Liberi să alegem același globalism tehno-feudal

În Statele Unite, războiul din Ucraina este considerat preludiul sau un front secundar al unui conflict mult mai important, cel cu China. Prin urmare, din perspectivă americană, mișcările de pe frontul ucrainean, chestiunea avioanelor F-16 pentru Ucraina sau căderea Bahmutului în mâinile Rusiei sunt mai puțin importante decât întâlnirea de pe 8 mai dintre ambasadorul SUA la Beijing, Nicholas Burns, cu ministrul chinez de Externe.

A fost prima întâlnire importantă între cele doua părți de la incidentul baloanelor-spion chineze depistate în spațiul aerian american, care a monopolizat atenția presei la începutul acestui an, pentru ca apoi întregul subiect să se dezumfle. Pe 10 mai a urmat o altă întâlnire importantă, la Viena, între consilierul pentru Securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, și Wang Yi, șeful pe linie de partid al ministrului chinez de Externe. Nu au fost întâlniri amicale, însă nici nu s-a ajuns la noi tensiuni, în special în ce privește Taiwanul. Consilierul președintelui Joe Biden a făcut o afirmație importantă: ”Suntem pentru reducerea riscurilor si pentru diversificarea lanțurilor de aprovizionare, nu pentru decuplare… Nu căutăm confruntarea sau conflictul. Vrem să gestionăm competiția în mod responsabil și să lucrăm împreună cu China în domeniile în care se poate”.

Din cele de mai sus rezultă că SUA au o poziție foarte maleabilă față de China, mai ales în contextul publicării de către Ministerul de Externe de la Beijing a unui eseu intitulat ”Hegemonia SUA și pericolele ei”, în care Washingtonul este acuzat de imixtiune în afacerile interne ale altor state, de faptul că abuzează de hegemonia sa, că declanșează și alimentează războaie, că pune la cale revoluții colorate și instigă la dispute regionale, că lansează războaie sub pretextul promovării democrației, libertății și drepturilor omului, că abuzează de politica de control a exporturilor, are o abordare selectivă a regulilor și legilor internaționale, pe care SUA susțin că le apără, că impune noi reguli care servesc doar intereselor americane.

Istoricul Niall Ferguson consideră că pasul înapoi făcut de SUA în disputa cu China, cel puțin la nivel retoric, este echivalentul unei destinderi precum cea din anii 1970, în timpul Războiului Rece. Destinderea a avut rolul de a reduce fricțiunile și riscul unui al treilea Război Mondial, iar acest lucru este valabil și în actualul context. ”Destinderea din anii 1970 nu s-a bazat pe bunele intenții ale sovieticilor, ci pe dorința de a dezvolta o relație cu Moscova pentru a evita o nouă criză precum cea a rachetelor din Cuba. Apoi, destinderea a fost inițiată în speranța că, mai devreme sau mai târziu, SUA vor reuși să iasă din perioada de stagflație, în timp ce economia sovietică se va fragiliza. Și a funcționat. America a lăsat Vietnamul în urmă și s-a concentrat pe noile tehnologii, pe computerele ce au deschis calea spre internet. Sovieticii, împinși de SUA, s-au împotmolit în războaie în Angola, Etiopia și Afganistan și au intrat într-o perioadă de stagnare economică. În cele din urmă, sistemul sovietic a căzut în urma unei crize de legitimitate”, scrie Niall Ferguson.

Aceasta pare să fie strategia SUA și în cazul ”războiului rece” cu China – inițierea unei perioade de destindere care să permită Americii să-și revină din criza economică, mizând pe faptul că Beijingul a ajuns deja la zenitul dezvoltării economice și că va urma o perioadă de declin, timp în care SUA își vor reconfirma hegemonia.

