”America first” înseamnă ”Europe first”, până la un punct

Limitele alianței transatlantice în era Trump

U.S. President Donald Trump (C) walks past French President Emmanuel Macron (L) and German Chancellor Angela Merkel on his way to his spot for a family photo during the NATO summit at their new headquarters in Brussels, Belgium May 25, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

Aliații europeni ai SUA se arată îngrijorați de întâlnirea dintre președintele Donald Trump și omologul rus Vladimir Putin. În Europa, scrie agenția americană Axios, se manifestă teama că Rusia va ajunge să scindeze atât NATO, cât și UE.

Senatoarea poloneză Anna Maria Anders, secretar de stat la cancelaria premierului de la Varșovia însărcinată cu relațiile externe, este o susținătoare a președintelui Trump, însă nu-și poate ascunde îngrijorarea legată de o potențiala apropiere SUA-Rusia. Recent, Ministerul Polonez al Apărării, trecând peste capul președintelui, a propus Congresului SUA înființarea unei baze militare permanente a SUA în Polonia, pentru care Varșovia ar fi dispusă să investească nu mai puțin de 2 miliarde de euro. Inițiativa are mici șanse să se materializeze, SUA considerând că este suficientă prezența pe baza roțatională a trupelor americane în Estul Europei.

Îngrijorări în pilonul european al NATO

”Suntem îngrijorați. Categoric îngrijorați. Nu poți prevedea ce se va spune. Putin este cuceritor și se pune problema cum va reacționa președintele nostru”. Pentru senatoarea poloneză, Trump este ”președintele ei”, câtă vreme are cetățenie americană, este căsătorită cu un colonel din Armata SUA, iar fiul său este ofițer în Armata SUA. ”Sper că Trump nu va fi sedus într-atât de mult încât să fie tentat să facă orice concesii. Nu vrem să renunțe la prezența trupelor SUA pe teritoriul polonez. Ne rugăm să nu se întâmple așa ceva, însă doar timpul ne va arăta. Nu cred că este cineva în administrația Trump care să știe ce se va întâmpla”, a spus Anders.

Pentru un alt diplomat citat de Axios, scenariul cel mai rau este ”un summit NATO prost urmat de un summit Putin-Trump bun”. Summitul NATO va avea loc pe 11-12 iulie, iar întâlnirea Trump-Putin, pe 16 iulie. Alți diplomați se tem că Trump va face concesii în ce privește Siria sau Ucraina. ”Casa Albă este vagă în privința agendei întâlnirii. Este limpede însă că Trump știe ce vrea să obțină. Președintele cere doar să aibă această întâlnire, să fie în aceeași încăpere cu Putin și să obțină ceea ce poate fi obținut”, spune un alt diplomat.

Follow the money

Dacă este însă să privim la un articol publicat recent de Defense News, temerile europenilor nu ar trebui să se îndrepte către relația SUA-Rusia, către NATO, ci mai degrabă către relația economică SUA-UE.

Principiul ”follow the money” este foarte important pentru americani, de la simplul cetățean, până la marii decidenți. Defense News a urmărit fluxul banilor publici și nu sunt semne care sa le dea îngrijorări pro-americanilor de la Varșovia sau din alte state estice, indiferent de șarmul lui Putin în fața lui Trump. Teama ar fi fost mult mai justificată în timpul precedentei administrații democrate.

Spre exemplu, administrația Obama a alocat 85,4 milioane de dolari pentru infrastructura militară americană din Europa pentru anul fiscal 2017, ultimul pentru care a stabilit cheltuielile. Alte 31,2 milioane de dolari au fost alocate pentru prepozitionarea forțelor americane din Europa. Pentru anul fiscal 2018, administrația Trump a alocat 363,8 milioane de dolari doar pentru infrastructura Aviației SUA din Europa și 368 de milioane de dolari pentru prepoziționarea echipamentelor US Air Force în Europa. Acum, pentru anul fiscal 2019, administratiia Trump a propus Congresului 828 de milioane de dolari pentru extinderea infrastructurii militare în întreaga Europă.

Care poate fi motivul acestor cheltuieli aproape înzecite dacă nu întărirea apărării în fața Rusiei. Zonele avute în vedere de SUA pentru extinderea și perfecționarea infrastructurii militare sunt Germania, Marea Britanie, dar și țările NATO din Estul Europei. Defense News arată că SUA nu doresc să construiască noi baze aeriene în țările foste socialiste, însă își vor întări infrastructura existentă aici, pentru a permite folosirea avioanelor de luptă de generația a cincea. Este avută în vedere modernizarea bazei aeriene Amari din Estonia, pentru a putea fi folosită de avioanele A10 Thunderbolt, F-16, F-22, F-35. Se vor face investiții în baza aeriană de la Kecsekemet din Ungaria, pentru a fi folosită de avioane F-15 Eagle si C-5 Galaxy. La fel și la baza aeriană Malacky din Slovacia.

”În mare, cred că este o recunoaștere a faptului că am fost neatenți și acum vrem să ne sporim capabilitățile de descurajare, vedem care sunt deficiențele și le corijăm”, a spus generalul în retragere Frank Gorenc, fost comandant al Forțelor Aeriene Americane din Europa.

Mărul discordiei

Pe altă parte, administrația Trump, care investește cu aproape un miliard de dolari mai mult decât administrația Obama în facilitățile militare americane din Europa, nu are cum sa vadă cu ochi buni nerespectarea angajamentului Germaniei de a oferi 2% din PIB pentru apărare (din care o bună parte să meargă către achiziții de tehnică militară, unde marii jucatori sunt producătorii americanei), mai cu seamă când SUA au un deficit comercial cu Berlinul de peste 75 de miliarde de dolari. Nu cu ochi buni este văzută apropierea economică a Germanie de Rusia, prin gazoductul Nord Stream 2, care contravine intereselor geopolitice dar și strict economice ale SUA, ce își doresc să intre pe piața europeană a gazelor lichefiate, chiar dacă oferta nu poate fi la fel de bună precum cea rusă. La fel, la Washington deranjează cooperarea comercială dintre Germania și China, ultima fiind marea rivală a SUA în cealaltă parte a lumii, în Asia de Sud Est și pe marile coridoare comerciale maritime.

Cifrele administrației Trump sunt mai încurajatoare din punct de vedere al angajamentului militar în Europa decât cele ale precedentei administrații americane. La Washington, este limpede că, din punct de vedere militar și strategic, ”America First” înseamnă ”Europe First”.

Însă disputa comercială dintre UE dominată de Germania și SUA, precum și inițiativa dragă Franței de a crea o armată europeană ce poate dubla rolul NATO sunt mărul discordiei în relația transatlantică. De această dată, din punct de vedere economic, este limpede că ”America First” înseamnă o Europa mai puțin solidară, o monedă euro mai fragilă în fața dolarului și aliați europeni care să fie loiali SUA în viitoarea dispută cu China și clienții fideli ai complexului militaro-industrial american.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.