Vizită în Cuba. Lavrov critică „dominaţia” şi „hegemonia” Statelor Unite

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a criticat dur luni la Havana „dominaţia” şi „hegemonia” Statelor Unite şi a ţărilor occidentale asupra ordinii mondiale, în prima zi a unui turneu în America Latină ce urmează să continue în Venezuela şi Brazilia, relatează France Presse.

„Realităţile unei lumi multipolare (…) provoacă o reacţie agresivă din partea Statelor Unite şi a altor ţări ale minorităţii mondiale, care doresc prin toate mijloacele să-şi păstreze dominaţia, hegemonia şi dictatul”, a declarat şeful diplomaţiei ruse în timpul unei întâlniri cu omologul său cubanez Bruno Rodriguez.

„Mijloacele folosite de reprezentanţii Statelor Unite şi ai altor ţări occidentale în acest scop nu includ diplomaţia, ci şantajul, ultimatumurile, ameninţările, folosirea forţei militare brute şi sancţiunile”, a denunţat el, potrivit discursului său publicat în limba rusă pe site-ul Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Cuba „ştie la prima mână ce este presiunea ilegală, un embargou total, pe care numai Statele Unite îl apără ca o linie de conduită legitimă”, a adăugat el.

Fostul preşedinte republican Donald Trump (2017-2021) a întărit, în timpul mandatului său, embargoul american în vigoare împotriva Cubei din anii 1960.

La rândul său, Moscova face obiectul sancţiunilor occidentale consolidate de la ofensiva împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Serghei Lavrov urmează să se întâlnească de asemenea cu preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel. El este aşteptat apoi în Venezuela şi Brazilia, unde urmează să participe la o reuniune a miniştrilor de externe din G20.

Aceasta este a doua vizită a lui Lavrov în insula comunistă în mai puţin de un an, notează AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

14 Comentarii

 1. Respect pentru Lavrov si la gunoi cu pedofilii drogati si criminali ammerllocci

 2. Gargară ieftină. De 60 de ani numai prosperitate si bunastare au adus rusii in Cuba. Visul oricarui tanar cubanez este sa fuga in SUA.

 3. @tetea: tu le știi aproape la fel de bine ca mine… Amândoi am putea forma un cuplu imbatabil! Cred că n-ar fi rău să ne contacteze Ciolacu, l-am scoate din negura minții in care se zbate

 4. tetea, esti edi? nu stii ca, Cuba e sub embargo al SUA? Daca China pune embargo pe Taiwan, se mananca intre ei aia 80 de milioane de pe insula, si infrastructura cade

 5. Ce putea să spună, bietul Serioja Cavou? De vreo doi ani bocesc rușii după piața europeană atît de mustoasă , și afurisiții de iauropieni bagă mereu alte sancțiuni, în loc să coopereze cu generoasa mafi…ăăă…generoasa clasă politică rusă dispusă la negocieri în care ea să își impună punctul de vedere!
  Așa că Lavou tună și fugeră contra amerlocilor parșivi și plini de bani, care nu vor să accepte că Rusia e o Mare Puetre De Mîna A Cincea, și se vaită peste tot că viața e nedreaptă, și amerlocii și eurii nu vor să îi creadă minciunile asa de apetisante pe care li le-a băgat el sub nas, cu generozitate! 😂

 6. Poate le pune suLa in coaste la bătăușii planetei cu niste ” artificii” nu numai de Crăciun , ci …permanent ( ar ajunge doar in Cuba și Venezuela ) ! Ca să nu se mai încreadă păziți de 2 Oceane și doar de submarine rusești cu ” burțile” pline !!! Păi, dacă-i bal , bal să fie !!! Nu știi ce coace Lavrov care-i vulpe bătrână !

 7. Unde USA nu poate domina, da sanctiuni. Asa a nenorocit doau tari si popoare latino americane, Cuba si Venezuela. Satrapi peste tot acetsi yankei razboinici( pe teritoriul altora).

 8. Vodkarilor criminali nu le-au mai ramas deschise decat usile unor panarame de state precum Coreea de Nord, Iranul, unele state africane in care duduie democratia lui Baluba, Hamasii si Hezbolahii, Cuba si alte state mizerabile din lume, ca si cele enumerate.
  China face o oarece exceptie ptr ca acum a prins momentul sa-i suga pe cioloveci de resurse, dar se poate vedea o oarecare distanta fatza de crimele criminalului kremlinez si amenintarile scandaloase si infecte ale imbecililor din jurul lui.
  In rest, Rusia este repudiata ca un ciumat. Nici nu ne miram: un stat serios nu poate sa admita un stat in care crima si invazia militara sunt niste fenomene normale……[Rumburak]

 9. „NO,VEDEȚI CUM ȘI LUMEA ASTA : AMERICANII DE VREO DOUZECI DE ANI TRIMIT ÎNTRUNA AVIOANE,TANCURI,RACHETE,DIVIZII PEDESTRE ȘI AEROPURTATE, SPECIALIȘTI ÎN ALE -BĂTĂLIILOR DE TOT FELUL- ÎN COASTA RUȘILOR,PUN EMBARGOU-URI,DISTRUG CONDUCTE-ÎN COASTELE RUȘILOR ,ȘI NU ZICE PRESA ȘI POLITICIENII DECÂT OSANALE PE TOATE GLASURILE;; IAR RUȘII TRIMIT UN BIET OM CU O CÂRJĂ(!)ÎN CUBA- ȘI SE SPERIE ,ȘI SE PLÂNGE TOATĂ SUFLAREA DEMOCRAȚIILOR TUNURILOR ,RACHETELOR ȘI OAMENILOR OMORÂȚI PENTRU CEVA CE NU MAI EXISTĂ(ADICĂ SOCIETĂȚI LIBERE,DEMOCRATE)!

