MAI, 50 de mil. € ca să-și modernizeze sediul

Ministerul de Interne a scos la licitație un contract de 234 milioane lei pentru reabilitarea și modernizarea sediului lor din Piața Revoluției (fostul sediu CC), care presupune lucrări de transformare a vechii clădiri comuniste într-una modernă, eficientă energetic și alimentată de surse de energie „verzi’. Lucrările vor fi efectuate pe repede înainte, urmând a fi finalizate în 23 de luni de la semnarea contractului, pentru ca MAI să se poată încadra la limită în exercițiul financiar european POR 2014 – 2020 (la care România a obținut o extindere a asistenței financiare dincolo de termenele inițial impuse).
Pentru că banii sunt europeni, iar UE nu mai sponsorizează decât lucrări prietenoase cu mediul, lucrările ce vor fi făcute presupun:  eficientizarea energetică a imobilului prin reabilitarea termică a imobilului prin termosistem pe interior Ia fațadele cu valoare istorică (fațadele spre domeniul public) și pe exteriorul pereților la fațadele din curțile interioare, eficientizarea consumului de energie prin modernizarea echipamentelor și a instalațiilor, adăugarea de echipamente pentru surse de energie regenerabilă, implementarea unui sistem de management integrat al clădirii – BMS. O parte din clădire va fi amenajată sub formă de muzeu, unde vor fi expuse publicului elementele relevante de istorie a imobilului puse în contextul istoric general al României SEAP.
Lucrările se vor desfășura pe o suprafață desfășurată de 41.000 mp și fără a deranja prea mult chiriașii, pentru că în clădire își desfășoară activitatea și alte instituții, precum Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltării, Serviciul de Transmisiuni Speciale. Nu toate activitățile și personalul pot fi relocate, astfel încât firmele ce vor să câștige contractul trebuie să găsească soluții pentru a lucra cu clădirea parțial ocupată, se arată în Caietul de Sarcini al licitației.
  • „Fațadele clădirii sunt parazitate de 505 echipamente tehnice de climatizare/ventilare precum și paturi de cabluri și tubulaturi diverse care necesită a fi îndepărtate pentru punerea în valoare a arhitecturii clădirii;

  • Piatra de pe fațadele principale și decorațiunile din piatră sunt deteriorate prin acțiuni în timp ale vântului, ploilor, înghețului și prafului, însă nu prezintă degradări structurale majore. Lucrările de reabilitare ale pietrei necesită intervenția unui restaurator de piatră pentru punerea în valoare a pietrei;

  • Tâmplăriile de la accesele pietonale publice cu valoare istorică sunt din oțel cu desen istoric valoros însă prezintă degradări ale vopsitoriilor și local rugină. De asemenea, tâmplăriile de la ferestre realizate din oțel din profil compus «L», prezintă probleme majore de închidere, indicele termic este scăzut și prezintă punți termice din cauza soluției tehnice, aspect ce necesită înlocuirea acestora dar cu luarea măsurilor corespunzătoare pentru prezervarea desenului istoric;

  • Echipamentele tehnice de pe acoperișul clădirii sunt parțial neutilizate, parțial cu funcțiune comercială și parțial în serviciul tehnic al STS sau MAI. Există un număr considerabil de echipamente de răcire amplasate haotic/organic în diverse poziții. Per ansamblu acoperișul oferă o imagine neagreabilă clădirii și va necesita reorganizarea acestuia; la interior clădirea prezintă o serie de degradări datorate exploatării îndelungate fără intervenții de întreținere coerente.

  • La subsolul clădirii sunt anumite zone cu infiltrații de apă și zone cu finisaje ale pereților, pardoselilor și tavanelor degradate.

  • La diferite etaje ale imobilului s-au realizat anumite compartimentări provizorii din materiale improprii.

  • Parțial, finisajele existente ale pardoselilor sunt degradate necesită înlocuire și parțial recondiționare.

  • Tâmplăriile interioare (uși și ferestre interioare) prezintă anumite probleme de închidere și fonoizolare a spațiilor unde departamentele ministerelor își desfășoară activitatea.

  • Din cauza stării degradate în care se află finisajele grupurilor sanitare sunt dificil de întreținut. De asemenea, obiectele sanitare ale grupurilor sanitare trebuie înlocuite”,

sunt instrucțiunile trasate de Interne viitorului constructor, prin intermediul CS.
Ofertele vor fi depuse în 16 noiembrie,  departajarea ofertelor se face în funcție de preț, perioada de garanție acordată, experiența experților-cheie și metodologia abordată de constructor.
MAI are ca instituții subordonate Poliția, Jandarmeria, Poliţia de Frontieră Română Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Imigrări, Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, Direcția Generală de Protecție Internă, Direcţia Generală Anticorupţie, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale , Instituţia Prefectului, Direcţia Generală de Paşapoarte, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor și altele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1120 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Tara noastra are viitor de AUR! HAIDETI FRATILOR, UNITI-VA ODATA PENTRU NEAM SI TARA!

  2. in imagine:
    cele 3 ushi din fier forjat,peste 300 de kile fiecare,
    pe care se presupune ca le-au spart manifestantzii in 22 decembrie 1989….
    tot acolo acum 2 ani vara unii au aprins puzderie de candele,
    le spusese ministra de interne din videle ca fetele cucuiete din Caracal „sint moarte”;multimea era strajuita
    de smurdulenii alrahatului plasati peste drum,vitele gaseau ca e ceva normal „crima fara victima”, vezi ELODIA,
    episodul de programare predictiva,”mortii de covid” de azi.
    mass-media necinstita NECROFAGA pandeshte,vezi poza,
    sa ne spuna ce le spune publicul IN FATZA!

