Lovitură de teatru în dosarul în care e cercetat Ioan Oltean

Fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, omul de afaceri Mihai Rotaru şi celelelate persoane care au făcut parte din comisia ANRP care i-a acordat afaceristului o despăgubire pentru un teren supraevaluat vor fi puşi în libertate şi cercetaţi sub control judiciar, a decis definitiv instanța supremă joi.

Aceștia fuseseră arestaţi pe 28 noiembrie tot de instanța supremă, decizia fiind atacată ulterior.

Au primit mandat de arestare atunci omul de afaceri Mihai Rotaru, cinci foști membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, respectiv Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru, precum și evaluatorul Sergiu Negurici.

În acest dosar, omul de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, a obţinut de la ANRP o despăgubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren care, potrivit DNA, a fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei. ANRP era condusă la acea vreme de Crinuța Dumitrean.

Potrivit DNA, pe data de 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, actualmente deputat, împreună cu alți membri ai Comisie pentru Stabilirea Despăgubirilor (Crinuța Dumitrean — președinte, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru), prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, a aprobat raportul prin care un teren în suprafață de aproape 62.000 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

Procurorii susțin că terenul a fost supraevaluat cu aproape 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și avantaj patrimonial pentru Mihai Rotaru.

„Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011. Mihai Rotaru, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani, nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces în instanță”, afirmă anchetatorii.

DNA susține că deputatul Ioan Oltean și-a exercitat influența asupra șefei ANRP Crinuța Dumitrean pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea lui Rotaru.

În schimbul ajutorului acordat, Mihai Rotaru i-ar fi dat lui Oltean suma de 600.000 euro, în incinta unei biserici din Chitila.

Ioan Oltean, pus sub acuzare în același dosar, urmează să fie și el prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă, după ce plenul Camerei Deputațiilor a aprobat miercuri solicitarea procurorilor.

ULTIMA ORĂ Și Ioan Oltean a scăpat de arest. Deputatul a fost pus sub control judiciar joi seară de instanța supremă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins astfel, joi seară, cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a lui Ioan Oltean şi a decis ca acesta să fie cercetat sub control judiciar. Decizia în cazul său nu este însă definitivă, poate fi atacată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.