 10. Cubanezi sânt practic sugrumați de șaizeci și doi de ani și NU AU CEDAT, și NICI NU VOR CEDA 👍🇨🇺

 11. Oare are Mafia bordeluri la Guantanamo? Cred ca-s tare bine pazite.

 12. CESTIUNEA
  Pai, DACA in Loc sa il executati pe Ceausescu,CHIAR IN Ziua SFANTA pentru Romani, de Craciun – A CUI va fi fost Ideea,-
  (scos din Fire, impreuna cu Dej de Comportamentul VOSTRU,
  de UNDE inainte de 1944 se uitau la VOI, Mareata Rusie Sovietica, preCUM la Soare, s-au vindecat repede de Credinta in VOI, Rusii Sovietici care construiati Comunismuu’ BIRUITOR si cand ati clocit Planu’’ VALEV, in CARE Noi, Roanii eram condamanti la AGRICULTURA si NU singuri, cu „Fratii” BUlGARI si mai ales dupa Jafuu’ cu Sovromurile, de ZECE ori Despagubirile de Razboi)
  il LUA Buouu’ VOSTRU UNIC in Istorie de Gorbaciov de CONSILIER si Vanator de Ticalosi cu CAPITALISMuu’ de FURAT in CAPetele de Narozi Criminali si Lacomi, Slugile VIITOARE ale LIFTELOR, Aia_CARE erau sa va TEMINE ca Tara, in ZECE Ani de Demolare a Rusiei si Alti ZECE de ReDresarea Demolarii …
  TOATE Tarile din Tratatul de la Varsovia (OTV) si CAER eram IMPREUNA o Noua CHINA, de veneau Scarbele RELE de APUSeneni cu Caciulile in Maini, CUM fac, de Nevoie, scrasnind din Dinti in Vietnam, CAND se CER Admise la Beneficii, fie Alea si de 49 la Suta din TOTAL, ca STATuu’ VIETNAMEZ le STIE Feluu’ ProFUND de FIARE Crude daca te prind descoperit, i-au vazut la „Treaba” in Razboi, Masacre, Agentuu’ Orange, Mine Ingropate si ACUM mai SAR in Aer Unii, Saracii, 5-6 MILIOANE de Vietnamezi UCISI,UCISI, UCISI!
  Pe SCURT i-ati LASAT sa VA FXXA o Perioada si ACUM abia va reveniti dupa Dobbitocia lui Gorbaciov si Eltzan, CapelMaistrul care dirija o Orchestra pe un Aeroport SI care NU fost in Stare sa BOCHEZE Carnagiile din Iugoslavia SI Bombardamentele pe Belgrad … …
  ACUM, v-ati trezit din Pumni!
  Foarte BINE!
  INCHEIERE

 13. INCHEIERE
  Da’ DE CE NU suflati, nici ACUM o Vorba despre B A S A R A B I A R O M A N E A S C A ?
  DE CE NU ne-o DATI indarat, far’ de Frectii cu Referndumuri, cu Vointa Bobulatiei DIN Moldova,MARE Parte VENITURI aduse expes la InLocuirea Romanilor Impuscati, Deportati in Siberia, Kazahstan …
  DA ! S-au vazut Vreme de 34 de Ani BATAUSII Sefi!
  ADEVARuu’ CRUD ca si VOI, SI Oricare Mare Bataus Mondial ar fi facut La FEL.
  Deci, faceti ASHA Fel sa va echilibrati ca Lumea sa aiba PACE, Liniste, DezVoltare.

  PS Pentru ca pentru mine a ramsa un Mare MISTER: CUM de au scapat in PUTERE suprema in Rusia Sovietica Grobaciov si in Rusia DARAMATA,Eltzan ?
  CE FEL de Criterii s-au folosit?
  CUM veti face sa NU cumva sa SSAPE inPutere f’un DesCreierat ca NAVALNAI sau chiar Iasin asta, care aparu la Tzanc sa ocupe LOCuu’ de DIZIDENT Emerit …
  Daca f’un SIMILAR cu Ieshtia DOI, scapa in Putere, Gorbaciov si Eltzan vor fi fost GENII Politice de Talie Mondiala, mai Ceva decat Ceauseasca …

 14. @ Dan Doran 10:51
  Si cum ne Ziceai tu că Urcacii au ELIBERAT BahmutZul doar ca să-i toace pe Ruși de pe colinele ce OCOLESC orașul…
  La Avdeevka e la fel, nu ?
  măRog…😜
  {● RăuPîrtZKaK-Stat MajoriZdu’-RăuPîrtZKaK ●}

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.