Lipatti, în premieră americană

Luna martie este legată în acest an și de împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Dinu Lipatti. La New York, centenarul Lipatti este marcat astăzi printr-un concert dedicat marelui pianist şi compozitor român.

Violonista Irina Mureșanu și pianista Angela Drăghicescu, artiste de origine română stabilite în SUA, sunt protagonistele unui concert omagial. Potrivit unui comunicat al ICR New York, evenimentul, organizat în colaborare cu Fundația ACCUMM, va avea loc la sala de recital Weill de la Carnegie Hall, din New York, de la orele 20.00. În cadrul acestui recital vor fi interpretate, în premieră americană, Sonatina pentru vioară și pian și Nocturna pentru pian (dedicată Clarei Haskil), de Dinu Lipatti. De asemenea, publicul newyorkez va mai asculta: Patru arii în stil popular românesc; Sonata nr. 3 pentru vioară și pian, op. 25 „în stil popular românesc“, de George Enescu; „Dansuri populare românești“, de Béla Bartok. Pianistul și compozitorul Dinu Lipatti (1917-1950) a strălucit la intensitate maximă într-o mare varietate de roluri: pianist, compozitor, profesor, critic. Arta pianistică lipattiană, păstrată prin înregistrări de valoare inestimabilă, precum și activitatea sa muzicală polivalentă au ca sursă avantajul dublei sale vocații de pianist și compozitor, în care primează „înțelegerea textului în arhitectura sa componistică“, iar viziunea interpretativă se „cristalizează“ și se definitivează „în contactul viu cu instrumentul“, potrivit Aurorei Ienei și lui Dragoș Tănăsescu, citați în comunicat.

Virtuozitate și pedagogie

ICR NY anunță că Irina Mureșanu a fost apreciată de cotidianul „Boston Globe“ ca fiind „nu doar un virtuoz, dar și un artist“. De-a lungul carierei, Irina Mureșanu a concertat alături de Orchestra Suisse Romande din Geneva, Orchestra Metropolitană din Montreal, Filarmonica din Boston, Filarmonica din Miami și Filarmonica Transvaal din Pretoria, Africa de Sud. Este specialistă în muzică de cameră, fiind fondator și membru al Boston Trio. În prezent este profesoară la Conservatorul din Boston.

Pianista Angela Drăghicescu a studiat la Universitatea de Muzică din Louisiana. A mai concertat în Franţa, Ungaria şi Norvegia. În momentul de faţă, Angela Drăghicescu predă ca lector acompaniament și muzică de cameră la Universitatea Puget Sound din Seattle. Teza sa de doctorat, „Redescoperirea lui Nicolae Bretan: ghid pentru liedul românesc“, este primul manual de dicție românească în limba engleză, oferind străinilor posibilitatea de a se documenta cu privire la liedul românesc.

Despre Razvana Ancutescu Articolele 103
Author