Lovitură de maestru a Moscovei

Rușii au deschis robinetul cu gaze către sudul Europei pe bani românești și europeni

O lovitură măiastră au reușit strategii de la Moscova odată cu deschiderea Turk Stream, pe seama obedienței Bulgariei și cu “sprijinul” unei lentori în luarea deciziilor la Bruxelles și la București. Sudul Europei și, mai departe, Ungaria, poate chiar Austria, vor fi alimentate cu gaze de la Gazprom prin conducte construite pe bani europeni și, în cazul nostru, cu bani românești. Confirmarea vine chiar de la PM României Ludovic Orban, care a spus, într-o intervenție în presă, că BRUA se va conecta la Turk Stream, prin urmare, pe la Giurgiu, dinspre Ruse, vor intra gaze în România. Parte vor rămâne aici, la cerere, parte se vor duce mai departe, către Ungaria și, ca punct terminus, la Baumgarten, Viena.

„Da (se interconectează cu TurkStream). Vom avea o sursă de gaz din sud. Să vedem ce o să facă Ungaria, că încă nu este clar. În mod normal, trebuie să ajungă la Baumgarten (n.red. Austria)”, a spus Orban.

Într-adevăr, este un lucru bun că România va mai avea o rută de import a gazului rusesc prin Bulgaria (pe lângă cea din Ucraina), însă acest lucru va însemna și că piața locală va fi sub asaltul prețurilor. Bine pentru consumatori, pentru că prețurile ar trebui să scadă, rău pentru producătorii Romgaz și Petrom, care vor avea reale dificultăți a-și mai vinde marfa pe plan local. Rău și pentru dezvoltarea în Marea Neagră, pentru că orice investitor va decide să scoată gazele din subteran va trebui să facă față asaltului Gazprom, care deja va fi fost în piață și va fi făcut jocurile de preț. Cel mai devreme, miliarde de metri cubi ale Mării Negre sunt așteptate să iasă la suprafață peste 2-3 ani, când deja piața românească va fi plină de gaze din Rusia, așa că debușeul de consum va fi greu de realizat și va presupune prețuri mici de vânzare, punând sub semnul întrebării profitabilitatea întregului proiect.

Toate drumurile…vin de la Moscova

Mai mult decât atât, devine tot mai clar scenariul că toate eforturile Bruxellesului și ale României pentru deschiderea unor surse de aprovizionare alternative ale UE au favorizat, în mod ciudat, chiar Rusia. UE  a dat bani și României, și Bulgariei, ca să contruiască BRUA, care avea ca scop inițial să evacueze” energia caspică, din Azerbaidjan ori  Georgia către Europa și, în același timp, să transporte gazul românesc din Marea Neagră. Și România, și Bulgaria, au pus însă și bani de la ele – sute de milioane de euro, pe lângă finanțarea europeană, pentru BRUA, care însă nu este gata, cum nici gazul din Marea Neagră nu este extras. În schimb, prin Turk Stream curge deja gaz și când BRUA va fi gata, adică, dupa cum spune Transgaz, anul acesta, rușii se vor conecta la acest gazoduct, pentru a-și duce gazul către clienții finali din România, Ungaria, Austria, estul Europei. BRUA a început ca ceva și a sfârșit ca altceva ! O spune și fostul ministru al Energiei, Răzvan Niculescu, actual consultat pe energie Deloitte, care a subliniat că Moscovei i-a ieșit de minune strategia sa energetică pentru această zonă a lumii.

