Sonoritățile hărților

„Locul unde Decebal și-a îngropat comoara“, recitit muzical

La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi muzica dezvăluie una dintre cele mai valoroase hărți aflate în patrimoniul muzeului, arată un comunicat remis redacției. Azi, 31 octombrie, de la ora 18.00, în saloanele Muzeului din Strada Londra nr.39 va avea loc un nou concert din cadrul Stagiunii „Cartografii sonore“.

Harta adusă în atenția publicului este „Dacia, Moesia. Descrierea veche“, realizată de celebrul cartograf Abraham Ortelius și publicată la Antwerp, în anul 1595. Această hartă istorică a Daciei se remarcă prin bogăţia informaţiilor, oferite în limba latină. Legenda menţionează localităţi dacice, ape şi munţi cu vechile denumiri. De asemenea, pe hartă apare o inscripţie misterioasă ce semnalează „locul unde Regele Decebal şi-a îngropat comoara“. Prezentarea hărții, alături de contextul istoric al realizării sale, va fi făcută de Silviu Anghel, istoric.

Chordis Quartet

Cvartet și cartografie

În partea a doua a evenimentului este invitat să concerteze Chordis Quartet. Din programul inspirat de povestea hărții expuse fac parte lucrări de Haydn (Op. 20 nr. 2 în Do major) și L. van Beethoven (Op. 18 nr. 4 în Do minor).

Chordis Quartet s-a format în anul 2015 în Târgu – Mureș, în urma studiilor pe care membrii componenți le-au finalizat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj – Napoca. Recent, au fost aplaudați la scenă deschisă la Roma și Arezzo, parte din Festivalul ICon Arts 2017. Din Chordis Quartet fac parte Alex-Lucian Cioată, Peter Domahidi, Kata Domahidi și Flavius-Iosif Ignat.

„Concertele de la Muzeul Hărților creează o perspectivă inedită asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă, în compania muzicii clasice“, arată organizatorii. În fiecare lună o nouă hartă devine personaj principal, beneficiind de o expunere privilegiată, de o scurtă prelegere și de un concert cu un program inspirat de ea. Harta „Dacia. Descrierea Veche“ va deveni, așadar, harta lunii noiembrie și va beneficia de o expunere specială, în așteptarea vizitatorilor curioși să ­descopere bogățiile sale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

3 Comentarii

  1. O harta la anul 1600 este o harta tarzie. Exista TABULA peutengeriana din anul 400. mai aproape de timpul dacilor.

    • asa ceva nu este in circuitul anticarilor pe cind o pagina din Ortelius face intre 800-1500 euro in functie de interes.

  2. Bravo! La cat mai multe astfel de manifestari …asa poate si cei tineri vor afla cate ceva util lor si copiilor lor despre tara asta….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.