Lumea de după pandemie

Aproape în toate țările a fost admis faptul că impotriva noului virus nu se poate face nimic în afară de reducerea curbei infectării prin izolare socială, astfel încât sistemele de sănătate să poată prelua cât mai mult din noile cazuri – iar acest ”cât mai mult” înseamnă doar o mică parte, chiar și cu aceste măsuri de izolare. O curbă a infectării redusă, dar și mai lungă în timp, ar urma să ajungă la punctul imunizării în masă sau la punctul apariției vaccinului. Există însă o problemă – mai toate publicațiile internaționale estimează că vaccinul va aparea peste circa 18 luni. Iar a doua problemă este că nu există încă suficiente informații despre cât ar rezista aceasta imunitate natural dobândita ca număr de ani.

Un raport al Imperial College din Londra a propus un model de intervenție pentru izolarea socială mergând până la finalul anului 2021. Este vorba despre măsuri dure de izolare atunci când urcă internările la ATI peste un anumit prag și despre relaxarea măsurilor când numărul internărilor scade. Calculul matematic din raport estimează că, pentru următoarele 18 luni, lumea ar trebui să trăiască într-o izolare poate și mai dură decât cea de acum circa 12 luni, în timp ce restul de șase luni ar fi mai relaxate (inclusiv cu reluarea cursurilor în școli și a activității la locul de muncă – acolo unde locurile de munca vor mai exista).

Ce înseamnă izolare socială, potrivit acestui studiu? Înseamnă reducerea cu cel puțin 75% a contactelor sociale. Iar aici nu vorbim de întâlnirile cu prietenii sau membrii familiei de la patru la una pe săptămână. Nu, acestea trebuie să înceteze total. Contactele sociale permise ar urma să fie doar cele pentru asigurarea traiului de zi cu zi, aprovizionare, sănătate.

War on terror, war on virus și war on liberty

Cum ar putea arăta viața în aceste 18 luni de asemenea regim. Un articol publicat in MIT Technological Review pe 17 martie, arată că lovitura economica va fi extrem de dură: restaurante, cluburi, săli de sport, tursim, industrie muzicală, sport, transport, școli private, grădinițe – totul ar urma să se prăbușească. Dar vor exista și activități care se vor adapta și chiar unele care ar putea avea de câștigat – producătorii locali de alimente.

Ce se va întâmpla însă în anii de după molimă? Pot apărea sporadic focare, teama nu va dispărea. Iar articolul menționat face o paralelă cu pericolul atentatelor teroriste post 9/11. Așa cum transporturile, spre exemplu, s-au adaptat la periocolul terorist, așa se va întâmpla și în anii care vin cu pericol biologic, însă costurile sub aspectul vieții private și al discriminării vor fi uriașe.

Primele semne prevestitoare ale noii perioade post-pandemie vin din Israel, Singapore, China. Israelul a început să folosească tehnologia contrateroristă pe cetățenii obișnuiți – utilizarea datelor de localizare a telefoanelor mobile pentru ca autoritățile să urmărească și să refacă traseele unei persoane. În Singapore a fost deja lansat un serviciu în care apar nu doar deplasările, ci și contactele unei persoane (pentru moment, fără identitate, însă cu indicarea exactă a locației).

O lume distopică post-pandemie?

Sâmbătă, 28 martie, guvernul spaniol al lui Pedro Sanchez a cerut tuturor operatorilor de telefonie mobilă din țară să furnizeze datele de geolocalizare ale tuturor telefoanelor inteligente ale spaniolilor. A fost prezentată ca o măsură de evaluare a eficacității măsurilor drastice de izolare la domiciliu a tuturor celor care nu desfășoară activități esențiale. Datele vor fi livrate institutului național de statistică.

Ne putem imagina deja o lume în care, pentru a călători cu avionul, fiecare va fi obligat să se înscrie la un serviciu care te urmărește clipă de clipă prin telefon. Dacă nu accepți, compania aeriană va primi o alertă și călătoria va fi imposibilă. La fel se va întâmpla și cu cluburile, sălile de spectacole, clădirile guvernamentale, gări, autogări. Peste tot vor exista scanere de temperatură. Angajatorii vor putea cere angajaților să poarte un aparat care să le monitorizeze temperatura și alți parametri biologici.