Jocul Kremlinului aproape a anulat, pentru această zonă, orice potențial furnizor alternativ, încheind cercul gazului în jurul Ucrainei și României. Prin Ucraina, deși a semnat pe prelungirea acordului de tranzit, Rusia, deocamdată, nu transportă gaze, dar consumatori din România importă, chiar în acest moment, prin contracte bilaterale direct cu Gazprom sau intermediari agreați. Sudul Europei, Turcia, Grecia, Bulgaria, eventual Italia, ulterior chiar și România pot primi gaze prin Turk Stream. Aici, rușii se vor bate cu americanii, care prin LNG livrat în porturile grecești, vor să concureze rușii. Cei din urmă beneficiază însă de faptul că-s deja aici și că au țesut un păienjeniș de conducte și favorabilități de țară în regiune. Americanii beneficiază, la rândul lor, de puterea lobby-ului și de prețuri mici, având cantități imense de gaze de exportat(în prezent, au ajuns și cel mai mare producător mondial de gaze).

Și mai mult gaz rusesc

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au inaugurat, pe 8 ianuarie, în mod oficial gazoductul TurkStream, care va alimenta anual Turcia şi Europa cu o cantitate de peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti via Marea Neagră. Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa.

TurkStream va permite furnizarea de gaze naturale ruseşti din Rusia până în Turcia, via Marea Neagră, prin intermediul a două linii. Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi pe an, va aproviziona piaţa locală din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, care va trece prin Bulgaria via Europa Centrală, ar urma să fie destinată aprovizionării clienţilor din Europa de Sud-Est.

Proiectul BRUA – Faza 1 a beneficiat de un grant din partea Uniunii Europene de 179,32 milioane de euro pentru realizarea investiției ce va asigura accesul la noi surse de gaze naturale precum și facilitarea transportului de gaze naturale din Marea Caspică către piețele din Europa Centrală și de Est. Proiectul se dezvoltă în contextul necesități diversificării surselor de gaze în țările din UE și asigura capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an în/din direcția Bulgaria și 1,75 miliarde metri cubi pe an în /din direcția Ungaria. Propriu zis, constă în construirea unei conducte noi de transport gaze care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia, pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia.

Vremea chimiei. Acum!

La cât gaz va fi accesibil României în următorii ani(extras local, rusesc sau american, de import), ar fi absolut de neînțeles ca cetățenii să nu beneficieze, în largă majoritate, de acces la această resursă, desemnată drept combustibil de tranziție în noul Plan Ecologic European. Acum , doar 1 din 3 gospodării au branșament la gaz. Fostul Guvern PSD a stabilit printre priorități extinderea rețelei în teritoriu și a transferat autorităților locale această sarcină. În prezent , sunt în desfășurare mai multe licitații pe extinderea rețelei de gaze în teritoriu, însă cele mai mare sunt tot în contul marilor distribuitori E.ON și ENGIE, nu primăriilor au consiliilor locale. Contează mai puțin cine le face, atâta timp cât sunt făcute.

Dar, marea miză a gazului nu este arderea pentru încălzire, acest lucru fiind apanajul economiilor primare, ci utilizarea lui pentru generarea de curent sau, și mai bine, pentru crearea de produse chimice și petrochimice. Factorul de multiplicare valorică a gazului în termocentrale este 2, în chimie este 3,2 și poate ajunge până la 10. Procesare chimică înseamnă și folosirea gazului pentru producția de medicamente, deci mai multe industrii care  face ca România să renască industrial, mai ales că tradiția în domeniu există și încă mai există facilități moștenite de la regimul comunist în stare de funcționare. Ar fi o mare irosire ca România să nu valorifice superior gazul, fie că e de producție locală, fie de import. Cu atât mai mult ar avea sens, cu cât, dacă rușii tot nu pot fi înlocuiți ca furnizori de gaze am putea să le procesăm și să creăm produse cu valoare adăugată mare, pe care să le exportăm, eventual, chiar în Rusia.

Ceva idei există în acest sens, declarații sunt multe, însă pași concreți, mai puțini. Fostul guvern PSD , deși a marșat pe tema naționalismului și industriei românești, nu a demarat nimic în acest sens. Noul Guvern PNL are revitalizarea chimiei și petrochimiei în chiar programul de guvernare. La pagina 27, există paragraful “încurajarea utilizării gazului natural produs în România la producția de energie electrică și la crearea de produse petrochimice și chimice cu valoare adaugată mare”. Atât! Cum să fie făcută această încurajare a consumului în intern a gazului românesc sau soluții concrete pentru industrie, nicio mențiune.

