Maeştri ai genului poliţist

Târgului Internaţional Gaudeamus 2013 este o ediţie specială pentru Grupul Editorial “Trei”. Nouă autori nordici, din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia, publicaţi de Editura “Trei” şi “Pandora M”, se vor întâlni cu cititorii în perioada 20-24 noiembrie.

Publicul va putea participa la şapte lansări de carte, multe noutăţi editoriale şi reduceri substanţiale.

Poveşti înfricoşătoare, secrete întunecate…

Joi 21 noiembrie, la ora 17.00, sunteţi invitaţi la o întâlnire cu Yrsa Sigurdardottir. Autoarea islandeză va lansa volumul “Îmi amintesc de tine”. Bazat parţial pe un caz adevărat, “Îmi amintesc de tine” este cel mai înfricoşător roman al celei mai prizate autoare islandeze de romane poliţiste caracterizat de “The Guardian”, drept „O poveste bine articulată, cu o mulţime de momente de maxim suspans şi o dozare perfectă a macabrului: provocatoare, palpitantă şi, într-adevăr, foarte înfricoşătoare”.

Această “Replica islandeză a lui Stieg Larsson”, cum o numeşte “Daily Telegraph”, este „O poveste cu fantome care îţi dă fiori… regina romanelor poliţiste nordice cucereşte noi teritorii cu «Îmi amintesc de tine». Nu e un roman-de-citit-singur-pe-întuneric. Fiindcă ceea se întâmplă în carte e cu adevărat înfricoşător”, după cum scrie revista “Marie Claire”.

Tot joi, la ora 18.00, este programată o întâlnire cu Anders Roslund şi Borge Hellström. Autorii suedezi vor lansa volumul “Trei secunde”, considerat de “New York Times” drept “Cel mai bun roman poliţist suedez al anului”. Întunecat, plin de suspans şi mai captivant decât orice thriller de la cinema, “Trei secunde” este cel mai recent roman al autorilor Anders Roslund şi Börge Hellström – noii maeştri ai genului poliţist suedez.

„Roslund şi Hellström au creat un thriller fascinant care descrie aproape literal o invazie a Suediei de către mafioţi din Europa de Est, aliaţi cu foşti agenţi din poliţia secretă. Frica lui Piet de a nu fi descoperit sau trădat şi sentimentul copleşitor de vinovăţie faţă de soţia sa cresc tensiunea cu fiecare pagină”, notează “Booklist”.

Mitologie nordică şi ezoterism de sorginte nazistă

Vineri, 22 noiembrie 2013, la ora 17.00, sunteţi aşteptaţi de autorul suedez Jan Wallentin, care va lansa volumul “Steaua lui Strindberg”, un îndrăzneţ roman de aventuri à la Jules Verne, asezonat cu mitologie nordică şi ezoterism de sorginte nazistă. O poveste ce depăşeşte graniţele genului, incluzând exploratori polari, o mişcare ocultă, istorie nazistă şi simboluri străvechi. „Un amestec uimitor de adevăr istoric şi fantezie”, afirmă “Aftonbladet”, iar “Sundsvalls Tidning” apreciază: „Un thriller suedez de mare clasă”. Comploturi naziste diabolice, mituri scandinave, legende pompeiene şi un balon de explorare care zboară către Polul Nord… „O reuşită scriitoricească, oferind o alternativă uşor poznaşă la misterele sumbre cu care ne-au obişnuit suedezii”, scrie “Kirkus”.

Autorii danezi Anders Rønnow Klarlund şi Jacob Weinreich, care scriu sub pseudonimul A. J. Kazinski, vor lansa volumul “Somnul şi moartea”.

„Kazinski povesteşte cu vervă şi entuziasm. Reuşeşte să jongleze cu noţiunile legate de spirit şi suferinţă sau viaţa de după moarte, însă fără a pierde nicio clipă legătura cu realitatea, suspansul sau dinamismul”, consideră “Ekstra Bladet”, iar “Kulturkapellet.dk” apreciază că „«Somnul şi Moartea» este una dintre cele mai interesante sugestii daneze în legătură cu un gen care pare să ia cu asalt piaţa. Toate romanele poliţiste aduc în scenă Moartea. Iar Somnul va fi probabil ceea ce vă va lipsi odată ce veţi începe să citiţi acest roman”, cu “o scriitură elegantă şi misterioasă, care conţine chiar şi o lecţie de filosofie greacă”, după părerea “Berlingske Tidende”.