Ar putea lesne să apară carduri electronice de imunitate virală care să arate dacă posesorul este vaccinat sau s-a vindecat. Ce se întâmplă deja în China este relevant. În gări și aeroporturi există obligația ca fiecare călător să permită accesarea serviciului de localizare al telefonului, pentru a se verifica toate deplasările din ultimele 14 zile. Urcarea în taxi presupune scanarea codului mașinii respective, care ulterior va fi legat (cel puțin 14 zile) de identitatea pasagerului. La fiecare intrare într-o stație de metrou se repetă aceeași operațiune – legarea stației, trenului, orei, minutului de identitatea călătorului. Orice intrare într-un bloc de locuințe se face prin aceeași scanare a unui cod – un cod pe care mai toți chinezii speră să-l aibă ”verde”, căci le permite libera circulația în oraș sau în țară.

Vor fi acceptate asemenea măsuri în Occident? Da, spune articolul publicat în revista universității MIT. Așa cum au fost acceptate măsurile de după atacurile teroriste, așa cum a fost acceptat un Patriot Act, la fel vor fi acceptate și acestea, căci, la circa o mie de decese pe zi cauzate de virus (in Italia sau Spania), este vorba de viață și de moarte. Supravegherea vieții în mai toate aspecetele ei ar putea fi considerată un preț acceptabil. Ba chiar mai mult, o binecuvântare.

Nu puține publicații internaționale arătau de ani buni cum companiile de publicitate si de asigurări plătesc pentru accesul la piața neagră a datelor, pentru a accepta sau a respinge clienți – de la informații despre vizitele unei persoane pe pagini web legate de boli cardiovasculare, până la produsele achitate cu cardul sau telefonul (alcool , tutun), mergând până la plata unui abonament la o sală de sport. Poate nimic nu va fi considerat mai periculos decât banii fizici în următorii ani. Ce s-a întâmplat până acum în Suedia și tot mai mult în India – eliminarea banului fizic – poate deveni o regulă, un comandament sanitar. Însă odată cu acești bani va dispărea și privilegiul individului de a nu-și lăsa urma acolo unde nu vrea să o lase. În lumea post-corona, asemenea practici ar putea fi regula și ar atinge toate aspectele vieții unui individ.

În anii ce vor veni vom vedea că prețul de plătit ar putea fi mai mare decât pare acum. Se poate ajunge la situația în care persoanele cu acces mai redus la serviciile de sănătate sau care trăiesc în zone mai sărace, mai aglomerate, mai puțin salubre ale orașelor să fie private de libertățile de care alții se pot bucura. Mecanicii, șoferii, instalatorii care circulă din casă în casă pot ajunge să fie discriminați de codul lor de bare care îi urmărește. La fel și imigranții, la fel și deținuții eliberați. Mergând și mai departe, dacă nu se vor gândi măsuri democratice încă de la început, un asemenea sistem ar putea face discriminări masive împotriva celor care se situează sub un anumit nivel al veniturilor, impotriva celor ce vin dintr-o țară cu un sistem de sănătate mai slab sau cu reguli mai laxe, poate împotriva celor care merg frecvent la slujba de duminică sau locuiesc împreună cu mulți membri ai familiei (asta însemnând și o probabilitate mai mare de infectare cu un virus mai mult sau mai puțin imaginar în perioada post-pandemie și post-vaccin).

 

Pentru moment, suntem cu toții potențiali pacienți. Însă în anii ce vor veni am putea fi câte un 1 sau 0 într-un uriaș algoritm mondial. Acum suntem uniți de o frică comună. În anii ce vin, cu criza economică și trauma pandemiei, am putea fi dezbinați mult mai mult decât ne putea imagina: de venituri, de meserie, de dimensiunea familiei, poate și de abonamentul telefonic, religie și pașaport. Am putea intra într-o lume distopică în care vom plăti facturi lunare pentru ”privilegiul” de a fi urmăriți și de a-i urmări pe alții – unii pentru a câștiga alegeri, unii din voaierims morbid, alții pentru a se proteja la alegerea sălii de sport, a instalatorului sau taximetristului cu deplasări anterioare în cele mai bune zone ale orașelor, la clienții cu cei mai puțini copii și cu cele mai mari venituri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

9 Comentarii

  1. Singurul lucru este sa se ia masuri de izolare pentru a ne incadra in puterea sistemului medical. Numai ca masurile luate azi au efect aproape exponential peste 2 saptamani. Deci la 2 mii cazuri azi in 2 saptamani ajungem la 16 mii cazuri cand sistemul va ceda.Adica nu vor mai avea unde se interna si vor muri.
    Lumea dupa razboiul biologic va fi RAZBOIUL FOAMEI…. DE ACAPARARE A TARILOR AGRICOLE CARE PRODUC MANCARE. Deja arabii au cumparat la noi tetenuri la greu.Vom muri de foame…mancarea va pleca la export.

