Lobby intens la PE pentru exploatarea petrolului arctic

Comisia pentru industrie a Parlamentului European a respins, în plen, încercarea de introducere a unui moratoriu pentru forajele petroliere în Oceanul Arctic, după ce interzicerea exploatării a fost aprobată de comisia pentru mediu. Plenul PE va trebui sa voteze în luna decembrie.

Deputaţii din comisia pentru industrie au propus o directivă care permite exploatarea doar de către companii suficient de puternice financiar, care să poata acoperi eventualele daune aduse mediului.

Activiştii pentru protecţia mediului consideră ca această întoarcere a votului în PE este rodul unui lobby intens al petroliştilor, din care nu este vizibil decât vârful icebergului.

Potrivit Euractiv, Chevron a oferit în iulie 2012 o excursie pe o platformă petrolieră pentru eurodeputaţii din comisia pentru industrie. Chevron a menţionat că excursia nu a mai avut loc. Însă raportoarea comisiei din PE, Vicky Ford, a fost într-o vizită plătită de ConocoPhillips, pe o platformă petrolieră.

Lupta pentru o legislaţie cât mai favorabilă pentru goana după petrol vine în contextul topirii calotei arctice şi al unor studii ale US Geological Survey, în care se arată că Arctica ar avea 13% din rezervele nedescoperite de petrol şi 30% din cele de gaze naturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.