Mai poate face ceva CCR? Ce spun Toni Greblă, Tudorel Toader şi Ana Birchall

imunitate judecatori CCR

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat joi că, după ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva deciziei pronunţate de Curte.

Greblă a precizat într-o intervenţie la Antena 3 că ”după ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva acelei decizii pronunţate de Curte, şi nu mai există, pentru că sunt depăşite termenele, nicio posibilitate de a contesta rezultatele din primul tur de scrutin”.
Aşa spune legea, a precizat Toni Greblă.
Preşedintele AEP a mai arătat că, după ce se desăşoară al doilea tur de scrutin, ”sunt anumite persoane, subiecţi, care pot să sesizeze CCR, solicitând eventual invalidarea scrutinului sau a candidatului”.
”Deocamdată nu am ajuns, însă, şi nu aş vrea să speculez”, a mai arătat Greblă.

Fostul judecător al CCR Tudorel Toader consideră inadmisibile sesizările depuse joi la CCR privind procesul electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidenţiale. Potrivit acestuia, CCR poate fi sesizată direct de către Avocatul Poporului, preşedintele ţării, Guvern, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Toader spune că problema alegerii preşedintelui va ajunge pe masa CCR când se va pune în discuţie validarea şi când judecătorii constituţionali se vor „uita” şi la documentele declasificate. În cazul în care turul doi va fi invalidat, atunci se reiau alegerile.

Tudorel Toader spune că în cazuri de drept comun, există principiul „liberului acces la justiţie, adică oricine, oricând poate face sesizări, plângeri, către poliţie, procurori, judecători, în condiţiile lege”.

„În cazul justiţiei constituţionale, excepţiile de neconstituţionalitate pot fi ridicate numai în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial. Pe de altă parte, Curtea Constituţională poate fi sesizată direct de către Avocatul Poporului sau de către preşedintele ţării când e vorba de lege înainte de promulgare, să efectueze  controlul a priori, de către Guvern, preşedinţii celor două camere, Înalta Curte de Casatie şi Justiţie. În rest, nu pot fi adresate sesizări către Curtea Constituţională de oricine, oricând pentru că nici Constituţia, nici Legea Specială 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea Curţii, nu prevăd acest lucru”, a explicat Tudorel Toader.

În opinia lui Tudorel Toader, în acest moment „nimeni nu mai poate sesiza Curtea Constituţională”.

„CCR are o competenţă prevăzută de articolul 146 litera f din Constituţia României, potrivit căruia Curtea Constituţională veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragelui. Adică, problema alegerii Preşedintelui va ajunge pe masa Curţii Constituţionale când se va pune în discuţie validarea, iar la momentul acela, Curtea se va uita şi la documentele declasificate recent. În concluzie, doar după turul al doilea se va putea lua o decizie în privinţa prezidenţialelor”, a explicat Toader.

Fostul judecător de la CCR a spus că, în cazul invalidării turului al doilea, atunci se reiau alegerile.

Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, a arătat, joi, că, strict legal, toate cererile depuse joi la CCR sunt inadmisibile şi sunt „simple exerciţii de imagine” ale celor care le fac.

„Fără a discuta de persoane, strict legal, toate cererile depuse azi la CCR sunt inadmisibile şi sunt simple exerciţii de imagine ale celor care le fac! Simplu! Asta este legea! Că ne place sau nu ne place! Că ar trebui schimbată legea este altă discuţie şi evident că trebuie schimbată! Aşa după cum trebuie reformată şi CCR, după cum tot spun de ani de zile!”, a transmis pe Facebook Ana Birchall, care a candidat la alegerile prezidenţiale în primul tur.

Ea a mai menţionat că CCR trebuie să clarifice de ce nu a luat în seamă documentele prezentate în CSAT.

„Este „interesant” că CCR nu a luat în seamă, deşi putea cere pentru analiză şi fundament, documentele prezentate în CSAT, şedinţa CSAT fiind înaintea deciziei CCR! De ce nu a făcut-o este pentru CCR să clarifice!”, a mai transmis Ana Birchall.

Fostul ministru al Justiţiei a mai arătat că, potrivit legii, CCR mai poate fi implicată în aceste alegeri doar cu ocazia validării turului II al alegerilor prezidenţiale, respectiv a validării rezultatului alegerilor.

„Aşa cum am tot spus, evident ca aceste alegeri au fost profund viciate şi cel mai înţelept pentru democraţie, dar şi pentru respectarea voinţei şi votului românilor, este invalidarea turului I şi reluarea alegerilor! Toate celelalte aspecte privind finanţarea sau alte posibile infracţiuni sunt de competenţa Parchetului General şi DIICOT, care ar fi trebuit sa se sesizeze de multă vreme”, a mai scris Birchall.

Ea a mai menţionat că BEC poate să se întrunească şi să decidă reluarea turului I, „în lumina documentelor şi probelor CSAT”.

