Mai e posibil un nou Cernobîl?

Un accident similar celui de la Cernobîl ar fi imposibil în prezent. Din punct de vedere tehnic, în ultimii 30 de ani, s-au făcut îmbunătățiri multiple la toate tipurile de reactoare. În ziua de azi, securitatea nucleară este prioritatea absolută, toate măsurile, standardele la nivel internațional, misiunile de evaluare și planurile de investiții fiind direcționate către asigurarea și menținerea unui nivel înalt de securitate nucleară.

Într-o declarație dată Agerpres, Teodor Chirica, fost director la Nuclearelectrica, susține că unitățile nucleare de azi sunt protejate de structuri de beton special concepute pentru a nu putea fi afectate, „Instalaţiile din reactoarele nucleare sunt protejate de anvelope de protecţie din beton, structuri armate foarte puternice, cu grosimi de peste un metru, proiectate pentru a nu fi afectate de evenimente externe, cum ar cutremure, proiectile sau incendii. Chiar şi în cazul extrem în care aceste sisteme ar putea fi fisurate, până la zona activă unde este amplasat combustibilul nuclear sunt o serie de structuri interne căptuşite cu plăci de oţel, precum şi structurile metalice care conţin combustibilul nuclear şi unde are loc reacţia de fisiune nucleară. Toate aceste sisteme de protecţie, precum şi sistemele tehnologice din interiorul reactorului nuclear, sunt calculate să reziste la cutremure de probabilitate extremă, care exced probabilitatea de a apărea o dată la 10.000 de ani”, a explicat specialistul.

Aceste precizări vin în contextul preluării de către armata rusă a celei mai mari centrale nucleare din Europa, cea de la Zaporojie. În plus, noaptea trecută a avut loc un incendiu în situl centralei. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a transmis că echipamentul esenţial de la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina nu este afectat după incendiul provocat acolo de bombardamentele ruse.

Cumulul de factori care au determinat accidentul de la Cernobîl este imposibil de asociat în prezent oricărei centrale nucleare la nivel global. Lecțiile învățate atunci la care se adaugă preocuparea constanța la nivel de industrie de a avea tehnologii robuste, cu sisteme redundante, pentru a preveni incidente sau accidente înseamnă o diferența majoră între momentul 1986 și 2022. „Un accident de tipul Cernobîl nu mai este posibil în prezent datorită nivelului foarte ridicat de securitate nucleară a centralelor nucleare: diferenţele tehnologice majore, conceptul de apărare în adâncime, măsurile de protecţie, cultura de securitate nucleară a personalului, nivelul de control şi reglementare naţional şi internaţional. În situaţii extreme nu pot fi excluse posibile scurgeri de materiale radioactive, dar în cantităţi controlabile cu efecte reduse asupra populaţiei şi mediului. Este bine de precizat că Cernobîl a rămas un accident de referinţă la o centrală nucleară, unde, pe lângă unele slăbiciuni tehnologice, a contribuit foarte mult şi factorul uman, dar acest tip de centrale nucleare a fost retras din exploatare în statele membre deţinătoare”, a precizat Chirica.

Cauzele accidentului de la Cernobîl au fost multiple: o defecțiune de proiectare, cultură de securitate aproape inexistentă și eroare umană, care împreună au determinat o creștere necontrolată de putere care a distrus zona activă a reactorului și a dus la contaminare radioactivă. Evenimentele care au dus la accidentul de la Cernobîl sunt un cumul de factori specifici din foarte multe puncte de vedere tipului de reactor folosit, culturii de securitate nucleară și pregătirii personalului de operare, dar și regimului politic de la vremea respectivă. Nu este posibil că un accident de tipul Cernobîl să se mai întâmple, cu atât mai puțin la o centrală care utilizează o tehnologie robustă cum este CANDU, confirmată în mod repetat prin numeroase evaluări independente și care de-a lungul timpului nu a avut niciun fel de accident in operare.

În cazul reactorului RBMK, tipul existent la Cernobîl, sistemul de oprire și sistemul de control nu erau independente, existând așadar posibilitatea că sisteme cheie de securitate  să fie ignorate și operate prin ajustări manuale ale sistemului de control. În cazul reactoarelor de tip CANDU, ca în cazul celor unităților de la Cernavodă, cele două sisteme sunt independente, acționând în mod automat la ieșirea din parametrii normali de operare. Reactorul de la Cernobîl  nu avea anvelopa de protecție, iar factorul cheie în eliberarea  majoră de radioactivitate în mediu a fost energia rezultată din arderea grafitului, moderator specific tipului reactorului RBMK.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Recunoști un agent al putinismului după anumite teze:
    1) Ucrainenii și rușii sînt un singur popor. Nu există națiune ucraineană.
    2) Kievul e al rușilor de peste o mie de ani, din vremea Sfînului Vladimir.
    3) Crimeea e rusească și Putin a avut tot dreptul să o anexeze în 2014.
    4) Rușii sînt oprimați în Ucraina.
    5) România trebuie să-și ia înapoi teritoriile care se află acum în Ucraina.
    6) NATO, America, Europa sînt de vină pentru ce se întîmplă.
    6 bis) Vina e de ambele părți.
    7) România nu are ce căuta în NATO.
    8) Ucraina e condusă de neonaziști.
    9) Anularea contractelor lui Gergiev e cancel culture.
    10) Rusia e o mare cultură, deci are dreptul să invadeze Ucraina.
    11) Acordul de la Minsk trebuie aplicat doar de către Ucraina, Rusia nu are nici o obligație.
    12) Rusia luptă pentru valorile conservatoare și creștine.
    12 bis) În această perspectivă Zelenski nu mai e nazist, ci instrumentul complotului sionist.
    13) Putin este katehonul și ține pe loc venirea Anticristului.
    14) Interzicerea Russia Today și Sputnik înseamnă dictatură.
    Unii agenți ai putinismului spun toate sau aproape toate tîmpeniile de mai sus. Alții se mulțumesc cu o parte.

