Șeful NATO spune că ar putea ajuta Moldova

NATO discută cum să suplimenteze asistenţa concrete pentru Republica Moldova, în contextul ameninţărilor ruse, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg într-o conferință de presă susținută astăzi.”Miniştrii vor discuta şi despre modalităţile de intensificare a susţinerii practice pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, trei parteneri valoroşi ai NATO care se confruntă cu ameninţări ruse”, a precizat Stoltenberg.

Declarația liderului NATO vine după ce președinta Republicii Moldova a atras atenția că „prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, scriu jurnaliștii de la cotidianul.md.

În ultimele zile, au apărut în spațiul public discuții cu privire la securitatea Republicii Moldova. Maia Sandu a precizat că declarațiile lui Volodimir Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile moldovenești.

„Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, poliția și Serviciul de Informații și Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violență.

În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.

Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a mai anunțat că „documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent”.

De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru.

Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control.

În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine, și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc.

Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordiniii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”, a menționat președinta.

Pentru a preveni acest scenariu, Maia Sandu a cerut tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de „vigilență maximă”.

Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării. Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova – elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale, și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere.

Siguranța cetățenilor și securitatea țării este preocuparea noastră principală și în continuare vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja statul și cetățenii, pacea și ordinea publică. Vreau să vă rog să rămânem vigilenți, să fim atenți și să credem informațiilor oficiale, pentru că cea mai agresivă formă de atac este atacul informațional.

Încercările Kremlinului de a aduce violența în țara noastră nu vor reuși. Să păstrăm calmul. Să credem în Republica Moldova!”, a conchis Maia Sandu.

Citește și: Zelenski, dezvăluiri privind un plan rusesc în Republica Moldova. SIS confirmă: „Au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului”

Amintim că, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat la Bruxelles, joi, 9 februarie, că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge democrația Republicii Moldova. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni și a precizat că desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

47 de Comentarii

 1. Acest (editat) Sandu cu moldovenii si mamaliga lor sint zero barat in fata Rusiei ,

 2. Maia Sandu l-ai vazut pe colegul tau de actorie Zelinsky cum a ajuns plin de c0caina, terminat si in citeva luni o sa fie pus pe liber de stapanii lui din mafia Trans-Pedo-Woke????!!!!! asa o sa ajungi si tu daca mai incerci mult sa creezi alt front gen Ucraina in Moldova cu Transnistria!!!

 3. …„„prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”
  AȘA NUMITA OPOZIȚIE= 64,5% DIN POPULAȚIE !! ORICUM :UREZ CASĂ DE PIATRĂ PERECHII ZELENSKI-PIANICUL -MAIA ȘOROȘICA (religia lor nu condamnă pooligamia)

 4. Destabiliarea R. Moldova înseamnă aruncatul în brațele României. Să se fi prostit gaspadar Putin în așa hal.

 5. Daca a spus asta Zelenski ,inseamna ca omul are la fel dreptate ,cum a avut si atunci cind a insistat sa convinga NATO ca rachetele rusesti au survolat teritoriul Romaniei.Cit despre actrita asta care seamana perfect cu Zelenski ,madam Maia Sandu ,sigur va cadea de pe craca cit mai curind si fara sa aibe o influenta rusii ,asa cum crede ea,moldovenii si-au dat seama ce fariseu de om este .Priviti poza din articol si veti remarca exact ce spun eu.

 6. … altă tută, să se ia de mână cu zelenski cu Liz Truss, cu Sanna Marin și multe altele care cred că tot ce zboară se mănâncă.

 7. Este foarte clar! Daca a primit documente de la ucraineni, vrea sa-si instaureze dictatura personala pe model Zelenskii (ca asa i-a dictat „taica Soros”). Cucuveaua asta impaiata se va (editat) pe constitutia Moldovei si va baga toata opozitia in puscarie si, abia atunci, va avea loc „lovitura de stat mult visata”. Cucoana, esti penibila, rusii nici nu te baga in seama, iar tu faci pe viteaza, vrei sa renunti la neutralitate si sa faci baze americane pe modelul tradatorului Basescu, care i-a instalat pe americani in Romania fara acordul nimanui, desi trebuia referendum pe aceasta tema! Nu le-ar mai muri multi tradatorilor de neam si tara!

 8. Mai ia Sandu putin din NATO, putin din UE. Cu Maia Sandu presedinte, vom avea victorii multe … Victoria Nuland.

 9. Cea mai delicata si progresista pasarik.
  O admiram enormissim atat eu cat si taticul meu.

 10. Loviturile de stat orchestrate de Hamerica sunt legale si democtratice… alea pregatite de rusi sunt ilegale si dictatoriale…
  Hai siktir !
  Slava Z !

 11. S-a trezit proasta să sperie elefantul!…
  Putem sta liniștiți, moldovenii ne-au salvat de la invazie …

 12. Zelenski minte cum respiră, nici el nu mai face diferența între adevăr și minciună. Cât despre planuri secrete de subminare a democrației moldovenești descoperite de Zelenski, care diplomație ca să o submineze nu știu ce planuri?

