Magicul Halloween

A fost odată…

Originea Halloween-ului urcă până în epoca celtică, cu 300 de ani înainte de Christos. Druizii organizau o sărbătoare a morţii, în 31 octombrie, în onoarea unei divinităţi numite Samhain. Halloween este contracţia expresiei “All Hallows Eve”, care înseamnă ajunul zilei tuturor morţilor sau Ziua tuturor sfinţilor.

Istoricii cred că după sute de ani, ea s-a schimbat, odată cu venirea romanilor în Anglia. Personajul legendar legat direct de Halloween este Jack O’Lantern, venit din Irlanda. Astăzi, sărbătoarea este mai curând folclorică decât păgână.

Dovleci luminaţi pentru noaptea de Halloween

Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloween-ului, observă că în timp ce „unii folclorişti i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeiţa fructelor şi seminţelor, sau în festivalul morţilor denumit «Parentalia», sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic «Samhain». Numele provine din irlandeza veche şi înseamnă «sfârşitul verii»”.

Vechii celţi credeau că graniţa dintre lumea aceasta şi cea de dincolo aproape că dispare în ziua de Samhain, permiţând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoşii familiei erau cinstiţi şi invitaţi acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite. Se credea că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la folosirea costumelor şi măştilor. Ei îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înşişi în spirit rău pentru a le evita.

Dracula lui Bram Stoker

În Scoţia, rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcaţi în alb cu feţele mascate sau înnegrite. Uneori se aprindeau două focuri unul lângă altul, iar oamenii şi animalele treceau printre ele ca ritual de purificare.

Următoarea influenţă a apărut o dată cu răspândirea noii religii creştine în Europa. În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creştină, care celebrează toţi sfinţii.

Astăzi, Halloween-ul este sărbătorit în foarte multe ţări de pe glob, dar în America şi Canada sărbătoarea are cea mai mare popularitate. În fiecare an, 65% dintre americani îşi decorează casele şi birourile pentru Halloween.

Costume de piraţi zombi

În noiembrie 2009, Vaticanul a catalogat ziua de Halloween ca necreştină, declarând că este bazată pe un sinistru şi periculos curent ocultist.

Multi creştini nu atribuie vreo semnificaţie negativă sărbătorii de Halloween, tratând-o ca pe un pretext pur laic pentru serbarea „ciudăţeniilor imaginare”.

Alţii sunt îngrijoraţi de Halloween şi resping sărbătoarea deoarece ei sunt convinşi că trivializează (şi celebrează) „ocultul”.

În ţara Halloween

Această sărbătoare, în Irlanda era celebrată, la origine, ca zi a morţilor şi se termina printr-o magnifică defilare. Printre primele lucrări despre Halloween se numără cele ale poetului scoţian John Mayne din 1780, care menţiona farsele jucate la Halloween. În Irlanda a început totul cu ritualuri celtice de iarnă între zidurile medievale care evocau antica celebrare druidică de Samhain. Anul acesta se serbează 400 de ani, prilej fericit pentru a vizita capitala culturală a Regatului Unit. Dublin propune “Festivalul Bram Stoker”, dedicat autorului lui Dracula, ce cuprinde o călătorie prin locurile macabre şi misterioase, între filme şi concerte horror, vampiri în Templul Bar, vizite în catedralele întunecoase, dar şi la Cripta Mumiilor.

În ţara lui Harry Potter

Tradiţia a pătruns şi în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea, atât în rândul adulţilor, cât şi în rândul copiilor, datorită emigranţilor irlandezi. Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii ’30, când obiceiul de “trick-or-treating” devenea popular acolo. Acolo sărbătoarea de Halloween este un amestec de credinţe religioase, ritualuri şi tradiţii păgâne. În America este bine cunoscută „micuţa cutie portocalie”. Pentru o perioadă de timp, cutiile se distribuiau în şcoli şi astfel copiii care mergeau la „colindat”, strângeau bani, împreună cu tradiţionalele dulciuri, de la cei care voiau să doneze. UNICEF a dat drumul şi la un “trick-or-treat” online, însoţit şi de un bal mascat, tot virtual. Endorserul campaniei a fost Heidi Klum împreună cu familia ei.

Aşteptând noaptea vrăjitoarelor

Dia de los Muertos este celebrrată în toate pieţele din Mexic, Catrina fiind un simbol naţional

Se spune că stafiile lui Marilyn Monroe şi Montgomery Clift încă bântuie “Hollywood Roosevelt Hotel”, iar alte fantome „locuiesc” în “Grauman’s Chinese Theatre”, dar şi pe semnul „Hollywood”, care veghează cartierul cinematografiei. Există, de asemenea, un tur al celor mai celebre cazuri de crimă, fiind amintite, printre altele, Sharon Tate şi Janis Joplin.