Autoarea finlandeză Salla Simukka va lansa volumul “Roşu ca sângele”, primul volum al trilogiei “Albă-ca-Zăpada”. Lumikki Andersson, eroina trilogiei, a învăţat să se apere singură şi să nu aibă încredere în nimeni. E un lup singuratic şi o supravieţuitoare. Lumikki e inteligentă, sarcastică, are o anume duritate şi îi place singurătatea. De asemenea, îi place să se lupte corp la corp, să înoate în apă îngheţată, să alerge şi să meargă la galerii de artă. A hotărât că nu mai vrea să-i fie niciodată frică de nimic.

„«Roşu ca sângele» dă startul unei aventuri provocatoare, alături de Lumikki, o eroină care calcă pe urmele Larei Croft”, afirmă cronicarul de la “Keskisuomalainen”.

Dragoste şi crimă politică

Sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 15.00, este rândul autorului finlandez Antti Tuomainen, cu volumul “Tămăduitorul”.

„Stilul limpede şi precis, precum şi dialogul alert ale lui Tuomainen îl plasează în cea mai bună tradiţie a romanului noir. Intensitatea atât a intrigii, cât şi a naraţiunii amplifică realismul aspru al stilului său”, era argumentul pentru acordarea distincţiei “The Clue Award” pentru “Cel mai bun roman poliţist finlandez” din 2011.

„În thrillerul distopic al lui Antti Tuomainen, povestea de dragoste, dezastrul climateric şi crima politică se împletesc într-o scriitură densă şi matură, din care răzbate atmosfera întunecată a ţinuturilor nordice”, anunţa publicaţia “Weekendavisen” din Danemarca.

„Încărcat de suspans şi stranietate, romanul lui Tuomainen îţi taie răsuflarea. Dominat de teamă şi fascinaţie totodată, nu te poţi opri din citit”, îşi asigură cititorii “Turun Sanomat” din Finlanda.

Sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 16.00, sunteţi invitaţi să o întâlniţi pe Athena Farrokhyad, la standul Editurii “Trei”. Autoarea suedeză va lansa volumul “ALBDINALB”.

„Este o carte extrem de originală care străluceşte de febrilitate şi luminozitate poetică. Şi va străluci cu putere, mult timp de-acum încolo, pentru un număr mare de cititori”, apreciază Magnus Bremmer în “Svenska Dagbladet”.

Iar Maria Küchen, de la “Sydsvenskan”, scrie: „Cuvintele acestei cărţi ne invită în acelaşi timp la meditaţie şi la revoluţie. Se găsesc aici reflecţii ce ar putea fi săpate în piatră. Pe care ne-am dori să le păstrăm, să le cităm, să le difuzăm, să le imprimăm pe tricouri (…) De foarte mult timp nu am mai citit o poezie atît de utilă în viaţa de zi cu zi şi în acelaşi timp atît de inovatoare.”

“No god but God”, despre Isus din Nazaret

În afara colecţiilor va fi lansat volumul “Zelotul. Viaţa şi epoca lui Isus din Nazaret”, de Reza Aslan.Traducere de Mihnea Columbeanu şi Filip-Iosif Columbeanu.

De la autorul bestsellerului internaţional “No god but God” avem acum o biografie fascinantă, provocatoare şi meticulos documentată, care pune în discuţie ipotezele adânc înrădăcinate despre omul pe care îl cunoaştem drept Isus din Nazaret. Cu două mii de ani în urmă, un predicator evreu itinerant şi făcător de minuni străbătea Galileea, adunând adepţi pentru a pune bazele a ceea ce el numea „Împărăţia lui Dumnezeu”. Mişcarea revoluţionară pe care a lansat-o era atât de ameninţătoare la adresa orânduielii existente, încât acest om a fost prins, torturat şi executat ca un criminal de stat. În deceniile ulterioare morţii sale ruşinoase, adepţii lui îl vor numi Dumnezeu. Analizând secole de mituri, Reza Aslan aruncă o lumină nouă asupra celor mai influente şi enigmatice personaje istorice, examinându-l pe Isus prin lentila erei tumultuoase în care a trăit: Palestina secolului întâi, o perioadă plină de fervoare apocaliptică. Zeci de profeţi evrei, predicatori şi mesianici aspiranţi hoinăreau prin Ţara Sfântă, purtând mesaje de la Dumnezeu. Era epoca zelului – un naţionalism fervent care făcea din rezistenţa împotriva ocupaţiei romane o datorie sacră, obligatorie pentru toţi evreii. Şi puţine figuri exemplificau mai bine acest principiu decât charismaticul galileean care sfida atât autorităţile imperiale, cât şi pe aliaţii acestora din ierarhia religioasă evreiască.