„Aşa după cum şi BEC poate să se întrunească şi, în lumina documentelor şi probelor CSAT, să decidă reluarea turului I tocmai pentru că este vital pentru România să aibă alegeri libere, nefraudate! În orice situaţie, mergeţi la vot, pentru ca fiecare vot chiar contează!”, a mai transmis Birchall.

Curtea Constituţională a primit 4 sesizări pentru anularea alegerilor (update)

Recomanda 2
Author

14 Comentarii

  1. Doar sa anuleze primul tur! Și la al doilea, Georgescu va spulbera tot! Înainte că nu-i greu! Eu ca soldat în slujba poporului roman nu pot sa o votez pe Lasconi! Succesuri guys!

  2. Ce este neconstitutional in a te promova pe o retea sociala? Nimic. Si toti candidatii au facut-o.

  3. Am mai intrebat care-i boulneinstruit care are Tica-u cu „Succesuri”? In varianta asta klo nara a fost extrtem de inspirat…Deodata, atat de hulitul de filosov ietici Domn Grebla sunt convins ca o sa fie ovationat de filosov ietici…Cum s-a intamplat cu CCR dupa ce
    a eliminat-o pe Shoshoaca si ulterior a validat primul tur…Cum a fost si cu Toderica fara frica, Salvamaru lu KoyveSSy…

  4. ajunge todorel sa recomande ceva, iese pe dos. Ascundeti-l repede in orasul ala rosu, ca va face deservicii!

  5. Problema alegerii Presedintelui a ajuns și in gura soldaților muscali din Donbas. Mesaj postat pe Telegram. ” Dragi frați români, ati facut o alegere vrednica. Kelin Djordjescu este un mare prieten al Rusiei. Acest om este un oponent ferm al influentei vestice. Așteptați-ne, dragi frati români, ajungem la voi în curând. Nu mai sunt mult de făcut. Împreună, ca in 1945, vom infrange tot răul din Europa. Hai, Kelin Djordjescu! Avem încredere în tine. Împreună vom învinge. Pe curând!”

  6. cum sa invalidezi peste 2 milioane de voturi ? mai ales ca fiecare a votat cum a gîndit el ,ce are aface ca a facut campanie pe tictok sau e singurul ? altii au umplut televiziunele si toata presa cu campaniile lor si reclamele pe bani de la buget…

  7. Cata dorintza de justitie la spurcatii Penali Tradatorri si Jefuitori din Parlamentul Penal Criminal Tradator si Jefuitor !

    Dar despre jaful facut de Retardatul ZoiANUS, Vanzator de copii, care are nenumarate dosare penale care il astepta sa-l bage in puscarie pe viata, nu s-a stiut nimic ca sa se ceara suspendarea Criminalului ?

    Toti pulitrucii in frunte cu Racolatul SRI Marcel, care a participat Ca Candidat pentru functia de presedinte cu nenumarate bube in cap, vor raspunde in fata Legii Martiale care va fi declarata in maxim doua luni.

    Puscaria pe viata este mai nimerita pentru acesti CRIMINALI TRADATORI decat streangul, care este un cadou pentru acesti TRADATORI, nu o pedeapsa !

    Deep State vrea sa le spele creierele romanilor, dar romanii le-au tras tzeapa spurcatilor ca NU AU CREIER !

  8. ,, Ce spun Toni Greblă şi Tudorel Toader ,, , nu are nicio importanță pentru rapandulele de la A3 ! Efectiv , aceste urlătoare profesioniste , i-au desființat pe cei doi judecători . I-au umilit , iar ele au intrat în trupele mercenare ale celor interesați în raderea de pe hartă a Romăniei

  9. Precedentul a fost creat ,atunci când CCR a executat o pe distinsa doamnă Sosoacă,după modelul NKVD ,desigur f multi atunci au stat în bula lor de confort fiind mulțumiți , că nu sunt ei afectați,așa că ,orice este posibil atunci când o națiune este divizată și doarme

  10. Intai este lasat sa fie batut bine (67 la 33) la vot, dupa care este batut la beci, pana spune tot. Pana si isus al legionarului, zelea, a fost turnat de ai lui. Deci, istoria, cand nu asculti de ea, o repeti !

  11. Ba tara de nemernici. Tara ” bananiera”,? Nu insultati acele démocratie,voi sinteti mult mai jos. Systemul,cu multe dosare,nu accepta sa piarda PUTEREA,ir sasalaul jet-ul si vila. La vot.

  12. Dna Birchall e jurist, s-ar putea sa aiba dreptate. Totusi, dumneaei care a obtinut 3 sau 4 % in primul tur ar fi bine sa nu se mai inscrie la noile alegeri prezidentiale. Nici dumneaei, nici ceilalti are au avut scoruri ridicole!

  13. Candidatii care au avut un scor mic in primul tur al prezidentialelor ar trebui sa nu se reinscrie. Se consuma hartie si cerneala de pomana!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.