Într-o perioadă de mari reașezări geopolitice și economice precum cea actuală se pot găsi foarte multe studii și estimări care să infirme sau să confirme teza istoricului Ferguson – el citează The Economist, care arată că economia chineza nu o va putea depăși pe cea americană până în 2040, amintește de înclinația către protest a tinerilor educați din China, de contractul tacit dintre regimul comunist de la Beijing și cetățeni, bazat pe creșterea continuă a nivelului de trai, un contract care nu va putea fi respectat pe termen mediu și lung. Ca și în cazul pariului din timpul Războiului Rece, că la Kremlin vor apărea semințele propriei decăderi și că germinarea acestor semințe se va accelera, Statele Unite mizează pe faptul că lipsa libertății va grăbi decăderea regimului de la Beijing. ”Trage de timp, America. Probabil că el este de partea ta”, scrie Niall Ferguson.

 

Dar despre ce decădere este vorba? A Chinei sau, mai degrabă, a Statelor Unite și a Vestului? Mai mulți jurnaliști americani i-au atribuit lui Nikita Hrușciov următoarea afirmație, cu ocazia vizitei în SUA din 1959, când marxismul cultural începuse să-și deja colții în mediul universitar american: ”Nepoții voștri vor trăi în comunism. Voi americanii sunteți atât de creduli. Nu, nu veți accepta comunismul de-a dreptul; însă vă vom da doze mici de socialism, până când vă veți trezi că aveți deja comunism”.

Dacă ar fi să întreprindă o vizită în SUA, președintele Xi Jinping ar putea relua afirmația lui Hrușciov din urmă cu peste 60 de ani. Presa americană relatează cu satisfacție în ultimele zile că platforma chineză TikTok este de acord să pună pe masa autorităților americane algoritmul aplicației (considerat un risc pentru securitatea SUA, câtă vreme acumulează o bază de date uriașă despre milioanele de utilizatori, date care, cu ajutorul inteligentei artificiale, pot fi folosite de China pentru modelarea unor procese de inginerie socială care să schimbe fața Americii în următoarele decenii). Întrebarea este însă ce vor face serviciile secrete americane cu acest algoritm, dar și cu cele ale propriilor corporații Facebook, Twitter, Google, etc.?

De la preluarea Twitter, miliardarul Elon Musk a devenit cea mai populară personalitate pentru conservatorii americani, peste Donald Trump și Ron DeSantis (potențialii finaliști ai alegerilor primare pentru Casa Albă din 2024). Elon Musk a dobândit aura unui cruciat pentru libertatea de exprimare, după ce a făcut o serie de epurări în cadrul Twitter, o platformă care fusese încălecată de-a dreptul de Partidul Democrat și serviciile secrete americane. Însă care este noua politică a lui Musk pentru Twitter? Se vede bine: a numit în fruntea companiei pe președinta grupului de experți al Forumului Economic Mondial pentru viitorul muncii și al mass-media (Linda Yaccarino), iar Twitter ar urma să fie integrat într-o nouă aplicație universala – ”X App”. Ce înseamnă ”X”? A spus-o chiar Musk, făcând o paralelă cu aplicația WeChat din… China: ”Dacă ești în China, trăiești pe WeChat. Este o aplicație cu adevărat excelentă și nu avem așa ceva în afara Chinei”. Drept pentru care Musk se grăbește să transplanteze modelul chinez în SUA, asta însemnând posibilități nelimitate de intruziune în viața privată a utilizatorilor, de monetizare a informațiilor lor personale, de folosire a inteligenței artificiale pentru inginerie socială pe masa de utilizatori, de monitorizare neîntreruptă a acestora. Și astfel, sub conducerea câte unui tehno-feudal excentric (fie el Musk sau Mark Zuckerberg, cu proiectul său Meta, ce ar trebui să înghită Facebook), manualul chinez al controlului populației se reeditează în SUA. Și cine este Elon Musk? Nepotul unui american care cutreiera America și Canada pentru a crea prozeliți pentru mișcarea „Technate” (motiv pentru care a și fost arestat), un nou tip de societate, care ar fi fost condusă în mod rațional de ingineri.

Lupta dintre democrație și autocrație anunțată mesianic de președintele Joe Biden pare cel puțin una începută cu un mare handicap pentru democrație, daca nu cumva este pierdută din start. Disputa China-SUA începută pe fondul ascensiunii economice a Chinei, duce Vestul colectiv la același numitor cu China și Rusia în ce privește libertățile individuale, în primul rând prin decizii sugerate de serviciile secrete, justificate prin ineficiența ”armelor” puse la dispoziție de un sistem liberal în lupta cu unul autoritar.