Confruntându-l pe Isus din Evanghelii cu sursele istorice, Aslan descrie un om plin de convingere şi pasiune, măcinat totuşi de contradicţii; un om al păcii, care îşi îndemna adepţii să se înarmeze cu săbii; un exorcist şi un tămăduitor care le poruncea discipolilor lui să-i păstreze secretă identitatea; şi, în sfârşit, „Regele iudeilor” înclinat spre răzbunare, a cărui promisiune de eliberare de sub ocupaţia Romei a rămas neîmplinită în scurta sa viaţă. Aslan explorează motivele pentru care biserica creştină timpurie a preferat să răspândească imaginea lui Isus ca un învăţător spiritual paşnic, mai degrabă decât cea a unui revoluţionar cu conştiinţă politică. “Zelotul” aruncă o perspectivă proaspătă asupra uneia dintre cele mai fascinante poveşti spuse vreodată, afirmând natura radicală şi transformatoare a vieţii şi misiunii lui Isus din Nazaret.

Rezultatul este o biografie provocatoare, elegant scrisă care are pulsul unui roman alert: portretul strălucit şi unic al unui om, al unei perioade şi al naşterii unei religii.

„Fascinant… Aslan sintetizează Biblia şi erudiţia pentru a crea o lucrare originală”, scrie “The New Yorker”.

În colecţia “Fiction Connection”, este propus volumul “Chemarea cucului”, de Robert Galbraith. Traducere Constantin Dumitru-Palcus.

„«Chemarea cucului» îmi aminteşte de ce m-am îndrăgostit pe loc de genul poliţist”, mărturisea Val McDermid.

Atunci când un topmodel celebru îşi găseşte moartea căzând de la un balcon acoperit de zăpadă din Mayfair, se presupune că fata labilă emoţional s-a sinucis. Cu toate astea, fratele ei refuză să creadă concluzia poliţiei şi îi cere detectivului particular Cormoran Strike să se ocupe de caz. Strike este un veteran de război – cu traume atât fizice, cât şi psihice -, a cărui viaţă e un dezastru. Deşi îi oferă o siguranţă financiară, ancheta are preţul ei: cu cât Strike pătrunde mai adânc în lumea complexă a tinerei fete, cu atât lucrurile devin mai sumbre şi pericolele nu întârzie să apară. Captivant, cu o scriitură elegantă, impregnat de atmosfera londoneză – de la străzile tăcute din Mayfair şi puburile dosnice din East End, la agitaţia din Soho -, “Chemarea cucului” este o carte remarcabilă. Aducându-l în scenă pe Cormoran Strike, acesta este primul roman poliţist al scriitoarei J.K. Rowling, scris sub pseudonimul Robert Gilbraith şi care s-a bucurat de o primire entuziastă.

„Robert Galbraith a scris un roman remarcabil. Mai mult, a creat un personaj fermecător în persoana detectivului particular Strike, care cu siguranţă va fi vedeta unei serii. Strike şi asistenta sa, Robin, formează o echipă – una ale cărei aventuri viitoare cititorii le aşteaptă cu sufletul la gură,” afirmă “The New York Times”.

„Rareori apare un detectiv particular care să capteze imaginaţia cititorilor din prima clipă. Strike tocmai asta face. Romanul lui Galbraith nu pare deloc al unui începător: are un talent ieşit din comun de a evoca Londra şi a crea un erou. Un debut extrem de promiţător”, nota “Daily Mail”.