În Statele Unite, şi în special la New York, este organizată faimoasa cursă a dovlecilor. De acolo provine şi sculptarea unor felinare din napi sau din dovleci, care simbolizează lumânarea sufletelor din Purgatoriu. Tradiţia americană de modelare a dovlecilor este atestată încă de la 1837, fiind asociată cu vremea recoltei. La New York, între Jefferson Market Library, construită la 1800 şi Palatul de Justiţie, toate ferestrele clădirilor au fost împodobite şi va avea loc “Halleluja Halloween Revival”, la care sunt aşteptaţi peste două milioane de locuitori. Întâlnirea are loc pe “Spring Street”, iar participanţii sunt îmbrăcaţi în costume horror, cărora li se adaugă schelete şi fantasme gigantice şi 53 de band-uri muzicale. Costumul cel mai frumos va fi premiat cu suma de 5.000 de dolari

La New-Orléans, au loc, de asemenea, defileuri dedicate Haloween-ului. Casele sunt decorate special. “Voodoo Music Experiment” încheie concertele peste tot în oraş, care este asaltat şi de numeroşi artişti internaţionali.

O sărbătoare de care se bucură copiii

Cifra de afaceri a industriei zombi se ridica până în 2011 la peste 5 miliarde de dolari, aşa că în acest domeniu afacerile merg strună.

În Hawaii, centrul de cultură polinezian organizează o noapte în lagună, pe bărci, unde se descoperă misterele unei case bântuite.

Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă “Lanterna lui Jack”. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje şi colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o ameninţare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă.

Măşti pentru Halloween

Şi în alte ţări, Halloween este serbat prin parade şi carnavaluri.

De la “Gardaland” la “Parcul Mirabilandia”, Italia se transformă într-o spectaculoasă paradă a zombilor, în cea mai tenebroasă zi a anului.

Bostani, vrăjitoare, monştri, creaturi fioroase, schelete, vampiri, toate fac ca teroarea să fie asigurată. La fel şi în “Ţinutul Dovlecilor”, unde turiştii întâlnesc vrăjitoare, magi, experţi în magia albă, animale magice, în cele patru tuneluri ale ororii…

Măşti thailandeze pentru Halloween

Copiii sunt “speriaţi” de către personaje cunoscute ale acestei lumi monstruoase, de la Dracula la Freddy Kruger…

Alături de alte oraşe, Lisabona, oraşul mistic prin vocaţie, devine un teatru de legendă, cunoscut prin misterele sale, pline de ezoterism. Iar de Halloween, ea îşi dezvăluie misterele odată cu vestitele azulejos, în biserici, în “elevadores”, tramvaiele oraşului animate de personaje macabre. Parcursul paradelor începe în cartierul Baixa, încărcat de inspiraţii ezoterice şi de simbologia masonică. Celebrul scriitor Pesoa era un pasionat de ocultism, calculându-şi chiar ziua propriei morţi, de aceea unul dintre evenimente se şi numeşte “Pagini ezoterice”, adăugându-i-se cel al “Intrigilor de curte”.

Cimitirul Vesel de la Săpânţa se află şi el pe lista obiectivelor de vizitat

La Londra, devenită oraşul lui Harry Potter, Studiourile “Warner Bross” au deschis porţile magice ale sagăi atât de cunoscute, pentru că sunt cu siguranţă foarte mulţi copii care vor să intre în acest tărâm al magiei, înconjuraţi de Harry Potter şi prietenii săi. Fanii magului născut din condeiul faimoasei J.K Rowling au făcut un cordon viu în jurul planetei.

Este relevată nu numai locaţia filmului, dar se află expuse şi costumele personajelor. O asemenea vizită durează trei ore. Sala cea mare a “Hogwarts de Magie, Farmece şi Vrăjitorii”, e îmbrăcată de sărbătoare cu dovleci împodobiţi şi munţi de dulciuri, la fel ca şi în “Harry Potter şi Piatra Filosofală”.

Afiş MCDonald’s pentru Halloween

În Transilvania, ţara lui Dracula, au loc baluri costumate, vizite şi vânători de vrăjitoare în castele din Carpaţi. În Sighişoara, sunt organizate numeroase spectacole animate. Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb şi sperietorile de ciori sunt şi ele omniprezente. Casele sunt decorate cu aceste simboluri. Culorile tradiţionale ale sărbătorii sunt negru şi portocaliu.

Imaginile de Halloween provin din multiple surse, inclusiv din obiceiurile naţionale, operele literare de ficţiune gotică şi horror (cum ar fi romanele “Frankenstein” şi “Dracula”), şi din filmele horror clasice (ca “Frankenstein” şi “Mumia”).

Top 10 al destinaţiilor înspăimântătoare

Castelul Bran, unul dintre locurile preferate pentru mitul Contelui Dracula

Există şi un top al destinaţiilor înspăimântătoare, pe primul loc aflându-se Hollywood-ul.

“Castelul Bran” se află şi el inclus în acest top realizat de un site turistic, alături de alte locuri celebre pentru istorii terifiante precum “Hollywood” şi “Triunghiul Bermudelor”.

