Liderii UE au ajuns la un prim acord în combaterea crizei

Liderii statelor UE au convenit joi seara, în cadrul summitului care a început ieri la Bruxelles, asupra principiului unui „pact bugetar” care să prevadă consolidarea netă a disciplinei în zona euro.

„Pactul bugetar” convenit de UE reia global propunerile franco-germane şi pe cele ale lui Herman Van Rompuy, precum pe cele şi ale preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit unui proiect de declaraţie finală obţinut de AFP.

Astfel, fiecare stat din zona euro va trebui să adopte o „nouă regulă bugetară” la „nivel constituţional sau echivalent”, care să afirme că bugetul naţional „trebuie în principiu să fie la echilibru”.

Comisia Europeană va trebui să definească principiile acestei „reguli de aur”.

„Curtea de Justiţie va avea autoritate pentru a verifica transpunerea acestei reguli la nivel naţional”, adaugă proiectul de comunicat.

Este prevăzut de asemenea să devină aproape automate sancţiunile pentru ţările al căror deficit public depăşeşte 3 la sută din PIB sau în care nivelul datoriei globale creşte prea mult.

„Imediat ce Comisia Europeană declară că un stat membru depăşeşte nivelul de 3 la sută, vor fi consecinţe automate, cu excepţia cazului în care Consiliul (printr-un vot al statelor zonei euro) decide altceva, cu majoritate calificată”, potrivit textului.

„Circumstanţe excepţionale” pot fi „luate în calcul”.

„Există un acord pe fond”, dar „şefii de state şi de Guverne nu au discutat încă forma juridică” pe care o vor lua aceste reforme, un subiect care riscă să pună probleme, a declarat un diplomat citat de Mediafax.

În ceea ce priveşte protecţia zonei euro contra crizei, liderii celor 27 de state UE nu au ajuns la un acord privind „instrumentele” financiare pentru a contracara propagarea, au precizat surse pentru Mediafax.

Noul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare în zona euro va fi adoptat de 17 state membre ale zonei euro şi de ţări voluntare din cauza refuzului Marii Britanii, care a impus „condiţii inacceptabile”, a declarat vineri Nicolas Sarkozy.

„Am fi preferat un acord al celor 27 (de state membre), dar acest lucru nu a fost posibil având în vedere poziţia prietenilor noştri britanici”, a declarat preşedintele francez, precizând că aceste condiţii impuse de premierul britanic David Cameron pentru aderarea la acest proiect au fost considerate „inacceptabile”.

„Pentru a accepta o reformă a tratatelor în 27, (premierul britanic) David Cameron a cerut, ceea ce noi am considerat cu toţii ca fiind inacceptabil, un protocol în tratate care să permită exonerarea Marii Britanii de la un anumit număr de reglementări cu privire la serviciile financiare”, spune Sarkozy.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.