  3. ” lucrări de transformare a vechii clădiri comuniste într-una modernă „. Cladirea a fost construita inainte de razboi! Pe tine te-a facut ma-ta in comunism si ai iesit bou.

  4. !0 milioane euro e numai parandaratul!Imi amintesc de „rebrenduirea”CEC in CEC bank ,tot 50 de milioane de coco, impartiti frateste intre domnii generali Manole (nume conspirativ:)) si Radu Graţian Gheţea
    A intrebat cineva CEC-ul ,pe Ghetea personal si accelerat, pe ce s-au spenduit 50 milioane coco, doar sa schimbe un logo, cand lumea stia de 100 de ani de CEC? :))Nu, tovarasi postaci,nu l-a intrebat nimeni..banul face si desface

  5. Da,țara arde și baba se piaptană.La noi nu eficienta energetica a sediului MAI e problema,ci continutul.In concluzie ,la noi ca la nimeni !

  6. Niste derbedei analfabeti care cred ca banii cresc in copaci!
    Si asta se trece la subminarea Romaniei!

  7. Mai sa fie, daca se cumparau medicamnete anti-corona virus de prevenire si intarire a sistemului imunitar cu acesti bani si concentratoare de oxigen, acesti bani erau folsiti asa cum se cuvine dar sa arunci pe apa sambetei in situatia in care se gaseste Sfanta Noastra Romanie acum ca sa renovezi sediul MAI e o mare bataie de joc si batjocora la adresa romanilor care mor pe capete in valul 4 al pandemiei Delta-Corona. Din comert daca se cumparau 5.000 de concentratoare de oxigen cu 2.000 de euro bucata cu 10 milioane era o dovada clara ca statul de drepti se gandeste in primul rand la sanatatea cetatenilor in loc sa-i omoare. Asa cum se intampla in zilele noastre.

  8. @Hai siktir!
    Multumesc fiindca ati scris ce tocmai ma pregateam eu sa fac !!!
    Oricum legumele cu creierul ars de 3 – 5G nu vor retine !!!

  9. Cata risipa de bani si ce motive puerile de renovat cladira.Unde a lucrat presedintele tarii nu poate lucra seful militiei.Vinovati sunt cei ce aproba risipa de bani.Seful de post de la comuna nu are wc, merge prin tufisuri iar cei de la Bucuresti vor conditii speciale de stat la serviciu si camera pentru concubina.Dotarea politiei este sub orice critica si acum dau banii pe renovat cladiri.Bode esti o rusine a MI.NICI MACAR NU STITI CA ACEA CLADIRE NU ESTE DIN TIMPUL SOCIALISMULUI FIINDCA COMUNISM NOI NU AM AVUT.

  10. Pai maharii din MAI au pus mana pe sediul fostul sediu CC pentru ca la subsol se afla un adapost anti-aerian foarte rezistent construit inainte de al doilea razboi modial. Cand s-au inceput lucrarile de modernizare in Bucuresti, pe Calea 13 Septembrie nu departe de Cladirea Perceptiei prin 1980 armata a reusit sa distruga cu greu un adapost anti-aerian construit de nemti dinamitandu-l continu un vreo 6 luni. Asa ca va dati seama de ce maharii din MAI au pus mana pe aceasta Cladire foarte rezistenta construita in cea mi mare parte in perioada interbelica si terminata prin anii 50 sub regimul comunist. „În 1927 ministrul Octavian Goga desemna pe arhitecții Horia și Lucia Creangă să se ocupe de planurile clădirii, iar peste alți 11 ani, la 4 iulie 1938, Carol al II–lea a emis Decretul Lege nr. 2397 pentru autorizarea construirii „Palatul Ministerului de Interne”. Tot în anul 1938, a fost desemnat arhitectul-șef al Serviciului de Arhitectură din Ministerul de Interne, Paul Smărăndescu pentru întocmirea planurilor, deciziilor, caietelor de sarcini și pentru conducerea tehnică a lucrărilor imobilului proiectat pentru Ministerului de Interne, sens în care efectuează documentarea necesară la Berlin și Bratislava.[1]. În 1939 Ministerul de Interne a depus la Casa de Depuneri suma de 20.690.000 de lei pentru teren și construcție.
    Lucrările au stagnat din cauza războiului, palatul fiind terminat sub coordonarea inginerului Emil Prager și dat în folosința Ministerului în 1950, urmând ca din 1958 să adăpostească Comitetul Central al Partidului Comunist Român.”

  11. …si platforma de aterizat elicopterul, de pe acoperis, s-o fi cam deteriorat de cand n-a mai fost folosita… Devine din ce in ce mai necesar sa fie in stare buna de functionare, in orice moment…

  12. …ar trebui, cu aceasta ocazie, si la tunelul Cotroceni – CC al PCR sa se schimbe becurile, sa fie mai bine luminat la orice ora din zi si din noapte…

  13. Asa este , siktir, constructia cladirii a inceput prin 1940, dar a fost terminata in 1950, deci nu e o cladire „comunista”!In al doilea rand, nu inteleg de ce militienii trebuie sa ocupe aceasta cladire in buricul targului.Cu 50 milioane de euro, s-ar pute muta in Pipera, unde le e locul fiindca ei ii protejeaza doar pe corporatisti….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.