  2. Și în România este activată geolocația celularelor, oare de ce ‘au simțit’ producătorii de gadget-uri nevoia de a preinstala aplicații de detectare facială și/sau tehnolgia WI-FI, varianta modernă a ‘ochiului lui Dumnezeu’ !

  3. Un lucru e clar: orice nenorocire serveste de minune interesului elitei politico/economice – in primul rind ocultei mondiale – de a intari supravegherea populatiei. Iata ce a invatat omenirea zisa civilizata din democratia inventata de grecii antici, dupa 2 milenii si mai bine de experimentari si excese. Aferim!

  4. La fel nu va ramane. Sunt cele doua variante vesnice: sa devina mai buna sau mai rea iar in ambele cazuri cu schimbari punctuale si nu de intreg. Depinde insa cat de mult cele punctuale vor afecta intregul. Sunt convins ca strategii lumii deja au inceput sa rumege. Fiecare cu ce il ‘doare’. Doar slujitorii credintei bat pasul pe loc ratand o mare oportunitate.

  5. Grupurile de intoxicare strategica din laboratoarele Puterii globale lanseaza etapizat « epidemii“ multimedia susținute de mincinoși profesioniști cu scopul de a hipnotiza populatia, de a paraliza economii nationale. Televiziunile functioneaza in regim special, amplificand psihoza dusmanului nevazut care te poate ucide ; mijloacele online, telecomunicatiile sunt luate sub controlul serviciilor de info! Populatia telespectatoare arestata la domiciliu urmareste monologurile politrucilor, zvonerilor medicali si analistilor catastrofici, intr-o izolare fizica si spirituala programata! Se accepta principiul “scapa cine poate”, cum reiese din ordonantele guvernatorilor ce mimeaza solidaritatea umana. Ce va urma sfarsitului pandemiei? Un Globalism reconditionat? Inasprirea sclavagismului la nivel planetar ? Disparitia, in folosul marelui capitalul transnational a statelor si natiunilor captive? Avand in vedere starea noastra ca societate fara lideri organici si ca natiune grav divizata, suntem candidati la pierzanie daca ne abandonam pe mai departe in indolenta civica si ne punem sperante in descurcatul individual.

  6. Asa, si ? Crezi ca daca un guvern patriot, national si (vai, ce „urit” suna !) nationalist le-ar trage un sut in cur ciuhapilor si ar NATIONALIZA toate terenurile agricole ale acestora, ar fi vreo problema ? Crezi ca ne va ataca Bahrein-ul sau ca vom avea ceva probleme cu EAU, chiar si cu Arabia Saudita ? Da-i in papucii mei ! Si chiar ca, in conditiile actuale, pina si de niste schelalaieli venite de la muribunda UE ma doare exact la basca !

  7. @UN_OM : Mai degraba decit „ochiul lui Dumnezeu” cred ca e vorba de „ochiul de pe piramida” … simbol mason al baieților cu șorțulete si mistrii, despre care in ultimul timp nu se mai aude nimic … (tac si fac ? …)

  8. @Stefan
    Sa te fereasca Dumnezeu sa faci asa o treaba! Eu am ajuns in situatia respectiva din motive logistice, deci nu intentionat, si mi-am luat-o rau: nesupunere, revolta, lipsa respect pentru autoritati si alte chestii ce mi-au pus in carca. N-ai idee! Fie ca e pe bune, fie ca e sa puna paie pe foc teoriei conspiratiei rezultatul e acelasi: public interest (adica sa aiba ei de lucru, CU ORICE PRET).
    Pui pariu ca de plictiseala asta cu lockdown multa „nesupunere” va fi taxata. Public interest, nu te joci.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.