„Poate nu ai nevoie de usturoi şi ţepuşe când vizitezi Castelul Bran din Transilvania, România, dar adevărul terifiant despre groaznicul prinţ Vlad te va face cu siguranţă să te uiţi în spatele tău când vizitezi castelul”, sunt de părere autorii acestui top, editorii site-ului Hotwire.com, care plasează castelul Bran pe locul 9.

Ei amintesc despre reputaţia de sadic a lui Vlad Ţepeş, binecunoscută în toată lumea. „Deşi nu se credea despre el că este un vampir, inumana lui sete de sânge a fost elementul declanşator pentru romanul lui Bram Stoker, „Dracula”, mai scriu autorii acestui top, care spun că acest castel poate fi vizitat pentru a simţi „mânia lui Dracula”.

Copac decorat pentru Halloween

În acelaşi top au mai fost incluse, în ordine, Salem, Massachusetts (procesul vrăjitoarelor din 1692), New Orleans, Louisiana (Mardi Gras, voodoo şi vampiri), Sleepy Hollow, New York (legenda călăreţului fără cap), Edinburgh, Scoţia (atacuri militare sângeroase, torturi şi execuţii), Praga, Cehia (fantome răutăcioase, un golem care ar proteja cartierul evreiesc, Castelul din Praga), Triunghiul Bermudelor (cele mai misterioase dispariţii – peste 50 de nave şi 20 de avioane), Paris, Franţa (catacombele, cimitirul Père Lachaise etc.).

Ultima poziţie a topului este ocupată de Moscova, Rusia, marcată de legende sumbre şi spirite vechi de sute de ani, cu o reţea de catacombe care include o cameră de tortură şi un pod care a fost locul unei sinucideri în masă.

Vampiri, licantropi şi fantasme

Nu uitaţi să umpleţi bostanii cu caramele

La Bucureşti, Muzeul National de Istorie Naturală “Grigore Antipa” invită toţi curioşii şi toţi curajoşii să petreacă ziua de Halloween în expoziţia permanentă, cu fauna lumii.

Pisici negre, mamifere “vampir”, insectivore “demoni” şi alte creaturi, care înfricoşează lumea de secole, vor fi supuse cercetării pentru a descoperi adevărul ştiinţific. Încă din trecut, oamenii au dat diferitelor animale semnificaţii malefice sau angelice, asociindu-le norocului sau ghinionului. Mitologia diferitelor popoare a dat animalelor o simbolistică care nu are însă legătură cu realitatea.

În Mexic, sărbătoarea de origine celtică este aniversată cu mult entuziasm, cunoscută sub numele de “Dia de Muertos” (Ziua Morţilor), manifestare care ajunge acum şi la Bucureşti. Este un omagiu adus celor ce nu mai sunt printre noi. Tradiţiile “Dia de Muertos” constau în construirea unor altare, decorarea lor cu dulciuri (sugar skulls), flori (in special gălbenele), mâncare şi băutură din cele preferate de cei apropiaţi trecuţi în nefiinţă, pentru care se fac toate aceste pregătiri. Se sărbătoreşte in noaptea de 1 spre 2 noiembrie, adica la scurt timp după Halloween.

Aluzie la Dracula

Anul acesta, coloana sonoră pentru Halloween este “Through The Never” a formaţiei “Metallica”, interpretată de multe banduri de heavy metal. “The Call of Ktulu” este un omagiu adus scriitorului Howard Phillips Lovecraft, care a inventat un monstru cu puteri aproape divine. Volumul “Blestemul din Sarnath” al acestui maestru al beletristicii fantastice a fost editat recent de Editura “Nemira”.

Să mai adăugăm că posturile de televiziune din toată lumea se află într-un adevărat maraton de filme de groază, cu episoade din Halloween. Au intrat în cea de a treia stagiune “Teen Wolf” şi “Buffy spaima vampirilor”, care amestecă neliniştile adolescentine cu supranaturalul. În curând debutează şi “Sleepy Hollow”, după povestirea lui Washington Irving, ecranizat de Tim Burton, cu un ameninţător cavaler fără cap.

Dansul Zombilor în Manhattan

A început cea de a patra serie televizivă cu zombi, în filmul lui George Romero, intitulată “The Walking Dead”, care a devenit între timp un adevărat fenomen, generând şi un serial web. În pelicula “The Oath”, doi tineri încearcă să scape de zombi refugiindu-se într-un spital unde o doctoriţă practică eutanasia. “El Matadero” devine regatul torturii. În “Hotel California”, una dintre camere găzduieşte spectrul doamnei Kill, cea care oferă oaspeţilor surprize neplăcute…

Astăzi totul este sărbătorit cu fast, mai ales în ţările a căror cultură derivă din cea celtică. La distanţă de secole, frica în noaptea fantasmelor şi a vrăjitoarelor continuă, mai ales cu legenda lui Jack sau cu cea a lui Dracula.

Cu siguranţă, există mulţi care sunt anti Halloween, care sfătuiesc turiştii să viziteze mai bine, în acest weekend, locurile de pace din mânăstiri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.