Va fi lansat, de asemenea, romanul poliţist “Trei secunde”, de Roslund & Hellström. Traducere de Gabriella Eftimie, considerat “Cel mai bun roman poliţist suedez al anului”. Piet Hoffman, un agent ultrasecret al poliţiei suedeze, se confruntă cu cea mai periculoasă misiune din viaţa sa: trebuie să se infiltreze ca prizonier într-o închisoare de maximă securitate. Având numele de cod ”Paula”, Piet a avansat în grad în mafia poloneză şi e ales să coordoneze planul acesteia de a prelua controlul distribuţiei de droguri în închisorile din Suedia. Însă atunci când o tranzacţie de droguri în care e implicat Hoffman se termină cu moartea altui poliţist sub acoperire, ancheta crimei îi revine inspectorului Ewert Grens, un om hotărât să găsească ucigaşul.

Determinarea sa nu numai că ameninţă să dezvăluie adevărata identitate a lui Hoffman, ci şi delicte mult mai grave din sistemul de justiţie suedez.

Şi există oameni cu influenţă care ar face orice ca să-l împiedice pe Grens să descopere adevărul.

Roslund & Hellström este formula sub care semnează împreună cei doi scriitori suedezi de romane poliţiste: jurnalistul Anders Roslund, născut în 1961, şi Börge Hellström, născut în 1957, un cunoscut analist al sistemului corecţionar din Suedia. În ultimii zece ani, Roslund a lucrat ca reporter de ştiri, jurnalist cultural şi editor pentru “Rapport News. Organizaţia KRIS” (Kriminellas Revansch i Samhället), al cărei fondator este. Hellström luptă pentru prevenirea infracţionalităţii.

Yrsa Sigurdardottir este autoarea romanului “Îmi amintesc de tine”, tradus de Bogdan Perdivara. Romanul “demonstrează că Yrsa Sigurdardóttir este o artizană desăvârşită a fricii. Şi în mod clar îi place teribil să ne dea fiori”, consideră “The Independent”.

Un copil dispărut cu zeci de ani în urmă se întoarce printre cei vii să-şi facă dreptate. O poveste despre trecutul care bântuie prezentul. Bazat parţial pe un caz adevărat, “Îmi amintesc de tine” este cel mai înfricoşător roman al celei mai prizate autoare islandeze de romane poliţiste.

Într-un sat părăsit din fiordurile Islandei, trei prieteni încep să renoveze o casă aflată în paragină. Dar în scurtă vreme îşi dau seama că nu sunt singuri pe insulă. Cineva mai e acolo, cu ei. Şi începe să-şi facă simţită prezenţa. În acest timp, un psihiatru investighează sinuciderea misterioasă a unei femei în vârstă. Şi află cu stupoare că femeia era obsedată de fiul său, dispărut în condiţii bizare. Atunci când cele două poveşti se întâlnesc, adevărul îngrozitor iese la iveală…

“O poveste bine articulată, cu o mulţime de momente de maxim suspans şi o dozare perfectă a macabrului: provocatoare, palpitantă şi, într-adevăr, foarte înfricoşătoare”, notează “The Guardian”.

Iniţial, Yrsa Sigurdardóttir a profesat ingineria la Reykjavík. Destinul ei a luat o turnură diferită în momentul în care a început să scrie cărţi pentru copii, care s-au bucurat de succes de public şi au fost recompensate cu premii importante. A urmat însă un nou pas: literatura poliţistă. Seria al cărei personaj principal este avocata Thöra Gudmundsdöttir a făcut-o celebră pe Yrsa Sigurdardöttir în lumea întreagă. Este publicată în zeci de ţări şi face parte din plutonul numărul 1 al autorilor scandinavi care au transformat în ultimii ani literatura poliţistă nordică într-un brand foarte puternic.

La Editura Trei au apărut: “Suflete damnate”, “Zile întunecate” şi “Cenuşă şi pulbere”.

Cu volumul “Paznicul farului”, Camilla Läckberg demonstrează din nou că este unul dintre cei mai buni autori suedezi de astăzi. “Paznicul farului” este continuarea mult aşteptată a seriei “Fjällbacka” şi a înregistrat vânzări spectaculoase. Inspectorul de poliţie Patrick Hedström s-a întors la birou după o lungă pauză, în care a încercat să-şi refacă forţele şi să aibă grijă de gemenii săi născuţi prematur. La secţie îl aşteaptă o nouă anchetă. Mats Sverin, directorul financiar al consiliului local, o persoană mult îndrăgită, a fost găsit mort în apartamentul său, cu un glonţ în ceafă. Împreună cu colegii săi, Patrick începe să cerceteze viaţa victimei, care avea mai multe secrete decât şi-ar fi putut imagina cineva.

