Deputaţi, bancheri şi afacerişti, condamnaţi pentru corupţie în Brazilia

Curtea Supremă de Justiţie din Brazilia a confirmat primirea de mită în cazul mai multor deputaţi din partidul prezidenţial, în perioada 2003-2005. Sunt acuzaţi peste 30 de responsabili politici.

Fostul sef de cabinet al preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva, Jose Dirceu, şi fostul lider al Partidului Muncitorilor, Jose Genoino, precum şi fostul trezorier al acestui partid, Delubio Soares, sunt vinovaţi de organizarea unui vast sistem de mituire, în timpul primului mandat al preşedintelui Lula da Silva (2003-2010).

Partidul Muncitorilor se află şi acum la putere, în administraţia condusă de preşedinta Dilma Rousseff, şi rezultatele de la alegerile locale, precum şi popularitatea de 77% a preşedintei nu arată că ar avea de suferit în urma verdictului de mai sus.

Cei acuzaţi s-au numărat printre fondatorii Partidului Muncitorilor, alături de Lula da Silva, în 1980. “Condamnarea lui Dirceu şi Genoino are un efect simbolic foarte puternic în Brazilia, unde, ca în toate democraţiile tinere, există o perceţie a impunităţii, în special în ce-i priveşte pe oamenii politici”, spune analistul Rafael Cortez, citat de Reuters.

Din cei 37 de oameni politici, afacerişti şi bancheri implicaţi în acest scandal, 30 au fost găsiţi vinovaţi. Printrei ei se află şi un fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, din acelaşi partid de stânga. Pedepesele nu sunt încă cunoscute.

Lula a acuzat opoziţia de dreapta că încearcă sa exploateze acest proces de corupţie, primul de mare anvergură organizat în Brazilia, pentru a se impune înq alegerile municipale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.