Recent, la mai multe conferințe pe profil energetic, conducerea Romgaz a precizat că societatea de stat analizează intrarea în chimie urmărind să asigure o valorificare superioară a gazului. Este vizată însă strict construcția unei facilități care să producă metanol, nu un complex chimic de amploare. Fabrica de metanol ar urma să coste circa 300 de milioane de euro. În afară de Romgaz, nimic de la stat, niciun plan concret de sprijinire a sectorului și a investițiilor, deși România are la îndemână exemplu Ungariei care și-a asigurat resursa de gaz pe termen lung, de la Gazprom, resursa de petrol, de la LukOil și a început o megainvestiție de 5 miliarde de euro într-un complex chimic și petrochimic, care odată finalizat, peste 4 ani, va face din țara vecină principalul actor pe piața regională de profil.

În România, petrochimie se face la Petromidia Rompetrol, iar chimie se face în industria îngrășămintelor, ce acum funcționează la avarie, câte ceva în fosta platformă Oltchim, acum preluată de Chimcomplex Borzești. Producție medicamente se face la Terapia, Zentiva, Antibiotice, San­doz şi Biofarm.

Balanța comerțului bilateral al României cu partenerii externi este cu deosebire deficitară la prduse ale chimiei și petrochimiei. Din 18 miliarde de euro deficit estimat, anul trecut, peste 7 miliarde vin din acest sector. În plus, avem deficit și la comerțul cu medicamente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1071 Articole
Author

12 Comentarii

  1. poate sa fie rau , poate sa fie bine…..dar daca va fi concurenta ( si daca idiotii nostri de agenti de reglementare nu ne vor sabota) poate avem si noi gaz ieftin la consum

  2. Pai cu gazul din Marea Neagra ce facem ?Sau e tabu.Tara de imbecili de la vladica pina la opinca.

  3. Când vezi ce neghiobi au condus (guverne si presedinti) Romania ,care au fost înlocuiți cu alți neghiobi care o conduc acum te apuca furia,revolta. Un președinte care a dormit 5 ani si acum in al doilea mandat tot zero este pentru români. Ce sa faci cu asemenea specii total incompetente,fara idei,fara viziune,niște gunoaie umane!
    PS.
    Stau combinatele chimice închise!
    Nicolae pune condiții de preț la gaze ca sa pornească combinatele. Guvernele nu au făcut si nu fac nimic
    ptr.ca UE spune fără ajutor financiar de la stat.Dar statul cauta o soluție? Poate intra ca acționar?
    Faceți ceva neghiobilor! Din prostia si coruptia voastră Romania e fără drumuri,cai ferate,spitale,scoli bune,sisteme de irigații, etc,etc
    ROMANI CAND MAI IESITI IN STRADA,IESITI PTR.INDUSTRIALIZARE,DRUMURI,SPITALE, SCOLI,ETC.!

  4. Cum ce face Guvernul? Da ajutoare pe energie multinationalelor alora care oricum sunt scutite de plata certificatelor verzi. Chimia si petrochimia -e imperios sa le repornesti acum, ce o mai fi functionand, ca sa poti sa contez8 in regiune. In cativa ani, Ungaria si Polonia te pun cu totul la colt. Nu stiu cine , ce.mai asteapta, dar, sa sa nu beneficiezi de actuala conjunctura ca sa creezi industrie bazata pe abundenta resursei, e o crima. Spune bine Oana: cum de nu se protesteaza pentru investitii, pentru industrie? Cum de romanii nu-i someaza acum pe guvernanti sa dea drumul la investitii in industrie, cu ajutor de stat, cu orice, preferabil romanesti? O tara fara industrie e un nimic, 0. Nu exista nicio tara solida fara industrie solida. Asa merge inca lumea, si va mai merge