Secrete întunecate se găsesc peste tot – chiar şi insula Gråskär din vecinătatea orăşelului este un loc despre care au circulat întotdeauna cele mai sinistre zvonuri. Locuitorii spun că insula este bântuită de spiritele celor moţi care vor să le spună ceva celor vii…

Camilla Läckberg s-a născut în 1974. Înainte de a deveni cea mai populară scriitoare suedeză de romane poliţiste, a lucrat mai mulţi ani ca director de marketing. Înscrierea la un curs de creative writing i-a schimbat destinul. “Sirena” face parte dintr-o serie de şapte romane (Seria Fjällbacka) ce s-au bucurat de un succes enorm de piaţă şi de o presă foarte bună. Această serie este în curs de publicare în peste 30 de ţări.

La Editura “Trei” au apărut: “Sirena”, “Copilul german”, “Prinţesa gheţurilor”, “Predicatorul”, “Piază rea” şi “Cioplitorul în piatră”.

“Pe viaţă”, de Liza Marklund este un nou thriller din seria Annika Bengtzon. Nina Hoffman este poliţista aflată cel mai aproape de clădirea elegantă din Stockholm unde se aud focuri de armă. Intervine prompt pentru a-l găsi pe poliţistul David Lindhom, împuşcat în patul său. Julia, soţia lui David, e în stare de şoc. Tot ce poate spune este că o femeie i-a răpit băiatul. Când toate dovezile arată spre Julia ca fiind principala suspectă, intră în scenă reportera Annika Bengzton. Cu cât ancheta avansează, cu atât mai evidentă pare nevinovăţia Juliei, însă nimeni nu o crede pe Annika şi se fac presiuni pentru ca moartea lui David să fie răzbunată. Însă curajoasa reporteră nu se dă bătută, angajându-se într-o misiune tenace de aflare a vinovatului.

Cel mai recent roman al seriei Annika Bengtzon spune o poveste complexă şi fascinantă despre manipulare şi erori judiciare.

Născută pe 9 septembrie 1962 în Suedia, Liza Marklund este jurnalistă şi autoare de romane poliţiste. Este, de asemenea, coproprietară a “Piratförlaget”, a treia editură ca importanţă din Suedia, şi editorialistă la tabloidul suedez “Expressen”. A publicat opt romane în seria Annika Bengtzon, serie care i-a adus faima internaţională.

De aceeaşi autoare, la Editura Trei au mai apărut: “Fundaţia Paradis”, “Studio 69” şi “Testamentul lui Nobel”.

“Fericiţi cei însetaţi”, de Anne Holt, este al doilea volum al seriei “Hanne Wilhelmsen”. Inspectorul de poliţie Hanne Wilhelmsen este chemată la o

macabră scenă a crimei de la periferia oraşului. Un şopron abandonat e scăldat în sânge. Pe un perete, un număr din opt cifre însângerate. Nu există niciun cadavru. Atunci când mai multe numere însângerate sunt găsite în locuri izolate prin tot oraşul, colegul Hannei, Håkon Sand, face o descoperire surprinzătoare: acestea corespund numerelor de dosar ale străinilor imigranţi. Toate aparţin unor femei dispărute. E posibil ca un criminal în serie să bântuie pe străzile din Oslo? Şi cum se face că acesta are acces la anumite date secrete? Pe măsură ce pistele se ramifică, victima unui cumplit caz nerezolvat de viol şi tatăl ei se hotărăsc să-şi facă singuri dreptate. Hanne şi Håkon descoperă curând că nu sunt singurii care-l vânează pe ucigaş.

Fost ministru al justiţiei şi avocat, jurnalist de televiziune şi reporter, Anne Holt este autoarea unor serii de romane poliţiste ce au cunoscut un succes imens în ţările scandinave, fiind ulterior traduse în peste 25 de limbi. A fost recompensată cu mai multe premii, printre care “Riverton Prize” şi “The Norwegian Booksellers’ Prize”. În 2012 a fost nominalizată la “Edgar Award”. De asemenea, a fost nominalizată la “Shamus Award” şi “Macavity Award”. În octombrie 2012, lui Anne Holt i s-a acordat “Great Calibre Award of Honor” în Polonia pentru întreaga operă.