Iar un eveniment ce va avea loc în China în aceste zile, chiar și unele evoluții din Rusia lui Vladimir Putin ar putea demonstra că așa-zisa doctrină Biden a luptei dintre democrație și autocrație poate fi o perdea de fum. La finalul lunii iunie, Forumul Economic Mondial își va organiza ”Davosul de vară” în China, la Tianjin – ”Annual Meeting of the New Champions”.

În ianuarie 2023, agenția Bloomberg relata că la Forumul Economic Mondial de la Davos nu vor participa reprezentanți ai Chinei și din Rusia, pentru a demonstra ruptura clară dintre finanțele occidentale și BRICS. Presa rusă, cea chineză și presa alternativă din Occident au salutat această absență și au susținut cu satisfacție că Formul Economic Mondial va deveni irelevant. Fals: la Davos a fost prezent vicepremierul chinez Liu He, care a și ținut un ”discurs special” despre importanța luptei împotriva schimbărilor climatice, iar în luna iunie, ”campionii” marii resetări se vor întâlni chiar în China și vor discuta despre China în contextul global, tranziția energetică și a materialelor, protejarea naturii și a climei, consumul post-pandemie.

Așadar, China găzduiește întâlnirea globalistă a ”noilor campioni” într-o perioadă de apogeu a sciziunilor Est-Vest. Este o încercare a Chinei de a-și îmbunătăți relațiile cu corporațiile vestice sau aceste poziții nu au fost niciodată atât de deteriorate pe cât presa lumii le-a prezentat?

Iar aceeași întrebare se poate pune și în cazul Rusiei lui Vladimir Putin. În perioada pandemiei, regimul Putin a impus o politică a restricțiilor și a obligativității vaccinării cel puțin la fel de dură ca cele mai draconice politici din țările occidentale (lucru valabil și în cazul guvernului Orban din Ungaria), Vladimir Putin a avut o poziție la fel de amicală și deschisă față clubul de la Davos ca mai toți șefii de stat si de guvern din Occident, iar mișcările sale și ale oligarhilor apropiați Kremlinului arată că multipolaritatea dorită de Moscova este mai mult o trecere către o ”mare resetare” decât spre lumea mai corectă despre care vorbesc Putin sau Xi.

Dacă ”Marea Resetare” de la Davos sau Agenda 2030 a ONU sunt singurele feluri dintr-un meniu ce poate fi pus în fața țărilor lumii, la alegere, fie de Statele Unite și aliații occidentali, fie de Rusia lui Putin sau China lui Xi, atunci se poate ca ucrainenii și rușii de pe front să moară pentru alte cauze decât cele în care cred, se poate ca marile conflicte ce vor veni să nu fie despre soldați și arme, ci despre cheltuielile uriașe (și mai mereu ascunse) ale înarmării, iar conflictul dintre democrație și autocrație să fie perdeaua de fum în spatele căreia să-și împartă sferele de influență și profiturile tehno-feudalii lumii, structurile profunde ale marilor puteri și marile companii de gestionare a activelor și de consultanță, ce au început să p reia rolul guvernelor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20

22 de Comentarii

  1. Perdea de fum sau reasezarile militare , razboiul din Ucraina , dezvoltarea de noi tehnologii militare , reinarmarea tuturor , decuplarea Occidentului de Rusia , sunt fapte care exista chiar acum .Tot Occidentul se inarmeaza cu noi tehnologii pe masura ce vechile capacitati sovietice sunt distruse in Ucraina . Nici China si nici Rusia nu pot face asta .Costurile sunt atit de mari incit ele nu pot fi suportate de noile natiuni ce isi reinvie sistemul politic comunist .China este cuplata militar la Rusia (chiar acum citeva zile rusii ne spun cum au furat chinezii tehnologie Kinjal de la savantii rusi ).Razboiul din Ucraina are ca si componenta zicerea : cine face ca mine ca mine sa pateasca iar China intelege ceea ce se intimpla .Ucraina devine o mare putere militara iar recenta decizie a Rusiei de a aduce capacitati nucleare tactice in Belarus ofera Ucrainei sansa punerii in oglinda .

