Marea Britanie. Proiectul expulzării, considerat ilegal inițial, adoptat

Parlamentul britanic a aprobat în noaptea de luni spre marţi proiectul de lege ce permite expulzarea în Rwanda a solicitanţilor de azil care au intrat ilegal în Regatul Unit, după o bătălie interminabilă între camera superioară, reticentă faţă de acest text controversat, şi camera inferioară, transmite AFP.

Anunţat în urmă cu doi ani de guvernul conservator al premierului Rishi Sunak şi prezentat ca o măsură emblematică a politicii sale de combatere a imigraţiei ilegale, acest proiect îşi propune să trimită înapoi în Rwanda solicitanţii de azil care au intrat ilegal în Regatul Unit, în special prin traversarea Canalul Mânecii cu ajutorul bărcilor gonflabile.

Susţinut de un nou tratat între Londra şi Kigali ce prevede plata unor sume substanţiale către Rwanda în schimbul primirii migranţilor, textul dezbătut luni în Parlament şi-a propus să răspundă concluziilor Curţii Supreme, care, în luna noiembrie, considerase ilegal proiectul iniţial.

Textul defineşte Rwanda ca o ţară terţă sigură. Totuşi, dacă Rwanda se prezintă drept una din cele mai stabile ţări de pe continentul african, preşedintele său, Paul Kagame, este acuzat că guvernează într-un climat de frică, înăbuşind disidenţa şi libertatea de exprimare.

Camera Lorzilor, unde conservatorii nu au majoritatea, a amânat adoptarea finală a textului, trimiţându-l constant înapoi în Camera Comunelor cu amendamente, care la rândul lor au fost respinse sistematic de deputaţi. O manevră de întârziere cunoscută sub numele de „ping pong parlamentar”. Lorzii au vrut în special să ceară ca Rwanda să nu fie considerată o ţară sigură până când un organism independent de monitorizare nu va confirma acest lucru. Ei doreau, de asemenea, ca agenţii, aliaţii şi angajaţii Regatului Unit din străinătate, inclusiv afganii care au luptat alături de forţele armate britanice, să fie scutiţi de deportare.

În final, camera superioară, ai cărei membri nu sunt aleşi, a decis să respecte voinţa Camerei Comunelor desemnată prin vot universal şi a decis să nu mai modifice textul, garantând intrarea sa în vigoare.

Proiectul de lege al guvernului este puternic criticat de opoziţia laburistă, de asociaţiile de asistenţă pentru migranţi, de şeful Bisericii Anglicane şi chiar de Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, care a considerat că acesta este „împotriva principiilor fundamentale ale drepturilor omului”.

Luni, raportorii speciali ai ONU pentru traficul de persoane, drepturile migranţilor şi tortură au avertizat că autorităţile şi companiile aeriene care facilitează zborurile în cauză „ar putea fi complice la o încălcare a drepturilor omului protejate la nivel internaţional”.

După ce a atins un nivel record în 2022 (45.000), apoi a scăzut în 2023 (aproape 30.000), numărul persoanelor care au traversat ilegal Canalul Mânecii la bordul unor ambarcaţiuni improvizate a crescut cu peste 20% de la începutul anului, faţă de anul trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Mai bine ar adopta legi care sa permita expulzarea tuturor persoanelor de culoare din Europa. Si in primul rand a persoanelor de credinta islamica. Chiar si a celora care sunt nascuti in Anglia, Franta, Belgia etc. Astia sunt pericolul pentru Europa. Ce mi as dori sa i vad plecand. Cohorte intregi de negri si islamisti. In frunte cu marii fotbalisti. Sa i nu i mai vedem la unele echipe nationale. Ca fac urticarie, nu alergie, cand ii vad pe ecran, cand se canta imnurile unor tari. Ce ii mai iubiti ! Cand or sa devina majoritari, o sa i vedeti in actiune.Or sa va tina in custi, bai englezilor,francezilor, etc. Sper ca cei din estul Europei sa salveze continentul nostru, ALB si CRESTIN.

  2. Ce mă, este ca v-a iesit pe nas corectitudinea politică? V-ați umplut tara de zigoineri și acum nu mai stiti pe unde să scoateți cămașa și o dați la-ntors!

  3. Aha! Ati vrut Brexit, nu v-au placut europenii. Lasa ca va umpleti de Abduli, Madomezi, Hassani si indieni.
    Prostia si distractia se platesc!

  4. Da nu e mai simplu deportarea minoritarilor anglo-saxoni, scotieni, urmasi ai celtilor, normanzilor si vikingilor?

  5. de fapt nu sunt trimisi „inapoi in Ruanda” ci deportati acolo desi nu isi au originea acolo ciudat nefiresc in nefiresc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.