, inflație etc. ; Să nu accepte termene de plată mai mici de 30 de zile. Pasul cinci este anunțat astfel: ”Verificați ca facturile să fie conform contractului semnat”.

”La primirea primei facturi de la semnarea contractului se impune să se verifice ca prețul de pe factură să fie identic cu cel care a fost stabilit prin contract. De asemenea este recomandată verificarea pe factură a indexului vechi și a celui nou și a PCS-ului de pe factură cu PCS-ul publicat de operatorul de distribuție din orașul în care se găsește locul de consum”, spun cei de la Asociație. Ultimul pas constă în verificarea periodică a noilor oferte pe piața de gaze. ”Ofertele de gaze după liberalizarea pieței vor continua să apară, astfel este foarte posibil să apară pe Comparatorul de Pret al ANRE (www.anre.ro ) oferte mai atrăgătoare decât ceea ce are un consumator la un moment dat. În astfel de situații puteți să cereți furnizorului actual modificarea prețului sau să încheiați un nou contract cu un nou furnizor, urmărind aceiași pași descriși anterior”, mai spun cei de la Asociația Energia Inteligentă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4554 Articole
Author

6 Comentarii

  1. jefuirea populatiei de monopoluri mafiot private, asta e economia corporatista de sorginte neoliberala

  2. Au liberalizat preturile pe munca si banii poporului roman. Preturile care s-au propus ,de asa zisele societati de distributie, sunt foarte mari si nu tin cont de nimic. Sunt doar o sursa de innavutire pentru baietii destepti cu pile la guvern si primarii. O mascarada facuta in numele asa zisei liberalizari a pietei. In Voluntari baietii unui personaj important au trecut chiar la emenintari. Rusine ! O alta societate de profil, din Cehia. au dat pe reteaua de distributie din Oltenia cateva milioane de euro si o vand acum cu peste un miliard de euro. Cumparator? Societati profitabile din tara noastra in frunte cu CEC-ul. Hotie la drumul mare !

  3. De ce nu înființează și statul român o companie națională de utilități (gaze naturale, energie electrică, termoficare) pe modelul celei înființate de Viktor Orbán în Ungaria? Pe principiul non-profitului. Pe măsură ce compania își extinde rețelele, natural căpușele străine sunt eliminate de pe piață. Deja au 4,2 milioane de clienți, compania s-a înființat parcă acum 5 ani. N-am mai găsit informația pe sait.

    https://www.nemzetikozmuvek.hu/

  4. vreti sfatul meu in materie de utilitati? HAIDETI TOTI SA LE DAM NOTIFICARI DE TERMINARE A CONTRACTELOR! VRETI SA-i BAGAM IN FIBRILATII PE ACESTI NEMERNICI DE HOTI? ESTE SIGURA CALE! partea proasta este ca orice guvern, indiferent de culoare, tine cu ei. daca astia nu sint in stare sa faca o politica coerenta pentru cetateni, e cazul sa ne-o facem singuri, dind cu ei de pamint! NU MAI PLATITI UTILITATI, NU MAI FACETI CONTRACTE! HAI SA VEDEM DACA POT INTRERUPE FURNIZAREA DE APA GAZE SI ENERGIE!

  5. Foarte corect, Cata!
    Așa au făcut locuitorii din Buenos Aires când compania americană de distribuție a apei, Azurix, a mărit tarifele peste limita suportabilității. A luat Argentina o amendă babană, 165,2 milioane dolari, de la Curtea de arbitraj internațional de pe lângă Banca Mondială dar măcar au scăpat de căpușe pentru veșnicie!
    Nicio utilitate publică nu trebuie administrată de firme private fie ele străine sau autohtone. Privatul are un singur obiectiv: maximizarea profitului iar acest lucru nu este corect când vorbim de utilități publice și nu de mofturi. Utilitățile publice trebuie administrate de utilizatori deci de reprezentanții comunității, de administrațiile locale.

  6. Este foarte bine așa.
    Eu sunt convins că sondajele sunt greșite și 66,6% din consumatori vor incheia exact acele contracte care îi avantajează.
    Au dovedit cu prisosință acest lucru de doua ori în ultimul an, alegând de fiecare data calea pro europeana și pro economie de piață.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.