  2. AHAAA…”perdeaua de fum în spatele căreia să-și împartă sferele de influență și profiturile tehno-feudalii lumii, structurile profunde, marile companii de gestionare a activelor și de consultanță, ce au început să preia rolul guvernelor”….Exact ce vrea „Protocoalele Sionului” !!

  3. Nici nu se putea sa nu elucubreze Prosop , pardon @ esop pe aici.Si ‘prosopul „deja se vede „in oglinda „Aferim bre. Cum zicea @ misteaux – IQ sau= cu0…..Si da mai mare decit infinitul este PROSTIA! Mai ales ascunsa dupa o „perdea de fum”.

  4. Domnule draga RC la INTERN care semnezi si CM la EXTERN ,chiar nu iti dai seama ca esti manipulat?Niciodata,niciodata, deci retine NICIODATA un ziarist care sta pe margine si o fredoneaza ,nu face parte din Corul Armatei Rosii,.nu stie ce se canta,cum si cand se canta,rolul ziaristului este sa isi dea cu presupusul,intr-o schema mult mai mare de dezinformare!NU stim si nu vom sti ce relatie reala este intre China si SUA si de ce mimeaza conflicte,pentru a mentine si ridica nivelul afacerilor
    Gorbaciov a luat 92 miliarde de dolari sa vanda Comunismul,esenta iudeo-masoneriei marxiste,dumneata cat iei sa ne aiuresti?! Nu astept raspuns :))
    PS „…..-Si ce ai mai visat ca ti-a mai facut,fata mea ?
    -Am mai visat ca dupa ce si-a facut de cap cu mine mi-a dat 1000 de euro. la care popa
    -ehee, vise taica, vise”

  5. Ideologul Dicraturii Digitale Globale,arhitectul Agendei 2030,Klaus Shwab,unul din importanti parinti fondatori,ideologici al Transumanismului(fuziunea OM /Masina)si presedinte al Davos,premergatorul Antihristului,caruia ii v.a fi inmanata comanda IA intre 2032 2036,nu va permite ca vreun stat Mondial sa nu se alinieze planului.Agenda 2030 este mecanismul prin care totul v.a depinde de IA.

  6. „The Economist, care arată că economia chineza nu o va putea depăși pe cea americană până în 2040”
    – Asta a fost calculat inainte de impingerea Russiei in bratele Chinei … impreuna cele 2-oua PUTERI ATOMICE(!) sunt un MASTODONT GLOBAL care in timp vor devenii … istoric: „cel mai mare IMPERIU UMAN” !
    Bogatiile naturale ale unei tari-continent precum e Russia IMPREUNA cu forta de munca calificata , NUMEROASA, HARNICA si industria modernizata de vest, a Chinei = PERICOL de ne-mai reparat la adresa USA si „aliatilor” ei ! CREAT sinucigas de „guvernul BIDEN” 🙁
    Problema grava a vestului e ca mastodonutul recent creat russo-chinez
    va avea GARANTAT si o imensa PIOATA DE DESFACERE pe principiul win-win, profitual-egalitar = BRICS-ul 🙁 !
    In privinta „decuplarii” de CHINA palavragita in 8 mai e, deja PROPAGANDISTIC: istorie 😀
    recent, acum: cei 7 care-au speriat lumea prin derizoriul accept in sondajele natiunilor lor 😀 = G7 …
    s-au gandit sa-i puna ORWELLIAN-propagandistic 😀 un nou nume : DERISCARE !
    DE-COUPLING => DE-RISKING 😀
    QUO VADIS USA ?
    SHALOM! PUP!