 13. Cand rusii nu vor granita cu NATO, ce sa caute rusii in Ukraina sau in Basarabia ? In lume exista unii care cred orice aud, duomnul Inexistent sa-i aiba in paza !

 14. „De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru.” Adică ce găsești pe pagina ambasadelor.
  „Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării.”
  Clasic.

 15. Sinistra de Maia si Jale-nsky = frati gemeni. Copiii lui Soros. #@Democrat-Progresist: mare adevar grait-ai! Z!

 16. Vorba lui ceausescu in viata: „borfasa asta , cu studii la harvard, fura banii amerilocilor ca sa instaureze dictatura zelenski in Moldova, sa desfinteze opozitia si sa o faca pasalac NATO” .Evident, incepe cu arestari si purificare etnica anti rusa, dupa ce a distrus justitia! Dar ea poate avansa la purificare anti roamana ,ca sa declare limba oficiala engleza , ca asa e si mai democrata!

 17. Fatooo ! Mai desfa din basmaua aia de la git, ca nu urca bine singele la creier ! Si renunta si la privirea de vitica blinda si proasta, ca nu mai pacalesti pe nimeni, tot o cirpa de-a lui Soros esti !

 18. „diversiunea” este interzicerea protestelor in europa pe motiv de „destabilizare” din partea „agenturilor straine”. cine protesteaza impotriva sistemului devine o eticheta – „putinist” – si trebuie pedepsit de lege (vezi disperarea ma-ciucilor de a modifica codul penal prin ordonante pe „genunche”)… daca erau intr-adevar adevaruri erau hush-hush. serviciile nu spun oficial niciodTA ASA CEVA. daca era vorba despre deturnari ale actiunilor de spionaj totul era pe tacute. aici avem „temeiuri” de eradicare a dreptuylurilor si libertatilor. pumnul in gura ADEVARULUI…cine nu este cu noi, este impotriva noastra tovarashi!

 19. Rusia intreprinde demult actiuni subversive in spatiul romanesc. Se vede prea bine din postarile unora ca: Ileana Rollason, ics, Al, gelu, axon, Paulian Ionescu si inca nulti altii car primesc spatiu de exprimare cu mult prea multa generozitate.

 20. Manipularile Moliei Sorosiste sunt la fel ca manipularile lui Ciuca si Bode (lege antiprotestatari), Zelenski ( terorizarea minoritatilor nationale , interzicerea partidelor, ziarelor sia televiziunilor), Sana Marin, Jacinda Ardern, Biden, justin Trudeau, etc. Toti acesti golobalisto-sorosisti lupta cu toate mijloacele impotriva popoarelor din care fac parte. Ei servesc marea finanta, juramantul lor de sange este catre Lucifer. Maiao, moldovenii nu te mai suporta datorita actelor de agresiune pe care le-ai comis impotriva religiei si natiunii.

 21. Fabule de Alexandrescu, vin alegerile si pt vulpe strugurii sunt acri sau altii vor sa castige alegerile si atunci daca nu-s cu mine sigur vor sa destabilizeze tara…Cam multe axe vise madam…

 22. Nu înțeleg agitația junei Maia. Vorbește mult mai mult decât Johhanis și din acest motiv va fi prezidenta Românei. Oare vorbește ce i s-a zis la Oradea să vorbească?

 23. Muscalii putinatropului stiu doar ceea ce au invatat in lunga lor istorie de muscali primitivi: MACIUCA.
  Asta este toata politica lor. Au modernizat-o in prezent, maciuca fiind azi hipersonica si atomica.
  Muscalii inca n-au depasit Epoca Pietrei Necioplitilor…..[Rumburak-fanul putinantropului antropoid kremlinez. Krakanat, bineinteles!]

 24. Da doamna Maia, chemati-l pe domnu ciuca si Bode sa va consilieze. Legiferati si voi acolo o lege ca nu e voie sa vorbesti tare si cu propozitii care nu sunt preaprobate de un consiliu de experti. Ma mir ca nu v-au invatat Alexander si George, ca tare va simpatizeaza. Succesuri !

 25. Păi singura ei șansă ar fi să fie dreaptă, sinceră.. De vine cu povești, acuzații de violențe din coșmaruri,.. și le dă drept nutreț turmei căscate după rețeta lui alexander șoroș,. apoi clar are zilele numărate..

 26. Tuta forteaza unirea pe motiv ca putin..! Toanta nu stie ca tara condusa de ea e suverana si doar cetatenii decid soarta tarii, la fel si unirea cu Romania tot cu acceptul cetatenilor din Romania! Stai dracu in tara ta, tuto sI nu te mai arunca cu gura in orice! Voua de aici: scuze pentru limbaj.

 27. O TUTA proasta.Ce dracu mai vrea si ametita asta impreuna cu moldoveni ei?Cine are nevoie de niste moldoveni care 80 la suta considera statul roman dusman.Pentru ei sant bune numai pasapoartele romanesti.