O cursă în care vânătorii ajung să fie cei vânaţi

“Mai puternic decât frica” este semnat de Marc Levy, cel mai citit autor francez contemporan. Cărţile lui sunt traduse în 45 de limbi, regăsindu-se pe majoritatea listelor de bestseller din ţările în care este publicat. S-a născut în 1961, la Paris şi în prezent trăieşte la New York. Cariera sa de scriitor demarează cu maximum de succes în anul 2000, când publică romanul “Şi dacă e adevărat…”, vândut în întreaga lume în milioane de exemplare şi ecranizat de Steven Spielberg (2005). Cartea a apărut în limba română la Editura “Trei”, alături de celelalte romane ale lui Marc Levy: “În altă viaţă”, “Te voi revedea”, “Prietenii mei, iubirile mele”, “Unde eşti”, “Şapte zile pentru o eternitate”, “Copiii libertăţii”, “Toate acele lucruri pe care nu ni le-am spus”, “Prima zi”, “Prima noapte”, “Hoţul de umbre”, “Strania călătorie a domnului Daldry”, “Şi dacă aş mai trăi o dată” etc.

În “Steaua lui Strindberg”, de Jan Wallentin, la Polul Nord, în 1897, Nils Strindberg se prăbuşeşte cu balonul său cu hidrogen în timpul unei expediţii învăluite în mister. În Germania, în 1942, în lagărele de concentrare au loc experimente îngrozitoare. Iar în Suedia, în zilele noastre, un cadavru este descoperit într-o veche mină de cupru. Nimeni nu are idee de când zace acolo. Alături, o cruce misterioasă. Ea nu-şi poate revela virtuţile decât îngemănată cu o stea, de care a fost despărţită cu un veac în urmă. Începe o vânătoare pe viaţă şi pe moarte, care are un singur ţel: găsirea stelei lui Strindberg. Doar împreună, cele două pandante vor dezlega cel mai mare mister al omenirii.

O cursă în care vânătorii ajung să fie cei vânaţi.

O poveste ce depăşeşte graniţele genului, incluzând exploratori polari, o mişcare ocultă, istorie nazistă şi simboluri străvechi. ”Un amestec uimitor de adevăr istoric şi fantezie”, consideră “Aftonbladet”

Jan Wallentin, născut în anul 1970, este de formaţie jurnalist şi a lucrat la Televiziunea Suedeză. “Steaua lui Strindberg” este romanul său de debut şi a stârnit interesul unei lumi întregi încă înainte de apariţie. Drepturile cărţii au fost vândute în peste 24 de ţări. Wallentin mărturiseşte că este un fan al filmelor lui Quentin Tarantino, datorită abilităţii acestuia de a da strălucire unor clişee prăfuite, şi că este influenţat de Jules Verne, Peter Høeg şi Haruki Murakami.

Află ce este în mintea bărbaţilor!

“Tămăduitorul”, de Antti Tuomaninen, este o poveste despre supravieţuire, loialitate şi puterea voinţei. Cu două zile înainte de Crăciun, locuitorii din Helsinki se zbat să supravieţuiască schimbărilor climaterice catastrofale. Ploaia parcă nu se mai opreşte, tunelele metroului sunt inundate, maşini abandonate ard în flăcări pe străzi, iar autorităţile lansează avertizări de epidemii. Într-o atmosferă apocaliptică, de sfârşit de lume, un bărbat îşi caută soţia dispărută. Tapani Lehtinen, unul dintre puţinii oameni dispuşi să mai trăiască în oraş, se angajează într-o căutare frenetică. Pe măsură ce avansează în cercetările lui, Tapani descoperă din ce în ce mai multe secrete din trecutul Johannei. Secrete care sunt legate chiar de crima pe care aceasta o investiga.

„În thrillerul distopic al lui Antti Tuomainen, povestea de dragoste, dezastrul climateric şi crima politică se împletesc într-o scriitură densă şi matură, din care răzbate atmosfera întunecată a ţinuturilor nordice”, scrie “Weekendavisen” din Danemarca.