  7. Cel mai mare pericol la adresa unui imperiu (USA?), de facto: COLONIAL
    e o uniune (BRICS?) bazata nu pe realatia vasal-patron ci pe … „win-win”-ul realtiilor comerciale, fara dictate politice sau morale intre membrii de piata ! = PUTEREA EXEMPLULUI FUNCTIONAL ! 😀
    De indata ce BRICS-ul va functiona „win-win egalitar” … nimeni PE GLOB, nu va mai accepta „superioriatea” cuiva (USA?) care se crede „DREPT si DEMOCRATIC” (crestin; dar crestinii-s minoritate global!)
    PS: Din cate-am aflat de la serviciile secrete arab-saudite … nobilimea seicilor arabi nu vor nicicum sa se supuna evreilor din guvernului USA actual = PETRO- dispare ca prefix din DOLLAR = USA intra in recesiune fara un DOLLAR TEZAURIER mondial ! 🙁
    Toate RELELE dintr-un calcul „anti-rus” emotional si 🙁 NULAND – talamb !
    Un PROPEHT trebuia crezut => „Putin va pierde LOCAL pentru a castiga GLOBAL” )
    impotriva cui castiga RUSSIA, ce-a parata „putere REGIONALA”, AZI ?
    = Joaca rusii sah, din multe mutari gandite-nainte … cu cartoforii pokeristi yankei ? 😉 THSI NIS THE QUESSTION ! 😛

  8. Daca statele lumii ar fi entitati autonome ,suverane,distincte,am putea vorbi despre decizii proprii. Dar ele depind toate de marile CARTELURI TRANSPAETINICE,care decid cine,ce,cat si cum!Aceste asa zise fronturi fie ele economice ,ideologice,religioase sau militare sant create artificial de ochii populimii pentru a crea efectul ,,dividi ed impera,,Dupa 2030 ,tot mapamondul v.a fi Digital,asta fiti siguri.

  9. @mishteaux
    china cu
    -„1 familie 1 copil”
    -niciunul cu Domnul
    a devenit PARIA,
    aviz amatorilor.

  10. European Central Bank (ECB) at 25:

    Industrial production: – 16%
    Real wages: – 11.2%
    GDP per (occupied) person: -5%
    Absolute poverty: +234%
    Precarious: +81%
    Expats: +140,2%
    Savings rate: -82,5%

    With friends like this, Europeans definitely don’t need enemies.

  11. Bine mai Caline ai ajuns acum sa bagi fitile, „perdele de fum”, cum ca nici China si nici Rusia nu’s mai breaze decat SUA.
    Chiar asa de dusi cu pluta ne crezi?
    Sa-ti fie rusine ca umbli cu asemenea perdele mudare.
    Se pare ca nimeni nu ia in serios fitilele tale si stau concentrati pe pozitiile celor 3 puteri sa-si confirme propriile judecati.
    Nu mai umbla cu prostii, nu se face, mai ales ca ziarist.

  12. Rusia si Ungaria stiau ca nu au nici o sansa sa nu intre in hora cu covidul, pentru ca stiau ca satanistii sunt cu ochii pe ei si se intampla ca in GB, te blocheaza total ( Marea Britanie, la 2 zile dupa inchiderea frontierelor au capitulat si au semnat trataul comercial post-brexit pe care il boicotau de 4 ani). Nici macar Venezuela nu si-a „permis” sa nu „joace jocul”! Exceptii au fost doar in Coreea de nord, care nu sunt dependenti de nimeni si Tanzania, unde ca din intamplare presedintele acestei tari a facut infarct si a murit la cateva luni dupa care a declarat ca in tara lui nu exista covid si invita turistii sa isi petreaca concediul in Tanzania

  13. WORLD NEWS
    APRIL 14, 20111:12 PMUPDATED 12 YEARS AGO
    Big five emerging powers urge end to Libya fighting
    By Ray Colitt, Alexei Anishchuk

  14. Citesc si ma minunez :
    mishteaux e un GENIU din motive pur genetice !
    mishteaux e … SPECIAL ! se mai aude ceva de pre-profetit: FASAITA 🙁 offensiva ukronazista 😀 ! e mort celcu „moartea subita” ?
    [sa va mai de-a STRANIUL MSIHTEAUX o strashnika profetie, din cele care nu-i sunt LUI, straine ? 🙁 ]
    AUD ?