  2. Dupa toate timpeniile emise in ultimele zile de posturile si mass media „corecte din punct de vedere politic” si acel Charlie Chaplin de la Kiev (ultima gogomanie, din categoria „Muicaaa, cade drobul de sare de pe soba direct in capul copilasului din leagan !”, in legatura cu centrala nucleara „atacata in mod mirsav !”), nu-i mai cred pe astia nici daca-mi spun ca apa fierbe la 100° (adica la 10° dupa unghiul drept, cum ar zice Premiul Nobel pentru fizica de la Cotroceni !)

  3. @gelu
    Lipseste demonstratia si logica, dar bine ca avem restul. Nu cumva sa gandesti cu capul tau ca poate patesti ceva.

  4. @Gelu
    Toate cele enumerate de tine pot fi argumentate logic, cu o singura conditie: sa scoti #hashtagul din creier.
    Agentii antisemiti ai „lumii libere” neonaziste ii recunosti dupa 3 teze (ce sa faci: nu nu sunt asa de creativi ca „putinistii”):
    1. „Lumea libera” are voie sa bombardeze oriunde pe planeta asta si asta din orice motiv… ultimele chiar dovedit inchipuite (arme chimice inexistente in Irak, teroristi in Afganistan, dictatori in Siria, etc)
    2. Ucrainienii si rusii sunt 2 popoare diferite, asa cum romanii si moldovenii sunt 2 popoare diferite (teza sustinuta chiar de la varful statului roman. Pactul Ribentrop-Molotov a fost denuntat de partile implicate, dar nu se aplica celor 2 popoare: roman si moldovean).
    3. Noi suntem „lumea libera” si avem voie sa folosim metode bolsevice de confiscare a averilor persoanelor fizice, fara judecata, fara probe. Toti rusii sunt vinovati numai pentru ca sunt rusi… asa a inceput si Hitler, numai ca el avea capsa pusa pe „niste evrei”.

  5. Evident că este posibil,.Doar Cernobâl s-a intâmplat pe timp de pace, Dar pe timp de război șansele sunt inzecite. Deci intrebarea e prostească.. Chestia e de indemn la pace și responsabilitate. De ei vor să se impuște, n-au decât, Dar să lase lumea afară din jocul lor. Apropooo, aud de la ukrani cum că protestează pentru că se trage in ei cu arme și bombe și rachete. Dar au uitat cum că opt ani de zile ei au tras in conaționalii lor ruși ?? Au produs peste 13 mi de victime a RĂZBOIULUI CIVIL ukran. Lumea e oarbă și proastă de nu vrea să le știe ??

  6. Răspuns: da, mai se mai pote dar o să fie puțini care-o să creadă minciuna.

  7. …cati naivi pe cm patrat…inclusiv la nivel mega…ma tot uit cu uimire la analisti-chipurile!-militari, strategi, politicieni…toti analizeaza consecintele ocuparii centralelor nuclearea din ipoteza unui dezastru nuclear…ipoteza mai falsa ca asta nu exista, va spune un batran harsit in operatiuni speciale(analiza/planificare)…scopul ocuparii este obtinerea unor mijloace/argumente de negociere…priviti la cele doua surse de energie-hidrocarburi si energie electrica-de care europa este dependenta…unde sunt, pe unde trec?…exercitiu de imaginatie aproape imposibil:spre deosebire de romani, bulgari etc, inapoiati cu buda in curte si apa cu nitrati din put, obisnuiti sa faca focul in soba, sa gateasca la foc de vreascuri in oale de pamant ciorba de teci culese din gradina, acrita cu corcoduse, sa faca paine in cuptorul de pamant, mamaliga la ceaun pe pirostrii, ceilalti depind, traiesc prin energia care le confera confortul…da, nebunul va avea un argument infailibil, vestul va regreta-impins de la spate de comozii cetateni-si va accepta toate samavolniciile impuse de noul tar…este atat de simplu!…din pacate batranii s-au cam dus, au ramas tinerii frumosi si liberi…astia v-au oprit capacitatile de producere a energiei…au venit dupa carieristi, care au vandut totul pe un dolar pt ego…pt satisfactii personale…acum, ce se intampla cu moldova?…

