Maia Sandu. Unii procurori și judecători colaborează cu grupări criminale și cu Kremlinul

Sistemul de justiție din R. Moldova a avut șansa să se autocurățe din 2019 și până acum, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Există o rezistență enormă în ceea ce privește reforma,  spune președinta Maia Sandu, potrivit  Ziarul Național.

„Eu vorbesc de o rezistență la reformă, pentru că sistemul nu se vrea curățat. Sistemul vrea să continue să lucreze așa cum a lucrat în ultimii 30 de ani. Unii dintre procurori și judecători colaborează deschis cu grupările criminale, iar unii dintre ei merg mai departe și deja colaborează cu Kremlinul. (Rușii) cred că prin acești actori guvernarea va fi răsturnată, iar reforma va fi compromisă și oprită.

Se pare că acești oameni (care vor să compromită reforma n.r.) nici măcar nu au elementarul sentiment al supraviețuirii. Pentru că ei își imaginează că, dacă vor colabora cu hoții și cu Kremlinul, atunci lucrurile vor fi la fel ca în trecut. Ei cred că vor putea să-și vândă în continuare deciziile, să-și umple buzunarele, să-și construiască palate, să-și procure mașini scumpe”, a spus Maia Sandu.

Evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor este cea mai bună metodă de a curăța sistemul, însă unii justițiari vor să lucreze la fel ca și în ultimii 30 de ani, mai spune Sandu.

„Și puterea, și cetățenii au aceleași așteptări de la sistemul de justiție. Așteptăm două lucruri: să vedem corupții sancționați și să vedem banii returnați. În momentul în care nu avem rezultate, trebuie să căutăm răspunsul în sistem: procurorii, judecătorii, întreg sistemul trebuie să funcționeze mai bine. Rezultate sunt foarte puține. Nu zic că nu sunt, dar sunt foarte puține. Cetățenii trebuie să vadă că se face dreptate”, a menționat Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni la Tv8.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

33 de Comentarii

 1. Nu se mai poate așa, s-au schimbat vremurile, trebuie să colaboreze cu grupări criminale și cu Bruxelles-ul.

 2. Acelasi discurs aiuristic, „ei” (de fapt escroci si impostori) „lupta” pentru cetateni, pentru democratie. Sa spuna mamaia sandu intai ce parere are despre castigatorul de la eurovision, despre invazia dinspre sud a Europei, despre luluta, despre vaccin, despre cum un pianist ridicul a devenit presedinte in Ucraina, etc, etc.

 3. Ca si fratele ei johanis, si asta RECITA ce i se da scris pe biletele de sefii ei. Ai ei si ai lui frate-sau.

 4. Draga,Maia,eu ti-am mai spus de atatea ori ca poti scoate oamenii din Comunism,dar niciodata Comunismul din oameni,insa tu,nica. Deci,vorba maestrului Stallone: PEOPLE DON’T CHANGE.

 5. Atât timp cât 40% dintre cetățenii R.Moldova sunt etnici ruși, sa nu te aștepți că magistrații au alta proporție. Soros și-a băgat coada peste tot până și in Turcia și a luat flit in nas! La moldoveni sclavii lui Soros,ce zice Soros e litera de lege!Daca va mănâncă chelea nu băgați Romania in război. Moldova trebuie sa ramana neutra!

 6. Văd din comentarii că marea majoritate a oamenilor ce postează nu o au la suflet pe Maia Sandu. Nici eu nu o am, nu o urăsc, doar constat că e un element de propagandă vestică și atât (există din plin și cea estică). Să ne spună ce a făcut pentru poporul moldovean, pentru omul de rând nu pentru interesele străine. Mă întreb cum de unii care nu sunt iubiți de popor ies președinți: doamna, Johannis… și îmi vine în minte vorba lui Stalin… nu contează cine votează ci cel care numără voturile. Comunist Comunist, dar mare adevăr a spus!

 7. Moldoveni, stați pe fundul vostru. Nu o luați în seamă pe sorosista asta, veți ajunge o colonie globalist-lgbt-ista. Dezastrul moral, spiritual, etic în care veți ajunge va fi catastrofal. Asta a patit si rromania, nu faceti aceeași greșeală!