Presa finlandeză a caracterizat “Tămăduitorul” drept un roman „pe care nu-l laşi din mână”. Adresând o provocare reţetei scandinave de a scrie romane poliţiste, Tuomainen lucrează la cel de-al patrulea roman al său.

Scriitorul finlandez Antti Tuomainen, născut în 1971, a fost un copywriter apreciat în industria publicităţii înainte de a-şi face debutul literar, în 2007, ca autor de romane poliţiste. Doi ani mai târziu, îi apărea cartea “Păzitorul fratelui meu”, care a fost primită foarte bine de critică.

Al treilea roman al lui Tuomainen, “Tămăduitorul”, a fost răsplătit cu “The Clue Award”.

În “Fericirea mea eşti tu”, de Jamie McGuire, afli ce este în mintea bărbaţilor! Travis Maddox a învăţat două lucruri de la mama sa înainte ca aceasta să moară: Iubeşte mult. Luptă şi mai mult pentru iubirea ta.

În “Fericirea mea eşti tu”, viaţa lui Travis e plină de femei care vin şi pleacă, de jocuri de noroc ilicite şi de violenţă. Însă tocmai când Travis se consideră invincibil, Abby Abernathy îl pune la pământ. Fiecare poveste are două versiuni.

În “Fericirea începe azi”, Abby vorbeşte în numele ei. Acum e timpul să citim povestea prin ochii lui Travis.

„Fericirea mea eşti tu” are avantajul că vine după o poveste emoţionantă, pe care o completează, şi că are un epilog ingenios, ce surprinde un instantaneu din viaţa lui Travis şi a lui Abby în viitor“, consideră “Reading, Eating & Dreaming”.

„Travis e un tip impulsiv. Încercând să scriu din punctul lui de vedere, am ştiut că nu puteam să spun povestea din nou, pur şi simplu. Mi-am îndreptat atenţia asupra perioadei când Abby şi Travis nu erau împreună, pentru ca romanul să aducă lucruri noi şi am sentimentul că am reuşit să fac ce mi-am propus“, mărturiseşte Jamie McGuire.

Scriitoarea s-a născut la Tulsa, Oklahoma. A fost crescută de mama ei în Blackwell, unde a absolvit liceul în 1997. A urmat “Northern Oklahoma College”, de la “University of Central Oklahoma”.

Jamie locuieşte la Enid, Oklahoma, cu soţul său şi cei trei copii ai lor.

Debutul ei literar l-a reprezentat “Providence”, o trilogie pentru tineret care îmbină tema dragostei cu fenomenele paranormale. Ultimul ei roman, de curând publicat, se numeşte “Red Hill”.

Între mafioţi ruşi, estonieni şi magie

“Roşu ca sângele”, de Salla Simukka, a apărut în colecţia “Young Fiction Connexion”.

Nu toate poveştile se sfârşesc cu „Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi…”.

E cea mai grea iarnă din ultimii ani; străzile din Tampere, Finlanda, sunt îngheţate şi acoperite de zăpadă. Şi nimic nu contrastează mai tare cu albul zăpezii decât sângele. Lumikki Andersson, o adolescentă în vârstă de 17 ani, locuieşte singură şi merge la un liceu de arte. Şi-a făcut o regulă din a nu se implica în lucruri ce nu o privesc. Totuşi, această regulă este pusă la încercare în ziua când Lumikki găseşte bancnote pătate de sânge în camera obscură a liceului. Dându-şi seama că trei elevi de la liceul său au un amestec în acest incident, Lumikki se trezeşte înghiţită în hăţişul unei afaceri internaţionale cu droguri. Elisa, o fată din grupul celor trei, începe să suspecteze că tatăl său, poliţist la departamentul de narcotice, are legătură cu întreaga poveste. Prinsă într-un vârtej ameţitor de evenimente neprevăzute şi încercând să fugă de mafioţi ruşi şi estonieni, Lumikki se confruntă cu situaţii-limită, care îi pun viaţa în pericol.