  8. …cati naivi pe cm patrat…inclusiv la nivel mega…ma tot uit cu uimire la analisti-chipurile!-militari, strategi, politicieni…toti analizeaza consecintele ocuparii centralelor nuclearea din ipoteza unui dezastru nuclear…ipoteza mai falsa ca asta nu exista, va spune un batran harsit in operatiuni speciale(analiza/planificare)…scopul ocuparii este obtinerea unor mijloace/argumente de negociere…priviti la cele doua surse de energie-hidrocarburi si energie electrica-de care europa este dependenta…unde sunt, pe unde trec?…nu au interes in distrugerea acestora…exercitiu de imaginatie aproape imposibil:spre deosebire de romani, bulgari etc, inapoiati cu buda in curte si apa cu nitrati din put, obisnuiti sa faca focul in soba, sa gateasca la foc de vreascuri in oale de pamant ciorba de teci culese din gradina, acrita cu corcoduse, sa faca paine in cuptorul de pamant, mamaliga la ceaun pe pirostrii, ceilalti depind, traiesc prin energia care le confera confortul…da, nebunul va avea un argument infailibil, vestul va regreta-impins de la spate de comozii cetateni-si va accepta toate samavolniciile impuse de noul tar…este atat de simplu!…din pacate batranii s-au cam dus, au ramas tinerii frumosi si liberi…astia v-au oprit capacitatile de producere a energiei…au venit dupa carieristi, care au vandut totul pe un dolar pt ego…pt satisfactii personale…acum, ce se intampla cu moldova?…

  9. …cu moldova, era pe lista, am spus asta in urma cu cateva zile…scenariul se repeta cu transnistria, au cerut din nou recunoasterea ca entitate statala…previzibil, nebunul va invoca si in acest caz protejarea etnicilor rusi din teritoriul moldovean…vad tot felul de zbateri tardive, discursuri mestesugite etc pt urgentarea-arderea-unor etape in procese de aderare…cu siguranta acest lucru nu se va intampla-ma refer la aderarea la eu-pt ca intervin problemele politice, inclusiv cele subliniate in postarea anterioara…solutia simpla, foarte posibila daca nu ar fi imposibila din cauza unor calcule politice meschine, din partea tuturor, de orgolii nemasurate si de lacomie, ar fi unirea romaniei cu moldova maine!…ar fi vointa suverana a doua state-foste unul singur cum este firesc-recunoscute la nivel international, similara cu situatia celor doua germanii si, de ce nu, in ton cu argumentele nebunului de la moscova…dar, pt ca acest lucru sa se poata intampla ar trebui sa mai existe barbati de stat, nu persoane de gen, cu sex incert…

  10. Centrala nucleara Zaporijjea este situată în sud-estul Ucrainei, lângă orașul Enerhodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Are 6 reactoare nucleare cu apă ușoară presurizată VVER-1000, fiecare generând 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe. Primele cinci reactoare au fost pornite succesiv între 1985 și 1989, iar al șaselea a fost adăugat în 1995. Centrala generează cca. jumătate din energia electrică a țării bazată pe energie nucleară și mai mult de o cincime din electricitatea totală generată în Ucraina.
    În 2017, lucrările de modernizare au fost finalizate la unitatea 3, permițând o prelungire a duratei de viață cu 10 ani, până în 2027. În 2021, lucrările de modernizare au fost finalizate la unitatea 5, permițând o prelungire a duratei de viață cu încă 10 ani.

  11. Incidente la Centrala nucleara Zaporijjea:
    Tulburări din 2014: În mai 2014, 40 de membri înarmați care au pretins că sunt reprezentanți ai partidului Sectorul de dreapta (În manifestarea ei timpurie ca o confederație paramilitară de grupuri radicale de dreapta, aceasta a oferit un suport logistic, conducând tactic protestele Euromaidan din Kiev. Ideologia politică a Sectorului de dreapta a fost caracterizată ca fiind naționalistă, ultranaționalistă, neo-fascistă, de dreapta, sau de extrema dreaptă.) ar fi încercat să intre în zona centralei electrice. Aceștia au fost opriți de poliția ucraineană înainte de a intra în Enerhodar.
    Centrala electrică de la Zaporijjea se află la cca. 200 km distanță de zona unde au avut loc luptele în cadrul conflictului armat din Donbass, lupte care au devenit foarte încinse în 2014. La 31 august 2014, un reprezentant al Greenpeace, Tobias Münchmeyer, și-a exprimat îngrijorarea că centrala ar putea fi lovită de artileria grea în urma luptei. La 3 decembrie 2014, prim-ministrul Arseni Iațeniuk a anunțat un incident care a avut loc cu câteva zile înainte la centrala nucleară de la Zaporijjea. Cauza incidentului a fost raportată ca un scurtcircuit în sistemul de prize și nu a fost legată de producția centralei. Unul dintre cele șase reactoare ale centralei a fost închis de două ori în decembrie 2014.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.