 8. Mai Maia, ia-l pe Daniletz si face praf toti rusofilii… Vorba unuia, doctrina Brejnev nu dispare usor!!

 9. Cucoană unde este ”separarea” puterilor în statul molovedesc ”democrat” apărat de matale ? Nu uita BASARABIA este pământ românesc și in nici un caz o republică așa cum pretinzi ! Să auzim de bine și să nu mai auzim de tine și ai tăi politruci.

 10. A învățat din practica turnătoria și plângăceala în spațiul public de la politicienii romani de nu îți vine să crezi! Asta in loc să ia măsuri drastice prin lege. Acești lepre obligatoriu trebuiesc definitiv marginalizați, scoși în afara societății politice, sa nu mai primească niciun vot de la cetățeni.

 11. Vorbitori de rusă nicidecum etnici ruși. Basarabia a fost colonizată de muscali cu locuitori din Imperiu și de din afară în timp ce românii au fost alungați sau rusificați.
  Eminescu: De atunci şi până acum măsurile silnice pentru stârpirea românismului se iau fără de curmare. Administraţia, biserica şi şcoala sunt cu desăvârşire ruseşti, încât este oprit a cânta în ziua de Paşti „Hristos a înviat” în româneşte.
  Nimic în limba românească nu se poate scrie; nimic ce e scris în limba românească, nu poate să treacă graniţa fără de a da loc la presupusuri şi persecuţiuni; ba oamenii de condiţie se feresc de a vorbi în casă româneşte, pentru ca nu cumva o slugă să-i denunţe; într-un cuvânt, orice manifestaţie de viaţă românească e oprită, rău privită şi chiar pedepsită. gata

 12. Bravo, doamna prezident, dă-i tare cu lupta anticorupție și antiKremlin! Noi, romănii, deja luptăm de peste 25 de ani si rezultatele încep să se vadă: producția industrială/agricolă tinde spre 0 (importăm CARTOFI din Egipt!), școala este praf, sistemul de sănătate este căpușat 100%, toate deciziile importante se iau la Washington sau Bruxelles, prețurile cresc necontrolat, nu mai există aproape deloc afaceri romanești (capital autohton) în Romania iar datoria externă se apropie de 200 miliarde EURO!

 13. Remediu, un purgativ , un laxativ ceva . De câte ori apari , ne aduci aminte de comi$ul Manoli , care pare a avea aceeași ”problemă . Apropos: Cum mai ”reformează miss Pighy pe la BANGA ta ? Bați șaua să priceapă iapa de la Brucsele ?Pe jUCĂTORU Dănileț l-ai ^transferat bine-merci? Ce premă de instalare a luat ? Păcat că pe Onea , PROTOCOALĂ etc. ,nu i-a dat Bucali Joian afară din lot . Puteai să-i iei liberi de contract – la mâna a doua.Are și el ”tur preliminar în IOropa LEAGUE și are nevoie de ei la VAR(ă) să dea afară toate ”extremele auriste să rămână numai cu ”fundașii latifundiari ciolaci și ciuci . Dup-aia ți-i dă ca ”ajutor de avarie , pe Sârmă , că pe autostradu R. Tudor mere la alegeri la KIYV ( unde se alege care mere la Sahtior Donetk și care la Dinamo KYIV să-i mâie p-ăia în Donețk. inclusiv echipa feminină ) .

 14. @Constatatorul:

  Rusii in Republica Moldova sint 4,06%, mai putini si decit gagauzii, 4,57%. Ei sint insa minoritatea dominanta, careia trebuie sa i se faca toate voile, altminteri le sare in ajutor armata lui Putin, oricum deja acolo.

 15. Prostănaci ca voi nu sunt în stare sa termine o școală și va luați la mișto singuri. Cică sa criticați un președinte de stat care știe ce vrea pentru viitorul R Moldova.

