Lupta pentru justiție la Washington

Pe măsură ce se apropie judecarea impeachmentului președintelui Donald Trump, senatorii americani pun o presiune tot mai mare asupra șefului Curții Supreme a SUA, John Roberts – el este cel care ar avea un cuvânt greu de spus în cazul in care votul din Senat pentru destituirea lui Trump se va încheia la egalitate, 50-50.

Roberts a fost numit judecător la Curtea Supremă în 2003, de către președintele George W. Bush și a devenit președinte al instanței supreme din SUA doi ani mai târziu. Până acum, Roberts nu a lăsat să transpară nici cel mai mic detaliu despre cum ar gestiona o egalitate a votului din Senat.

Până atunci însă, Roberts poate fi pus în situația de a decide într-o altă chestiune delicata a impeachmentului – citarea unor martori incomozi pentru Trump, cărora președintele le-a interzis să depună mărturie în dosarul Ukrainegate. Principalul potențial martor în cauză este John Bolton, fostul consilier pentru Securitate al lui Trump.

Senatorii republicani îi acuză pe democrați că nu vor un proces corect, câtă vreme insistă pe audierea lui Bolton sau a unor afaceriști ucraineni obscuri din SUA, nu însă și pe audierea lui Joe Biden, a fiului său Hunter Biden (ambii aflati în centrul scandalului ce a dus la impeachmentul lui Trump) și nici a lui Rudolph Giuliani (avocatul lui Trump care a promis dezvăluiri privind afacerile familiei Biden în Ucraina).

Mai mult, senatorii republicani susțin că, în cazul în care va decide în favoarea audierii lui Bolton, președintele Curții Supreme va trebui să se recuze din decizia finală în procesul de impeachment, dacă va fi egalitate la votul din Senat.

Dar, până a se ajunge la președintele Curții Supreme, rolul principal în proces îi va aparține liderului majorității republicane din Senat, Mitch McConnell. Potrivit Axios, McConnell poate propune un vot pe respingerea procesului de impeachment pe motiv că ambele capete de acuzare (abuzul de putere al președintelui în relația cu Ucraina și obstrucționarea Congresului, unde nu a permis depunerea unor mărturii din partea echipei sale de la Casa Albă) nu pot face obiectul unui asemenea proces. În cazul în care majoritatea republicană va fi disciplinată, procesul s-ar termina înainte să înceapă.

Abuzul de putere al lui Trump. Totul a plecat de la presupusa presiune pusă de Trump asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a investiga afacerile companiei Burisma, unde familia Biden deținea acțiuni și funcții. Dezvăluirea a venit din partea unui agent CIA de la Casa Albă. ”Să presupunem că Zelenski, fără presiuni, ar fi trimis dosarul Burisma în SUA, ca un gest de apropiere față de Trump. Ar fi fost o infracțiune? Atunci pentru ce fel de infracțiune este acuzat Trump? Ajutorul militar amânat zece săptămâni de Trump, ca pârghie de presiune – sunt armele letale pe care Barack Obama nu a vrut să le trimită în Ucraina – a fost trimis. Iar Zelenski nu a organizat nici conferința de presă cerută de Trump, nici nu a investigat Burisma și nici nu a trimis dosarul lui Biden. Nu a fost comisă nicio infracțiune”, scrie jurnalistul american Pat Buchanan.

Cât despre audierea unor martori în Congres, susținătorii lui Trump spun că această inițiativă a democraților nu face decât să arate cât de subțire este dosarul împotriva lui Trump. Senatul acționează ca o instanță în cazul impeachmentului, iar ”procurorul” este Camera Reprezentanților – aici trebuie audiați martorii, aici trebuie instrumentat dosarul. ”Nu înseamnă oare că articolele votate în Cameră sunt deficiente, dacă se presupoune că Senatul ar trebui să aibă acces la și mai multe probe decât ”procurorii” din Cameră au reușit să adune pentru a-l acuza pe președinte de abuz de putere?”, se întreabă Buchanan.

Președinta democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat că impeachmentul lui Trump ”nu este personal, nu este politic, nu este partizan, ci este patriotic”.

Pentru Buchanan, impeachmentul mustește de partizanat, câtă vreme niciun congresman republican nu a votat pentru punerea sub acuzare a lui Trump, câtă vreme managerii impeachmentului sunt exclusiv democrați. ”Adevărul: impeachmentul lui Trump este rodul unei acuzări nedrepte care își are originea în alegerile din 2016, în rezultatul uluitor pentru democrați, care au început complotul pentru destituirea noului președinte”, scrie Buchanan.

”În majoritatea tribunalelor americane, un asemeneas dosar, cu procurorii care cer judecătorilor să obțină ei mai multe documente și să citeze ei înșiși mai mulți martori, un asemenea dosar contaminat de dușmănia față de cel acuzat, ar fi respins imediat. Mitc McConnell ar trebui să-i lase pe democrați să-și prezinte acuzatiile și apoi să propuna un vot pentru anularea procesului și sa trateze această acuzare cu atitudinea sfidătoare pe care o merită din plin”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. Lupta dintre democrati si republicani in Knessetul american,intereseaza strict politica interna,dar comedia e mare!
    In politica externa prim-vrabioiul e Trump si isi face datoria fata de SUA,ii se rupe de aliati!!

  2. Bunerangul e acum la poarta lor! Ce au imprastiat, asta vor aduna!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.