Salla Simukka (n. 1981) este autoarea succesului internaţional “Albă-ca-Zăpada”. De asemenea, este traducătoare şi o autoare experimentată de literatură pentru adolescenţi. Simukka semnează în mod regulat recenzii la cărţi în cotidiene şi săptămânale şi este editor asociat la o publicaţie literară pentru tineri, “Lukufiilis”. În ianuarie 2013, pentru romanele sale “Jäljellä” şi “Toisaalla”, Salla Simukka a fost recompensată cu “Topelius Prize”, cel mai prestigios premiu finlandez acordat autorilor de literatură pentru copii şi adolescenţi.

“Regatul umbrelor”, de Leigh Bardugo, „nu se compară cu nimic din ce-am citit vreodată”, scrie Veronica Roth, autoarea bestsellerului.

Magnific. Epopeic. Irezistibil. Magic. Falia Umbrei, un ţinut învăluit în beznă, populat de monştri, distruge treptat Ravka, o naţiune altădată măreaţă. Alina, o fată orfană, singuratică, descoperă că posedă o putere unică, ce o face să pătrundă în lumea elitei magice a regatului – Grisha. Ar putea ea să destrame vraja demonică a Faliei Umbrei, eliberându-şi ţara? Întunecatul, o fiinţă cu o putere de seducţie teribilă, este conducătorul Grishei. Dacă îşi va împlini destinul, Alina va fi nevoită să descopere cum să se folosească de harul său şi cum să reziste atracţiei periculoase pe care o simte faţă de temutul stăpân.

Însă în timp ce-şi contemplă viitorul năucitor, Alina nu-l poate uita pe Mal, cel mai bun prieten al său din copilărie.

„Bogată în descrieri, magie şi răsturnări de situaţie, această aventură memorabilă ne oferă o intrigă abil condusă, însoţită permanent de o reţea subterană dominată de iubire şi pericol”, apreciază “Publishers Weekly”.

Leigh Bardugo s-a născut la Ierusalim, a crescut în Los Angeles şi a absolvit “Yale University”. Îşi hrăneşte pasiunea pentru glamour, spirite şi deghizări în cealaltă viaţă a ei, ca make-up artist la Hollywood. Uneori cântă alături de trupa sa, “Captain Automatic”. “Regatul umbrelor” este primul volum al trilogiei “Grisha”.

În Colecţia “Cercul poeţilor apăruţi”, se lansează “Albdinalb”, de Athena Farrokhzad, o carte de poezie cum nu s-a mai citit în limba română. Poemul se prezintă sub forma unui teatru familial pe mai multe voci în care întîlnim, pentru prima dată la un asemenea nivel al introspecţiei, conflictul dramatic dintre imigraţia identitară şi constrîngerile de rasă, dintre violenţa tradiţiei şi nostalgia de sine, dintre imposibila ajungere şi revolta culturii. Athena Farrokhzad scrie despre toate acestea alb pe negru”, consemna Marius Chivu.

“O falsă carte a familiei şi totuşi una dintre cele mai adevărate cărţi despre familie. Un fals dialog de bucătărie între mamă, tată, bunică, unchi, fiu care e şi frate, soră care e, mai înainte de orice, fiică. Sora/fiica e cea care nu spune niciodată nimic şi care totuşi spune totul pentru ceilalţi, vorbeşte în numele lor, cu, poate, cuvintele lor, dar şi cu ale altora. Sora/fiica e cea care povesteşte despre identitate, despre amintirea ce nu se uită niciodată,

despre revoluţie, emigrare, distanţă, despre locul de unde se pleacă şi cel în care se ajunge. Ea construieşte şi deconstruieşte fără milă, de-a lungul întregii cărţi, replici, poveşti, clişee, citate literare. Athena Farrokhzad e o fiinţă poetică rară: răceala chirurgicală a expresiei ei, în acest splendid «răsărit îngheţat» care este «ALBDINALB», e dublată de un foc ascuns, pe care îl întreţine continuu. La Athena Farrokhzad, revoluţia, poetică sau nu, se face cu minimum de mijloace. Şi chiar se face de-adevăratelea”, apreciază Svetlana Cârstean,

Athena Farrokhzad (născută în 1983) locuieşte la Stockholm. Este poetă, critic literar şi traducătoare. Predă cursuri de scriere creativă. Cartea sa de debut, “VITSVIT”, a apărut în 2013 la editura suedeză “Albert Bonnier”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.