 16. De fiecare dată când mă gândesc la prostia alegătorului român, dna Sandu mai face o declarație care îmi arată că poate fi și mai rău; și atunci devine tot mai clar de ce moldovenii acceptă – chiar și astăzi – să fie tratați ca frați mai mici și proști ai valahilor.
  Iar eu – ca un mare idiot – mă tot chinui să le amintesc că au fost cândva o nație – dacă nu puternică, măcar – mândră și liberă la granița dintre 3 mari puteri europene.

 17. Sorosism îngreunat de paranoia..
  Greu cocktail..
  A împrumutat țara și a încălcat Constituția.. Or fi mulții prosti dar nu pe mult timp.. Poți amagi un an doi dar nu patru..

 18. Tu ametit-o, nu mai inventa povesti si nu mai pupa fundul occidentalilor, pentru ca Moldova va ramane tot sub influienta rusa dintr-un simplu motiv, exista un procent mare de etnici rusi , precum si multi simpatizanti cu Rusia.

 19. Gruparea criminală a tovarășei Sandu este profund indignată

 20. am o singura intrebare .;;,-sini ieste sotia lui Maia..?

 21. (editat) care a adus Biroul Federal de Instigatii in Moldova ca sa „reformeze” sistemul judiciar, cum au facut-o si-n Nulandistan… si dupa ce incep sa-i persecute pe disidenti, o sa se dea drept „nevinovati” cand o sa fie invadati

 22. @ics:

  Nimeni nu ii considera, si nici nu i-a considerat vreodata, pe cei din Moldova ca ‘ca frați mai mici și proști ai valahilor’. Aceasta este propaganda ruseasca, prin trimbita hungarista, de unde si utilizarea cuvintului ‘valah’ pentru romani. Scuteste-ma de pedanteria de suplinitor la o scoala pentru cei cu dizabilitati ca scriu cu diacritice.

 23. @ics (text corectat, cu scuzele de rigoare):

  Nimeni nu ii considera, si nici nu i-a considerat vreodata, pe cei din Moldova ca ‘ca frați mai mici și proști ai valahilor’. Aceasta este propaganda ruseasca, prin trimbita hungarista, de unde si utilizarea cuvintului ‘valah’ pentru romani. Scuteste-ma de pedanteria de suplinitor la o scoala pentru cei cu dizabilitati ca NU scriu cu diacritice.

 24. Limba română nu se scrie cu diacritice, dragă analfabet, pentru că este o limbă fonetică (accentele rezultă din structura propoziției); dta nu faci diferența dintre fonem și accent (á este litera a cu accent pe când ă este o literă care reflectă un fonem – semnul pe care îl considerați voi, analfabeții, diacritic face aici parte din literă și nu reprezintă un accent al literei a) și de aceea limba pe care o folosești poate fi numită oricum numai nu română.

 25. @ics:

  Astea sint fanteziile tale baliverniste. Nu inventa tu definitii dupa ureche sau dupa ‘academiile’ din Gagauzia. Cu semn diacritic este si á si ă iar amindoua pot fi foneme, cu singura mentiune ca in limba romana in scris nu se utilizeaza accente. Ca unii autori o fac in anumite imprejurari, este alta poveste.

 26. a, à, á este reprezentarea aceluiași fonem și deci reprezintă aceeași literă a cu semne diacritice pe când ă nu este litera a cu semn diacritic ci reprezentarea unui fonem distinct (care în limba română se scrie, folosind litera respectivă iar în moldovenească și românească se scria ѫ).
  D-aia tot zic că ești analfabet, nu pentru că mă interesează suficient de mult persoana dtale încât să-mi pierd vremea, jignindu-te.

 27. @ics:

  Dupa ce ca esti total ignorant, mai esti si prost crescut. Du-te intii la dictionar si vezi ce inseamna fonem si semn diacritic si apoi angajeaza-te in discutie. Alta data, faceai apel la dictionar la tot pasul. Poti sa consulti si o lucrare de lingvistica, asta daca ai destula bunavointa si te mai duce si capul sa pricepi ceva. Mai demult, cred ca ti-am si recomandat una, autoare Lucia Wald, probabil. Scuteste-ma si de peroratiile tale aberante despre limba moldoveneasca si romaneasca, de mancurt cu scoala facuta la seral prin vreun colhoz din Gagauzia. Sint numai prostiile propagandei clocite sub cizma ruseasca. Nimeni cu probitate intelectuala nu le da vreo atentie. Nu ai aratat niciodata ca esti printre ei.