  5. Singurul amendament la articol, pretul LNG american e mai ridicat decat cel al gazelor rusesti

  6. Pai eu zic ca ajunge doar sa-i punem alaturi pe Aurescu Aurica si Lavrov (remarcati ca n-am vorbit de Melescanu, pentru ca nu intra urechile in poza !) ! … Sau e ca si cum am compara un avion care zboara la 10000 de metri altitudine si unul care imprastie ingrasaminte pe cimp ! …

  7. Este normal, din punct de vedere economic rusii doar asta stiu sa faca, sa vanda gaze si ceva petrol. Si atunci toate eforturile le concentreaza pe unica directie la care se pricep oarecum, in afara de arme. Tehnologiile de extractie le cumpara insa din occident, de la multinationale.

  8. Da, si ? ce te mânânca daca Rusia si Turcia au construit un gazoduct s-alimenteze-n gaz ieftin Europa? ce te iei dupa americani, care se folosesc de dobitocia altora numai sa nu-si piarda locul I mondial, economic vorbind (desi-n realitate, l-au cam si pierdut, deja!)! Ce te-apuca, amice? Vrei gaze de shist? stii ce-s alea? nu-ti ajunge dezastrul actual al României? mai vrei si-altele? ia apuca-te sa spui ca padurile trebuie urgent REFACUTE, ca toata lumea sa se mobilizeze PENTRU REÂMPADURIREA MUNTILOR TARII, daca nu vrei si-alte dezastre, si repede! Si NASTASE ADRIAN-7 VILE, + complicii, LA PUSCARIE, UNDE LE E LOCUL !!! + RENATIONALIZAREA PATRIMONIULUI NATIONAL, A CASELOR (MONUMENTE) ISTORICE, CARE-S DE RESTAURAT URGENT! N-ai vazut casa lui Creanga? a Bratienilor? cazinoul Constanta? hotelul Continental, la Cluj ? De afacerea optantilor n-ai auzit, habaucule? CINE LE-A DAT VOIE LUI NASTASE ADRIAN SI COMPLICILOR SA „RESTITUIE” si „PRIVATIZEZE” ILEGAL UN PATRIMONIU INCOMENSURABIL, PE CARE ROMÂNIA SI-L CUMPARASE CU 600 de TONE DE AUR PUR? SI CINE lui PONTA, sa-si bata joc de ROSIA MONTANA?

  9. Astia de vor o tara ca afara… vor doar sosele masini pensiuni si restaurante si spitale
    Ei nu se plimba prin zonele industriale care au creat infrastructura care o vor ei.

  10. cum domne sa dai drumu’ la Chimie, Petrochimie… astia sunt mari consumatori de energie, mai ales de gaz, o sa devenim poluatori si o sa fim aratati cu dejetu de la UE, de la Germanica, de copiii care adandoneaza scoala din cauza depresiei ca o sa moara poluati

  11. Banii europeni vor fi fost de la terminalul lui Turkish Stream in Turcia mai departe. Nu va fi insa singura sursa de gaz. Israel, Grecia si Cipru au semnat recent un contract de exploatare a zacamintului din Estul Mediteranei.

  12. Am zis ca „ai nostri ” nu-s in stare de nimic . Strainii vor fi cei ce ajuta pe vai de el roman saracu’ , ca efect colateral . Iaca Turkstream ne scapa de hotii de la EXXon , ‘hotii de la OMV vor diminua exploatarea gazelor , si asa nu ne alegem cu prea mult din redevente , o sa ramina generatiilor viitoare , caci o noua industrie petrochimica si de medicamente nu vom face , ca Ceausescu nu mai invie , chiar daca i-om sufla in tuhas . Acu as vrea sa vad liberalizarea pietei gazelor cand se bulucesc vanzatorii . Ii ghini , bre , ii ghini !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.