 28. Anonim – Dumneata ar trebuii atunci cind i-ti scrii opiniile, sa le semnezi cu numele si prenumele adevarat,altfel dai dovada de lasitate si frica .Este plin forumul asta de sobolani care se ascund sub diverse pseudonime caraghioase si penibile ,in schimb se dau mari patrioti si curajosi .Daca va exprimati adevarul ,de cine va este frica sopirlelor veninoase ce sinteti ?

 29. Nu-i asa Anonimule ca ai vrea sa te exprimi numai tu? Probabil ca te crezi si un aparator al democratiei. Esti gardianul adevarului. Sictir!

 30. Daca Anglia si Germania tremura ce ar putea face Moldova militar. Gura mica si neutralitate. Daca vin rusii si -o vor lua pe cocoasa. Acum sunt ocupati cu Finlanda.

 31. Ce moaca nevinovata afiseaza si ea E SOROSISTA 100 % . Ce mai , tribul ei e bun la teatru si comedie; vedeti pe varul ei din Kiev, nu ?

 32. Nimic nou .
  De-a lungul Istorie s-au mai intimplat mii de astfel de evenimente social-politice si istorice .

  In care Prostimii ( celor multi ) , majoritatii cetatenilor dintr-o societate nu i se da nicio sansa la viata tihnita .

  O mina de smekeri politici ( liberali de obicei ) provoaca deturnari politice , lovituri de Stat in numele ” democratiei ” ( sic !! ) si vor sa ajunga in fruntea Prostimii , in fruntea bucatelor , sa imaprta ei . d e m o c r a t i a . cu gramul la fiecare .

 33. Basarabenii credeau ca daca se declara neutri nimeni nu-i va deranja vreodata. Patesc si ei ca Ucraina care de buna credinta si-a predat armamentul nuclear „fratilor”. Mai aveau curaj salbaticii sa le invadeze tara daca aveau cu ce sa le dea peste bot?? Acum isi dau seama si basarabenii ca neutralitatea lor nu valoreaza doi bani fara o alianta cu tarile democratice. Sa le vina mintea cea de pe urma a romanului…vom vedea.

 34. ce de nume mai ai de combatut, inclusiv alea fara pseudonim. Esti in mare inferioritate, românii s-au trezit.

 35. În sfârșit s-a spus și cuvântul Georgia. Dacă rușii au avut vreodată spaima de cetate asediată acum or s-o vadă. Eu nu înțeleg de ce nu se duc ei dincolo de Urali unde ar fi între ” prieteni” sau chiar pe Urali și să stea cocoțați acolo până i-oi chema eu.

 36. tibi1 O majoritate comfortabila din romani sunt mai prosti decat prevede legea asa ca nu-i poti da ca exemplu. Sunt amorfi, inutili, obezi, prosti, fricosi, ignoranti, suficienti, semidocti, tradatori, conformisti, disociati, deprimati s.a.m.d
  by design, nu e vina lor.. ca niste goyimi adevarati..

 37. @Stanescu Marin: De ce nu faci aceeasi recomandare si trolilor moscoviti? Unii nici macar nu au pseudonim. Altii si-l schimba de la mesaj la mesaj. Toti se inghesuie sa spuna care mai de carea una gogonata.

  @Anonimule, ooo,: multi dar cam slabi de minte. Ce sa-i faci, vodca de obiele rusesti nu face bine la sanatate.

 38. in caz de anticipate partidul fugarului Sor ar fi King Maker
  https://tribuna.md/2023/02/03/sondaj-in-caz-de-parlamentare-pas-ar-obtine-234/
  Si ghiciti voi cu cine s-ar alia ei ?
  Cu cei care le-au anulat voturile primarilor lor ori cu BECS ?

  Maia Sandu & clica ei e out .
  Acuma doar n-o să lăsăm popurul să alegă asa ca prostu si făra hahaha geostrategie

  Altminteri filmul asta l-am mai vazut la noi cu Basescu.
  Poporul ca prostul il voia out si out a fost doar Boc ori securistiul sau de Ungureanu .
  Identic si la fel Poporul o vrea out pe Sandu & gasca sa de agenți străini cam cum il voia out si pe Base.
  Daaa propteaua straină încă mai are nevoie de ea asa ca …. poporul nu prea mai conteaza si to do list.
  Deorece poprul care vrea sa trăiască si e sensibil la prosperitate si nu la geostrategie ….. e hahaha putinist nu asa ?

 39. Mishteaux spune (momentan are de munca intelectual-strategica 🙁 putin)
  ca …faza cu Modova atacat din afara e proasta !
  Cica: „totul va decurge SIGUR si FINALIZAT din ABSOLUT interiorul moldovei !”
  Faceti ce vreti cu stirea …pana faptele-o confirma !
  E Misteaux special ? – Atunci nu credeti in „barfele” lui ca nu stie inteligent ce spune …

 40. Mishteaux mai spune ca Fetita la putere-n moldova va cadea mai iute decat s-ajunga Ciolacu
  prim-ministru …
  ca stie sau nu ce spune … crede ce-ti place ! :*
  Ce pot spune e ca … asa sau altfel … moldovenilor n-o sa le fie interzisa moldoveneasca in …Moldova !
  🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.