 28. Ok, analfabetule, e fix cum zice analfabetismul Domniei Tale.

  Pentru oricine este interesat de subiect o să mai fac câteva observații scurte: limba română este o limbă fonetică deci fonemele (sunetele de bază) se reprezintă printr-o literă (mai sunt mici excepții precum ch, însă regula rămâne); din acest motiv, ț este reprezentarea sunetului țî / țe și nu poate fi înlocuit – în vorbire mai ales – cu litera t; e important de precizat că aceste litere nu fac parte din moștenirea latină a dialectelor romanice ci reflectă bagajul și regulile lingvistice preluate de la slavi (și arată cât de mare este moștenirea slavă în limbile din zonă chiar și după genocidul lingvistic făcut de România în sec 19).

  Diacriticile, pe de altă parte, exprimă accente care se aplică inclusiv asupra felului în care se pronunță literele alăturate; de ex. (FR) la (articol) și là (adverb) au la prima vedere aceeași pronunție doar că una este „lungă” (deschisă, parte) pe când cealaltă este „scurtă” (închisă, suficientă).

  Alfabetul latin are doar 26 de litere și trecerea de la alfabetul chirilic (care, așa cum am spus, avea litere specifice: Ш, Ц) a făcut să fie necesară introducerea de noi litere; de
  aceea în ro țară ≠ tara și șură ≠ sura.

 29. @ics:

  In ignoranta ta, faci confuzie intre fonem si sunet, ceea ce explica ratacirea ta pe cimpi. Intr-adevar, genul proxim este sunetul dar fonemul se distinge printr-o diferenta specifica, de care tu, nulitate cu ifose basca mojicia proprie trolilor de scoala moscovita, se vede ca nu ai habar. Pune mina deci pe carte (nu cursul scurt al PCUS sau constitutia gagauza) si lamureste-te intii ce inteles au notiunile de fonem si semn diacritic. Altminteri, ramii acelasi ratacit pe cimpii delirului.

 30. O limbă este considerată fonetică atunci când fonemelor le corespunde o literă (sau, ca excepție – am dat exemplu lui ch – o combinație unică), analfabetule.
  Fonemele se exprimă prin sunete la nivel auditiv și prin grafeme la nivel vizual; or în limba română – care știm că este fonetică – regula este că fiecărui fonem îi corespunde un sunet, care se exprimă vizual printr-o literă, deci grafem și literă devin cuvinte sinonime.
  Așa că grafemul/litera t nu poate fi folosit/ă pentru a exprima phonemul țî (ceea ce este posibil în cazul literelor cu diacritice – vezi exemplul omonimelor [FR] la și là, O limbă este considerată fonetică atunci când fonemelor le corespunde o literă (sau, ca excepție – am dat exemplu lui ch – o combinație unică), analfabetule.
  Fonemele se exprimă prin sunete la nivel auditiv și prin grafeme la nivel vizual; or în limba română – care știm că este fonetică – regula este că fiecărui fonem îi corespunde un sunet, care se exprimă printr-o literă, deci grafem și literă devin cuvinte sinonime.
  Așa că grafemul/litera t nu poate fi folosit/ă pentru a exprima phonemul țî (ceea ce este posibil în cazul literelor cu diacritice – vezi exemplul omonimelor [FR] la / là, déjà / déja ș.a.)

 31. @ics:

  Aceeasi polologhie, aceeasi repetare papagaliceasca, aceeasi confuzie, aceeasi nulitate, aceleasi ifose.

 32. Ok, analfabetule, e fix cum zice analfabetismul Domniei Tale.

  Restul cititorilor au explicațiile necesare.

 33. @ics:

  Aceleasi prostii, aceeasi mojicie, acelasi narav din fire.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.