Lipsind de la vot, vom ajunge la judecata copiilor noştri. Sau invers

Am putea spune că lumea s-a întors cu pardonul în sus, dacă în SUA, ţara cu cea mai stabilă democraţie din lume, în preajma şi pe timpul desfăşurării alegerilor prezidenţiale, atât mass media cât şi instituţiile de sondare a opiniei publice, care, de altfel, conform statutului, ar trebui să fie neutre şi obiective, s-au situat de partea nu a opoziţiei, ci de partea puterii. Hillary Clinton a beneficiat de sponsorizări uriaşe, chiar daca am lua în calcul numai zecile de milioane de dolari din partea lui Soros, ca şi de sprijinul nedezminţit al marilor organe de presă scrisă şi al televiziunilor, iar sondajele o dădeau drept câştigătoare sigură.

La noi situaţia e şi mai complicată, având în vedere că, după instalarea guvernului tehnocrat, opoziţia s-a dizolvat pur şi simplu. Guvernul a fost votat cu veselie de întreg Parlamentul iar PSD, cu toată pretenţia de a reprezenta opoziţia, l-a dat pe vicepremierul Vasile Dâncu, acesta, pe lângă apartenenţa de partid, fiind şi proprietarul unui institut de sondare. Şi-a păstrat în noul guvern mulţi oameni de bază prin ministere şi, beneficiind de majoritate parlamentară, a fost consultat mai tot timpul la luarea deciziilor importante şi a legiferat cum au vrut muşchii lui, mai ales în privinţa măsurilor populiste la care a obligat guvernul actual şi pe cel ce va rezulta în urma alegerilor. Aşa încât faptul că este sprijinit, mascat sau pe faţă, de mass media noastră, în multe cazuri degrabă primitoare de bunuri necuvenite, nu ţine nicidecum de vreo regulă a democraţiei.

Dar, de departe, cel mai bulversant aspect al încălcării normalităţii îl dau instituţiile de sondare a opiniei publice, care, la foc automat şi continuu, ne-au împroşcat cu exagerări astronomice ale intenţiilor de vot. Am aflat astfel că PSD va face singur 45%, ALDE va mai aduce şi el vreo 15%, la fel şi trâmbiţa naţionalist-securistă a PUR. Într-o publicaţie online din cealaltă zonă, se dau însă nişte cifre statistice de la alegerile anterioare care dezvăluie aberaţia unor asemenea rezultate, depăşind cu mult rezerva naţională de voturi, având în vedere apetitul scăzut al populaţiei de a se prezenta la urne.

Desigur, scopul acestor sondaje contrafăcute este acela de a demobiliza şi mai mult electoratul, care, pus în faţa unei asemenea fatalităţi, va prefera să stea la căldură, urmărind eventual procesul de votare din faţa televizoarelor. Mă întreb dacă nu cumva, până la urmă, şi fixarea acestei date hibernale pentru alegerile legislative a urmărit acelaşi scop, ştiut fiind că pe ger şi ninsoare lumea se mişcă mai greu până la secţia de votare. Una peste alta, iarna şi rezultatele trâmbiţate în avans pot bulversa în mod decisiv procesul electoral şi, după cum ştim, o prezenţă la vot scăzută e favorabilă, din nou, aceluiaşi partid.

Dar ce ar însemna, de fapt, o victorie covârşitoare a acestei forţe mamut a politichiei româneşti? Un prim aspect va fi amnistia politică pentru politicienii penali, oprirea proceselor în curs, chiar şi a cercetării celor vinovaţi de masacrele de la revoluţie & mineriade, şi ele, tot ale lui Ion Iliescu şi, volens nolens, ale partidului care îl are ca preşedinte de onoare. Un altul, la fel de împovărător, dar din punct de vedere nu moral, precum cel dinainte, ci al stabilităţii economice a statului român, ar fi obligaţia noilor guvernanţi de a-şi pune în aplicare legislaţia aberant populistă privind măririle de salarii, pensii, ajutoare sociale etc., cu ajutorul căreia şi-au menţinut sau majorat prioritatea în intenţia de vot. Pe de altă parte ar mai exista ipoteza credibilă a răzbunării celor care, din victimele de până acum, ar deveni viitorii călăi ai vinovaţilor pe care îi vor găsi peste tot, şi cu asupră de măsură.

Orice şi oricum ar fi, România se află în faţa unui moment decisiv pentru zeci de ani de acum înainte. Nu cred că abţinerea de la vot a cuiva poate fi o dovadă de responsabilitate în faţa propriului destin. Şi dacă noi nu suntem în stare să judecăm corect şi normal, copiii noştri ne vor judeca, fără nici cea mai mică îndoială. Sau, de multe ori, noi pe ei, căci majoritatea tinerilor nu par că se vor deranja pe 11 decembrie…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Ulmeanu 123 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.