  15. nenea omu lucrurile se fac asa cun se fac.
    pulanul de politust american e la fel de pulan si in mâna unui polițist ceausit ori a unuia de polițist băsist care bagă site ul de cultură în dubă.

    tehno feudalismul e la fel de feudalism si în mâna lui Xi cât este si în mâna lui Biden.
    singura întrebare relevantă e ce vor face cele doua economii ale lumii.
    daca economia Westului odată decuplată de la BRICS va reâncepe să crească si dacă economia Chinei poate pivota într-un mod sustenabil de la un export led grouth la un internal condumption led grouth ?

    problrma e serioasă deorece nici westul nu a dat semne că stie care e mecanismul de revigorare a economiei si dece planul Hover a dat gres câtă vrene planul Rooseveld a funcționat nici china nu a reusit sa stimuleze nimic atceva intern decât o imensă bula imobiliară prin politicile sale de QE.

    vom trăi si vom vedea.

  16. iluzia alegerii… a alege din ce ti se da nu inseamna alegere.

  17. Eseul chinezesc, cel puțin după titlu și rezumat, cam are dreptate.Căt despre politica externă de azi a Americii, ea rivalizează în prostie și slăbiciune doar cu politica internă ale aceleași Americi.Amândoi liderii execută un dans precaut știind că trebuie să aștepte sfârșitul distracției lui putin și alegerile americane, conștienți fiind de fractura uriașă dintre ei și concetățenii lor, fractură ce se întinde adânc și în eșaloanele administrative, atinse de o inerție voită și de refuzul de a-si asuma răspunderea erorilor centrale în fața propriilor cetățeni, care nu prea mai răspund la sforăituri propagandistice și nici dispuși de a accepta la nesfârșit promisiuni mincinoase nu sunt. În SUA poliție nu prea mai este, prin orașele conduse/distruse de democrați, unde bandele și dilii străzii fac legea iar în China, tineretul și așa puțin și lipsit de orice persoectivă refuză tot mai des a se ridica de pe asfalt și a intra în colhozurile-lagăr ale PCC, ale cărui perspective de putere globală se cam dezumflă, imaginea proiectată-n exterior fiind doar simplă propagandă.Războiul Taiwanului se amănă nedefinit iar acum se vor vedea limitele sau intențiile celor de la Davos în SUA și receptivitatea lor la China care i-a cam tras pe fus.

  18. Lumea s-a terminat, iar pe fondul prostirii prin lipsa educatiei -educatia fiind exclusiv pe net – vom arde cartile si vom trai, daca nu traim deja in regimuri autocratice ! Povestea cu scapa cine poate e o prostie, nu scapa nimeni si toti vom fi niste sclaveti ! Traim deja ca niste fiare care nu sunt interesate nici de viitorul copiilor si mergem doar inapoi !

  19. Nu ne mai bombardati cu profetii absurde pentru ca BRICS-ul va fi cel mult ce a fost CAER-ul comunist al lagarului sovietic al foamei cu cincinalele lor de patru ani si jumatate,iar comunism nu va mai fi in veci,nici macar in China unde se tot mareste capitalismul chiar daca poporul nu este lasat la alegeri libere,pentru ca comunismul genereaza numai saracie si cel mai rau este ca COMUNISMUL ESTE CENUSIU SI MULT PREA PLICTISITOR PENTRU VIATZA SCURTA A OMULUI.Iar pentu cine ma contrazice l-as ruga sa ma anunte si pe mine cand are sa fuga lumea din toate tzarile lumii,masiv in Rusia vesnicei dictaturii nazii-bolsevice, sau in China dictaturii neo-maoiste si nu in Occident,sau in USA si Canada.

  20. EXACT asa rdeau romanii in antichitate de nemtii de atunci … HAHAHA
    le spuneau BARBAFRI si INCULTI (MOJICI!) … si mai apoi s-au scufundat ! Doar USA e 😛 vesnica 😀 !
    Privind la soarta DOLLAR-ului … te intreb ce s-a ales de LIRA STERLINA a marelui imperiu britanic 😀 😀 😀 !
    De-ai avea IQ-ul lui …mishteaux ai foarte … vesel? , trist?
    SHALOM! … sambata la synagoga ❤️! PUP ?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.